Psihoterapeutul – moft sau necesitate?

Psihoterapeutul ofera ajutor persoanelor care se confrunta cu o serie de probleme, de la depresie la stima de sine scazuta sau dispute in familie. Afla din urmatorul articol in ce consta psihoterapia si cand este nevoie sa apelezi la un specialist psihoterapeut!

Cuprins:

1. Psihiatrul – psihologul – psihoterapeutul: cu ce se ocupa fiecare?

2. Tipuri de psihoterapie

3. In ce consta psihoterapia?

4. Cand ai nevoie sa apelezi la un psihoterapeut?

5. Cum sa iti alegi psihoterapeutul?

6. Ce poate face si ce nu poate face psihoterapeutul pentru tine?

7. Cum recunosti un psihoterapeut nepotrivit pentru tine?

Psihiatrul – psihologul – psihoterapeutul: cu ce se ocupa fiecare?

Populatia din tara noastra cunoaste din pacate (inca) destul de putin despre ce inseamna sa fii psiholog, existand grave confuzii intre profesiile de psiholog, psihoterapeut si psihiatru.

Cu siguranta ca aceasta confuzie este intretinuta (poate pe alocuri in mod voit) dintr-o prea putina popularizare si informare cu privire atat la diferentele dintre cele trei specializari, cat si asupra rolului pe care fiecare dintre acestea il are in gasirea de solutii pentru suferinta psihica.

A fi psihiatru

Profesia de psihiatru este exercitata de catre specialisti absolventi ai facultatii de medicina cu rezidentiat si specializare realizata ulterior in psihiatrie. Aceasta se adreseaza sferei de patologie psihica ajutand si indrumand persoanele aflate in suferinta psihica prin urmarirea indeaproape a terapiei medicamentoase, care vizeaza ameliorarea suferintei respective. Psihiatrii pot fi si psihoterapeuti in masura in care urmeaza programe formative postuniversitare de specializare in psihoterapie.

A fi psiholog

Profesia de psiholog este reprezentata de absolventii facultatii de psihologie, adica de catre cei care parcurg programul de studii universitare. In plus, este obligatoriu masterul intr-una din perspectivele psihologiei, cu durata de doi ani. Absolvirea celor trei ani de facultate in psihologie, la care se adauga cei doi ani de master (desfasurati la alegere in psihologie clinica, organizationala, consiliere etc.). Chiar si dupa master nu se acorda dreptul la exercitarea profesiei de psihoterapeut sau de consilier in psihoterapie. Absolvirea acestei etape confera dreptul de continuare a studiilor si intrarea in institutele formative specializate in pregatirea viitorilor psihoterapeuti pentru cei care doresc sa urmeze aceasta specializare.

Pe scurt: psihologul nu este si nu poate fi, fara o pregatire ulterioara absolvirii facultatii, psihoterapeut.

A fi psihoterapeut

Profesia de psihoterapeut reprezinta specializarea aprofundata, cu o durata de minimum patru ani, a absolventilor de psihologie si medicilor psihiatri, precum si a absolventilor de asistenta sociala si filosofie (in masura in care acestia din urma isi echivaleaza examenele de specialitate in psihologie). Specializarea in psihoterapie se realizeaza in cadrul institutiilor formative post-universitare. Este constituita din studiul aprofundat in cadrul seminariilor teoretico-clinice si aplicative a fundamentelor, tehnicii si instrumentelor de interventie specifice cadrului psihoterapeutic in care acestia se formeaza.

Tipuri de psihoterapie

Psihoterapia reprezinta denumirea generica, fiind structurata in multiple perspective de abordare teoretico-tehnica:

  • psihoterapie psihanalitica si psihanaliza
  • psihoterapie cognitiv-comportamentala
  • psihoterapie adleriana
  • psihoterapie psihodrama clasica
  • psihoterapie analitica Jung
  • psihoterapie gestalt etc.

Fiecare perspectiva de lucru psihoterapeutica se adreseaza unui anumit tip de structurare si functionare a dinamicii personalitatii, astfel incat e important ca in momentul in care o persoana se adreseaza serviciilor de psihoterapie sa se intereseze in prealabil asupra metodei in care urmeaza sa lucreze si sa vada impreuna cu terapeutul respectiv in ce masura i se potriveste forma de psihoterapie careia i s-a adresat.

In ce consta psihoterapia?

Psihoterapia reprezinta un tratament prin cuvant si modalitati specifice de interventie si tratare a simptomelor care aduc tensiune si conflicte in viata emotionala si mentala. Aceste modalitati de interventie si de abordare a conflictelor intrapsihice sunt in stransa legatura cu dinamica interna de functionare a fiecarei persoane in parte. Asadar, nu orice tip de psihoterapie se potriveste in mod direct si obligatoriu oricarui tip de personalitate, adica oricarei persoane care apeleaza la psihoterapie.

Intelegerea potrivirii cu o anumita forma de psihoterapie se face in cadrul sedintelor preliminare. In aceste sedinte, terapeutul si pacientul sau colaboreaza pentru a vedea daca vor incepe impreuna demersul psihoterapeutic. In alte cazuri este recomandabil ca persoana respectiva sa fie indrumata spre un alt coleg terapeut, adica spre o forma de psihoterapie adaptata si adecvata functionarii interne a acesteia.

Cand ai nevoie sa apelezi la un psihoterapeut?

Trebuie sa apelezi la un psihoterapeut atunci cand:

  • Te simti coplesit si neajutorat. Atunci cand esti foarte trist sau pur si simplu iti este greu sa rezolvi anumite probleme din cauza emotiilor care te coplesesc atat mental, cat si fizic sau cand membrii din familie, ori un prieten nu-ti poate oferi sfaturi relevante, apeleaza cu incredere la un psihoterapeut.
  • Activitatile zilnice ti se par ca sunt coplesitoare si simti ca nu te poti concentra.
  • Te simti in fiecare zi agitat, nervos sau foarte nelinistit, iar aceste sentimente persista chiar si atunci cand faci activitati simple, normale, cum ar fi mancatul sau cititul.

Psihoterapeutul, o necesitate

Sigur ca primul lucru care se evidentiaza in urma primelor sedinte de psihoterapie este senzatia de eliberare prin faptul ca tensiunea se atenueaza vorbind despre conflictele si starile de disconfort. Numai ca si aici, ca si in cazul unui tratament medicamentos, aceasta este prima etapa de acomodare a psihicului pentru inceperea psihoterapiei.

Asadar, este responsabilitatea fiecarui psihoterapeut este sa poata informa pacientii cu care lucreaza in ce consta travaliul terapeutic. Totodata este important ca specialitul sa poata oferi informatiile necesare asupra perspectivei de lucru in care este specializat.

Psihoterapeutul trebuie sa poata oferi explicatiile necesare pentru a fi cunoscute de pacienti asupra etapelor prin care urmeaza sa treaca de-a lungul psihoterapiei respective. Nu in ultimul rand, specialistul trebuie sa poata indruma in mod onest spre alti colegi pe pacientii cu structuri si modalitati de functionare potrivite altor forme de psihoterapie.

Cum sa iti alegi psihoterapeutul?

Inainte de a merge la un psihoterapeut este nevoie sa te interesezi si sa afli cat mai multe informatii despre acesta mai ales cu privire la:

  • formarea profesionala
  • competentele detinute
  • experienta pe care o are
  • acreditarile si certificarile acestuia
  • locatia in care isi desfasoara activitatea.

Ce poate face si ce nu poate face psihoterapeutul pentru tine?

Psihoterapeutul te ajuta sa-ti reduci simptomele de anxietate si de disconfort pe care le simti, insa trebuie sa stii ca inainte de a incepe sedintele de terapie, exista cateva elemente fundamentale pe care trebuie sa le cunosti:

  • Psihoterapia nu te va ajuta decat daca si tu depui un efort. Desi toata lumea crede ca poate beneficia de psihoterapie, nu te poti vindeca daca nu accepti situatia in care te afli si mai ales daca nu depui efort in rezolvarea si remedierea situatiilor cu care te confrunti.
  • Psihoterapia nu iti va schimba viata, ci doar tu ai aceasta putere! Treaba unui psihoteraput este sa va ajute sa va rezolvati probleme. Gandeste-te la proverbul chinezesc: „Da-i unui om un peste si il hranesti o zi. Invata un om sa pescuiasca si il hranesti o viata intreaga”. Scopul psihoterapiei este de a te pune fata in fata cu problemele din viata, de a afla declansatorii depresiei si de a construi rezistenta, astfel incat sa-ti poti gasi bunastare.
  • Psihoterapia nu te va face (neaparat) sa te simti bine. Realizarea si constientizarea anumitor lucruri in timpul sedintelor de terapie necesita uneori sa fii curajos. Amintirea si retrairea unor momente si experiente din viata ta pot fi tulburatoare, uneori chiar coplesitoare. Pentru ca psihoterapia sa aiba succes, trebuie ca tu sa-ti doresti sa faci o schimbare in viata ta, dar si a modului in care gandesti.
  • Psihoterapia nu va functiona daca ai asteptari nerealiste. Stabilirea unor obiective nerealiste poate face ca psihoterapia sa nu fie utila si sa nu ai nimic de castigat din aceasta. Schimbarea nu va avea loc peste noapte. Inlocuirea comportamentelor, a modului de gandire si a stilului de viata per total va necesita o perioada de timp, dar si rabdare.

Cum recunosti un psihoterapeut nepotrivit pentru tine?

Iata cateva semne pe care trebuie sa le cunoasteti pentru a va da seama ca psihoterapeutul ales nu este bun pentru tine:

  1. Este distras. Daca terapeutul pare mai interesat sa priveasca ceasul, sa stea pe telefon sau sa-si citeasca email-urile in timpul sedintei, atunci ridicati-va si iesiti cat mai repede din cabinet. Nu este in regula sa platiti pentru o astfel de terapie, iar atentia psihoterapeutului sa fie divizita.
  2. Nu-si aminteste detaliile cheie din viata ta. Aceste detalii includ elemente de baza, cum ar fi, daca sunteti casatorit, aveti copii, unde lucrati.
  3. Sedintele de psihoterapie incep mai tarziu fata de ora programata, dar se termina mereu la aceeasi ora fixa. Un terapeut bun isi va respecta programul.
  4. Faptul ca il revedeti va streseaza si va creeaza o stare de disconfort.
  5. Pare dezinteresat de conversatia pe care incercati sa o purtati.
  6. Te critica si te judeca.
  7. Nu iti inspira incredere.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/156433.php
  2. http://www.healthcommunities.com/psychotherapy/what-to-expect-psychotherapy_jhmwp.shtml
  3. https://www.psychologytoday.com/us/blog/two-takes-depression/201301/what-expect-in-psychotherapy
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma