Boli transmise de animale de companie – simptome, tratament, preventie

Exista o serie de boli care pot fi transmise de animalele de companie la om. Acestea pot provoca dezastre asupra sanatatii organismului uman. Puteti afla mai multe despre bolile transmise de animalele de companie si care sunt masurile de preventie din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Ce boli pot fi transmise de animalele de companie?
  2. Boli de la pisici
  3. Boli de la caini: simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Masuri de preventie

Ce boli pot fi transmise de animalele de companie?

Animalele de companie pot fi cei mai buni prieteni ai omului. Fie ca vorbim de un caine, o pisica, un peste sau un papagal, timpul petrecut in compania acestora este fantastic. Cu toate acestea, prietenii necuvantatori ai omului pot veni la pachet si cu cateva boli contagioase, printre acestea numarandu-se o serie de boli infectioase sau boli provocate de paraziti.

Profesorul parazitolog francez Patrice Bouree a detaliat bolile ce pot fi transmise omului de animalele de companie. Lectura randurilor de mai jos risca, poate, sa provoace o afluenta de animale in refugiile SPA (Societatea de Protectie a Animalelor) din Franta. ”Regretam, dar nu vom ascunde adevarul: prietenele noastre animalele sunt putin si inamicii nostri”, scrie Marie-Dominique Arrighi intr-un articol inserat in ziarul parizian Liberation.

Sfaturi pentru proprietari

Cu un total de 58 de milioane de exemplare, animalele nu lipsesc din Franta, unde sunt prezente intr-o familie din doua.

Desi au un rol educativ ori afectiv foarte util, atat pentru copii, cat si pentru persoanele in varsta, ele presupun si riscuri medicale, avertizeaza prof. Bouree. Si aceasta nu este tot. Sa incepem cu cel mai bun prieten al omului si muscaturile lui. Acestea sunt estimate la 50.000 pe an, provocand 400 de spitalizari si 80 de sechele psihologice si dermatologice. Cum, dupa cum bine stim, cainele nu se spala pe dinti decat in mod exceptional, plaga  sa fie dezinfectata cu grija, din cauza germenilor. De asemenea, aceasta nu trebuie sa fie suturata niciodata, pentru a evita cultura acestora, preconizeaza specialistul.

Diaporama colorata

”Cainele se plimba pasnic pe plaja. Sa vedem… El poate fi purtatorul unor paraziti, eliminati in excrementele lui si, deci, prezenti pe nisip, „pe care nu ne vom intinde niciodata direct”, adauga specialistul. Altfel, ne-am asigurat cu o Larva migrans cutanata. In sprijinul afirmatiilor sale, prof. Patrice Bouree vorbeste despre diaporama foarte colorata, cu exemplificari eritomatoase si pruriginoase. Aceste probleme se trateaza repede si bine. Mai grava este ingestia de Echinococcus granulosus, altfel spus tenia cainelui, prin intermediul ridichilor ori salatelor din gradina atat de bune pentru sanatate. Riscul este reprezentat de aparitia unui chist hidatic, in ficat. Inlaturarea acestuia se face prin operatie.

Sindrom meningian

Pentru a evita orice micoza, nu trebuie sa dormim in pat cu cainele sau cu pisica noastra”, recomanda medicul. Altfel, animalul si omul vor fi tratati cu antifungice locale. Fara a mai pune la socoteala puricii. Ei pot trece de la animal la om, „chiar daca sunt infeudati gazdei lor preferentiale”, nuanteaza parazitologul.

Sa ne mutam la pericolul care pandeste in aer, ajungand la pasari. Din pacate, si din partea lor planeaza amenintari, transmisibile la om: prin psitacoza perusilor si papagalilor ori criptococoza porumbeilor. La imunodeprimati, aceasta din urma boala poate ajunge direct la creier, provocand un sindrom meningian subacut. „Porumbeii sunt buni daca sunt pastrati la distanta”, mentioneaza prof. Bouree.

Cea mai buna metoda de prevenire

Cat despre reptile, nu prea avem mare lucru de sperat atunci cand le frecventam, intrucat 90 la suta dintre ele sunt purtatoare de salmonele. „Atentie la noile animale de companie, ale caror patologii sunt insuficient cunoscute si necontrolate”, precizeaza specialistul in parazitologie.

In orice caz, cea mai buna prevenire ramane vaccinarea antitetanos. Pentru unii, prezenta pestilor pare a fi solutia, insa e nevoie de prudenta si in aceste cazuri. Un deget introdus in vasul in care se afla un pestisor rosu si riscam un granulom cutanat.

Boli de la pisici

Cunoscute pentru caracterul lor puternic, pisicile conduc spectacolul in casa, in ciuda celor mai bune eforturi ale oamenilor de a se afirma ca fiind sefi. In plus, pisicile pot fi un adevarat remediu pentru anumite afectiuni ale oamenilor, acest tratament purtand denumirea de felinoterapie. Cu toate acestea, s-ar putea sa nu stiti ca exista boli pe care le puteti lua de la pisici. Dar, inainte de a merge la medic, este important sa stiti ca riscurile sa luati vreo boala de la pisica sunt foarte mici daca va pastrati animalul sanatos si mentineti o igiena buna. Cu cat stiti mai multe despre unele dintre bolile care pot fi transmise de la animalele de companie la oameni, cu atat cresc sansele sa va mentineti pe dumneavoastra si pe pisici departe de boala.

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este o infectie provocata de un parazit denumit Toxoplasma gondii. Acesta se regaseste in fecalele de pisica. Toxoplasmoza poate fi fatala sau poate cauza afectiuni congenitale grave pentru fat daca mama devine infectata. Acesta este motivul pentru care medicii le recomanda femeilor insarcinate sa curete bine litierele pisicilor.

Capuse

Capusele nu zboara, ci urca sau coboara de pe blana pisicii atunci cand o periati. Acestea pot provoca boala Lyme, o maladie extrem de grava pentru om. Boala Lyme este o infectie bacteriana grava care se raspandeste prin intermediul capuselor. Daca pisica are boala Lyme, aceasta poate parea letargica si fara apetit si poate avea articulatii dureroase sau rigide.

Boala zgarieturii de pisica

Boala zgarieturii de pisica reprezinta o afectiune cat se poate de serioasa pe care pisicile o pot transmite oamenilor. Boala zgarieturii de pisicia este o infectie bacteriana. Boala se raspandeste atunci cand o pisica infectata linge rana deschisa a unei persoane sau cand musca sau zgarie o persoana atat de tare incat penetreaza suprafata pielii. Daca pisica va zgarie si dezvoltati roseata sau umflaturi, febra, cefalee, pierderea poftei de mancare sau epuizare, trebuie sa mergeti la doctor cat mai repede.

Infectia cu campylobacter

Cele mai multe boli pe care le puteti lua de la pisica se pot dezvolta, de asemenea, in urma consumului de carne slab preparata. Cele mai multe dintre aceste afectiuni pot fi evitate cu un pic de grija. Infectia cu Campylobacter, o boala intestinala care poate provoca diaree (deseori sangeroasa), febra si crampe abdominale, nu face exceptie. Cea mai usoara modalitate de a contracta aceasta bacterie de la pisica infectata este manevrarea fecalelor de pisica cu mainile goale, fara a va spala pe maini dupa aceea. Utilizati intotdeauna o manusa pentru a indeparta fecalele din litiera, dupa care spalati-va pe maini imediat. Daca pisica a defecat in afara litierei, nu atingeti fecalele direct cu mana. Utilizati manusi, prosoape de hartie sau o punga de plastic pentru a curata. In plus, asigurati-va ca dezinfectati bine zona.

Giardia

Puteti contracta giardia in mai multe feluri, inclusiv de la orice animal infectat. Fiind o diaree data de paraziti, giardia este cel mai intalnit parazit la om, potrivit specialistilor. Pisicile si oamenii pot dobandi giardia prin ingerarea fecalelor infectate sau a apei. Daca pisica are diaree moale sau grasa, cu exces de mucus si un miros puternic, duceti-o de urgenta la veterinar si asigurati-va ca nu atingeti excrementele pisicii cu mainile goale.

Scabie

Desi este destul de rara, Colegiul de Medicina Veterinara de la Cornell University a raportat pe site-ul sau ca pisicile infectate cu scabie pot transmite acarienii stapanilor lor. Acestia se nasc in piele si provoaca mancarimi. Tratamentul la oameni implica de obicei utilizarea de unguente topice pentru a reduce mancarimea. Animalele trebuie, de asemenea, tratate, iar hainele si asternuturile trebuie curatate atent.

Boli de la caini: simptome

Bolile pe care cainii le raspandesc la oameni se clasifica in doua grupuri principale si anume: infestari parazitare si infectii bacteriene sau virale.

Cel mai adesea, bolile sunt raspandite de la animalele de companie la oameni prin intermediul muscaturilor, zgarieturilor sau contactului direct cu animalul sau fecalele acestuia. Daca un caine a muscat o persoana, curatarea imediata a zonei vatamate cu sapun si apa dezinfectanta va reduce la minimum riscul de infectare, dar daca apar umflaturi si inflamatii, este recomandat sa mergeti la medic.

Principalele tipuri de boli pe care oamenii le pot lua de la caini sunt rabia, salmonella, campylobacterul, giardia, criptosporidium si viermi rotunzi. De asemenea, oamenii pot dezvolta boala Lyme, care este o infectie bacteriana grava raspandita prin intermediul capuselor.

Rabia

Aceasta infectie virala letala afecteaza creierul si maduva spinarii, provocand atat iritatii, cat si inflamatii. Animalele de companie pot infecta oamenii cu acest virus. De obicei, acestea au fost infectate de un alt animal, posibil unul salbatic, care transporta virusul in saliva. Acest virus este in mare parte raspandit prin intermediul muscaturilor. Boala, desi se gaseste mai des la caini decat la pisici, poate fi raspandita atunci cand orice animal bolnav musca un om. Dupa ce simptomele apar, rabia este intotdeauna fatala atat pentru animale, cat si pentru oameni.

Infectia cu campylobacter

La fel ca in cazul pisicilor, aceasta bacterie provoaca infectii intestinale si poate fi transferata cu usurinta de la caini, in special pui, la oameni. Acest lucru se intampla cu usurinta atunci cand oamenii nu se spala bine pe maini dupa ce au intrat in contact cu fecalele animalelor, in special diareea.

Giardia

In afara de pisici, giardia este un parazit care poate fi luat de om si de la caini. Giardia poate fi dobandita prin ingerarea fecalelor infectate sau a apei.

Salmonella

Salmonella este o bacterie care se gaseste in intestine si in fecalele oamenilor si animalelor, precum si in multe produse alimentare, in special in carnea cruda. Salmonella poate provoca otraviri alimentare, care, la randul lor, duc la diaree si varsaturi.

Oamenii pot fi infectati cu salmonela prin contact direct cu animalele lor de companie sau cu fecalele lor. Spalarea corecta a mainilor este esentiala dupa atingerea animalelor sau dupa intrarea in contact cu materiile fecale animale.

Parvoviroza

Parvoviroza se transmite la om?

Desi oamenii nu pot lua parvovirusul de la caini, adesea joaca un rol major in raspandirea bolii la populatia de caini. Parvoviroza canina este o boala extrem de grea care poate trai intr-o stare inactiva, dar infectioasa, in mediu timp de un an sau mai mult. Cand oamenii manevreaza caini care pot fi infectati cu parvovirusul la adaposturi, clinici de animale sau in parcuri destinate acestor patrupede si apoi ating un alt caine fara sa se spele bine pe maini, ii infecteaza involuntar pe acesti caini altminteri sanatosi cu particulele virale pe care le-au preluat de la cainele infectat.

Diagnostic

Rabia

Diagnosticarea rabiei in stadiile incipiente, mai ales daca medicul nu este informat despre faptul ca persoana in cauza a fost muscata de un animal, nu este simpla, deoarece simptomele sunt variate si pot semana cu simptomele multor alte boli. Pentru a da un diagnostic de rabie, trebuie examinat tesutul cerebral al animalului care a produs muscatura. In cazul unui animal de companie care nu prezinta simptome, acesta poate fi tinut sub observatie de un medic veterinar timp de zece zile pentru a determina daca a fost infectat cu rabie la momentul muscarii. Testarea virala a unei persoane este ineficienta in cazul rabiei, insa atat biopsia cutanata, cat si analizele de sange pot dezvalui prezenta virusului.

Toxocaroza

Tipul de vierme care se gaseste in caini se numeste Toxocara Canis si poate infecta oamenii. Copiii care inghit nisip pot contracta cu usurinta ouale acestor viermi rotunzi. Infestarea oamenilor prin intermediul viermilor rotunzi este obisnuita, in special in tarile in curs de dezvoltare, unde salubritatea este deseori precara si accesul la apa potabila curata este limitat. Viermii rotunzi sunt in forma cilindrica si pot fi scurti sau lungi.

Simptome

Simptomele variaza in functie de varsta persoanei, intensitatea expunerii si sensibilitatea la larve. Simptomele sunt variate si includ:

  • pneumonie
  • tuse
  • febra
  • eruptie cutanata
  • ficat marit

Diagnostic

Prezenta simptomelor mentionate mai sus poate fi unul dintre semne. Nivelul ridicat al anumitor celule albe din sange este un alt semn de avertizare. Daca exista indoieli, o biopsie a tesutului hepatic poate dezvalui prezenta viermilor rotunzi.

Tratament

Rabie

Oamenii in continuare se pot vaccina impotriva rabiei. Acest lucru se face, de obicei, in cazul persoanelor care, prin natura muncii lor, intra in contact cu animale care pot fi infectate. Vaccinul trebuie administrat la fiecare doi ani.

Trebuie luate masuri imediate de prevenire atunci cand cineva a fost muscat de un animal infectat. Curatarea zonei contaminate cu apa fierbinte si dezinfectant imediat dupa muscare reduce riscul de infectare. Vaccinarea impotriva rabiei si a tetanosului trebuie, de asemenea, administrata imediat dupa muscare. Inainte de aparitia vaccinului, decesul intervenea in decurs de 3 pana la 10 zile si era cauzat, de obicei, de paralizie, asfixie, convulsii sau epuizare. Oamenii pot in continuare sa moara de rabie, mai ales daca tratamentul este intarziat.

Infectia cu campylobacter

De obicei, nu este nevoie de un tratament special. In cazurile severe, un medic specialist poate prescrie un antibiotic. Foarte putini oameni mor din cauza unei infectii de campylobacter.

Salmonella

Cazurile de intoxicatie cu salmonela sunt in mare parte clare si nu necesita tratament special. In cazul celor foarte tineri, foarte batrani si a celor imunitate scazuta, trebuie cautata asistenta medicala.

Masuri de preventie

Rabie

Rabia este cel mai bine prevenita atunci cand toate muscaturile de animale sunt considerate urgente medicale, in special daca animalul care a produs muscatura nu este cunoscut, este salbatic sau s-a comportat ciudat la momentul muscaturii.

Persoanele care intra in contact cu animalele, in special prin natura muncii sau a hobby-urilor, trebuie vaccinate in mod regulat.

Rabia la oameni poate fi prevenita, chiar si dupa ce o persoana a fost muscata de un animal infectat. Este important sa administrati tratamentul adecvat inainte sa apara simptomele de rabie.

Infectia cu campylobacter

Este important sa evitati contactul direct cu fecalele animalelor. Este recomandata indepartarea regulata a fecalelor de animale din gradina, deoarece acest lucru va reduce posibilitatea contactului cu aceste bacterii.

Salmonella

Pentru a preveni infectia cu salmonella de la caini, trebuie sa fiti foarte atenti cand manipulati materiile fecale ale cainelui. Cel mai bine este sa purtati manusi atunci cand indepartati fecalele de caine si sa va spalati bine pe maini dupa aceea. Nisipul in care se joaca cei mici trebuie acoperit atunci cand nu este utilizat.

 

Referinte:

https://www.bustle.com/p/10-diseases-cats-can-give-you-because-cat-scratch-fever-is-real-8868554

https://www.health24.com/News/Public-Health/5-diseases-we-can-get-from-animals-20171215

https://www.webmd.com/healthy-aging/features/diseases-from-animals-primer#1

https://www.livescience.com/21426-global-zoonoses-diseases-hotspots.html

https://www.health24.com/Medical/Diseases/Diseases-from-dogs-Client-20120721

https://www.cuteness.com/blog/content/can-dogs-spread-parvovirus-to-humans

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma