Pielea uscata sau xerodermia este o problema care isi are de obicei cauzele in anumite greseli ce tin de stilul de viata sau de mediu. Iata cateva recomandari pentru ingrijirea pielii aspre si uscate.

Cuprins:

1. Ce este pielea uscata?
2. Simptome
3. Cauze
4. Tratament naturist
5. Tratament medical pentru pielea uscata
6. Ingrijire

Ce este pielea uscata?

Pielea uscata (xeroza sau xerodermie) este o afectiune comuna cu multe cauze. Poate fi un simptom care indica un diagnostic, dar in cele mai multe cazuri, pielea aspra si uscata este cauzata de factorii de mediu care reduc hidratarea pielii.

Pielea normala isi datoreaza textura elastica si moale continutului sau de apa. Pentru a ajuta la protejarea impotriva pierderii apei, stratul exterior al pielii contine uleiuri naturale care incetinesc eliminarea apei si mentin umezeala in straturile mai profunde ale pielii. Daca aceste uleiuri naturale sunt diminuate, pielea se usuca. Factorii de risc pentru pielea uscata si atopica includ vremea rece si uscata, curatarea fetei folosind sapunuri dure, dermatita atopica, varsta inaintata etc.

Simptome

Pielea uscata este adesea o problema temporara, care apare mai ales iarna, dar alteori este o problema ce persista pe tot parcursul vietii. Semnele si simptomele de piele uscata depind de varsta, de sanatatea generala, de zona in care locuiesti, cauza problemei etc. Pielea uscata poate provoca unul sau mai multe dintre urmatoarele:

  • senzatie de piele care tine, mai ales dupa dus sau contactul cu apa;
  • piele aspra;
  • mancarime (prurit);
  • descuamarea pielii;
  • linii fine;
  • roseata;
  • crapaturi ale pielii, care pot sangera etc.

Cauze

Multe dintre cauzele de la baza pielii uscate vizeaza stratul cornos: stratul exterior al epidermei. Stratul cornos functioneaza ca o suprafata de protectie, mentinand la distanta substantele nocive si mentinand in interior apa si uleiurile naturale.

  • Varsta inaintata

Este una dintre cele mai frecvente cauze ale pielii uscate. Pe masura ce imbatranim, epiderma devine mai subtire, iar stratul cornos nu poate sa retina atat de multa apa ca inainte. Dezechilibrele hormonale care apar in menopauza, hipotiroidismul si hipertiroidismul pot, de asemenea, duce la uscaciunea pielii.

  • Clima

Clima are un impact imens asupra pielii. In general, pielea este mai uscata in timpul iernii, cand temperatura si umiditatea scad, iar vantul rece reduce umezeala din piele. De asemenea, chiar si vremea din zone calde poate cauza pielea uscata. Xeroza se agraveaza adesea in timpul iernii, cand mai multi factori contribuie la uscaciunea pielii: temperatura scazuta si umiditatea scazuta asociate cu aerul foarte cald si uscat provoaca scaderea cantitatii de apa in stratul cornos.

  • Expunerea la soara

Razele UV patrund adanc sub suprafata pielii, ceea ce creeaza, de asemenea, riduri si linii fine pe langa uscaciune. Caldura soarelui usuca pielea prin reducerea cantitatii de uleiuri naturale. De asemenea, creste riscul de fotosensibilitate.

  • Baile fierbinti sau prea dese

Acestea pot face mai mult rau, deoarece usuca pielea. Cu cat pielea intra mai frecvent in contact cu apa si cu cat este mai fierbinte, cu atat mai multe uleiuri se reduc, lasand pielea uscata.

  • Sapunurile si detergentii

Trebuie alese produse de ingrijire delicate.

  • Anumite medicamente

Unele medicamente cauzeaza uscarea pielii prin reducerea nivelului de apa din stratul cornos, facandu-l poros. Unele medicamente frecvente care cauzeaza pielea uscata sunt diuretice cum ar fi hidroclorotiazida sau furosemidul, medicamente pentru colesterol cum ar fi pravastatina si simvastatina.

  • Anumite boli si afectiuni ale pielii

Unele probleme si boli ale pielii cauzeaza pielea uscata din diferite motive. Pielea uscata si fragila este simptomul distinctiv pentru doua boli comune ale pielii: dermatita atopica si psoriazisul.

Problemele cronice sau severe ale pielii uscate necesita un sfat de la dermatolog. Este important sa aveti un diagnostic pentru a exclude bolile de piele. De obicei, pentru persoanele cu pielea uscata, cel mai bun tratament este o crema sau emoliente hidratante, dar daca este necesar, medicul poate prescrie o crema cu steroizi.

Tratament naturist

Iata cateva remedii naturiste care pot fi utile pentru ingrijirea pielii uscate:

Ulei de cocos

Uleiul de cocos are proprietati emoliente si are capacitatea de a umple spatiile dintre celulele pielii, formand o suprafata neteda. Proprietatile benefice sunt date de acizii grasi saturati care se gasesc in mod natural in uleiul de nuca de cocos ce hidrateaza pielea si o hranesc in profunzime. De asemenea, are rol emolient. Un emolient este o grasime sau un ulei care actioneaza ca un hidratant prin umplerea golurilor in pielea uscata, facand-o neteda.

Ulei de seminte de floarea-soarelui

Uleiul de seminte de floarea-soarelui are rol hidratant si emolient, putand fi folosit ca atare sau in combinatie cu alte uleiuri sau produse naturale. Protejeaza si reface bariera de protectie a pielii.

Uleiul mineral

Acesta are capacitatea de a acoperi pielea, formand un strat protector ce mentine umiditatea. Poate reduce uscaciunea pielii si reduce iritatiile. Imbunatateste bariera naturala de protectie.

Ovazul

Ovazul nu doar ca are capacitatea de a reduce uscaciunea pielii, dar are si capacitatea de a reduce iritatiile. Are proprietati antioxidante si antiinflamatorii care calmeaza iritatiile. De obicei se recomanda baia cu faina sau fulgi de ovaz sau se poate folosi ca masca de fata, de corp sau exfoliant. Faina de ovaz este un ingredient natural care poate ajuta la tratarea pielii uscate.

Mierea

Mierea este benefica pentru multe tipuri de boli de piele, inclusiv pielea uscata si iritata. Are capacitatea de hidratare, de emoliere, reduce iritatiile si are rol antiinflamator.

Aloe vera

Gelul de Aloe vera poate ajuta la ameliorarea pielii uscate. Se poate apleca direct pe piele lasand sa actioneze, sau se poate folosi in combinatie cu alte produse naturiste de ingrijire.

Tratament medical pentru pielea uscata

Este important sa va mentineti pielea sanatoasa si hidratata. Pielea este prima linie de aparare impotriva bacteriilor si a virusurilor. Cand pielea este afectata de mancarime, poate aparea o infectie cu usurinta. De fapt, mentinerea unei bariere sanatoase a pielii este una dintre cele mai bune metode de a preveni pielea uscata. Este indicat sa utilizati o crema de protectie solara hidratanta in fiecare zi pentru a preveni deteriorarea si uscarea pielii.

Cel mai bun tratament pentru pielea uscata este folosirea zilnica cu unui produs emolient (o substanta care inhiba evaporarea apei). Se pot folosi produse foarte hidratante pentru pielea foarte uscata, pe baza de vaselina, de exemplu. Uneori pot fi indicate si creme pe baza de steroizi, ca hidrocortizon 1% crema, pramoson 2,5%, triamcinolona 0,1% crema sau fluocinonida 0,05%. Utilizarea pe termen lung a cremelor cu corticosteroizi, cum ar fi fluocinonida, poate provoca efecte adverse grave.

Antihistaminicele orale cum ar fi difenhidramina, hidroxizina si cetirizina pot, de asemenea, sa atenueze pruritul generalizat din pielea uscata.

Atentie! Daca remediile de la domiciliu si produsele de hidratare cumparate de magazin nu amelioreaza simptomele de piele uscata, o persoana trebuie sa ceara parerea unui dermatolog pentru a alege cele mai bune produse de ingrijire si tratament si pentru a preveni complicatiile. Inrosirea, umflarea sau pustulele pot indica o infectie bacteriana. Daca o persoana suspecteaza ca pielea a devenit infectata, ar trebui sa vada un medic cat mai curand posibil.

Ingrijire

Tratarea pielii uscate este importanta deoarece pielea uscata si netratata poate duce la dermatita, o inflamatie mai severa a pielii.

Sfaturi privind baia si dusul pentru pielea uscata

  • Evitati dusurile lungi si fierbinti. Apa calda si fierbinte duce la eliminarea mai rapida a uleiurilor din piele.
  • Limitati-va la un singur dus caldut pe zi sau baie calduta de maximum 10 minute.
  • Folositi un gel de dus delicat si cu proprietati hidratante. Evitati sapunurile dure si produsele cu alcool, parfum sau coloranti. Evitati spumantele de baie. Alegeti un sapun bland. Daca faceti baie, utilizati sapunul numai la sfarsit, apoi clatiti toate urmele de sapun cu apa curata.
  • Dupa baie nu stergeti pielea cu prosopul prin frecare, ci tamponati usor si lasati-o umeda. Aplicati un hidratant dupa 3-5 minute de la spalare pentru a bloca eliminarea umiditatii din piele.

Alegerea produselor hidratante

Ingredientele care pot fi utile pentru pielea uscata includ:

  • Ceramide – ajuta pielea sa mentina apa si previne uscarea (ceramidele sintetice pot imita substantele naturale din stratul exterior al pielii care contribuie la mentinerea umiditatii);
  • Dimeticona si glicerina – atrag apa in piele si o mentin;
  • Acid hialuronic – ajuta la mentinerea hidratarii pielii;
  • Lanolina, ulei mineral si vaselina – retin apa si mentin hidratarea.

Asigurati-va ca aplicati protectie solara in zonele care sunt expuse la soare in timpul zilei. Alegeti o protectie solara cu un SPF de minimum 15-30.

Alte sfaturi

  • Utilizati un produs hidratant ori de cate ori aveti nevoie. Unguentele si cremele sunt mai eficiente si mai putin iritante decat lotiunile. Cautati o crema sau un unguent care contine un ulei, cum ar fi uleiul de masline sau uleiul de jojoba. Uleiul de cocos, de asemenea, este eficient. Alte ingrediente care ajuta la calmarea pielii uscate includ acid lactic, uree, acid hialuronic, dimeticona, glicerina, lanolina, ulei mineral si petrolatum.
  • Cand pielea este uscata, nu mai utilizati sapunuri dure, produse pentru ingrijirea pielii care contin alcool, parfum, retinoizi sau alfa-hidroxi acid (AHA). Evitarea acestor produse va va ajuta sa pastrati uleiurile naturale.
  • Purtati manusi. Mainile sunt adesea primul loc pe care observam pielea uscata. Puteti reduce pielea uscata si aspra prin purtarea manusilor in vremea rece si iarna, cand faceti treburi gospodaresti sau cand luati contact cu substante chimice.
  • Cand spalati hainele, utilizati o cantitate mica de detergent. Nu folositi balsamuri de tesaturi.
  • Folositi un umidifcator pentru a mentine pielea hidratata cand aerul din interior este uscat.
  • Alegeti sa purtati haine din bumbac sau fibre naturale, deoarece produsele sintetice sau lana pot irita pielea.
  • Hidratati-va suficient.
  • Consumati alimente bogate in acizi grasi Omega-3, care mentin bariera de protectie a pielii. Alimentele bogate in Omega-3 includ peste de apa rece (somon, sardine), in, fructe oleaginoase etc.

Adresati-va medicului sau solicitati asistenta medicala daca:

  • aveti semne de infectie, cum ar fi dureri, caldura, roseata, umflaturi;
  • crapaturile pielii aspre produc inflamatie si supureaza;
  • aveti febra mare etc.

Aplicarea produselor emoliente si hidratante dupa baie va ajuta sa preveniti pielea uscata. De asemenea, evitati:

  • expunerea in excs la aparatele de aer conditionat;
  • zgarierea si frecarea pielii;
  • epilarea folosind un aparat de ras;
  • expunerea la calduri prea mari in interior.

 

Referinte:
(1) Winter dry skin, link: https://uihc.org/health-topics/winter-dry-skin
(2) Dry skin, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319555.php
(3) Dry skin, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/symptoms-causes/syc-20353885
(4) Dry skin, link: https://www.aad.org/public/diseases/dry-sweaty-skin/dry-skin
(5) 7 Tips to soothe your dry, itchy skin, link: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/dry-skin#1

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma