Stresul financiar si anxietatea privind banii – cauze si solutii

Stresul financiar ne afecteaza, intr-o masura sau alta, pe fiecare dintre noi, cu atat mai mult in aceasta perioada a pandemiei. Ce implicatii poate avea stresul financiar asupra starii noastre de sanatate (fizica si psihica) si ce putem face pentru a-l gestiona?

Cuprins:

1. Informatii generale despre stresul financiar
2. Cand si de ce apare stresul financiar?
3. Efectele stresului financiar
4. Cum poate fi gestionat stresul financiar?
5. Sfaturi pentru prevenirea aparitiei stresului financiar

Informatii generale despre stresul financiar

Banii si lipsa sigurantei financiare reprezinta unele dintre cele mai importante cauze de stres pentru multi dintre noi. Chiar daca teoretic stim ca banii nu sunt cele mai importante aspecte in viata, stresul financiar si ingrijorarile constante privind banii ajung sa planeze asupra intregii vieti, afectandu-ne pe mai multe planuri.

Grijile si stresul financiar devin si mai puternice atunci cand auzim stiri despre cum merge economia, despre rata mare a somajului, despre locurile de munca din anumite ramuri ale economiei care sunt afectate.

In contextul pandemiei de COVID-19, stresul financiar afecteaza si mai multe persoane, indiferent de varsta, nivelul de venituri sau de experienta intr-un anumit domeniu profesional. Incertitudinea privind locul de munca, restrictiile care apar si se modifica frecvent, nesiguranta privind posibilitatea dezvoltarii unei afaceri sunt doar cateva dintre factorii care mentin si agraveaza stresul financiar.

Cand si de ce apare stresul financiar?

Stresul privind banii apare, asa cum e de asteptat, atunci cand veniturile financiare sunt scazute, in familiile unde ce se castiga acopera cu greu necesitatile sau nu reusesc sa le acopere deloc.

Numeroase situatii si contexte pot contribui la aparitia stresului financiar:

  • pierderea locului de munca;
  • dificultatea sau imposibilitatea de a gasi un loc de munca;
  • acumularea unor datorii care nu pot fi platite;
  • problemele financiare ca rezultat al problemelor legate de pariuri si jocuri de noroc (fie ca e vorba de persoana in cauza sau de un membru al familiei);
  • cheltuieli mari neprevazute care au aparut si au dezechilibrat bugetul;
  • o combinatie de factori dintre cei prezentati.

Stresul financiar poate aparea si la persoanele care nu au probleme financiare reale, dar care provin din familii care s-au confruntat cu perioade dificile din acest punct de vedere. Ele sunt mult mai atasate de scopul de a aduna bani; in unele cazuri banii ajung sa fie principala preocupare si nu un mijloc de a-si atinge un scop.

De asemenea, standardele foarte ridicate in ceea ce priveste modul in care ar trebui sa arate viata din punct de vedere material pot crea mult stres si ingrijorare legate de problema banilor. Comparatiile cu ceilalti, care au un nivel mai ridicat din punct de vedere financiar contribuie si acestea la stresul financiar.

Efectele stresului financiar

In prima faza, stresul financiar ne motiveaza in a cauta solutii pentru a ajunge la o siguranta financiara: cautarea unui loc de munca, schimbarea unui loc de munca cu unul mai bine platit, dezvoltarea unei afaceri, cautarea unor venituri suplimentare etc.

Insa, atunci cand stresul depaseste capacitatile noastre de a-i face fata, cand stresul se prelungeste si ne epuizeaza resursele, ajunge sa ne afecteze deopotriva sanatatea fizica si psihica. Grijile permanente legate de bani, teama de un viitor nesigur din punct de vedere financiar ne consuma si ne impiedica sa mai vedem si aspectele pozitive ale vietii.

De asemenea, persoanele care se confrunta cu neajunsuri financiare este probabil sa incerce si o serie de modalitati de a gestiona aceste limitari financiare, care pe termen lung se adauga stresului general si impactului negativ asupra vietii lor:

  • ore suplimentare care depasesc ca numar limita recomandata din punct de vedere al sanatatii;
  • apelarea la alcool sau alte substante in incercarea de a mai ameliora stresul;
  • apelarea la noi imprumuturi sau la pariuri sau jocuri de noroc in speranta de a obtine banii necesari;
  • dificultatea de a dormi, insomnii;
  • pierderea poftei de mancare;
  • schimbari de dispozitie;
  • izolarea fata de ceilalti;
  • scaderea nivelului de energie.

Efectele stresului financiar asupra sanatatii si calitatii vietii

Pe termen lung, stresul financiar poate contribui la aparitia a numeroase probleme de sanatate. De la oboseala, dureri de cap, dureri de stomac, insomnie, pierderea sau luarea in greutate, scaderea interesului persoanei pentru activitati placute, dificultatea de a se mai concentra la alte lucruri care nu au legatura cu problema banilor si altele, pana la afectiuni mai grave, cum sunt afectiunile cardio-vasculare.

Din cauza lipsei banilor, oamenii au tendinta de a amana vizitele la medic sau anumite tratamente medicale, aspecte care nu pot decat sa afecteze starea de sanatate. Din pacate, desi pe moment poate parea ca o modalitate de a reduce costurile sau de a face economii, in final amanarea unor controale sau tratamente medicale poate duce la costuri mai mari, financiare si/sau pentru sanatate.

In ceea ce priveste dificultatile si problemele la nivel psihologic, stresul financiar poate fi asociat cu anxietate, stima de sine scazuta, irascibilitate ridicata, depresie. Stresul financiar afecteaza de cele mai multe ori si relatiile; banii sau lipsa lor reprezinta unul dintre principalele motive pentru care apar certurile in cuplu. In cele mai grave situatii, stresul financiar si grijile legate de viitor din perspectiva banilor pot duce la ganduri sau tentative suicidare.

Cercul vicios al stresului financiar si al problemelor de sanatate mintala

Studiile arata ca exista o legatura ciclica intre stresul financiar si aparitia unor probleme de natura psihica, in special depresie, anxietate si abuz de substante. In prima faza, stresul financiar poate contribui la aparitia unor astfel de probleme. Afectarea starii de sanatate mintala impiedica persoana sa gestioneze cu usurinta problema banilor; (sa se concentreze pe solutii, sa aiba energia de a se mobiliza in a lua actiune). Aceasta situatie duce, in timp, la o agravare a problemelor, atat din zona financiara, cat si din zona de sanatate.

Cum poate fi gestionat stresul financiar?

Ideile prezentate in continuare nu sunt menite sa rezolve problema banilor, ci sa ajute in a oferi o noua abordare si perspectiva asupra finantelor si stresului legat de bani.

Ce poti face:

  • Vorbeste cu cineva despre dificultatile financiare cu care te confrunti. De multe ori, tendinta este de a tine pentru sine aceste probleme (din rusine, din teama de a nu fi judecat etc.). Acest lucru te va ajuta sa vezi ca nu esti singur si sa vezi lucrurile in perspectiva. Vorbeste deschis cu partenerul de viata despre dificultatile financiare prin care treceti si incercati sa gasiti solutii. Din pacate, de multe ori problema banilor este o sursa de conflict in cuplu si in familie.
  • Fa o analiza a bugetului tau. Pune pe hartie care sunt veniturile si cheltuielile lunare. Observa care sunt cheltuielile cele mai mari, pe ce cheltui banii cel mai frecvent. Sunt cheltuieli necesare, utile? Ai tendinta de a cumpara compulsiv? Sunt cheltuieli pe care nu le-ai constientizat decat atunci cand le-ai pus pe hartie? Pe care dintre acestea le-ai putea reduce sau elimina?
  • Gandeste-te la ce posibilitati exista pentru a-ti creste veniturile. De exemplu: ore suplimentare; un alt loc de munca; o jumatate de norma in plus fata de locul de munca actual; monetizarea unei pasiuni; o reconversie profesionala si altele. Daca nu ai nicio idee, cauta informatii – articole, materiale video care sa iti ofere inspiratie. De asemenea, daca le vei impartasi si celor apropiati (familie, prieteni) aceasta intentie, s-ar putea sa vina cu idei la care poate nu te-ai gandit.

  • Evita sa recurgi la alcool sau la alte modalitati prin care incerci sa reduci stresul, dar de fapt nu faci decat sa eviti problema. Petrece timp cu familia, cu partenerul de viata, cu prietenii. Si concentreaza-te in acele momente pe socializarea si activitatile desfasurate impreuna. Astfel vei lua o pauza de la grijile si stresul financiar. Pentru gestionarea stresului in general, in acest articol sunt prezentate o serie de metode sanatoase de a-i face fata.
  • Nu in ultimul rand, opreste-te din goana zilnica; de a lucra mai mult, de a gasi solutii pentru a face mai multi bani si fa ceva care are sens pentru tine. S-ar putea nici sa nu coste bani.

Sfaturi pentru prevenirea aparitiei stresului financiar

Educatia financiara ne poate ajuta foarte mult sa invatam cum sa gestionam banii si cum sa avem o atitudine sanatoasa fata de ei. Din pacate, in scoala nu se invata aceste lucruri, iar banii sunt, in general, un subiect tabu.

Exista insa numeroase articole, carti, webinarii pe teme financiare, cu ajutorul carora putem invata cateva informatii de baza din domeniul financiar:

  • informatii de baza despre buget;
  • cum sa te pregatesti financiar pentru perioadele dificile, de criza,
  • cum poti investi astfel incat sa iti cresti veniturile.

Referinte:

(1) Speaking of Psychology: The stress of money – https://www.apa.org/research/action/speaking-of-psychology/financial-stress
(2) Coping with Financial Stress – https://www.helpguide.org/articles/stress/coping-with-financial-stress.htm
(3) How to cope with money worries – https://www.nhs.uk/conditions/stress-anxiety-depression/coping-with-financial-worries/
(4) The psychosocial context of financial stress: Implications for inflammation and psychological health – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4738080/

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma