Minimalismul – beneficii pentru sanatate

Minimalismul este un concept destul de des intalnit in ultima vreme, axat pe ideea de a renunta la achizitionarea de lucruri in exces si cu accentul pe simplitate. Iata ce beneficii are un astfel de stil de viata pentru sanatatea noastra.

Cuprins:

1. Ce inseamna minimalism?
2. Beneficiile unui stil de viata minimalist
3. Recomandari pentru adoptarea unui stil de viata minimalist

Ce inseamna minimalism?

Pot exista unele momente in care ajungem sa simtim ca lucrurile pe care le detinem, de fapt ne detin pe noi si ca o mare parte a identitatii noastre sunt bunurile materiale. Tehnologia are numeroase beneficii, insa, uneori, impreuna cu unele obiecte materiale ar putea sa scada calitatea vietii si sa ne inhibe capacitatea de a ne simti profund conectati cu cei din jur. In ultimele decenii, a crescut dorinta noastra de a consuma si de a achizitiona cat mai mult, odata cu cresterea nivelului de bunastare. Insa, ajungem sa detinem atat de multe lucruri incat provoaca haos, dezordine si stres. Nu ajungem sa avem doar casele aglomerate si supraincarcate, ci si programul zilnic si viata in general.

Minimalismul este un concept care atrage atentia oamenilor din ce in ce mai mult. Este despre gasirea unui echilibru intre calitate si cantitate. Insa, un stil de viata minimalist nu inseamna doar sa renuntam la anumite obiecte, ci si sa ne simplificam viata. Inseamna ca ne concentram asupra a ceea ce conteaza si ce ne aduce mai multa bucurie. Aici vorbim de familie, prieteni, hobby-uri, experiente, educatie, cultura.

Secretul fericirii nu consta in a cauta mai mult, ci in a te bucura de mai putin.” – Socrate

Elementele unui stil de viata minimalist

Pentru inceput, minimalismul nu este doar o moda noua. Termenul a existat inca din anii 1950. Astazi, minimalismul se bazeaza pe intentionalitate. Este practica si mentinerea lucrurilor pe care le pretuim cel mai mult si sa eliminam tot ceea ce ne distrage atentia de la valorile noastre.

Minimalism inseamna a trai doar cu lucrurile de care ai cu adevarat nevoie. Inseamna a reduce cumparatul in exces si a cauta fericirea in alta parte, nu in lucrurile materiale. Inseamna a ne elibera de ritmul alert in care traim, de multitasking si sa punem pret pe ceea ce conteaza cu adevarat. Nu tine doar de obiectele din jur si de ceea ce e extern, ci si de intern, de emotiile noastre. Astfel, stilul de viata minimalist nu inseamna doar simplu design. Este un concept larg, o filozofie care include „a trai cu mai putin” – mai putine bunuri fizice, mai putine cheltuieli inutile si o sustinere a lucrurilor intangibile pe care sa le apreciem mai mult.

Beneficiile unui stil de viata minimalist

A cumpara si a consuma constient are numeroase beneficii. In primul rand, e bine pentru planeta si economisim bani. Minimalism nu inseamna sa consumi si sa cumperi cat de putin poti, ci sa elimini excesul din viata ta si sa traiesti bine cu mai putin. Sustinatorii minimalismului spun ca stilul acesta de viata ofera o multitudine de beneficii pentru starea de bine si pentru sanatate, imbunatateste satisfactia vietii, sensul si relatiile personale, insa nu exista studii concludente in acest sens momentan.

Beneficiile unui stil de viata minimalist:

Studiu privind beneficiile unui stil de viata minimalist

Un studiu ale carui rezultate au fost publicate in International Journal of Applied Positive Psychology (februarie 2020) prezinta experientele unor oameni care au adoptat un astfel de stil de viata. Cercetarea a inclus 10 persoane (3 barbati si 7 femei, cu varste intre 24 si 52 ani din Regatul Unit, Australia, Statele Unite ale Americii, Canada si Germania) ce se identifica drepte persoane cu un stil de viata minimalist. Datele preluate au fost axate pe teme ca autonomie, competenta, spatiu mental, constientizare si emotii pozitive. Datele au fost obtinute prin interviuri semi-structurate, bazate pe un set de intrebari deschise si adaptate.

Ce au aratat datele din studiu?

Toti participantii au indicat ca adoptarea unui stil de viata minimalist a oferit o multitudine de beneficii pentru starea lor generala. In primul rand, au raportat un sentiment de autenticitate, un sentiment de libertate si eliberare – nu numai de lucruri materiale, ci si eliberare in ceea ce priveste asteptarile din partea societatii. De asemenea, participantii au mentionat ca se simt mai conectati cu valorile lor, petrec mai mult timp cu familia si prietenii si cheltuiesc mai multi bani pe experiente si mai putini pe lucruri materiale.

De asemenea, au raportat nivel mai redus de stres si anxietate, un sentiment de control si capacitatea de a mentine ordinea in mediul lor, claritate, spatiu si o stare mentala mai buna. Multi participanti au raportat o capacitate imbunatatita de a fi constienti, adica mai concentrati asupra momentului prezent – mindfulness. O limitare a studiului actual ar putea fi faptul ca toti participantii la studiu erau din tari dezvoltate si din medii socio-economice similare. De cealalta parte, persoanele din medii socio-economice mai scazute sau din tarile in curs de dezvoltare pot avea un consum redus ca o necesitate, si nu ca o alegere a stilului de viata. De asemenea, studiul a cerut ca participantii sa se autoidentifice ca „minimalisti”, ceea ce ar putea fi o limitare, pentru ca nu exista o definitie standard a minimalismului.

Minimalism si sanatatea mentala

In primul rand, este important sa intelegem ca minimalismul este un alt cuvant pentru a trai o viata simpla. A avea un stil de viata minimalist nu inseamna doar golirea sertarelor si reducerea cheltuielilor, ci are un impact mai profund.

In primul rand, toti stim ca lucrurile noi de cele mai multe ori ne ofera doar satisfactii de moment – nu durabile. E un entuziasm de moment, pentru ca lucrurile materiale nu ne confera cu adevarat bucurie pe termen lung, de obicei. De asemenea, excesul de lucruri din casa duce la dezordine, la necesitatea de a face curatenie mai des si la lipsa de spatiu, ce pot duce la stres.

Cand avem prea mult, nu mai apreciem lucrurile care vin, ceea ce primim sau ce ne cumparam la un moment dat. Ajungem sa nu mai fim multumiti de nimic, sa devenim plictisiti, creste riscul de a dezvolta dependente. De multe ori, cu cat ai mai mult, cu atat vrei mai mult. Asta se intampla atunci cand devii dependent de satisfactia instantanee care vine odata cu lucrurile materiale. Indiferent cat ai avea, niciodata nu simti ca ai suficient. Acest lucru este din cauza faptului ca incercam de multe ori sa umplem un gol emotional cu un lucru tangibil.

ucrurile materiale NU ne fac de cele mai multe ori mai fericiti. Multe cercetari sugereaza ca sentimentul de fericire este mai mare atunci cand cheltuim mai mult pentru altii decat pentru noi insine. Dalai Lama spunea ca propria fericire depinde de fericirea altora si ca fericirea nu provine din lucruri materiale, ci mai degraba dintr-o preocupare profunda, autentica, pentru fericirea altora.

🌸 Citeste mai multe despre fericire si cum influenteaza sanatatea.

Lucrurile materiale si fericirea

Lucrurile materiale ne aduc o stare de bine si sunt importante, dar nu ne fac mai fericiti pe termen lung. In plus, apare adaptarea – cu cat avem mai mult, cu atat ne dorim mai mult. Fata de in urma cu ceva ani, acum avem acces la mai multe alimente, produse, electrocasnice, gadget-uri, masini etc. Insa, suntem mai fericiti? Cu siguranta, fericirea este greu de identificat, si e si mai greu de masurat. Unele studii sugereaza ca, in comparatie cu bunicii lor, tinerii adulti de astazi au crescut cu acces la mai multe lucruri materiale, dar si cu un risc mult mai mare de depresie si alte probleme mentale.

Cercetarile sugereaza ca, atunci cand oamenii cresc cu o situatie financiara mai proasta, cand nu li se ofera ceea ce au nevoie sau experimenteaza saracia, au tendinta de a deveni axati pe lucruri materale uneori, ca o modalitate de a se adapta. Lucrurile materiale sunt utile, dar trebuie sa gasim un echilibru – sa avem atat cat ne trebuie si ne e necesar, sa apreciem ceea ce avem, dar nu in detrimentul lucrurilor care conteaza cu adevarat – relatiile cu cei din jur, familia, sanatatea mentala.

📚 Iata 10 recomandari de carti de psihologie ce iti pot schimba viata.

Recomandari pentru adoptarea unui stil de viata minimalist

  • Cumparati constient! Alegeti sa faceti cheltuieli intentionate, nu cheltuieli la impuls. Faceti liste de cumparaturi si obiective – „Echilibrul in viata inseamna sa iti doresti doar lucrurile de care ai nevoie.” — Vernon Howard
  • Evitati sa cumparati haine in exces si optati pentru mai putine piese vestimentare, organizate eficient. Incercati sa minimizati garderoba, mentinand o paleta de culori preferata, astfel incat sa le puteti combina cu usurinta.
  • Evitati sa cumparati alimente in exces. Stabiliti un meniu saptamanal si faceti cumparaturile strategic.
  • Evitati sa cumparati decoratiuni, piese de mobilier sau electrocasnice de care nu aveti cu adevarat nevoie. Adoptati un stil minimalist si acasa si astfel casa va fi mai usor de mentinut curata si organizata. Gasiti modalitati de a refolosi sau reutiliza ceea ce aveti deja. Inainte de a face o achizitie, intrebati-va ce valoare va aduce achizitia si daca este o nevoie sau o dorinta.
  • Cumparati numai lucruri de care aveti nevoie. Renuntati la cumparaturile impulsive si deveniti un cumparator constient.
  • Faceti „curatenie de primavara” pe tot parcursul anului. Adunati elementele de care nu aveti nevoie sau care nu sunt necesare si aruncati-le sau donati-le.
  • Optati pentru variante digitale pentru carti, fotografii etc.
  • Imprumutati in loc sa cumparati – poate fi vorba de carti, anumite obiecte, articole de imbracaminte etc.
  • Invatati sa va detasati emotiile de obiectele materiale. Unele articole au valoare sentimentala, insa exista o diferenta intre acele articole si lucruri pe care nu le folositi. Astfel de articole au un control psihologic asupra voastra si va pot afecta in moduri in care nu va dati seama.

Citeste mai multe despre sanatatea toamna – stil de viata si alimente recomandate.

 

Referinte:
(1) https://link.springer.com/article/10.1007/s41042-020-00030-y
(2) https://www.researchgate.net/profile/Wendy_Wood2/publication/325349710_Experiential_or_Material_Purchases_Social_Class_Determines_Purchase_Happiness/links/5b0c64004585157f871cb258/Experiential-or-Material-Purchases-Social-Class-Determines-Purchase-Happiness.pdf
(3) https://www.psychologytoday.com/us/blog/talking-about-trauma/201902/what-can-minimalism-do-mental-health
(4) https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/top-8-benefits-living-minimalist-lifestyle.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma