Iata ce beneficii au imbratisarile asupra starii noastre mentale, emotionale si fizice, care este stiinta din spatele imbratisarilor si alte informatii utile.
1. Imbratisarile si nevoia de afectiune
2. Stiinta din spatele imbratisarilor
3. Beneficiile imbratisarilor asupra sanatatii
4. Imbratisarile – beneficii pentru copii
O imbratisare poate fi o forma de salut, o sursa de mangaiere, o dovada de sprijin si afectiune. Ne imbratisam adesea cand ne intalnim cu prietenii, cu membrii familiei si poate fi o modalitate de a saluta. Alteori avem nevoie de o imbratisare dupa o zi grea din partea partenerului sau a copilului sau oferim la randul noastru o imbratisare ca mod de a ne arata empatia si grija. Imbratisarile sunt o forma de atingere fizica si implicit pot fi un exemplu de limbaj al iubirii. Despre cele 5 limbaje ale iubirii poti citi aici pe larg.
Imbratisarile sunt o sursa esentiala de grija si confort. Nu putem nega puterea unei imbratisari. Avem nevoie de imbratisari si de afectiune. Imbratisarile ne ajuta sa relationam mai bine cu ceilalti, sa experimentam un sentiment de siguranta, confort, empatie si calm. Avem nevoie de conexiune fizica, iar imbratisarile sunt unul dintre cele mai puternice moduri prin care putem arata si primi sprijin fizic si emotional.
Stiai ca…21 ianuarie este Ziua Internationala a Imbratisarilor?
Sistemele noastre nervoase nu pot face diferenta intre stresul emotional si stresul fizic dat de un pericol real. Asadar, este logic ca in momente de stres tanjim dupa imbratisari – vrem sa stim ca suntem in siguranta. Lipsa afectiunii fizice manifestata prin mangaieri, imbratisari (forme de atingere fizica) poate avea efecte negative asupra starii mentale si emotionale. Nevoia de contact interuman si atingere fizica este cunoscuta sub denumirea de „foame de atingere”. Aceleasi zone din creier care sunt satisfacute prin mancare sunt, de asemenea, satisfacute prin atingerea umana, inclusiv imbratisari.
Ce se intampla cand nu primesti suficiente imbratisari? Imbratisarea activeaza aceiasi centri de recompensa in creierul nostru ca mancarea, asa ca daca nu primim afectiune fizica, s-ar putea sa simtim o „foame de atingere”. Lipsa afectiunii fizice este corelata cu risc mai mare de:
Citeste si: Frica de abandon – de ce apare si cum ne afecteaza
Motivul pentru care imbratisarile ne ofera o stare de bine are de-a face cu simtul tactil. Este un simt extrem de important care ne permite nu numai sa exploram fizic lumea din jurul nostru, ci si sa comunicam cu ceilalti prin crearea si mentinerea legaturilor sociale. Din momentul in care ne nastem, mangaierea usoara a mamei are multiple beneficii pentru sanatate, ca scaderea ritmului cardiac si sustinerea dezvoltarii conexiunilor neuronale. Imbratisarile au efect terapeutic si vindecator.
Simtul tactil este format din doua sisteme distincte. Primul este „fast-touch” sau atingere rapida, un sistem de nervi care ne permite sa detectam rapid contactul (de exemplu, daca atingem ceva fierbinte). Al doilea sistem este „slow-touch” sau atingere lenta. Este un sistem de nervi descoperiti recent, numiti aferenti c-tactili, care proceseaza semnificatia emotionala a atingerii. Acesti nervi sunt de obicei activati de un tip specific de stimulare – atingere blanda, la temepratura pielii, precum o mangaiere sau o imbratisare. Cand imbratisam sau suntem imbratisati, sunt stimulati acesti nervi si trimit semnale catre retelele de procesare a emotiilor din creier.
Acest lucru duce la o cascada de semnale neurochimice. Un element este oxitocina sau „hormonul iubirii” care joaca un rol important in legaturile sociale, incetineste ritmul cardiac si reduce nivelul de stres si anxietate. Acest hormon are implicatii sociale, ca atasamentul, increderea si conexiunea. Eliberarea de endorfine in caile de recompensa din creier ofera sentimentele imediate de placere si bunastare care apar in timpul imbratisarii sau mangaierii.
Citeste si: Relatiile de prietenie – importanta pentru sanatatea mintala
Atingerea fizica este foarte importanta si exista multe moduri in care imbratisarile pot avea beneficii asupra sanatatii. Iata cateva dintre beneficii:
O imbratisare inainte de culcare ne poate ajuta sa avem un somn mai odihnitor. Desi oxitocina nu afecteaza direct din punct de vedere biologic somnul, efectele sale de reducere a anxietatii sunt legate de imbunatatirea somnului. Imbratisarile pot duce la scaderea nivelului de cortizol, hormonul stresului. Eliberarea de oxitocina are efecte calmante, care pot ajuta la obtinerea unui somn mai odihnitor.
O imbratisare poate incetini ritmul cardiac si scade nivelul de cortizol din corp. Ne face sa ne simtim mai calmi, in siguranta si relaxati. Cu cat suntem mai putin reactivi la stres, cu atat ne reglam mai bine emotiile. Cortizolul sta la baza raspunsului „lupta sau fugi” al organismului, care, daca nu este controlat, poate duce la o serie de probleme de sanatate. Studiile au aratat ca imbratisarea poate regla nivelul de cortizol din organism prin eliberarea unui hormon, oxitocina, cunoscut sub numele de „hormonul iubirii”. Oxitocina mai este denumita si „hormonul imbratisarii” sau „hormonul fericirii” datorita efectelor asupra comportamentului, inclusiv rolul in dragoste si atasament.
Oxitocina nu este singurul hormon eliberat in timpul unei imbratisari. Imbratisarile pot elibera, de asemenea, serotonina si dopamina care ajuta la imbunatatirea starii de spirit. Serotonina este cunoscuta ca hormonul fericirii, deoarece ne ajuta sa ne simtim fericiti, relaxati si increzatori. Serotonina afecteaza si controleaza procesele mentale si emotionale, functiile motorii, hormonii, tensiunea arteriala. Studiile au aratat ca exista o legatura directa intre obezitatea cauzata de supraalimentare si nivelurile scazute de serotonina – vezi aici mai multe despre diferenta dintre foamea fizica si foamea emotionala.
Citeste si: Fericirea – cum influenteaza sanatatea si ce ne face fericiti
Pe langa eliberarea de oxitocina, imbratisarea face ca organismul sa produca dopamina. Cunoscuta sub numele de hormonul placerii, dopamina este un neurotransmitator care ajuta la controlul centrilor de recompensa si placere de la nivelul creierului. Dopamina ajuta, de asemenea, la reglarea raspunsurilor emotionale. Nivelurile deficitare ale activitatii dopaminei in creier pot provoca depresie caracterizata prin lipsa de energie si lipsa de motivatie. Studiile au aratat ca imbratisarea stimuleaza eliberarea de dopamina.
Nu trebuie sa subestimam puterea comunicarii nonverbale. Oamenii pot transmite o multitudine de informatii doar prin atingere fizica, in special prin atingere afectuoasa, cum ar fi imbratisarea. Putem comunica emotii precum fericirea, tristetea, furia, frica, recunostinta si simpatia doar prin atingere. Aproape 70% din comunicare este nonverbala. Interpretarea limbajului corpului se poate baza pe un singur gest, iar imbratisarea este o metoda de a ne exprima nonverbal fata de o alta fiinta.
Intr-o relatie romantica, puterea unei imbratisari este ca poate duce la mai putine certuri si conflicte. Daca sunteti intr-o relatie romantica, studiile arata ca imbratisarile frecvente sunt asociate cu mai putine conflicte. Se crede ca acest lucru se datoreaza faptului ca imbratisarile sunt percepute ca un semnal de sustinere sociala si astfel se reduc starile si sentimentele negative. Oxitocina, principalul hormon eliberat in timpul orgasmului, este de asemenea eliberat in timpul unei imbratisari. In cupluri, atingerea fizica este asociata cu sentimentul de siguranta in relatie si, in special, imbratisarea a fost legata de satisfactie in relatie.
Imbratisarile actioneaza si ca un tampon general impotriva stresului. Atingerea interpersonala este asociata cu un sentiment de siguranta, sprijin, confort, atasament, mai multa intimitate, satisfactie in relatie si capacitatea mai buna de rezolvare a conflictelor. Acelasi lucru este valabil si in relatiile dintre parinti si copii, dintre frati, prieteni etc. Imbratisarile ne ajuta sa ne aratam empatia, grija si sprijinul. Cand un prieten sau un membru al familiei trece printr-o suferinta, imbratisarile cu siguranta ajuta enorm. Acordarea de sprijin prin atingere poate reduce stresul, ofera un sentiment de grija, siguranta si ajuta la imbunatatirea starii generale.
Psihologul Virginia Satir spunea ca „avem nevoie de 4 imbratisari pe zi pentru a supravietui, de 8 imbratisari pe zi pentru a ne mentine echilibrati si de 12 imbratisari pe zi pentru a ne dezvolta”. Studiile arata ca cei mici au nevoie sa se dezvolte in medii pline de dragoste oferita in mod constant, inca de la nastere. De aceea, este atat de important contactul piele-pe-piele dintre parinti si bebelus (nu doar cu mama, ci si cu tatal). In plus, trebuie sa ne aratam permanent afectiunea fata de copii, indiferent de varsta. La randul lor, copiii invata sa isi arate si ei emotiile, afectiunea si dragostea prin imbratisari.
Imbratisarile ii ajuta pe copii sa se simta in siguranta, sa stie ca sunt acceptati si iubiti, ca sunt ascultati si intelesi. Nu puteti rasfatata un copil cu prea multe imbratisari sau mangaieri. Imbratisariile ajuta la stabilirea increderii si ofera un sentiment de siguranta, imbunatatind conexiunea parinte-copil.
Cand cei mici cresc in medii unde iubirea este manifestata prin imbratisari si mangaieri, se dezvolta mai bine atat emotional si mental, dar si fizic. Afectiunea fizica si imbratisarile ajuta la dezvoltarea creierului, sustin memoria, invatarea si capacitatea de gestionare a stresului. Se reduce riscul de anxietate si depresie. De asemenea, imbratisarile promoveaza stima de sine sanatoasa, dezvoltarea unui stil de atasament securizant si dezvoltarea empatiei.
In plus, imbratisarile sunt un mod eficient de a pune capat unei crize de furie. Cand un copil mic are o criza emotionala, elibereaza emotii ca raspuns la anumiti factori din mediul sau. Inca sunt mici si nu stapanesc alte metode de reglare a emotiilor. Imbratisarile pot fi de ajutor in astfel de situatii.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5345811/
(2) https://www.healthline.com/health/hugging-benefits
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3944476/
(4) https://health.clevelandclinic.org/why-hugging-is-actually-good-for-your-health-video/
(5) https://www.medicinenet.com/how_do_hugs_make_you_feel/article.htm
(6) https://www.psychologytoday.com/us/blog/close-communication/202205/4-significant-physical-benefits-hugging
(7) https://www.bettersleep.com/blog/6-reasons-everyone-needs-a-hug/
Surse foto: Pixabay, Pexels
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…