Insolatia este cea mai periculoasa afectiune care apare in urma expunerii prelungite la soare si trebuie tratata ca o urgenta medicala. Aflati din acest articol ce este insolatia, cand apare, cum se trateaza si previne.
Din dorinta de a ne bucura din plin de zilele calduroase de vara, vrem sa profitam de vacanta si de razele soarelui, dar nu ne gandim neaparat la efectele neplacute ale acestuia. Insolatia este cea mai periculoasa afectiune care apare in urma expunerii prelungite la soare si trebuie tratata ca o urgenta medicala. Acest articol contine informatii importante despre cauzele, simptomele si tratamentul insolatiei, precum si moduri prin care se poate preveni aceasta.
Desi se cunoaste ca expunerea prelungita la soare favorizeaza insolatia, exista si alti factori de risc pe care trebuie sa ii luam in considerare:
Exista riscuri mai mari pentru anumite categorii de persoane sa sufere de insolatie, printre care se numara copiii si persoanele cu o varsta inaintata (peste 65 de ani). De asemenea, persoanele care sufera de boli cardiace, persoanele supraponderale sau cele care au probleme endocrine ori metabolice trebuie sa se protejeze mai bine de caldura si de factorii care pot creste riscul de insolatie.
Insolatia apare din cauza pierderii de apa si electroliti din corp si poate fi de trei tipuri: usoara, medie sau grava. Iata cum recunosti cele trei tipuri de insolatie si ce trebuie sa faci pentru fiecare caz in parte:
Cel mai bun mod prin care iti protejezi sanatatea de efectele insolatiei consta in hidratarea corecta si un comportament preventiv.
Insolatia se poate recunoaste dupa urmatoarele simptome:
Nu este obligatoriu ca persoana cu insolatie sa prezinte toate simptomele de mai sus, dar este important sa i se acorde primul ajutor si asistenta de specialitate, pentru a evita posibile complicatii.
In cazul in care insolatia a inceput sa se manifeste prin simptomele de mai sus, se recomanda acordarea primului ajutor, pana la sosirea echipei medicale, astfel:
De asemenea, se recomanda urmarirea persoanei afectate de insolatie daca manifesta semne specifice socului hipertermic: convulsii, varsaturi, pierderea constientei pentru cateva minute si pulsul scazut.
Expunerea la soare, combinata cu o deshidratare ridicata a corpului, poate afecta atat creierul, cat si alte organe, de aceea iti recomandam sa fii precaut si sa te protejezi de caldura.
Iata cum poti preveni insolatia cu ajutorul sfaturilor de mai jos:
Alte masuri care te protejeaza de efectele neplacute ale insolatiei sunt:
Revenirea dupa insolatie se face treptat, iar in saptamanile care vor urma persoanele afectate prezinta o sensibilitate la temperaturile ridicate, de aceea se recomanda evitarea expunerii la soare si hidratarea corespunzatoare.
Fiind o afectiune care ne poate pune in pericol sanatatea, se recomanda prevenirea efectelor sale neplacute printr-un comportament precaut in perioadele caniculare.
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…