Hipertensiunea arteriala – cauze, simptome, tratament si preventie

Hipertensiunea arteriala nu are, de obicei, semne sau simptome, astfel singura modalitate de a afla este prin masurarea frecventa de catre dvs. sau medicul specialist.

Cuprins:

  1. Hipertensiunea arteriala: definitie
  2. Hipertensiunea arteriala: clasificare
  3. Cauzele hipertensiunii arteriale
  4. Diagnosticul hipertensiunii arteriale
  5. Hipertensiune arteriala: tratament
  6. Complicatii
  7. Stil de viata
  8. Alimente recomandate hipertensivilor

Hipertensiunea arteriala: definitie

Hipertensiunea arteriala reprezinta o afectiune grava ce este determinata atat de cantitatea de sange din inima, cat si de cantitatea de rezistenta la fluxul sanguin din artere. Astfel, cu cat inima pompeaza mai mult sange si cu cat arterele sunt mai inguste, cu atat exista riscul aparitiei tensiunii arteriale.

O tensiune arteriala mare si necontrolata poate creste riscul de aparitie a unor grave probleme de sanatate precum, un atac de cord, un accident vascular cerebral, dar poate provoca in acelasi timp aparitia unor boli de rinichi.

Hipertensiunea arteriala: clasificare

Hipertensiunea arteriala este definita ca avand o valoare a tensiunii arteriale mai mare de 140/90 mmHg pe o perioada de cateva saptamani. Presiunea din sange se schimba constant mai ales pe tot parcursul zilei.

Hipertensiunea arteriala poate lua diferite valori de la persoana la persoana, iar aceasta se poate clasifica in functie de presiunea sangvina, astfel:

  • optima: <120 mmHg;
  • normala: 120 – 129 mmHg;
  • inalt normala: 130 – 139 mmHg;
  • Hipertensiune arteriala (usoara) de gradul 1: 140 – 159 mmHg;
  • Hipertensiune arteriala (moderata) de gradul 2: 160 – 179 mmHg;
  • Hipertensiune arteriala (severa) de gradul 3: ≥ 180 mmHg.

Cauzele hipertensiunii arteriale

Conform studiilor, in majoritatea cazurilor este imposibil sa se identifice o cauza exacta a tensiunii arteriale crescute. Insa, de-a lungul timpului s-a descoperit un numar de factori de risc importanti care au legatura cu tensiunea arteriala crescuta.

Exista trasaturi genetice, dar si obiceiuri care va pot creste sansele de a dezvolta HTA. In general, cu cat aveti mai multi factori de risc, cu atat mai probabil este ca veti HTA de-a lungul vietii.

Prin controlarea si modificarea urmatorilor factori de risc veti reduce posibilitatea de a HTA:

Factorii de risc necontrolabili

Factorii pe care nu puteti sa ii schimbati:

  • Rasa: HTA apare mai frecvent la populatia de culoare fata de albi si hispanici. La negri, HTA apare in general la varste tinere, este mult mai severa si tinde sa progreseze mult mai rapid;
  • Varsta: riscul de aparitie a HTA creste odata cu inaintarea in varsta, in special la persoanele de 65 de ani sau mai mult;
  • Istoricul familial: daca in familia dumneavoastra exista sau au existat in trecut cazuri de HTA, atunci sansele dumneavoastra de a face acesta boala sunt crescute;
  • Sexul: printre persoanele tinere si de varsta mijlocie, barbatii fac mai frecvent HTA fata de femei. Dupa varsta de 50 de ani, cand majoritatea femeilor au intrat in perioada de menopauza, atunci HTA apare mai frecvent decat la barbati.

Factorii de risc controlabili

Factorii pe care ii puteti modifica pentru a reduce hipertensiunea arteriala:

  • Obezitatea: excesul de masa corporala necesita o cantitate mai mare de sange pentru a iriga tesuturile. Mai multe sange care circula prin vasele de sange creeaza o forta suplimentara ce apasa pe peretii arterelor.
  • Sedentarismul: lipsa de activitate fizica va creste riscul de a deveni supraponderal si astfel, va creste si riscul de a face HTA. Persoanele care sunt sedentare tind, de asemenea, sa aiba o frecventa cardiaca crescuta, ceea ce face ca inima sa munceasca mai multe pentru a pompa sange.
  • Fumatul: nicotina determina inima dumneavostra sa lucreze din greu prin constrictia temporala a vaselor de sange, cresterea frecventei cardiace si a presiunii sangvine. In plus, monoxidul de carbon din fumul de tigara inlocuieste oxigenul din sange, determinand inima sa munceasca mai mult pentru a asigura o cantitate necesare de oxigen pentru organele si tesuturile organismului dumneavoastra.
  • Stresul: stresul nu produce o hipertensiune arteriala persistenta, dar un nivel crescut de stres poate duce la o crestere temporara si dramatica a presiunii sangvine. Daca aceste episoade temporare se produc destul de des, pot eventual leza vasele sangvine, inima si rinichii in acelasi fel ca si HTA persistenta.

Atentie la alimentatie!

  • Sensibilitatea la sodiu: persoanele care sunt sensibile la sodiu il retin mult mai usor, ceea ce are ca rezultat retentia de lichide si cresterea presiunii arteriale. Sarea de bucatarie este cea mai imprtanta sursa de sodiu;
  • Aportul scazut de potasiu: potasiul ajuta la mentinerea in echilibru a s sodiului din organism. Daca in regimul alimentar al dumneavostra nu exista destul potasiu sau organismul dumneavostra nu este capabil sa retina cantitatea potrivita, in consecinta, se acumuleaza sodiu din exces, crescand riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale;
  • Consumul excesiv de alcool: utilizarea excesiva de alcool reprezinta cauza a aproximativ 8% din cazurile de HTA. Cauzele exacte de ce anume alcoolul creste presiunea sangvina nu se cunosc inca foarte bine;

Retineti! Unele boli pot contribui la cresterea tensiunii arteriale sau fac ca hipertensiunea arteriala sa fie mult mai dificil de controlat. Aceste boli pot fi: ateroscleroza, diabetul zaharat, apneea de somn si insuficienta cardiaca.

 

Diagnosticul hipertensiunii arteriale

Este necesar sa masurati tensiunea arteriala in momente diferite ale zilei, in timp ce va odihniti intr-un loc confortabil timp de cel putin 5 minute. Pentru a se putea pune diagonisticul de hipertensiune arteriala, sunt necesare cel putin 3 masurari realizate fie de dumneavoastra la domiciliu cu ajutorul aparatului clasic cu mercur sau cel electronic, fie la cea mai apropiata farmacie sub supravegherea farmacistului, fie la medicul specialist.

Tratament

Tratarea hipertensiunii arteriale poate avea o abordare larga in ceea ce priveste o schimbare in dieta alimentara, a medicamentelor (cu acordul medicului specialist), dar si includerea unui program de exercitii fizice regulate in viata dumneavoastra.

In cazul in care aveti va confruntati cu o hipertensiune arteriala foarte ridicata, tratamentul de urgenta consta in:

  • Apelarea imediata catre un medic specialist (spital – urgente).
  • Administrarea de suplimente alimentare precum, antioxidantul coenzima Q10, care are dilata vasele de sange, redand totodata energia necesara corpului.
  • Administrarea medicamentelor,precum: Furosemid, Metroprorol sau Nitroglicerina (cititi cu atentie prospectul medicamentelor inainte de administrare!).

Complicatii

Presiunea excesiva asupra peretilor arterelor cauzata de tensiunea arteriala mare va pot afecta vasele de sange, precum si diferite organe din corpul dumneavoastra.

Astfel, cu cat este mai mare presiunea din sange si cu cat aceasta devine mai necontrolata, cu atat complicatiile ce pot aparea sunt mai grave.

O tensiunea arteriala necontrolata la timp poate duce la complicatii, precum:

  • Atacul de cord sau accidentul vascular cerebral: o tensiunea arteriala crescuta poate determina intarirea, dar si ingrosarea arterelor. Astfel, poate avea loc producerea unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.
  • Anevrismul: se formeaza prin cresterea tensiunii arteriale, care poate determina scaderea si umflarea vaselor de sange. Daca un anevrism se rupe, acesta va poate pune viata in mare pericol.
  • Insuficienta cardiaca: pentru a pompa sange impotriva presiunii mari din vasele de sange, inima trebuie sa munceasca mai mult. Acest lucru face ca peretii care separa camerele inimii sa se ingroase. In cele din urmă, muschiul ingrosat nu va mai putea pompa cu putere suficient sange, care sa ajunga la toate organele corpului, si astfel, se ajunge la insuficienta cardiaca.
  • Vasele de sange pot fi inlaturate si ingustate in rinichi: acest lucru poate impiedica funcționarea normala a acestor organe.
  • Ingrosarea vaselor de sange din ochi: acest lucru poate duce la pierderea vederii.

Consecinte asupra creierului

  • Probleme cu memoria: tensiunea arteriala crescuta si necontrolata la timp poate afecta si capacitatea dumneavoastra de a gandi, a va aminti anumite lucruri si chiar de a invata. Aceste cazuri sunt cele mai frecvent intalnite la persoanele ce au o tensiune arteriala foarte mare.
  • Dementa: arterele inguste sau blocate pot limita ca fluxul sanguin sa ajunga in creier, ducand la un anumit tip de dementa (dementa vasculara). De exemplu, un accident vascular cerebral care intrerupe fluxul normal sanguin catre creier poate provoca dementa vasculara.

Stil de viata

Stilul de viata modern alaturi de stres, dependenta de fumat, dieta, sedentarismul si obezitatea duc la producerea bolilor cardiovasculare printre care, hipertensiunea arteriala fiind situata in fruntea clasamentului.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a estimat ca in proportie de 15% pana la 37% din populatie globala sufera de hipertensiune arteriala, cu prevalenta egala intre sexe, aceasta crescand odata cu varsta in toate regiunile lumii. Prevalenta hipertensiunii arteriale in Romania este in proportie de 40%.

Trebuie sa stii!

Astfel, 4 din 10 adulti sufera de hipertensiune arteriala si mai mult de jumatate dintre ei sunt pacienti nou diagnosticati. Odata diagnosticati, hipertensiunea arteriala este problematica pentru pacient, atat din punct de vedere al tratamentului, al complicatiei lui, cat si al schimbarii stilului de viata.

Lasata netratata, complicatiile hipertensiunii arteriale pot fi redutabile, in special accidentul vascular celebral, afectarea renala, producerea unui infarct miocardic, insuficienta cardiaca, edem pulmonar sau disectie de aorta.

O dieta alimentara speciala face parte din tratamentul hipertensiunii arteriale si are un rol destul de important, putand influenta scaderea dozei de medicamentatie.

Asadar, dieta si stabilizarea greutatii corporale joaca un rol important in dezvoltarea si persistenta hipertensiunii arteriale. Acestia reprezinta factorii de risc modificabili, alaturi de renuntarea la fumat, scaderea stresului provocat zilnic, renuntarea la alcool si efectuarea unor activitatii si exercitii fizice in mod regulat.

Renuntati la:

Fumat – deoarece ii creste riscul de a suferi de boli cardiovasculare de 2-4 ori fata de un nefumator. Nicotina creste frecventa cardiaca si tensiunea arteriala.
Cofeina in exces – peste 2-3 cesti cafea/zi pot duce la cresterea tensiunii arteriale, dar si la predispunerea spre aritimii cardiace, astfel ca reducerea consumului de cafea ar fi binevenita.
Alcool – persoanele care consuma mai mult de 5 pahare pe zi au riscul de a dezvolta hipertensiune, pe cand persoanele care consuma un pahar, s-a constat ca are efect protector daca este consumat de o persoana cu varsta mai mare de 40 de ani si la care preexista hipertensiunea arteriala.

Recomandari:

Sedentarismul trebuie combatut prin efectuarea exercitiilor fizice usoare de genul joggingului, mersului pe bicicleta, inotului, chiar si plimbari zilnice de minim 30 minute zilnic.
Obezitatea se coreleaza cu sedentarismul si dieta dezechilibrata, se monitorizeaza prin intermediul indicelui de masa corporala. Se impune regim alimentar si o activitate fizica regulata.
Stresul trebuie evitat, fiind o problema majora, astfel ca se vor evita conflictele, solicitarile nervoase, anxietatea, depresiile si se va respecta un program corespunzator de somn. De asemenea, se vor evita eforturile fizice si intelectuale exagerate, precum si sporturile de performanta.

Alimentatie recomandata hipertensivilor

O buna dieta incepe de la selectarea alimentelor permise si limitarea celor care cresc tensiunea arteriala. In esenta, dieta ar trebui sa fie:

  • Saraca in sodiu;
  • Saraca in grasimi saturate si colesterol;
  • Sa contina multe vitamine si antioxidanti;
  • Bogata in magneziu si potasiu.

Cantitatea de sodiu permisa ar trebui sa fie de 2.4g/zi (6 g sare/zi), constatandu-se ca mancarea proaspat gatita are o cantitate mai scazuta de sodiu. Cand se scade cantitatea de sodiu de la 4 la 2 g/zi, tensiunea scade cu 2-3 mmHg.

In cativa ani de dieta hiposodata tensiunea arteriala ar putea scadea cu 10 mm. Totodata medicatia antihipertensiva devine mai eficienta, scade riscul de infarct, hipertrofia ventriculara, litiaza renala si osteoporoza. Cel mai intelept este sa se renunte gradual la cantitatea de sodiu din alimentatie. Cel mai devreme se va remarca o schimbare dupa minim 6 saptamani de dieta hiposodata.

In anul 1997, in SUA, s-a testat efectul diverselor diete alimentare asupra tensiunii arteriale.

Studiul DASH („Dietary Approaches to Stop Hypertension”) s-a efectuat pe 450 de adulti, carora li s-au administrat trei tipuri de diete:una clasica, de tip american si doua modificate (una bogata in fructe si legume si o dieta DASH combinata care cuprindea fructele, legumele si produsele lactate degresate). Dieta lucreaza cu un nivel scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu.

Dieta DASH

Alimente recomandate pe tot parcursul dietei DASH, care scad presiunea arteriala sunt:

  • Cerealele: orez brun, ovaz, grau, quinoa, paste fainoase, paine integral de grau;
  • Legume: broccoli, conopida, morcovi, fasole verde, spanac, sfecla rosie, ceapa, ceapa verde, usturoi, cartofi dulci, rosii;
  • Fructe: mere, banane, caise, struguri, portocale, mango, pepeni, piersici, nectarine, ananas, stafide, capsuni, mandarine, zmeura, coacaze, mure;
  • Lactate: lapte degresat, iaurt cu un continut scazut de grasime (1%), branza fara grasimi;
  • Carne slaba: pui si peste;
  • Oua;
  • Fructe de mare;
  • Nuci si seminte: migdale, alune, nuci, arahide, seminte de floarea-soarelui, unt de arahide, naut, linte, seminte de susan, caju;
  • Grasimi si uleiuri: ulei de masline extravirgin, ulei de cocos, ulei de arahide;
  • Zaharuri (in cantitati extrem de limitate): miere, sirop de artar, zahar.

Referinte:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214762414000024
  2. http://www.healthcommunities.com/high-blood-pressure/hypertensive-crisis-urgency-emergency.shtml
  3. http://vascularcures.org/high-blood-pressure-and-vascular-disease/
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410
  5. http://www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Thebasics/Whatishigh
  6. https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/whypertension-diagnosing-high-blood-pressure#1
  7. https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-treatment-care
  8. https://www.berkeleylife.com/wellness/functional-foods/shopping-list-dash-diet-foods/

 

Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma