Senzatia de „inghetare a creierului” („brain freeze”) – ce este si de ce apare

Ti s-a intamplat sa mananci ceva foarte rece repede si sa simti ca iti ingheata creierul? Iata ce este mai exact senzatia de „inghetare a creierului” sau „brain freeze” si de ce apare.

Cuprins:

1. Ce este senzatia de „inghetare a creierului”?
2. Care sunt explicatiile pentru senzatia de „inghetare a creierului”?
3. Ce facem in caz de „brain freeze”?
4. Legatura dintre migrene si „brain freeze

Ce este senzatia de „inghetare a creierului”?

Probabil ati experimentat la un moment dat acest sentiment neplacut denumit in mod obisnuit „inghetarea creierului”. Este o senzatie care poate provoca durere de cap pe termen scurt, care dureaza de la cateva secunde la cateva minute, si apare atunci cand mancati sau beti ceva rece, cum ar fi inghetata sau apa foarte rece. Termenul medical pentru senzatia de „inghetarea creierului” este ganglionevralgia sfenopalatina sau nevralgie de ganglion sfenopalatin.

Practic, senzatia de „inghetare a creierului” este cauzata de un grup de nervi localizati in spatele nasului si sunt nervii care provoaca, de asemenea, durerile de cap. Sunt foarte sensibili la durere, probabil pentru a proteja creierul. Durerea este de obicei localizata la frunte sau in ambele tample si dureaza de obicei mai putin de 5 minute.

Cum se manifesta?

Simptomele durerii de cap induse de rece sau senzatia de „inghetare a creierului” includ:

  • durere intensa in zona fruntii;
  • durere care atinge un prag la 20-60 secunde dupa ce incepe si dispare in aproximativ acelasi timp.

Simptomele includ o aparitie brusca a durerii in partea frontala a capului. Acest lucru se poate simti ca o durere intensa. Durerea poate dura de la cateva secunde la un minut sau doua, in functie de cantitatea de alimente reci sau lichide reci pe care le-ati consumat si de cat de repede ati consumat.

Durerea la rece este frecventa, aparand la 30 – 40% dintre persoanele care nu au de obicei dureri de cap. Simptomele sunt inofensive si nu sunt un semn al vreunei boli de baza, desi se considera ca sunt mai frecvente la persoanele care sufera de migrene. Deoarece senzatia de „brain freeze” este atat de scurta, e greu de studiat si nu exista un consens asupra modului de a o opri.

Care sunt explicatiile pentru senzatia de „inghetare a creierului”?

Exista mai multe teorii, dar cea mai cunoscuta este ca atunci cand mancam sau bem rapid ceva foarte rece, scade mult temperatura de la nivelul palatului gurii. Vasele de sange se contracta automat – este un reflex de supravietuire pentru mentinerea temperaturii bazale a corpului. Pentru a se adapta la schimbarea drastica a temperaturii, corpul trimite mai mult sange pentru a incalzi zona afectata, provocand umflarea vaselor de sange. Dupa aceasta contractie, vasele de sange se dilata rapid – acest lucru trimite un semnal de durere catre creier printr-un nerv numit nervul trigemen, a carui ramura superioara se extinde in zona mediana a fetei si la frunte.

Se crede ca durerea date de „inghetarea creierului” este cauzata de constrictie si apoi de curgerea sangelui. „Brain freeze” este in esenta o durere de cap, care apare rapid si se reduce la fel de repede.

Desi toata lumea are un nerv trigemen, nu toata lumea experimenteaza aceasta senzatie. Se crede ca este posibil ca nervii unor persoane sa fie mai sensibili decat altii. Cei care experimenteaza senzatia de „inghetare a creierului” pot avea, de asemenea, mai multe riscuri sa experimenteze migrene.

Ce facem in caz de „brain freeze”?

Aceasta senzatie dureaza putin, dar e deranjanta. Puteti sa readuceti temperatura gurii la normal, astfel incat vasele de sange sa se micsoreze inapoi la starea lor neutra. O modalitate de a face acest lucru este sa apasati cu limba pe cerul gurii, unde caldura se va transfera in tesut. In mod similar, puteti sa beti apa la temperatura camerei, care are aceeasi functie. De asemenea, puteti sa va acoperiti gura si nasul cu mainile si sa respirati rapid pentru a creste fluxul de aer cald catre palat. Chiar daca nu faceti asta, senzatia de „inghetare a creierului” dureaza de obicei cateva secunde sau cateva minute si nu este periculoasa.

Senzatia nu este grava, dar poate fi foarte neplacuta. Pentru a o preveni, incercati sa reduceti stimulii reci de pe palat, adica sa evitati sa consumati cantitati mari de alimente si bauturi reci simultan. Luati guri mici de alimente sau bauturi reci si incercati sa le tineti putin in gura inainte de a le inghiti.

Nu e nevoie sa luati medicamente pentru durere. Insa, daca aveti dureri de cap frecvente, ar trebui sa solicitati sfatul unui medic. Aceiasi nervi care sunt responsabili pentru senatia de „inghetare a creierului” sunt implicati si in durerile de cap frecvente si severe.

Legatura dintre migrene si „brain freeze

Unele studii sugereaza ca persoanele care sufera de migrene au un risc mai mare de a se confrunta cu senzatii de „inghetare a creierului”. Durerea data de senzatia de „inghetare a creierului” este mai intensa decat cea din migrene. Ambele dureri de cap pot sa apara la frunte si pot duce la dureri pulsatile. „Brain freeze” este, in general, considerata inofensiva si nu va declansa o migrena sau orice alt tip de durere de cap grava.

Migrenele sunt de obicei asociate cu durere pe o parte sau alta a capului, greata, sensibilitate la lumina si zgomot si, uneori, vedere incetosata. In caz de senzatie de „inghetare a creierului”, niciunul dintre aceste simptome nu este prezent. Insa, calea de aparitie este similara. Nervul trigemen este implicat atat in ​​migrene, cat si in „brain freeze”, dar in cazul senzatiei de „inghetare a creierului”, acesta raspunde la un eveniment trecator care se reduce rapid si nu lasa niciun simptom de durata.

Migrenele – ce sunt?

Migrenele sunt un tip de durere de cap moderata pana la severa. Durerea este adesea descrisa ca pulsatorie, si apare de obicei pe o parte a capului. Este agravata de activitatea fizica, lumina, sunet sau miscare. Dureaza de obicei de la 4 ore pana la 3 zile. Este posibil sa provoace sensibilitate la lumina, la sunete si chiar la miros.

Migrenele rezulta dintr-o serie de semnale ce interactioneaza intre creier, vasele de sange si nervii din jur. Exista un „centru de durere” in zona creierului. O migrena apare atunci cand celulele nervoase hiperactive trimit impulsuri catre vasele de sange. Acest lucru determina eliberarea de prostaglandine, serotonina si alte substante ce provoaca umflarea vaselor de sange in apropierea terminatiilor nervoase, ducand la durere.

Factori declansatori

Factorii declansatori includ:

  • stres emotional – stresul emotional este unul dintre cei mai frecventi factori declansatori pentru migrene – in timpul evenimentelor stresante, anumite substante chimice din creier sunt eliberate pentru a combate situatia (cunoscut sub numele de raspuns „lupta sau fugi”);
  • sensibilitatea la substante chimice si conservanti specifici din alimente – anumite alimente si bauturi, cum ar fi bauturile alcoolice, ciocolata si alimentele fermentate sau murate pot fi responsabile pentru declansarea a pana la 30% dintre migrene;
  • cofeina – cofeina poate cauza dureri de cap cand se consuma prea multa sau cand se reduce brusc aportul de cofeina;
  • modificari hormonale la femei – migrenele la femei sunt mai frecvente in perioadele menstruale; scaderea brusca a estrogenului poate declansa si migrene.

Alti factori declansatori pentru migrene sunt:

  • modificarea conditiilor meteorologice, cum ar fi furtuna, schimbarile de presiune barometrica, vanturile puternice sau modificarile de altitudine;
  • lumina puternica, lumina fluorescenta, luminile intermitente, lumina soarelui;
  • tensiune, anxietate;
  • oboseala intensa;
  • lipsa meselor – in cazul unor diete sau cand nu se consuma suficiente lichide;
  • modificari de somn;
  • zgomote puternice;
  • expunerea la fum, parfumuri sau alte mirosuri;
  • anumite medicamente care determina umflarea vaselor de sange;
  • utilizarea excesiva sau zilnica a medicamentelor pentru ameliorarea cefaleei.

Migrenele necesita tratament

Exista doua abordari principale de tratament pentru migrene. In primul caz, tratamentul se foloseste la primul semn de migrena. Prin oprirea procesului de cefalee, unele medicamente ajuta la oprirea sau scaderea simptomelor. A doua abordare include medicamente preventive, ce pot fi prescrise atunci cand durerile de cap sunt severe, apar de mai mult de 4 ori pe luna si afecteaza semnificativ desfasurarea activitatilor obisnuite.

Principalele ingrediente ale medicamentelor pentru ameliorarea durerii sunt ibuprofenul, aspirina, acetaminofenul, naproxenul. Retineti ca unele pot contribui la durere de cap. Luati tratamentele dupa recomandarile medicului.

Referinte:

  1. https://www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130522095335.htm
  2. https://www.livescience.com/64131-brain-freeze.html
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/244458#video
Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma