Legume si fructe congelate – sanatoase sau nu?

Legume si fructe congelate – se pastreaza nutrientii in urma congelarii sau nu? Cat de sanatoase sunt legumele si fructele congelate si ce beneficii au? Afla raspunsurile din articol.

Cuprins:

1. Legume si fructe congelate – beneficii
2. Proaspat vs Congelat
3. Legume si fructe congelate – alegere, depozitare si consum

Legume si fructe congelate – beneficii

Fructele si legumele sunt bogate in vitamine, minerale, antioxidanti si fibre. Fructele si legumele sunt culese la maturitate si adesea congelate in cateva ore, blocand nutrientii si aroma. In general, alimentele congelate isi pastreaza mare parte din vitamine si minerale si nu exista nicio modificare a continutului de carbohidrati, proteine ​​sau grasimi. In unele cazuri, alimentele congelate au mai multe vitamine si minerale in comparatie cu cele proaspete, pentru ca alimentele proaspete pierd vitamine si minerale in timp, pe cand congelarea pastreaza nutrientii.

Sunt disponibile pe tot parcursul anului, ceea ce inseamna ca va puteti bucura de legumele preferate, indiferent daca sunt sau nu sunt de sezon. Adaugarea legumelor si fructelor congelate in alimentatie este o modalitate simpla de a creste aportul de substante nutritive importante, inclusiv fibre, antioxidanti, vitamine si minerale. In plus, daca va place sa faceti mai multe cumparaturi odata, alimentele congelate pot fi o optiune buna.

Legume si fructe congelate – simplu si convenabil

Alimentele congelate pot fi un mod convenabil si accesibil de a incorpora alimente sanatoase din fiecare grupa, inclusiv fructe, legume, proteine ​​sau lactate. Pe langa confortul dat de economisirea timpului, alimentele congelate pot fi benefice pentru persoanele care dispun de spatiu limitat sau putin timp liber pentru cumparaturi si gatit. Alimentele congelate nu numai ca pot fi mai accesibile in ceea ce priveste pretul. In plus, pot ajuta si la reducerea risipei de alimente. Nu necesita pregatire multa si e nevoie de un timp minim pentru a le decongela si gati rapid. Retineti ca metodele de gatit, cum ar fi fierberea, prajirea si gatirea la microunde, pot duce, de asemenea, la pierderi de nutrienti, chiar si in cazul legumelor proaspete.

Puteti consuma produse in afara sezonului

Congelarea ca metoda de conservare va permite sa consumati si sa pastrati produse locale pentru a va bucura mai tarziu de ele. De asemenea, puteti economisi bani in loc sa cumparati alimente scumpe in afara sezonului. Puteti congela aproape orice fel de legume (mai putin cartof crud, salata verde, vanata, anghinare) si orice fel de fructe.

Se pastreaza nutrientii

Congelarea nu scade numarul de vitamine sau minerale din legume si fructe. De fapt, legumele si fructele congelate pot fi uneori mai hranitoare decat cele proaspete. Asta pentru ca fructele si legumele congelate sunt culese in etapa de maxima prospetime si congelate rapid inainte de a ajunge pe rafturi. Congelarea rapida „ingheata” toate vitaminele si mineralele inainte de a incepe sa se degradeze in timp. Consumul de legume congelate este o alta modalitate pentru a creste aportul de legume si fructe. Produsele congelate pot contine niveluri mai ridicate ale anumitor nutrienti. De exemplu, mazarea congelata sau spanacul pot avea mai multa vitamina C decat mazarea sau spanacul cumparat in supermarket, care au fost depozitate atat la magazin, cat si acasa timp de cateva zile.

Proaspat vs Congelat

Produsele congelate sunt similare din punct de vedere nutritional cu produsele proaspete. Cand sunt raportate scaderi de nutrienti in produsele congelate, acestea sunt in general mici. Continutul de carbohidrati, proteine, fibre si minerale nu difera prea mult intre fructele si legumele proaspete si cele congelate. Insa, vitaminele si substantele chimice benefice derivate din plante (fitonutrienti) se pot pierde atunci cand produsele stau pe raftul supermarketului sau in frigider inainte de a fi consumate. Asta inseamna ca daca nu cumperi fructe si legume recoltate local si recent, cele care au stat mult timp pe raft sau in frigider pot contine mai putine vitamine si minerale. Vitamina C din legumele proaspete incepe sa scada imediat dupa recoltare si continua sa se reduca in timpul depozitarii. De exemplu, mazarea verde pierde pana la 51% din vitamina C in primele 24-48 de ore dupa recoltare.

Desi produsele congelate sunt ideale pentru anumite retete, in alte cazuri pot fi mai dificil de incorporat, se modifica textura si e posibil sa nu mai aiba aceeasi aroma.

Alimentele „proaspete” de pe rafturi

Astfel, alimentele congelate sunt o alternativa excelenta si sanatoasa la alimentele proaspete, cand acestea nu sunt disponibile sau nu sunt de cea mai buna calitate. Insa, daca produsele proaspat culese sunt mai accesibile si au fost recoltate recent, atunci ar putea fi mai bogate in nutrienti decat varianta congelata. De exemplu, daca o conopida este cumparata in aceeasi zi in care a fost recoltata, va contine mai multi nutrienti decat o conopida care a stat cateva zile in magazinele alimentare si nutrientii au inceput deja sa se degradeze. Dar, daca este recoltata proaspat si inghetata imediat, acei nutrienti initiali vor fi mentinuti.

Congelarea si blansarea

Unii nutrienti incep sa se descompuna atunci cand produsele congelate sunt depozitate mai mult de un an. Anumiti nutrienti se pierd si in timpul procesului de blansare sau fierbere. De fapt, cea mai mare pierdere de nutrienti apare in acel moment. Blansarea are loc inainte de congelare si implica plasarea produsului in apa clocotita pentru o perioada scurta de timp – de obicei cateva minute. Acest lucru distruge orice bacterie daunatoare si reduce pierderea aromelor, culorii si texturii. Cu toate acestea, are ca rezultat si pierderea unor nutrienti solubili in apa, cum ar fi vitaminele B si vitamina C. Cu toate acestea, acest lucru nu se aplica fructelor congelate, care nu necesita blansare.

Legume si fructe congelate – alegere, depozitare si consum

Fructele si legumele congelate dureaza pana la 8 – 10 luni la congelator. Pastrati punga sigilata etans pentru o prospetime maxima. De asemenea, nu se recomanda recongelarea. Decongelati doar o anumita cantitate, cat folositi. Se recomanda sa congelati produsul in cantitati si pungi mici, separate, doar cat folositi la o masa.

Pentru a mentine alimentele congelate in siguranta, urmati metodele de gatit specificate pe ambalaj. Cel mai sigur mod de a dezgheta alimentele congelate este in frigider. Cand dezghetati carnea in frigider, asigurati-va ca sucurile nu se scurg pe alte alimente. Pentru a dezgheta mai rapid, asezati alimentele intr-o punga de plastic etansa si scufundati-o in apa rece pana la decongelare. Inlocuiti apa rece la fiecare jumatate de ora si gatind produsul imediat dupa decongelare. De asemenea, alimentele pot fi dezghetate la cuptorul cu microunde si trebuie gatite imediat dupa decongelare.

Cum alegem alimentele congelate din magazine?

Cand alegem legume si fructe congelate, este intotdeauna important sa verificam cu atentie eticheta produsului. Desi cele mai multe legume si fructe congelate nu contin aditivi si conservanti, unele pot contine adaos de zahar sau sare. Unele legume congelate pot fi, de asemenea, asociate cu sosuri sau amestecuri de condimente, care pot adauga aroma, dar pot creste cantitatea de sodiu, grasimi sau calorii din produsul final. Daca incercati sa reduceti caloriile sau sa pierdeti in greutate, evitati fructele si legumele congelate care contin topping-uri si sosuri bogate in calorii, cum ar fi sosuri de unt si usturoi, sos de branza etc. E important sa nu fie urme de decongelare si recongelare – bucati mari de gheata, de exemplu.

In plus, cei cu tensiune arteriala crescuta e bine sa verifice cu atentie continutul de sodiu al legumelor congelate si sa aleaga produse fara sare adaugata.

RECOMANDARE!

E bine sa aveti in congelator anumite produse inghetate, dense in nutrienti, pentru momentele in care aveti nevoie de ele. In acelasi timp, se recomanda sa cumparati si sa consumati alimente proaspete, locale, de sezon in fiecare saptamana (sau cand puteti) pentru nutrienti si aroma mai bogata. Cel mai bine este sa alegeti atat produse proaspete, cat si congelate pentru a va asigura ca obtineti cea mai buna gama de nutrienti.

In afara avantajelor si dezavantajelor legate de profilul nutrientilor, este important sa luati in considerare modul in care veti folosi fructele si legumele pentru a decide ce alegeti – legume si fructe congelate sau proaspete. Pentru ca legumele congelate pot avea mai mult continut de apa, acest lucru poate duce la o textura mai moale si mai spongioasa atunci cand sunt gatite in comparatie cu produsele proaspete. Daca nu va deranjeaza aceasta textura sau intentionati sa folositi produsul in supe, piureuri sau sosuri, alimentele congelate sunt o optiune excelenta.

Referinte:
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25526594/
(2) http://ucce.ucdavis.edu/files/datastore/234-779.pdf
(3) https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/are-you-storing-food-safely
(4) https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/cooking-for-people-with-diabetes/freezing-food
(5) https://www.healthline.com/nutrition/are-frozen-vegetables-healthy
(6) http://www.eatingwell.com/article/290575/fresh-vs-frozen-vegetables-are-we-giving-up-nutrition-for-convenience/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma