Seminte de susan – compozitie, beneficii si consum

Seminte de susan – sursa buna de vitamine, minerale, fibre, grasimi sanatoase si proteine. Adaugarea semintelor de susan in salate ajuta organismul sa absoarba fitonutrientii din plantele verzi. Aflati din urmatorul articol care sunt beneficiile si proprietatile semintelor de susan si cum le puteti consuma!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Ce contin semintele de susan?

3. Seminte de susan beneficii si proprietati

4. Cum se consuma semintele de susan?

5. Retete cu seminte de susan

6. Efecte secundare si posibile riscuri

Informatii generale

Semintele de susan sau Sesamum indicum sunt seminte mici, comestibile ale plantei de susan, originara atat din India, cat si din Africa. Semintele de susan sunt considerate cele mai vechi culturi oleaginoase din lume si sunt cultivate de mai bine de 3.500 de ani. Aceste seminte au o aroma de nuca si pot fi achizitionate fie sub forma decojita, fie invelite in coaja.

Seminte susan

Acestea pot fi adaugate in mod obisnuit la salate ca topping sau pot fi folosite in prepararea de paine si produse din cereale (paine, cornuri, covrigi, biscuiti, prajituri), dar si sushi, supe sau alte preparate culinare. De asemenea, uleiul de seminte de susan, derivat din seminte, este o sursa bogata de nutrienti cu proprietati laxative si emoliente.

Semintele in sine sunt foarte mici, au doar 3-4 mm lungime si 2 mm latime, dar, in fiecare an, sunt produse 3,85 milioane tone. Semintele se gasesc initial intr-o coaja neagra in interiorul unei pastai. Dupa ce sunt indepartate, trebuie sa fie scoase din coaja. Semintele de susan sunt de diverse culori, in functie de varietatea sau tulpina plantei de susan.

Tipuri de seminte de susan

Exista trei tipuri de seminte de susan, si anume:

  • Seminte de susan albe. Semintele albe sunt exportate din India si sunt cunoscute pentru aroma lor de nuca. Acestea pot fi utilizate ca un condiment pentru prepararea anumitor mancaruri.
  • Seminte de susan negre. Semintele negre sunt bogate in aroma si sunt utilizate mai ales ca un condiment in salate, pentru a marina carne si legume, dar si in scopuri medicinale.
  • Seminte de susan brune. Cunoscute pentru continutul ridicat de ulei in jur de 45-50%, semintele de susan brune sunt utilizate pentru extragerea uleiului, care este utilizat pe scara larga in India.

Ce contin semintele de susan?

Seminte de susan valori nutritionale

Semintele de susan sunt o sursa bogata de uleiuri naturale, lignani, antioxidanti, proteine, fibre dietetice si vitamine si minerale precum calciu, fier, potasiu, fosfor, magneziu, vitamine B si vitamina E, in conformitate cu baza de date nationala a substantelor nutritive USDA. In plus, aceste seminte minuscule sunt ambalate cu aminoacizi potentiali precum triptofanul si polifenolii care ard grasimi precum sesaminul si sesamolul.

Seminte de susan calorii

100 de grame

  • calorii: 573
  • proteine: 17,7
  • lipide: 49,7
  • carbohidrati: 23,5
  • fibre: 11,8

Seminte de susan calciu

Semintele de susan sunt o sursa bogata de calciu. Mai exact, o lingura de susan (aproximativ 5 grame) contine aproximativ 88 mg de calciu, comparand cu 100 ml de lapte care contine 120 mg de calciu.

Seminte de susan: beneficii si proprietati

Susanul este vitalizant, antiastenic, nutritiv, regenerant, laxativ, vitaminizant, tonic, calmant, emolient, stimulent intelectual. Iata care sunt beneficiile pentru sanatate ale semintelor de susan:

Proprietati anticancer

Semintele de susan sunt bogate in lignani solubili in ulei, cum ar fi esaminul si sesamolina, care sunt cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante. Un studiu publicat in revista Nutrition and Cancer a constatat ca lignanii alimentari joaca un rol potential in prevenirea cancerului. Mai mult, semintele de susan au niveluri ridicat de vitamina E, vitamina K si magneziu, care au un efect antitumoral asupra organismului.

Semintele contin, de asemenea, fitat, un compus care previne cancerul si care functioneaza ca un antioxidant, reducand efectele radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt subprodusele periculoase ale metabolismului celular care au fost asociate cu multe forme de cancer si diverse alte afectiuni, cum ar fi:

  • boli de inima
  • imbatranirea prematura
  • deficit cognitiv.

Semintele de susan au fost, de asemenea, asociate in sens pozitiv pentru reducerea riscului de:

Susan beneficii

Ingrijirea pielii

Semintele de susan contin zinc, o componenta vitala in formarea colagenului, care intareste tesutul muscular, parul si pielea. De asemenea, s-a dovedit ca uleiul din seminte, bogat in vitamina E, reduce aspectul arsurilor si semnelor de pe piele, precum si alte semne ale imbatranirii premature.

Sanatatea parului

Semintele de susan sunt bogate in polifenoli care ajuta la promovarea sanatatii parului. Uleiul din seminte de susan care este adesea masat la nivelul scalpului reduce aspectul de par gras si stimuleaza cresterea parului datorita bogatiei de vitamine si minerale. In plus, aminoacizii si antioxidantii din acest ulei ajuta la mentinerea unui par bogat si plin de stralucire.

Mentin sanatatea inimii

Semintele de susan mentin sanatatea inimii, iar acest lucru se datoreaza lignanilor vegetali prezenti in semintele de susan. Potrivit mai multor cercetari, lignanii se asociaza cu reducerea hipertensiunii arteriale. In plus, aceste seminte ajuta la functionarea normala a sistemului cardiovascular si previne diverse afectiuni cardiace.

Imbunatatesc digestia

Semintele de susan contin o cantitate semnificativa de fibre, un element important pentru o digestie sanatoasa si care ajuta la reducerea multor afectiuni precum constipatia si diareea, protejand in acelasi timp sanatatea colonului si reducand riscurile de declansare a unor boli gastrointestinale si cancer. De asemenea, fibrele sunt benefice pentru inima, ajuta la eliminarea colesterolului rau (LDL) din artere si vase de sange, actionand astfel ca un agent de protectie impotriva aterosclerozei, a atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale.

Semintele crude de susan ce boli vindeca

Tin sub control diabetul

Componentele semintelor de susan, precum magneziul, au fost asociate cu reducerea riscului de declansare a diabetului si ajuta la gestionarea simptomelor la persoanele care au dezvoltat deja aceasta afectiune.

Mai mult, s-a demonstrat ca uleiul din seminte de susan nu interfereaza cu medicamentele persoanelor care sufera de diabet de tip 2. Totodata, uleiul imbunatateste efectele acestor medicamente si regleaza suplimentar nivelul de insulina si glucoza din organism, contribuind astfel la gestionarea simptomelor diabetului zaharat, conform unei cercetari publicate in revista Clinical Nutrition.

Mentin sanatatea oaselor

Semintele de susan sunt o sursa bogata de nutrienti anorganici, iar nivelurile ridicate de minerale esentiale precum sunt zincul, calciul si fosforul ajuta la mentinerea sanatatii oaselor. Totodata, aceste minerale sunt parti integrante in crearea de noi materii osoase, ajutand la intarirea si repararea oaselor care sunt slabite in urma unor vatamari sau din cauza declansarii anumitor afectiuni osoase, cum ar fi osteoporoza.

Imbunatatesc sanatatea orala

Unele dintre cele mai notabile efecte ale semintelor de susan sunt efectele benefice asupra sanatatii orale. Cu ajutorul uleiului din seminte de susan se poate curata cavitatea bucala, avand efect antibacterian si astringent.

Ajuta in caz de infertilitate la barbati

Semintele de susan, atunci cand sunt adaugate in dieta barbatilor, imbunatatesc calitatea spermatozoizilor si ajuta la cresterea fertilitatii. Un studiu realizat in anul 2013 publicat in Journal of Research in Medical Sciences a aratat ca 25 de barbati infertili, cu varste cuprinse intre 27 si 40 de ani, au consumat seminte de susan timp de 3 luni de zile. Dupa aceasta perioada, rezultatele au aratat o imbunatatire semnificativa a numarului de spermatozoizi si de motilitate.

Reduc inflamatiile

Continutul ridicat de acizi grasi din semintele de susan furnizeaza o serie de efecte valoroase, inclusiv reducerea inflamatiilor in articulatii, oase si muschi, contribuind astfel la reducerea durerii asociate cu artrita. Mai mult, cuprul din aceste seminte este un mineral esential pentru intarirea vaselor de sange, oase si articulatii. In cele din urma, cuprul este necesar pentru absorbtia corecta a fierului, o componenta cheie a hemoglobinei.

Cum se consuma semintele de susan?

Semintele de susan pot fi folosite intr-o varietate de moduri, fie ca un topping presarat pe salate, supe sau tocanite, amestecate in paine, macinate intr-o pasta subtire ca tahini pentru a fi utilizate in humus sau pot fi chiar amestecate cu diverse smoothie-uri sau sucuri naturale. Uleiul de susan este, de asemenea, foarte popular si este un puternic remediu natural care ajuta la digestie si are proprietati antiinflamatoare.

Ulei de susan Mayan

Gratie concentratiei in acizi grasi esentiali, uleiul de susan Mayan este recunoscut pentru efectul regenerator, nutritiv si restructurant asupra pielii. Este un ingredient de baza pentru cremele de plaja, uleiurile de masaj, tratamentele ayurvedice si in aplicatii pentru infrumusetarea pielii si parului.

Semintele de susan, care contin peste 50% substante grase din care, prin presare la rece, se obtine un ulei de calitate superioara. Uleiul din seminte de susan este o sursa excelenta de acizi grasi mono-nesaturati si poli-nesaturati, contine fitosteroli, antioxidanti si un complex de vitamine si glicoproteine care sunt componente importante ale stratului cornos.

Proprietati ulei de susan:

  • regenerator, mentine integritatea tesutului cutanat
  • nutritiv si restructurant
  • ajuta la mentinerea hidratarii pielii
  • intarzie procesul de imbatranire cutanata
  • absoarbe o parte din razele UV contribuind la combaterea efectelor nocive ale expunerii indelungate sau nepotrivite la soare
  • emolient, antioxidant, anti-age
  • patrunde usor in piele, nu lasa pelicula grasa pe piele

Recomandari de utilizare:

  • ingrijirea pielii in general
  • ingrijirea pielii uscate, descuamate
  • ten matur, ridat, sensibil
  • ingrijirea pielii afectate de eczeme, psoriazis, iritatii
  • ingrijirea pielii afectate de factori externi si expunerea la razele solare
  • ca adjuvant in ameliorarea durerilor osteo-articulare
  • ingrijirea scalpului si a parului
  • masaj facial si corporal

Faina de susan

Faina de susan, obtinuta prin macinarea lenta pe o moara traditionala cu pietre a semintelor de susan. Prin macinarea lenta, valoarea nutritionala a fainii obtinute este superioara fata de faina macinata industrial. Este de remarcat continutul ridicat de calciu, magneziu, cupru, zinc, seleniu, fier, vitaminele B1, D, E, proteine, lecitina (valoroasa pentru sistemul nervos). Aportul important de calciu, combinat cu vitamina D care se afla in mod natural in semintele de susan, scade riscul osteoporozei. Susanul este bogat in fitosteroli (implicati in cresterea imunitatii), arginina (reducerea riscului de tumori). In schimb, contine foarte putini carbohidrati. Are proprietati antiinflamatorii si poate fi folosit in tratarea arsurilor sau a durerilor aparute in cazul artritelor, prin continutul ridicat de calciu si magneziu.

Mod de utilizare:

Se recomanda 4 linguri/zi, in cure sau preparate culinare delicate precum salate, sosuri sau iaurt. Faina de susan poate fi amestecata cu miere si suc de lamaie (ajuta la fixarea calciului), se poate prepara lapte de susan, se poate folosi in lapte sau sub forma de piure. Ideala pentru sportivi, vegetarieni, vegani, in dieta paleolitica.

Pasta de susan – tahini

Tahini este un unt 100% natural obtinut din seminte de susan printr-un sistem de centrifugare. Acestea furnizeaza organismului carbohidrati buni, grasimi sanatoase, magneziu, fier, fosfor, vitamina B1, vitamina E, zinc, mangan, cupru si triptofan si este ideal pentru sportivi, vegetarieni, vegani, dieta paleolitica.

Tahini intra in compozitia unor supe si sosuri, condimenteaza carnuri si legume, dar poate fi servit si simplu, uns pe paine prajita. Semintele de susan si pasta cruda sunt tonice, regenerante pentru oase si dinti.

Retete cu seminte de susan

Humus cu susan

Ingrediente:

  • 250 grame de naut uscat (400 grame daca este fiert)
  • 1 lamaie
  • 150 g tahini
  • 2 catei de usturoi
  • 3 linguri de ulei de susan
  • sare si piper alb

Mod de preparare:

Fierbeti nautul, pasta de naut se amesteca bine cu cea de susan, zeama de la lamaie si usturoiul tocat. Se adauga, amestecand continuu, uleiul si apa in care a fiert nautul pana obtineti o crema fina, potriviti de sare si piper.

Efecte secundare si posibile riscuri

Seminte de susan in exces

Efectele secundare ale semintelor de susan apar numai atunci cand sunt consumate in cantitati foarte mari. Acestea includ:

  • Alergie: semintele de susan sunt contraindicate persoanelor care au alergie la acestea.
  • Tulburari digestive: consumul excesiv de seminte de susan poate provoca iritatii la stomac si colon.
  • Nivelul zaharului din sange: persoanele diabetice trebuie sa fie atente, deoarece semintele de susan pot creste nivelul glicemiei daca sunt consumate in exces.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/sesame-seeds
  2. https://nutritionfacts.org/topics/sesame-seeds/
  3. https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/sesame-seeds.html
  4. https://www.berkeleywellness.com/healthy-eating/nutrition/article/sesame-little-seeds-big-health-benefits
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma