Ateroscleroza este o afectiune in care arterele devin ingustate si intarite in urma acumularii placilor de aterom in jurul peretilor arterelor. Mai multe despre ateroscleroza si metodele de tratare a acestei afectiuni puteti afla din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Ce este ateroscleroza?
  2. Localizarea aterosclerozei
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Boli provocate de ateroscleroza
  6. Diagnostic
  7. Tratament
  8. Regim alimentar pentru prevenirea aterosclerozei

Ce este ateroscleroza?

Ateroscleroza este, de asemenea, cunoscuta sub numele de boala vasculara arteriosclerotica. Afectiunea intrerupe circulatia sangelui in corp, prezentand riscul unor complicatii grave.

Ateroscleroza reprezinta ingustarea arterelor din cauza acumularii de placi pe peretii arterelor.

Arterele transporta sange de la inima catre restul corpului. Ele sunt captusite cu un strat subtire de celule care le mentine netede si ii permite sangelui sa curga usor. Acesta poarta denumirea de endoteliu.

Ateroscleroza incepe atunci cand endoteliul se deterioreaza, permitand formarea colesterolului daunator in peretele arterei.

Organismul trimite un tip de celule albe din sange pentru a curata acest colesterol, dar, uneori, celulele se blocheaza la locul afectat.

In timp, se poate forma o placa din colesterol, macrofage, calciu si alte substante din sange.

Ce daune poate produce acumularea de aterom pe artere?

Uneori, placile de aterom ajung la o anumita dimensiune, oprindu-se din crestere si fara sa provoace probleme. Cu toate acestea, uneori, ateroamele infunda artera, perturband curgerea sangelui in organism. Acest lucru poate duce la formarea cheagurilor de sange, ceea ce poate duce la conditii care pun viata in pericol.

In unele cazuri, placile, in cele din urma, se pot rupe. Daca se intampla acest lucru, trombocitele se aduna in zona afectata, formand cheaguri de sange. Acestea pot bloca artera, ducand la complicatii care pun viata in pericol, cum ar fi accidentul vascular cerebral si infarctul miocardic.

Localizarea aterosclerozei

Conditia poate afecta intreg arborele vascular, insa afecteaza in principal arterele mai mari, de inalta presiune.

Ateroscleroza poate fi de cateva feluri, in functie de localizare:

  • ateroscleroza aortica
  • ateroscleroza coronariana
  • ateroscleroza cerebrala
  • ateroscleroza sistemica
  • ateroscleroza generalizata
  • ateroscleroza renala
  • ateroscleroza carotidiana

Cauze

Anumiti factori pot deteriora zona interioara a arterei, ducand la ateroscleroza.

Printre acesti factori se numara:

  • tensiunea arteriala crescuta
  • nivelurile ridicate de colesterol (hipercolesterolemie)
  • fumatul
  • niveluri ridicate de zahar din sange

Cresterea placilor de aterom si ingustarea ulterioara a arterelor limiteaza circulatia sangelui in artere, impiedicand organele si tesuturile sa fie alimentate cu sangele oxigenat de care au nevoie pentru a functiona.

Cauzele frecvente de ingustare a arterelor sunt urmatoarele:

Nivelul ridicat al colesterolului

Colesterolul este o substanta galbena cerata care se gaseste in mod natural in corpul uman si, de asemenea, in anumite alimente pe care le consumati. Daca nivelurile acestei substante din sange sunt prea mari, acesta va poate infunda arterele. Colesterolul incepe sa se depuna, formand o placa dura care restrictioneaza sau blocheaza circulatia sangelui catre inima si catre alte organe.

Dieta

Este important sa urmati o dieta sanatoasa, lipsita de zahar rafinat, grasimi, alcool si sa eliminati tutunul definitiv.

Imbatranirea

In timp ce inaintati in varsta, inima si vasele de sange lucreaza mai mult pentru a pompa si pentru a primi sange. Arterele pot slabi si pot deveni mai putin elastice, facandu-le mai sensibile la acumularea de placi.

Factori de risc

Exista multi factori de risc pentru ateroscleroza. Unele riscuri pot fi prevenite, in timp ce altele nu pot.

Istoricul familial

Daca ateroscleroza si-a facut aparitia in familia dumneavoastra, este posibil sa aveti un risc de dezvoltare a afectiunii. Aceasta boala, precum si alte probleme legate de inima pot fi mostenite.

Lipsa exercitiilor fizice

Exercitiile fizice regulate sunt bune pentru inima. Va mentin puternic muschiul inimii si stimuleaza circulatia oxigenului si a sangelui in corp. Adoptarea unui stil de viata sedentar amplifica riscul dezvoltarii unor afectiuni medicale, printre care bolile de inima.

Tensiunea arteriala crescuta

Tensiunea arteriala crescuta va poate deteriora vasele de sange, slabindu-le in unele zone. Colesterolul si alte substante din sange pot reduce flexibilitatea arterelor in timp.

Fumatul

Produsele din tutun va pot afecta vasele de sange si inima.

Diabetul

Persoanele care sufera de diabet zaharat au o incidenta mult mai mare de boala coronariana.

Ateroscleroza vs arterioscleroza

Care este diferenta intre ateroscleroza si arterioscleroza?

Diferenta dintre cei doi termeni nu este mereu foarte clara. Arterioscleroza se refera la ingrosarea anormala si intarirea peretilor arterelor. Ateroscleroza este o forma de arterioscleroza si se refera la acumularea de depozite grase (placi) la nivelul arterelor.

Riscul de arterioscleroza la nivelul gambei si al piciorului creste odata cu:

Lipsa fumatului este cea mai buna cale de a preveni si a ameliora aceste afectiuni. Exercitiile regulate pot imbunatati fluxul sangvin in vasele mici de la nivelul piciorului si pot face ca muschii membrului inferior sa necesite mai putin oxigen.

Simptome

Primele semne de ateroscleroza pot incepe sa se dezvolte in timpul adolescentei, cu fasii de globule albe care apar pe peretele arterei. Cel mai adesea, nu exista simptome pana cand o placa nu se rupe sau fluxul sanguin este foarte restrictionat. Aceasta dureaza, de obicei, multi ani pana sa apara.

Simptomele depind de arterele afectate.

Artera carotida

Artera carotida alimenteaza creierul cu sange. O aprovizionare limitata cu sange poate duce la un accident vascular cerebral, iar o persoana poate prezenta o serie de simptome ca urmare a aterosclerozei in aceasta zona, printre care:

  • slabiciune
  • respiratie dificila
  • durere de cap
  • amorteala faciala
  • paralizie

Arterele coronare

Durerea toracica poate fi un simptom al aterosclerozei care afecteaza articolele coronariene.

Arterele coronare transporta sangele la inima. Cand aportul de sange catre inima este limitat, poate provoca angina si atac de cord.

Printre simptome se numara:

  • varsaturi
  • anxietate extrema
  • dureri in piept
  • tuse
  • senzatie de lesin

Arterele renale

Arterele renale furnizeaza sange catre rinichi. Daca aportul de sange devine limitat, exista un risc serios de a dezvolta afectiuni renale cronice. Persoanele cu blocaj arterial renal pot prezenta:

  • lipsa apetitului
  • umflarea mainilor si picioarelor
  • dificultati de concentrare

Simptomele atacului de cord si ale accidentului vascular cerebral

De asemenea, este important sa cunoasteti simptomele atacului de cord si ale accidentului vascular cerebral. Ambele probleme pot fi cauzate de ateroscleroza si necesita asistenta medicala imediata.

Simptomele unui atac de cord includ:

  • durere toracica sau disconfort
  • dureri la nivelul umerilor, spatelui, gatului, bratelor si maxilarului
  • durere abdominala
  • dificultati de respiratie
  • transpiratie
  • confuzie
  • greata sau varsaturi

Simptomele accidentului vascular cerebral includ:

  • slabiciune sau amorteala la nivelul fetei sau membrelor
  • probleme de vorbire
  • probleme in intelegerea discursului
  • probleme de vedere
  • pierderea echilibrului
  • durere de cap severa aparuta brusc

Sunati la 911 si mergeti de urgenta la spital cat mai repede posibil, daca aveti simptome de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Boli provocate de ateroscleroza

Ateroscleroza apare atunci cand grasimea, colesterolul si calciul se intaresc in artere. Ateroscleroza poate aparea intr-o artera localizata oriunde in corp, inclusiv la inima, picioare si rinichi.

Ateroscleroza poate provoca urmatoarele boli:

Boala arteriala coronariana

Boala arteriala coronariana apare atunci cand arterele coronare ale inimii se ingusteaza. Arterele coronare sunt vasele de sange care alimenteaza tesutul muscular al inimii dumneavoastra cu oxigen si sange. Placa de aterom blocheaza fluxul de sange catre inima.

Boala arteriala carotidiana

Arterele carotide se gasesc la nivelul gatului si alimenteaza creierul. Aceste artere pot fi compromise daca placa se acumuleaza in peretii lor. Lipsa circulatiei poate reduce cantitatea de sange si oxigen care ajung in tesutul si celulele creierului.

Boala obstructiva arteriala periferica

Picioarele, bratele si corpul inferior depind de artere pentru a furniza sange si oxigen tesuturilor lor. Ingustarea arterelor poate provoca probleme de circulatie in aceste zone ale corpului.

Boala renala

Arterele renale furnizeaza sange rinichilor. Rinichii filtreaza deseurile si apa suplimentara din sange. Ateroscleroza acestor artere poate duce la insuficienta renala.

Diagnostic

Medicul poate efectua un examen fizic daca prezentati simptome de ateroscleroza, insa are la dispozitie si alte metode diagnosticare, printre care: ecocardiografia, ecografia Doppler sau coronarografie. Medicul va verifica daca exista:

  • un puls slabit
  • un anevrism, care este o dilatatie anormala a unei artere din cauza slabirii peretelui arterei
  • vindecarea lenta a ranilor, ceea ce indica un flux sanguin slab

Cardiologul va poate asculta la inima pentru a vedea daca prezentati sunete anormale. Medicul poate comanda mai multe teste daca banuieste ca ati putea avea ateroscleroza. Aceste teste pot fi:

Analize de sange

Un test de sange pentru a verifica nivelul de colesterol.

Ecografie Doppler

Ecografia Doppler utilizeaza unde sonore prin care este creata o imagine a arterei. Acest test arata daca exista un blocaj.

Indicele glezna-brat

Prin intermediul acestui test se cauta un blocaj in brate sau picioare prin compararea tensiunii arteriale la fiecare membru.

Angiografia RMN

Angiografia cu rezonanta magnetica sau angiografia cu tomografie computerizata sunt folosite pentru a crea imagini ale arterelor mari din corpul dumneavoastra.

Angiograma cardiaca

Angiograma cardiaca necesita injectarea unui colorant radioactiv care poate fi vazut prin intermediul razelor X pentru a crea o imagine a arterelor inimii.

Electrocardiograma (EKG)

Electrocardiograma masoara activitatea electrica din inima pentru a cauta zone de reducere a fluxului sanguin.

Test de stres

Un test de stres sau un exercitiu de toleranta la efort prin care sunt monitorizate ritmul cardiac si tensiunea arteriala in timp ce pedalati pe o bicicleta stationara

Tratament

Gama de tratamente pentru ateroscleroza include:

Schimbarea stilului de viata

Acest lucru presupune gestionarea greutatii, urmare a unor activitati fizice si implementarea unei diete sanatoase. Un medic poate recomanda consumul de alimente bogate in fibre solubile si limitarea aportului de grasimi saturate, sare si alcool.

Medicamente

Medicamentele antiagregante pot preveni acumularea placilor de aterom sau pot preveni formarea cheagurilor de sange. Alte medicamente, cum ar fi statinele, pot fi prescrise pentru scaderea colesterolului, iar inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Interventie chirurgicala

Cazurile severe de ateroscleroza pot fi tratate prin proceduri chirurgicale, cum ar fi angioplastia sau by-pass-ul coronarian.

Angioplastia implica extinderea arterei si deschiderea blocajului astfel incat sangele sa poata circula din nou in mod corespunzator. By-pass-ul este o alta forma de interventie chirurgicala care poate imbunatati fluxul sanguin catre inima prin utilizarea arterelor din alte parti ale corpului pentru a ocoli artera coronara ingustata.

Tratament naturist

Paducelul

Un remediu pe baza de plante despre care se spune ca stimuleaza sanatatea inimii, paducelul reduce nivelurile de grasimi din sange si ajuta la prevenirea aterosclerozei, potrivit unui studiu pe animale publicat in 2009.

Acizii grasi omega-3

Intr-un mic studiu publicat in 2009, cercetatorii au concluzionat ca administrarea a 200 mg de acid docosahexaenoic (un tip de acid gras omega-3) poate ajuta la protejarea inimii de ateroscleroza (precum si de leziunile cardiovasculare legate de imbatranire si diabetul zaharat).

Regim alimentar pentru prevenirea aterosclerozei

Evitati alimentele care contin zahar adaugat.

Printre acestea se numara bauturile indulcite cu zahar, bomboanele si deserturile. Asociatia Americana a Inimii recomanda nu mai mult de 6 lingurite sau 100 de calorii de zahar pe zi pentru majoritatea femeilor si nu mai mult de 9 lingurite sau 150 de calorii pe zi pentru majoritatea barbatilor.

Evitati alimentele bogate in sare.

Propuneti-va sa nu mancati mai mult de 2.400 de miligrame de sare pe zi.

Evitati alimentele bogate in grasimi

Inlocuiti-le cu cele mai bune grasimi, mononesaturate si polinesaturate. Daca aveti nevoie sa scadeti colesterolul din sange, reduceti continutul de grasimi saturate pana la nu mai mult de 5 – 6% din totalul caloriilor. Pentru persoanele care consuma 2.000 de calorii pe zi, asta inseamna aproximativ 13 grame de grasimi saturate.

Asociatia Americana a Inimii va recomanda sa urmati un model general de dieta sanatoasa, care contine:

  • o varietate de fructe si legume
  • cereale integrale
  • produse lactate cu continut scazut de grasimi
  • carne de pui fara piele si peste
  • nuci si leguminoase
  • uleiuri vegetale non-tropice

Consumul de alimente bogate in grasimi poate duce, de asemenea, la acumularea de placi.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/atherosclerosis#risk-factors

https://www.medicalnewstoday.com/articles/247837.php

https://www.webmd.com/heart-disease/what-is-atherosclerosis#1

https://www.verywellhealth.com/can-alternative-medicine-fight-atherosclerosis-88836

https://www.healthline.com/health/high-cholesterol/herbs-for-atherosclerosis

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma