Homeopatia este un tip de terapie holistica ce foloseste substante special preparate, foarte diluate. Scopul este de a declansa mecanismele de vindecare ale organismului.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Ce este homeopatia si cum actioneaza?
3. Ce sunt remediile homeopate?
4. Pentru ce afectiuni sunt indicate remedii homeopate?
5. Ce eficienta prezinta aceste remedii?
6. Homeopatia si vaccinurile

Informatii generale

Conform homeopatilor, se folosesc doze mici de substanta care, in doze mari, ar cauza simptomele bolii. Homeopatia, cunoscuta si ca medicina homeopatica, este un sistem medical dezvoltat in Germania cu peste 200 cu ani in urma si se bazeaza pe doua teorii neconventionale:

• boala poate fi vindecata de o substanta care produce simptome similare la oamenii sanatosi;
legea dozei minime – cu cat e mai mica doza de medicament, cu atat eficacitatea este mai mare.

Homeopatia a fost dezvoltata la sfarsitul secolului al XVIII-lea de catre Samuel Hahnemann, un doctor din Germania. Acesta a sugerat ca anumite concentratii minime ale unei anumite substante ar putea vindeca aceleasi simptome pe care le-ar provoca la doze mai mari. Un exemplu ar fi iedera otravitoare utilizata ca remediu homeopat pentru a trata eruptiile cutanate.

Ce este homeopatia si cum actioneaza?

Homeopatia este la baza un sistem medical axat pe ideea ca „organismul are capacitatea de a se vindeca de la sine”. Foloseste substante naturale, care stimuleaza procesele de vindecare din interior.

Este o forma de medicina alternativa sau complementara. Principiul de baza este acela al auto-vindecarii organismului, si ca o substanta care produce anumite simptome poate, de asemenea, ajuta la reducerea acelor simptome – principiul „like cures like”. De asemenea, un alt principiu se bazeaza pe ideea ca procesul de dilutie si amestecare este implicat in procesele de vindecare produse de substanta. Cu cat este diluata mai mult, cu atat eficienta se considera ca va creste – legea dozei minime.

Ce sunt remediile homeopate?

Homeopatia este considerata o metoda naturala de tratament care declanseaza sau intensifica propriile mecanisme de vindecare ale organismului.

Produsele homeopate provin din plante (cum ar fi arnica, iedera, belladonna sau urzica), minerale (cum ar fi arsenul alb) sau de la animale (cum ar fi albine). Printre elementele naturale des folosite in medicina homeopata se numara si carbunele activ, usturoiul, cafeaua etc. Se dilueaza in apa si se amesteca pana cand nu mai exista decat putina substanta originala. Produsele homeopate sunt adesea produse ca bilute ce se plaseaza sub limba sau sub alte forme, cum ar fi unguente, geluri, picaturi, creme si tablete. Tratamentele sunt individualizate sau adaptate fiecarei persoane.

Nivelul de dilutie din homeopatie

Homeopatia se bazeaza pe dilutii si amestecari riguroase, numite succesiuni. Nivelul de dilutie este imprimat pe flaconul de produs. O dilutie homeopatica tipica este de 30X, unde X reprezinta 10. Astfel, o parte de substanta activa este amestecata cu 10 parti apa sau alcool. Amestecul este agitat si o parte din acest amestec se adauga din nou la 10 parti apa sau alcool; ulterior, intregul proces se repeta de 30 de ori, iar dilutia finala contine o parte extrem de mica de substanta activa.

Alte solutii homeopatice sunt 30C, unde C reprezinta 100, astfel rezultand o solutie mult mai diluata.

Pentru ce afectiuni sunt indicate remedii homeopate?

Sustinatorii medicinei homeopate sustin ca aceste remedii pot fi eficiente pentru numeroase boli. Printre cele mai frecvente probleme de sanatate pentru care se recomanda remedii homeopate se numara:

• insomnii;
• oboseala;
• infectii ale urechii;
• migrene si dureri de cap;
• probleme digestive;
• afectiuni le sistemului endocrin;
• alergii;
• afectiuni mentale – depresie, anxietate, fobii;
• probleme dermatologice;
• artrita etc.

Ce eficienta prezinta aceste remedii?

Homeopatia este relativ sigura, continant cantitati foarte mici de substante active. De asemenea, se administreaza in doze foarte mici si nu reduce rezistenta imunitara si nici nu produce reactii alergice. Remediile homeopate sunt  simple, nu interactioneaza cu medicamente sau suplimente, sunt naturale, alcatuite doar din ingrediente naturale, nu influenteaza functiile sistemului imunitar, nu duc la dependenta. In principiu, sunt considerate un tratament holistic, care vizeaza baza problemei dar si celelalte simptome aparute.

Majoritatea studiilor sugereaza ca tratamentul homeopat este, in general, un efect placebo. Dupa dilutii repetate, substanta activa din solutii este extrem de mica. Practicantii homeopati atribuie puterile de vindecare ale homeopatiei „memoriei apei”, conceptul ca apa are abilitatea de a-si „aminti” de forma medicamentului pe care o continea. Acest concept de memorie a apei nu are fundament medical, pentru ca apa nu mentine alinierea moleculelor mai mult de o picosecunda. Daca ar fi valabil acest principiu, atunci si apa potabila de la robinet ar retine memoria elementelor cu care intra in contact pana atunci, unele cu potential cancerigen si nu numai.

Majoritatea cercetarilor considera principiile homeopatiei in contradictie cu principiile stiintei moderne.

Partea buna este ca remediile homeopate nu prezinta in general riscuri pentru sanatate. Un risc dat de homeopatie este acela ca intarzie adesea utilizarea tratamentului medical prescris de medic sau necesar.

ATENTIE!

Remediile homeopate NU trebuie folosite pentru a trata afectiuni grave, ca astmul, cancerul, bolile cardiace, diabetul sau urgentele medicale. De asemenea, nu trebuie sa inlocuiasca vaccinurile.

Homeopatia si vaccinurile

Vaccinul homeopatic nu este un tratament real. Imunizarea este un termen medical ce se refera la procesul prin care organismul este stimulat pentru a dezvolta rezistenta la o varietate de infectii. Vaccinurile sunt produse din germeni in general atenuati si actioneaza prin stimularea corpului pentru a forma anticorpi (celule specializate in lupta impotriva germenilor), pentru a produce imunitate.

Medicamentele homeopate nu se bazeaza pe anticorpi specifici si nu sunt o alternativa acceptabila la vaccinurile conventionale. Nu utilizati homeopatia pentru a inlocui vaccinurile si nici tratamentele medicale prescrise de medic.

Referinte::
(1) Homeopathy the ultimate fake, link: https://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/homeo.html
(2) What is homeopathy, link: https://www.homeopathycenter.org/what-is-homeopathy
(3) What is homeopathy, link: https://www.livescience.com/31977-homeopathy.html
(4) Homeopathy, link: https://www.healthdirect.gov.au/homeopathy
(5) What’s in the Little White Balls? Homeopathy Explained, link: https://www.imi.com.hk/what-s-in-the-little-white-balls.html
(6) Homeopathy, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/homeopathy

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma