Lipsa de magneziu este considerata la ora actuala o adevarata epidemie. Peste 80% din populatie prezinta deficit de magneziu. Afla in continuare din ce cauza apare aceasta situatie si ce semnale ne transmite organismul cand duce lipsa de magneziu.

Cuprins:

1. Ce este magneziul si cum contribuie la sanatatea organismului?

2. Lipsa de magneziu: cauze generale

3. Deficitul de magneziu, greu de diagnosticat

4. Simptome ale lipsei de magneziu

5. Lipsa de magneziu la copii

6. Cine este predispus la deficit de magneziu?

7. De unde iti poti lua doza zilnica de magneziu?

8. Atentie la excesul de magneziu!

Ce este magneziul si cum contribuie la sanatatea organismului?

Supranumit „stapanul mineralelor”, magneziul este, fara indoiala, unul dintre cei mai importanti micronutrienti din organism. Magneziul este un element esential pentru sanatatea fiecarei celule in parte si participa la peste 300 de reactii enzimatice. Magneziul ajuta la reglarea calciului, potasiului si sodiului, contribuind impreuna la sanatatea sistemului osos si muscular. Peste 60% din cantitatea de magneziu detinuta de organism este stocata in oase, iar un sfert este utilizata de muschi. Restul este repartizat pentru functionarea inimii, creierului, rinichilor, ficatului, intestinelor.

De retinut ca organismul nu-si poate face rezerve de magneziu, avand nevoie de un aport constant pentru a-si defasura in bune conditii functiile in care este implicat acest mineral. Din pacate, majoritatea oamenilor nu sunt constienti de importanta magneziului, iar multi sufera zilnic de pe urma deficitului de magneziu, fara ca macar sa stie acest lucru.

Lipsa de magneziu: cauze generale

Specialistii vorbesc chiar despre o „epidemie a lipsei de magneziu”, in conditiile in care se estimeaza ca peste 80% din populatie prezinta un nivel scazut de magneziu in organism.

Iata de ce:

  • Alimentele cu care ne hranim in prezent nu mai contin cantitatea de magneziu cu care erau inzestrate de Natura. Ele provin in mare parte din agricultura intensiva, in care solurile sunt saracite de minerale, predomina soiurile de plante modificate genetic, iar majoritatea fructelor si legumelor din supermarket sunt tratate cu substante chimice. Toate acestea au creat tabloul subru al alimentatiei nesanatoase la care suntem expusi in societatea actuala.
  • Bolile digestive, cum ar fi sindromul intestinului permeabil („leaky gut”), de care sufera o mare parte a populatiei, tot fara sa stie, sunt vinovate de malabsorbtie a substantelor nutritive, inclusiv a magneziului. De asemenea, pe masura inaintarii in varsta, absorbtia mineralelor tinde sa scada, astfel incat probabilitatea de a avea deficit de magneziu creste dupa 40-50 de ani.
  • Bolile cronice si administrarea de medicamente se asociaza adesea cu lipsa de magneziu. Insa nu doar medicamentele pot fi vinovate, ci si utilizarea in exces a unor suplimente nutritive. Spre exemplu, suplimentarea excesiva cu calciu, mai ales in randul femeilor pentru prevenirea osteoporozei, poate duce la un dezechilibru intre aceste minerale. Cand in organism exista exces de calciu si insuficient magneziu, apar spasme musculare, palpitatii, rigiditatea vaselor de sange.

Deficitul de magneziu, greu de diagnosticat

Din pacate, desi este o problema foarte raspandita, dupa cum am aratat anterior, lipsa de magneziu este foarte greu de evidentiat. Motivul? In aproximativ 50% dintre cazuri exista un deficit de magneziu la nivel celular, care insa nu poate fi dovedit si din punct de vedere seric. Aceasta pentru ca numai 1% din magneziul total din organism se gaseste in sange. Asa se explica de ce lipsa de magneziu nu este usor de diagnosticat printr-un simplu teste de sange.

Deficitul de magneziu poate afecta orice organ al corpului. De aceea, o parte importanta a depistarii acestei probleme o reprezinta observarea si evidentierea simptomelor pe care le determina lipsa de magneziu.

Simptome ale lipsei de magneziu

Multi oameni care au lipsa de magneziu pot experimenta stari si manifestari dintre cele mai diverse. Iata care sunt cele mai frecvente 10 simptome care anunta deficitul de magneziu:

  1. Crampe musculare

Nu mai putin de 70% dintre adulti si 7% dintre copii prezinta crampe musculare in mod frecvent. Medicii spun ca deficitul de magneziu scade capacitatea muschiului de a se contracta, fiind de multe ori de vina pentru aparitia crampelor musculare, a sindromului picioarelor nelinistite, a slabiciunii musculare. Inclusiv senzatia de ochi care se zbate poate fi un semn al deficitului de magneziu.

  1. Insomnie

Deficitul de magneziu este adesea un precursor al tulburarilor de somn, al anxietatii, hiperactivitatii si agitatie. Cercetarile sugereaza faptul ca magneziul este esential pentru secretia neurotransmitatorului GABA, implicat in relaxarea si linistirea sistemului nervos. Lipsa magneziului determina si un nivel scazut al GABA. S-a demonstrat ca din aceasta cauza somnul este redus, mai ales faza de somn profund (REM), importanta pentru refacerea organismului.

  1. Dureri musculare, fibromialgie

Un studiu publicat in Magnesium Research a examinat rolul pe care il joaca magneziul in declansarea simptomelor fibromialgiei si a demonstrat ca un aport crescut de magneziu reduce durerile musculare si oboseala cronica.

  1. Anxietatea

Magneziul este un element vital pentru starea de spirit, ajuta la calmarea corpului, a muschilor si la imbunatatirea dispozitiei. Cand sistemul nervos nu primeste suficient magneziu, apar stari de neliniste, atacuri de panica, nervozitate, dificultati de concentrare. Pe masura ce deficitul de magneziu de inrautateste, creste nivelul de anxietate, iar in cazuri grave se ajunge chiar la depresie sau halucinatii. Una dintre principalele recomandari ale medicilor in cazul pacientilor cu anxietate consta in administrarea zilnica de magneziu.

  1. Hipertensiune arteriala

Magneziul actioneaza impreuna cu calciul pentru a mentine tensiunea arteriala in limite normale si a proteja inima. De aceea, atunci cand ai lipsa de magneziu, adesea si de calciu, este foarte posibil sa suferi de hipertensiune arteriala.

  1. Palpitatii

Intreg sistemul cardiovascular depinde in mare masura de magneziu pentru a functiona corespunzator. Cand muschiul cardiac nu beneficiaza de suficient magneziu, se contracta neregulat si apar palpitatiile. In cazul multor persoane cu batai neregulate ale inimii, simpla suplimentare cu magneziu ar putea rezolva problemele.

  1. Diabet de tip 2

Magneziul joaca un rol important in metabolismul zaharaului. De aceea, intre diabetul de tip 2 si lipsa de magneziu exista o stransa legatura. Cercetatorii au descoperit, in cadrul unui studiu, ca din cei 1.452 de adulti examinati, nivelul scazut de magneziu a fost de 10 ori mai frecvent la diabeticii nou diagnosticati si de 8 ori mai frecvent la diabeticii cunoscuti. Totodata, studiul a dovedit ca o dieta bogata in magneziu reduce semnificativ riscul de diabet de tip 2.

  1. Oboseala

Lipsa de energie, starea de moleseala si oboseala cronica sunt simptome comune ale deficitului de magneziu. Majoritatea pacientilor cu sindrom de oboseala cronica au lipsa de magneziu.

  1. Dureri de cap

Lipsa de magneziu este una dintre cauzele durerilor de cap. În cadrul unor studii clinice pe grupuri mici de voluntari s-a observat scăderea nivelului de magneziu sangvin în timpul crizelor de migrenă. După administrarea intravenoasă de magneziu, participanții nu au mai acuzat dureri de cap.

  1. Osteoporoza

Avand in vedere ca cea mai mare parte din cantitatea de magneziu din corp se afla in oase, este lesne de inteles de ce lipsa acestui mineral afecteaza in mod semnificativ sanatatea sistemului osos. Cel mai mare risc de osteoporoza din cauza deficitului de magneziu il au persoanele in varsta. Dar acest lucru nu este o fatalitate. Un studiu publicat in Biology Trace Element Research a demonstrat ca administrarea de magneziu, impreuna cu vitamina D3 si vitamina K2, a incetinit dezvoltarea osteoporozei dupa doar 30 de zile de terapie.

La capitolul simptome generale ale lipsei de magneziu pot fi incluse:

  • ameteli
  • transpiratie excesiva
  • constipatie
  • dificultati la inghitire
  • crampe menstruale
  • confuzie mentala.

Lipsa de magneziu la copii

In cazul copiilor, un nivel redus de magneziu se asociaza cu stari care pot ajunge de la neliniste si agitatie pana la manifestari specifice sindromului ADHD sau tulburarilor din spectrul autismului. Deficitul de magneziu in randul copiilor este determinat in mare parte de faptul ca majoritatea alimentelor pe care le consuma au un continut redus de nutrienti. De asemenea, nu trebuie sa uitam ca multi copii sunt tratati in exces cu antibiotice, medicamente care perturba flora intestinala si implicit absorbtia optima a nutrientilor.

Stilul de viata al copiilor din societatea actuala, in care petrecerea timpului in interior, mai degraba in fata unui ecran (telefon, tableta, laptop, televizor) si mai putin joaca in aer liber, activitati sportive, toate acestea isi pun amprenta inclusiv asupra nivelului de magneziu din corp. Acesti copii care cresc sub influenta masiva a tehnologiei si a alimentatiei dezechilibrate prezinta carente nutritionale ingrijoratoare.

Cine este predispus la deficit de magneziu?

Magneziul se metabolizeaza si se asimileaza diferit in cazul fiecarei persoane. Unii oameni au insa un risc mai mare de a dezvolta un deficit de magneziu comparativ cu altii.

Deficitul de magneziu poate fi mostenit genetic, ca o incapacitate de a absorbi acest mineral important.

Pe de alta parte, o dieta saraca in alimente care contin magneziu, dar in care predomina alimentele procesate si rafinate poate fi la originea lipsei de magneziu.

De asemenea, persoanele care sunt afectate de stres, suprasolicitare fizica si psihica au adesea deficit de magneziu.

Dar exista patru grupe de risc importante:

  • persoane cu boli gastrointestinale: boala celiaca, boala Crohn, sindromul intestinului permeabil,
  • persoane cu diabet zaharat de tip 2,
  • persoanele in varsta,
  • persoanele care se lupta cu dependenta de alcool, fumatorii.

De unde iti poti lua doza zilnica de magneziu?

Potrivit specialistilor, doza zilnica de magneziu este cuprinsa intre 300 si 320 mg pentru femei si intre 400 si 420 mg pentru barbati.

Dieta sanatoasa si echilibrata poate fi un adevarat tratament pentru lipsa de magneziu. Pentru a-ti asigura un nivel optim de magneziu in organism, trebuie sa incluzi in dieta urmatoarele alimente bogate in magneziu:

  • cartofi fierti sau copti in coaja
  • spanac sote
  • fasole neagra
  • migdale
  • alune caju
  • seminte de dovleac
  • avocado
  • banane
  • broccoli
  • varza de Bruxelles
  • ciocolata neagra
  • fructe de mare

Nutritionistii atrag atentia ca in cazul in care deficitul de magneziu este foarte mare, aportul alimentar nu este suficient si atunci este nevoie de administrarea unui supliment pe baza de magneziu.

In farmacii sunt disponibile o gama variata de suplimente alimentare pe baza de magneziu, insa multe dintre acestea nu sunt eficiente din cauza biodisponibilitatii scazute. Mai exact, unele forme de magneziu nu pot fi absorbite de tractul digestiv. De aceea, atunci cand alegi un supliment cu magneziu, intreaba farmacistul despre biodisponibilitatea acestuia.

Atentie la excesul de magneziu!

Desi este un supliment alimentar, magneziul nu trebuie administrat la intamplare. Un exces de magneziu poate avea efecte adverse dintre cele mai serioase: tulburari digestive (magneziul are efect laxativ si poate duce diaree), tulburari neurologice, hipotensiune arteriala, bradicardie (ritm cardiac scazut).

O intrebare frecventa este daca administrarea unui supliment cu magneziu da pofta de mancare. Nutritionistii spun ca, in principiu, suplimentarea cu magneziu nu stimuleaza pofta de mancare, insa are ca efect reglarea digestiei, ceea ce ar putea duce la asimilarea mai buna a nutrientilor. Astfel s-ar putea explica de ce cantarul ar putea sa indice mai multe kilograme de la administrarea magneziului.

Referinte:

https://draxe.com/9-signs-magnesium-deficiency/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163803/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23853635

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198864/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22205313

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20004036?dopt=Abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19271946

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19488681

http://www.doctissimo.fr/html/nutrition/vitamines_mineraux/magnesium.htm

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma