Hepatita este o afectiune a ficatului, reprezentata de inflamara unor celule ale acestui organ. Netratata, hepatita poate duce la deces. Mai multe despre aceasta boala aflati in materialul care urmeaza.
Hepatita este o afectiune inflamatorie a ficatului. Este una dintre cele mai cunoscute boli din lume, fiind de cele mai multe ori cauzata de o infectie virala, insa exista si alte posibile cauze ale hepatitei. Acestea sunt hepatita autoimuna si hepatita dezvoltata in urma unui abuz de medicamente, droguri sau alcool. Hepatita autoimuna apare atunci cand corpul produce anticorpi chiar impotriva tesutului hepatic.
Hepatita A este intotdeauna o boala acuta, activa pe termen scurt, in timp ce hepatitele B, C si D au cele mai mari sanse sa afecteze organul pe termen lung si sa devina cronice. Hepatita E este de obicei acuta si poate fi deosebit de periculoasa pentru gravide.
De asemenea, hepatita poate fi clasificata si in functie de perioada de afectare a ficatului.
Hepatita virala acuta este inflamatia ficatului cauzata de infectia cu unul dintre cele cinci virusuri hepatitice. In majoritatea cazurilor, boala debuteaza brusc, insa dispare dupa numai cateva saptamani.
Hepatita cronica este o inflamatie a ficatului care dureaza cel putin 6 luni. Multi oameni nu prezinta absolut deloc simptome, in timp ce unii au simptome vagi, cum ar fi o stare de sanatate generala mai proasta, apetit scazut si oboseala.
Hepatita cronica se poate agrava, determinand aparitia cirozei sau a insuficientei hepatice. In cazul acesta, o biopsie este absolut esentiala pentru confirmarea diagnosticului.
Hepatita cronica, desi este mult mai putin frecventa decat hepatita acuta, poate persista in organism timp de ani de zile sau chiar decenii. In cazul unora, boala nu provoaca afectiuni hepatice semnificative. Pentru unii oameni insa, boala poate fi un adevarat calvar, afectand lent ficatul, ajungandu-se in cele din urma la ciroza, insuficienta hepatica si, uneori, chiar cancer hepatic.
Cum va spuneam, aparitia hepatitei virale este determinata de infectarea cu anumite virusuri, in functie de tipul de afectiune rezultat.
Hepatita A este o boala hepatica cauzata de virusul hepatitei A. Virusul se raspandeste in primul rand atunci cand o persoana neinfectata (si nevaccinata) ingera alimente sau apa contaminate cu fecalele unei persoane infectate. Boala este strans asociata cu apa nepotabila, conditiile inadecvate de trai si igiena personala precara.
Hepatita B este o infectie hepatica potential periculoasa pentru viata, cauzata de virusul hepatitei B. Este o problema majora de sanatate la nivel mondial. Poate provoca infectii cronice, iar oamenii afectati de boala traiesc cu un risc crescut de deces din cauza cirozei si a cancerului de ficat. Virusul este transmis prin contactul cu sangele sau alte lichide ale unei persoane infectate.
Hepatita C este o boala hepatica cauzata de virusul hepatitei C. Virusul poate provoca atat infectii hepatice acute, cat si cronice, variind de la o boala usoara care dureaza cateva saptamani pana la o boala grava, care se poate intinde pe tot parcursul vietii. Virusul hepatitei C este un virus care se transmite prin sange, iar cele mai frecvente moduri de infectare sunt vaccinarile necorespunzatoare, sterilizarea inadecvata a echipamentului medical in cabinete si folosirea unui sange neverificat.
Hepatita D este transmisa, de asemenea, in urma contactului cu sangele infectat. Potrivit specialistilor, acest tip de hepatita se dezvolta doar la persoanele care sunt deja infectate cu virusul hepatitei B. Persoanele care nu sunt deja infectate cu hepatita B pot preveni, prin urmare, infectia cu virusul hepatitei D prin vaccinarea impotriva hepatitei B.
Hepatita E este o afectiune hepatica transmisa prin apa de virusul hepatitei E. Acesta se gaseste in principal in zone cu salubritate precara si, de regula, rezulta din consumarea de materii fecale care contamineaza alimentarea cu apa. Este, de obicei, o infectie auto-limitativa si se vindeca in 4-6 saptamani. Mai rar, pot exista cazuri in care este dezvoltata o forma agresiva de hepatita (insuficienta hepatica acuta), care poate duce la deces.
Insa exista o multime de exemple in care hepatita nu a avut cauze de transmitere virala. Abuzul de anumite substante, cum ar fi drogurile sau alcoolul, poate avaria serios functiile ficatului.
In cazul unor forme cronice si infectioase de hepatita, cum ar fi cele de tip B si C, simptomele sunt inexistente la inceput. Ba mai mult, semnele pot aparea abia in momentul in care boala afecteaza functia hepatica.
In cazul hepatitei acute, semnele isi fac aparitia rapid. Ele includ:
La aproximativ doua treimi dintre persoane, hepatita cronica se dezvolta treptat, de multe ori fara a provoca simptome ale unor afectiuni hepatice, pana in momentul in care isi face aparitia ciroza. Pentru cealalta treime dintre oameni, aceasta se dezvolta dupa o perioada de hepatita virala acuta care persista sau revine, adesea cateva saptamani mai tarziu.
Simptomele hepatitei cronice includ adesea o senzatie vaga de boala (stare de rau), lipsa poftei de mancare si oboseala. De asemenea, cei afectati pot acuza stari febrile si un anumit disconfort la nivelul abdomenului superior. Dezvoltarea icterului este rara.
Functia creierului se deterioreaza deoarece ficatul grav afectat nu mai poate anihila substantele toxice din sange. Acestea se acumuleaza in sange si ajung la creier. In mod normal, ficatul elimina substantele daunatoare din sange, le descompune, apoi le excreta ca produse secundare inofensive in bila (lichidul galben-verzui care ajuta la digestie) sau sange. Tratamentul encefalopatiei hepatice poate impiedica deteriorarea functiei cerebrale sa devina permanenta.
O parte dintre pacienti pot face icter, au parte de mancarimi ale pielii si scaune de culoare deschisa. Icterul si mancarimea apar deoarece ficatul deteriorat nu poate elimina bilirubina din sange asa cum o face in mod normal. Bilirubina se acumuleaza in sange si se depune in piele. Bilirubina este un pigment galben produs ca rezultat rezidual aparut in timpul descompunerii normale a globulelor rosii din sange. Scaunul are o culoare deschisa din cauza ca debitul de bila din ficat este blocat si, astfel, mai putina bilirubina este eliminata in scaun. Bilirubina este ceea ce confera scaunului o culoare bruna tipica.
Situatia este diferita in cazul copiilor si nou-nascutilor. Cei mici pot contracta o serie de virusuri care pot avea ca efect nedorit aparitia hepatitei.
Printre cauzele aparitiei hepatitei la copii se numara si hepatita autoimuna, in care sistemul imunitar al copilului produce anticorpi care ataca ficatul. Aceasta provoaca inflamatia care duce la hepatita.
In diagnosticarea hepatitei, foarte important este istoricul pacientului. Acestia sunt primii factori luati in considerare de medic pentru a determina cauzele aparitiei hepatitei infectioase sau neinfectioase.
In timpul unui examinari, medicul poate apasa usor pe abdomen pentru a vedea daca exista durere sau sensibilitate sau daca ficatul este marit. Un alt aspect foarte important in luarea unei decizii de catre medic este culoarea pielii sau ochilor. Daca acestia sunt galbeni, doctorul va lua act de acest lucru in timpul examenului.
Testul functiei hepatice
Testul functiei hepatice utilizeaza esantioane de sange pentru a determina cat de eficient functioneaza ficatul. Rezultatele anormale ale acestor teste pot fi primul indiciu ca exista o problema, mai ales daca nu prezentati semne in timpul examinarii fizice. Nivelurile ridicate ale enzimelor hepatice pot indica faptul ca ficatul este stresat, afectat sau nu functioneaza corect.
Alte teste de sange
Pentru a detecta sursa problemei, realizarea unor alte teste de sange pot fi solicitate de medic, in cazul in care testele functiei hepatice sunt anormale. Astfel, pot fi analizate virusurile care provoaca hepatita. De asemenea, tot cu ajutorul acestor teste pot fi verificati anticorpii care apar, de obicei, in cazul hepatitei autoimune.
Ecografie
Cu ajutorul acestui test cu ultrasunete se poate crea o imagine a organelor din abdomen. Acest test va permite medicului sa se apropie de ficat si de organele din apropiere. Poate dezvalui:
Biopsie hepatica
O alte metoda eficienta este biopsia, o procedura invaziva in care medicul preia un esantion de tesut din ficat. Avantajul este ca nu e nevoie de operatie, interventia facandu-se prin piele cu ajutorului unui ac. Acest test ii permite medicului sa afle daca infectia sau inflamatia au afectat ficatul.
Tratamentul se recomanda in functie de tipul de hepatita descoperit si de faptul daca infectia este acuta sau cronica.
Hepatita A
In mod normal, e cel mai usor tip de hepatita, hepatita A nenecesitand tratament deoarece este o boala pe termen scurt. Odihna este recomandata daca simptomele provoaca mult disconfort. Daca apar varsaturi sau diaree, e semn ca trebuie puse in aplicare sfaturile medicului privind hidratarea si nutritia.
Vaccinul impotriva hepatitei A este disponibil pentru a preveni aceasta infectie. Majoritatea nou-nascutilor incep vaccinarea intre 12 si 18 luni. Este o serie de doua vaccinuri. Vaccinarea pentru hepatita A este, de asemenea, disponibila pentru adulti si poate fi combinata cu vaccinul impotriva hepatitei B.
Hepatita B
Hepatita acuta B nu necesita tratament specific.
Hepatita cronica B este tratata cu medicamente antivirale. In cazul acestui tip de hepatita, costurile pot fi mari, deoarece trebuie continuata timp de mai multe luni sau ani. Tratamentul pentru hepatita cronica B necesita, de asemenea, evaluari medicale periodice si monitorizare pentru a determina daca virusul raspunde la tratament.
Foarte important de stiut este ca hepatita B poate fi prevenita prin vaccinare. Este recomandata vaccinarea impotriva hepatitei B pentru toti nou-nascutii. Seria de trei vaccinuri este de obicei finalizata in primele sase luni de viata. Vaccinul este, de asemenea, recomandat intregului personal medical.
Hepatita C
Medicamentele antivirale sunt recomandate pentru a trata atat formele acute, cat si cele cronice ale hepatitei C. Persoanele care dezvolta hepatita cronica C sunt in mod obisnuit tratate cu o combinatie de terapii cu medicamente antivirale. De asemenea, pot fi necesare teste suplimentare pentru a determina cea mai buna forma de tratament.
In cazul in care boala se agraveaza, transformandu-se in ciroza, se poate apela la un transplant de ficat. In prezent, nu exista vaccinare pentru hepatita C.
Hepatita D
Din pacate, momentan nu au fost inventate medicamente antivirale pentru tratarea hepatitei D. Potrivit unui studiu din 2013, un medicament denumit interferon alfa poate fi administrat pentru a trata hepatita D, insa arata doar o imbunatatire la aproximativ 25-30% dintre pacienti.
Hepatita D poate fi prevenita prin vaccinarea impotriva hepatitei B, deoarece infectarea cu hepatita B este conditia pentru dezvoltarea hepatitei D.
Hepatita E
In prezent, nu exista terapii medicale specifice pentru a trata hepatita E. Deoarece infectia este adesea acuta, aceasta se vindeca de obicei singura. Persoanele care sufera de acest tip de hepatita trebuie sa se odihneasca temeinic, sa bea o multime de lichide si sa evite alcoolul. Femeile gravide afectate de acest tip de boala necesita monitorizare si ingrijire atenta.
Hepatita autoimuna
Corticosteroizii, precum prednisonul sau budesonida, sunt extrem de importanti in tratamentul timpuriu al hepatitei autoimune. Acestea isi fac efectul la aproximativ 80% dintre cazuri.
Igiena
O buna igiena este solutia optima pentru evitarea contractarii hepatitelor A si E. Daca mergeti intr-o alta tara in curs de dezvoltare, ar trebui sa evitati consumul de:
Hepatitele B, C si D contractate prin sange contaminat pot fi prevenite daca:
Hepatitele B si C pot fi, de asemenea, contractate prin contact sexual. De aceea, este recomandata protejarea in timpul actelor sexuale, prin folosirea prezervativelor, pentru a reduce riscurile de contractare a virusurilor.
Vaccinuri
De asemenea, vaccinarea este o cheie importanta pentru prevenirea hepatitei. Vaccinarile sunt disponibile pentru a preveni dezvoltarea hepatitelor A si B. Expertii dezvolta in prezent vaccinuri impotriva hepatitei C.
Referinte:
https://www.who.int/features/qa/76/en/
http://www.who.int/hepatitis/topics/en/
https://www.healthline.com/health/hepatitis#causes
https://www.msdmanuals.com/home/liver-and-gallbladder-disorders/hepatitis/overview-of-chronic-hepatitis
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=hepatitis-in-children-90-P02517
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=90&contentid=P02517
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…