Iata ce beneficii poate avea consumul de suc de aloe vera, proprietati, recomandari de consum, dar si ce efecte adverse poate avea.

Cuprins:

1. Ce este sucul de aloe vera?
2. Aloe vera – beneficii pentru sanatatea pielii
3. Beneficiile consumului de suc de aloe vera
4. Efecte secundare posibile ale consumului de suc de aloe vera
5. Alegere si consum

Ce este sucul de aloe vera?

Aloe vera este o planta perena, suculenta, verde, cu frunze triunghiulare, carnoase, cu margini zimtate. Gelul de aloe este o substanta transparenta, gelatinoasa, care se gaseste in partea interioara a frunzei de aloe. Latexul de aloe se gaseste sub partea exterioara a plantei si are o culoare galbuie. Unele produse cu aloe sunt obtinute din intreaga frunza zdrobita, deci contin atat gel, cat si latex. In general, gelul de aloe este folosit ca remediu pentru afectiunile pielii, inclusiv arsuri solare, degeraturi, psoriazis etc, dar aloe are si alte intrebuintari.

Sucul de aloe vera este un lichid obtinut din pulpa de aloe, impreuna cu apa. Are efecte antiinflamatoare, poate sustine sistemul imunitar, are efecte laxative, actiune antivirala si hidratanta. Cand este folosit extern, gelul de aloe are efect hidratant, regenerant, antiinflamator. Insa, sucul de aloe poate fi si consumat intern – alegeti produse special concepute pentru uz intern.

Aloe vera contine numerosi constituenti potential activi:

  • vitamine – vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina B12, acid folic;
  • enzime – aliaza, fosfataza alcalina, amilaza, bradikinaza, carboxipeptidaza, catalaza, celulaza, lipaza si peroxidaza;
  • minerale – calciu, crom, cupru, seleniu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, zinc;
  • zaharuri – monozaharide, polizaharide;
  • antrachinone, care sunt compusi fenolici – aloina si emodina ce actioneaza ca elemente analgezice, antibacteriene si antivirale etc.

Aloe vera – beneficii pentru sanatatea pielii

Aloe vera este o planta cunoscuta in principal pentru efectele benefice la nivelul pielii. Cand vine vorba despre ingrijirea pielii, aloe poate favoriza hidratarea, ajuta la regenerarea pielii, vindecarea ranilor, ca remediu pentru arsuri solare, dermatita etc. Poate stimula productia de colagen si poate reduce imbatranirea prematura a pielii. Gelul de aloe vera are un efect protector impotriva daunelor cauzate de radiatii la nivelul pielii. Poate favoriza vindecarea arsurilor si a leziunilor cutanate. Aloe vera are proprietati antivirale si antiinflamatorii care accelereaza vindecarea si reduc durerea asociata cu herpesul sau orice leziuni la nivelul gurii.

Gelul de aloe are si efect hidratant, cu beneficii atat pentru piele, cat si pentru scalp si par. Datorita proprietatilor sale antibacteriene si antifungice, ajuta si in caz de matreata, iar enzimele din compozitia sa pot reduce celulele moarte de la nivelul scalpului si pot favoriza regenerarea tesutului din jurul foliculilor de par. Aloe ajuta, de asemenea, la reducerea mancarimii asociate cu matreata sau scalpul uscat.

Beneficiile consumului de suc de aloe vera

Iara ce beneficii are sucul de aloe pentru sanatate:

Poate reduce constipatia

Antrachinonele prezente in latex au un efect laxativ puternic. Pot creste continutul de apa de la nivel intestinal, stimuleaza secretia de mucus si sustin peristaltismul intestinal, acele contractii care descompun alimentele si amesteca ulterior continutul gastric. Despre alte remedii pentru constipatie poti citi mai multe aici.

Sustine digestia

Datorita componentelor sale antiinflamatorii si laxative, aloe vera are capacitatea de a sustine digestia. Sucul din planta ajuta la digestie, normalizeaza echilibrul acid/alcalin si pH-ul, sustine bacteriile digestive si regleaza activitatea intestinala. Poate ajuta in caz de reflux gastric, sindrom de colon iritabil, poate reduce flatulenta, sustine consistenta normala a scaunului. De asemenea, poate regla nivelurile de acid gastric si poate ajuta in caz de ulcer gastric, deoarece contine agenti antibacterieni si are proprietati naturale de vindecare ce pot restabili mucoasa gastrica.

Sustine sistemul imunitar

Enzimele din aloe vera descompun proteinele pe care le consumam in aminoacizi si transforma enzimele in combustibil pentru fiecare celula din organism, ceea ce le permite celulelor sa functioneze corect. Bradikinaza din aloe vera sustine sistemul imunitar si ne poate proteja de infectii. De asemenea, sucul de aloe contine zinc, esential pentru mentinerea functiei imunitare.

Efect antioxidant si antiinflamator

Aloe vera contine numeroase vitamine, minerale si alte elemente care pot ajuta la reducerea inflamatiei si lupta impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Activitatea sa antiinflamatoare se datoreaza si polifenolilor, un grup de compusi vegetali cu efect antioxidant. Antioxidantii protejeaza corpul de daunele cauzate de radicalii liberi – stres oxidativ. Cercetarile au aratat ca stresul oxidativ cronic poate creste riscul pentru unele probleme de sanatate, inclusiv boli de inima si chiar unele tipuri de cancer.

Beneficii pentru sanatatea inimii

Chiar daca unii oameni nu prezinta semne sau simptome ale afectiunii, hipertensiunea arteriala poate deteriora lent vasele de sange, crescand riscul de accident vascular cerebral, atac de cord si alte complicatii. Sigur ca aloe vera nu inlocuieste exercitiile fizice, alimentatia sanatoasa si medicamentele pentru tensiune marita- toate acestea pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale ridicate. Insa, aloe poate sustine efectele acestor medicamente si schimbari ale stilului de viata, ca terapie complementara.

Poate ajuta la stabilizarea glicemiei

Scaderea in greutate, o alimentatie sanatoasa si activitatea fizica ajuta la scaderea riscului de diabet si la imbunatatirea nivelului glicemiei. Insa, exista, de asemenea, dovezi care sugereaza beneficiul potential al sucului de aloe vera asupra controlului glicemic. Poate imbunatati controlul glicemic la persoanele cu prediabet si diabet de tip 2 atunci cand este utilizat ca supliment – administrat oral sub forma de suc, pulbere sau extract.

Efecte secundare posibile ale consumului de suc de aloe vera

In general, consumul de suc de aloe este sigur pentru majoritatea oamenilor. Insa, in anumite cazuri poate cauza si efecte adverse. Nu utilizati aloe vera daca aveti alergii la familia Liliaceae (usturoi, ceapa si lalele), daca sunteti insarcinata sau alaptati, aveti o boala renala sau cardiaca, daca aveti glicemie scazuta sau luati unele medicamente – consultati intotdeauna mai intai medicul. In unele cazuri poate cauza reactii alergice. Consumul in exces de suc de aloe poate duce, de asemenea, la leziuni hepatice si toxicitate. Prin urmare, persoanele cu probleme hepatice trebuie sa fie atente la consumul de aloe.

De asemenea, efectele laxative pot duce la crampe abdominale, diaree si dezechilibre electrolitice. Sucul de aloe vera este laxativ si actioneaza ca un diuretic. Desi acest lucru poate duce la pierdere in greutate pe termen scurt, poate duce la deficienta de potasiu pe termen lung.

Alegere si consum

Aloe vera pentru consum poate fi gasita sub forma de suc sau gel. Sucul poate fi considerat seva, deoarece provine din partea cu frunze a plantei de aloe. Gelul, pe de alta parte, este o substanta groasa care provine din partile interioare ale plantei. In general, sucul de aloe vera poate fi consumat ca bautura, in timp ce gelul este adesea aplicat local. Cand alegeti suc de aloe vera, cititi eticheta produsului si asigurati-va ca nu are adaos de zahar.

Nu exista un consum zilnic recomandat de suc de aloe. De obicei se consuma cam 30-60 ml pe zi. Respectati recomandarile medicului sau instructiunile de pe ambalaj. De asemenea, puteti incepe cu o cantitate mica pentru a vedea cum tolerati produsul si sa cresteti treptat cantitatea, insa fara a consuma in exces.

Referinte:

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/
(2) https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-aloe-vera-drink/
(3) https://www.healthline.com/nutrition/aloe-vera-juice-benefits
(4) https://www.webmd.com/diet/health-benefits-aloe-vera-juice
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/benefits-of-aloe-vera-juice

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma