Magnetoterapie sau terapia cu magneti –  este o forma de fizioterapie, ce presupune folosirea unui camp magnetic in anumite regiuni ale corpului uman pentru a reduce durerea sau alte simptome.

Cuprins:

1. Ce este magnetoterapia?
2. Magnetoterapie – indicatii si beneficii
3. Tipuri de magnetoterapie
4. Ce efecte adverse poate avea magnetoterapia?

Ce este magnetoterapia?

Biomagnetismul medical este utilizat in principal pentru a vindeca bolile cronice, fiind o tehnica alternativa de tratament. Se aplica un camp magnetic ce actioneaza la nivel celular, activeaza procesele enzimatice, transferurile metabolice si functiile membranei celulare. Respiratia celulara este imbunatatita in zona expusa si se produc schimbari pozitive in starea imunologica a pacientului, vasodilatatia capilarelor arteriale si se reduce coagularea sangelui.

Este o forma de tratament sigura, neinvaziva, utila pentru boli acute sau cronice. Magnetoterapia moderna presupune folosirea campurilor electromagnetice pulsatorii de frecventa joasa si de frecventa inalta. Exista o diferenta semnificativa in modul in care sunt utilizate campurile magnetice statice si pulsatorii. Magnetoterapia pulsatorie este o metoda fiziologica foarte populara si a devenit parte standard a procedurilor terapeutice in statiunile balneare, centrele de reabilitare etc.

Istoric si evolutia terapiei magnetice

Ca istoric, se mentioneaza ca in anii 1920, Lakhovsky, om de stiinta rus emigrat la Paris, sustine ideea ca fiecare celula are propria frecventa de rezonanta si ca aceasta rezonanta este modificata atunci cand o celula este bolnava. Campurile magnetice folosite in scopuri terapeutice, sau magnetoterapie, isi are insa originile din antichitate. In Grecia, medicii foloseau in trecut inele metalice magnetizate pentru a atenua durerea data de artrita.

Astazi, magnetoterapia este folosita pentru a trata o varietate de probleme de sanatate. Se utilizeaza in primul rand pentru a ameliora durerea asociata cu unele boli cronice, cum ar fi artrita, neuropatiile diabetice si durerile de spate si pentru a sustine vindecarea ranilor. In medicina clasica, este utilizata frecvent pentru a trata fracturile care se vindeca greu.

Magnetoterapie – indicatii si beneficii

Magnetoterapia este eficienta pentru ameliorarea durerii, imbunatateste circulatia sangelui, poate reduce colesterolul si trigliceridele. Este adesea folosita pentru a trata insomnia, migrenele, astmul, artroscleroza, pentru a imbunatati memoria, pentru a reduce vertijul etc.

Exista trei mecanisme fizice prin care campurile magnetice pulsatile interactioneaza cu materia vie:

  • Inductia magnetica
  • Efectul magneto-mecanic
  • Interactiuni la nivel de electroni

Conform cercetarilor, magnetoterapia, mai concret, are urmatoarele efecte:

  • Efect analgezic – reduce durerea;
  • Efect miorelaxant – poate ameliora tensiunea musculara;
  • Rol vasodilatator – dilata vasele de sange si stabilizeaza tensiunea arteriala;
  • Efect anti-inflamator si antireumatic – reduce umflaturile;
  • Stimuleaza cresterea si constructia tesutului osos;
  • Efect detoxifiant – elimina substantele daunatoare si accelereaza metabolismul;
  • Efect regenerator – poate regenera celulele si imbunatateste circulatia sangelui;
  • Accelereaza procesul de vindecare;
  • Intareste sistemul imunitar etc.

Campurile electromagnetice de joasa frecventa cu impulsuri au un efect pozitiv asupra reactiilor biochimice si biofizice din celule si imbunatatesc permeabilitatea membranei celulare. Celulele sunt apoi mai bine aprovizionate cu substante vitale. Magnetismul, la acest nivel, se poate traduce prin energie vie, care favorizeaza procesele vitale din organism.

Alte indicatii pentru magnetoterapie

Magnetoterapia poate fi utilizata si dupa antrenamente fizice intense, avand rol in reabilitare si relaxare musculara. Poate reduce si simptomele negative date de epilepsie, boala Parkinson, boala Alzheimer, migrene, sindrom pre-menstrual, ADHD, depresie etc. Poate imbunatati procesele neurologice, starea de bine la nivel mental si poate reduce anxietatea. De asemenea, poate avea beneficii pentru sistemul digestiv, in afectiuni ca ulcerele, sindromul de intestin iritabil, colica etc., dar si afectiuni respiratorii.

Efectul analgezic al magnetoterapiei este util in majoritatea cazurilor de dureri de etiologie musculara si articulara. Tratamentul trebuie combinat cu terapia medicamentoasa adesea, tratamentul fizioterapic si masaje de relaxare, cel putin in stadiul initial. Efectul vasodilatator este cauzat de fluxul de ioni de calciu care determina relaxarea musculaturii vasculare.

Tipuri de magnetoterapie

Tratamentele cu magnetoterapie sunt, de obicei, foarte simple si sunt separate in tratamente cu frecventa inalta si tratamente cu frecventa joasa; toate acestea se bazeaza pe utilizarea energiei magnetice.

Campurile magnetice de joasa frecventa au o putere cuprinsa intre 1 si 100 Hz si sunt potrivite in special pentru boli cronice si afectiuni generale. Campurile de frecventa inalta depasesc 100 Hz si se aplica localizat, pentru a avea o eficienta mai mare, mai ales pentru dureri locale si acute.

Ce efecte adverse poate avea magnetoterapia?

Magnetoterapia nu produce efecte secundare in corp, deoarece energia magnetilor este prea slaba pentru a deteriora tesuturile sau pentru a le deforma. Marele avantaj al acestui tip de tratament este ca intensitatea dispozitivelor folosite trateaza bolile fara a afecta in vreun fel organismul.

Cu toate acestea, trebuie precautie in unele cazuri, cum ar fi la femeile gravide si la persoanele cu stimulatoare cardiace, deoarece energia magnetilor le-ar putea afecta. Magnetoterapia nu este indicata nici pentru persoanele cu hipertiroidism, disfunctie a glandei suprarenale, cu miastenia gravis, afectiuni legate de sangerare, disfunctii hipotalamice si hipofizare, tuberculoza, boli virale acute, anumite boli canceroase.

Pentru persoanele cu cancer carora li se administreaza tratament chimioterapeutic se recomanda evitarea biomagnetismului medical. Motivul este ca chimioterapia scade rezistenta organismului, astfel incat magnetoterapia nu poate regenera tesuturile afectate, neprezentand astfel eficienta. Eficienta este mai redusa si la persoanele foarte in varsta, deoarece tesuturile nu reactioneaza la fel de eficient la tratament. De retinut insa ca in aceste cazuri nu vorbim de efecte adverse, ci de efecte benefice limitate.

Dispozitivele portabile de magnetoterapie sunt eficiente?

Astfel de dispozitive comercializate sunt eficiente, dar au puteri mai mici si rezultatele pot fi mai reduse decat in cazul dispozitivelor din centrele medicale specializate.

Referinte::

(1) What is Magnetic Therapy?, link: https://magnetoterapiaefectos.com/en/
(2) The use of magnetotherapy in rehabilitation, link: http://archiv.uni-nke.hu/downloads/aarms/docs/Volume7/Issue3/pdf/15sand.pdf
(3) Magnetotherapy—a brief excursion through the centuries, link: https://link.springer.com/article/10.1007/s10669-009-9228-2
(4) Magnetotherapy and Natural Healing
(6) The Benefits of Magnetotherapy, link: https://www.physaro.fr/en/magnetotherapy/
(7) Magneto Therapy: The miraculous healing remedy, Rajender Menen

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma