Papaya este un fruct tropical dulce si aromat, ce contine numerosi nutrienti si poate avea o serie de beneficii pentru sanatate. Citeste mai multe in articol.
1. Papaya – compozitie nutritiva
2. Papaya – ce beneficii are?
3. Recomandari de consum
4. Riscuri posibile
Papaya este un fruct tropical. Face parte din familia Caricaceae si creste in arborele de papaya (Carica papaya) in climatul tropical. Acest fruct are forma asemanatoare perelor, dar este mai mare. Coaja este verde cand fructul este necopt si portocalie cand este copt, iar miezul este galben, portocaliu sau rosu. Fructul are, de asemenea, multe seminte negre, care sunt comestibile, dar usor amarui si picante.
Contine o enzima speciala numita papaina. Aceasta imbunatateste digestia, reduce inflamatiile si are un rol in mentinerea sanatatii inimii. La fel ca alte tipuri de fructe tropicale, si acesta este, de asemenea, bogat in vitamine, minerale, flavonoizi si antioxidanti. O portie de 150 g fruct contine 11 g zaharuri, 3 g fibre, 62 calorii. De asemenea, contine o cantitate crescuta de vitamina C, vitamina A, folat, potasiu etc. Contine, de asemenea, antioxidanti cunoscuti sub numele de carotenoizi – in special licopen. Antioxidantii, inclusiv carotenoizii, pot neutraliza radicalii liberi si pot reduce astfel stresul oxidativ.
Anumiti compusi din fructul de papaya pot ajuta organismul sa descompuna si sa utilizeze proteinele in mod corespunzator. Papaina, in special, ajuta la separarea legaturilor dintre aminoacizi. Este similara cu alte tipuri de enzime produse in pancreas care ajuta corpul sa digere carnea, dar spre deosebire de alte enzime, poate functiona chiar si fara prezenta acidului.
Astfel, aceasta enzima poate fi utila pentru persoanele cu un continut scazut de acid gastric, care nu pot tolera uneori consumul anumitor tipuri de carne. De asemenea, poate sustine absorbtia proteinelor in caz de probleme digestive. Poate ajuta si la prevenirea constipatiei datorita continutului ridicat de fibre. Poate avea beneficii in ceea ce priveste problemele la stomac, inclusiv indigestia, sindromul intestinului iritabil, constipatia, ulcerele.
Inflamatia este un raspuns imunitar natural conceput pentru a apara organismul. Cu toate acestea, inflamatia cronica sta la baza aparitiei unor boli. Aceste fructe contin enzime precum papaina si chemopapaina, care ajuta la scaderea inflamatiei in diferite zone ale corpului. Papaina poate contribui la scaderea inflamatiei la persoanele cu boli precum astmul sau artrita.
Papaya este bogata in vitamina C. Vitamina C este un micronutrient important care actioneaza ca un antioxidant si protejeaza impotriva deteriorarii radicalilor liberi. De asemenea, protejeaza impotriva oxidarii colesterolului, reducand capacitatea sa de a forma placi la nivelul peretilor arteriali. Contine, de asemenea, folat, care poate ajuta la transformarea homocisteinei, un tip de aminoacid care a fost legat de boli de inima, pentru a reduce riscul de probleme cardiace. Pe lista nutrientilor se gasesc si potasiu, magneziu si acid pantotenic – ce contribuie la sanatatea cardiovasculara.
Un antioxidant numit beta-caroten confera fructului de papaya culoarea portocalie. La fel cum morcovii contribuie la imbunatatirea vederii datorita prezentei beta-carotenului, papaya este, de asemenea, cunoscut ca fiind eficient in reducerea riscului de probleme cu vederea. De asemenea, contine luteina si zeaxantina, doi flavonoizi care pot ajuta la prevenirea problemelor de vedere. Zeaxantina ajuta in mod special la filtrarea luminii albastre care poate fi daunatoare pentru retina, pentru a sustine vederea chiar si odata cu varsta.
Datorita nivelurilor ridicate de vitamina C, vitamina A si alte flavonoide, papaya este un fruct ce poate sustine sanatatea pielii si poate preveni imbatranirea prematura a pielii. Acesti nutrienti functioneaza ca antioxidanti, ajutand la prevenirea formarii radicalilor liberi si a deteriorarii oxidative. Licopenul, prezent in acest fruct, poate reduce formarea ridurilor.
Puteti gasi acest fruct delicios in supermarketuri. Exista doua soiuri principale: de tip mexican si hawaian. Tipul hawaian este in general mai mic. Ambele au miez dulce, de culoare portocalie si seminte inchise la culoare, gelatinoase, in interior. Cand este insuficient copt, fructul este verde si poate fi consumat numai daca este gatit. Fructul verde este folosit pentru unele tipuri de prajituri si retete asiatice. Pe masura ce fructul se coace, capata culoarea galben-portocalie si gustul dulce specific.
Fructul este mai bine sa fie tinut la temperatura camerei. Acest lucru ii permite sa dezvolte aroma si gustul dulce specific. Poate fi curatat la fel ca un pepene galben – se spala, se usuca, apoi se taie pe lungime, se scot semintele si se indeparteaza coaja.
Papaya este un fruct moale, versatil. Asta inseamna ca poate fi incorporat in multe retete. Poate fi consumat ca atare, alaturi de alte fructe, in salata de fructe (alaturi de capsuni, mango, ananas, pepene galben etc.) sau se poate obtine suc. Puteti incerca si smoothie, prajituri si deserturi cu papaya, inghetata sau serbet etc. Semintele sunt de obicei aruncate, dar sunt si comestibile. Sunt usor picante si pot fi folosite ca inlocuitor de ardei iute sau piper in sosuri. Se poate prepara un sos special din papaya, coriandru, ardei jalapeno si ghimbir, ce poate fi consumat cu preparate din pui, peste sau creveti.
Consumul de papaya in cantitati normale este in general sigur. Cu toate acestea, exista anumite efecte secundare posibile ale consumului de papaya.
Persoanele cu alergie la latex pot fi, de asemenea, alergice la papaya. Asta deoarece papaya contine enzime ce pot cauza o reactie incrucisata – intre latex si unele alimente. Academia Americana de Alergologie, Astm si Imunologie Clinica (AAAI) raporteaza ca, daca sunteti alergic la mango, fistic sau caju, puteti reactiona si atunci cand sunteti expus la papaya. Daca suspectati o alergie la papaya sau la una dintre celelalte substante mentionate, discutati cu medicul pentru un diagnostic clar. Papaya verde are risc mai mare de a cauza reactii alergice.
Consumul de papaya in exces poate provoca un puternic efect laxativ. Evitati sa consumati cantitati mari de papaya, mai ales daca este crud. Fructul insuficient copt sau crud poate provoca disconfort intestinal sau gastric si iritatii esofagiene. Semintele de papaya, desi au un gust neplacut pentru unii, sunt sigure de consumat in general. Insa, pot contine urme ale unei enzime numite carpina, care este o substanta potential toxica.
Referinte:
(1) https://www.webmd.com/diet/health-benefits-papaya
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/275517#nutrition
(3) https://www.verywellfit.com/papayas-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4114326
(4) https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1985/2
(5) https://www.news-medical.net/health/Papaya-Health-Benefits.aspx
(6) https://www.healthline.com/nutrition/8-proven-papaya-benefits
Surse foto: Pixabay, Pexels
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…