Ciocurile la calcaie sau pintenii calcaneeni sunt formatiuni osoase ce se dezvolta la nivelul calcaiului.

Cuprins:

1. Ce sunt ciocurile la calcaie?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Cum se trateaza ciocurile la calcaie?
5. Stil de viata
6. Alegerea incaltamintei potrivite
7. Cum pot fi prevenite ciocurile la calcaie

Ce sunt ciocurile la calcaie?

Pintenii calcaneeni pot fi localizati in spatele calcaiului (regiunea dorsala a calcaiului) sau in talpa si sunt adesea asociati cu fasceita plantara.

Osul calcaiului este o structura mare numita calcaneu. Este conectat de restul piciorului printr-un tesut conector numit fascie. Daca stratul acestui tesut este afectat sau se regenereaza in urma unei leziuni, se poate dezvolta fasceita plantara. Pe de alta parte, afectarea tesutului conector poate duce la dezvoltarea si acumularea anormala de calciu in osul calcaiului. In timp, aceasta calcifiere se poate dezvolta tot mai mult si poate lua forma de pinten. Acumularea excesiva de calciu din calcai poate cauza dureri severe. De obicei se formeaza la baza piciorului, in regiunea din spate a calcaiului.

Legatura este data de un efect constant asupra fasciei plantare, rezultand un raspuns inflamator. Pintenii pot aparea independent sau in asociere cu anumite afectiuni. Aceste ciocuri apar ca mici proeminente dure, osoase, la nivelul calcaiului, cauzand durere si disconfort, si fiind intensificate de anumite activitati, ca mersul pe jos, alergatul, sariturile sau statul prelungit in picioare.


Surse: OrthoInfo (American Academy of Orthopaedic Surgeons)

Simptome

Iata cum se pot manifesta ciocurile la calcaie:

  • durere intensa la nivelul calcaiului, aparuta brusc, mai ales dimineata;
  • durere constanta (disconfort) la nivelul calcaiului;
  • o proeminenta vizibila dura in calcai;
  • inflamatie si edem in partea din fata a calcaiului;
  • senzatie de caldura la nivelul calcaiului, care iradiaza spre talpa;
  • sensibilitate la nivelul calcaiului.

In general, examenul fizic este suficient pentru stabilirea diagnosticului de pinten calcaneu, dar adesea se recomanda si radiografii. Uneori, ciocurile se pot dezvolta fara simptome.

Cauze si factori de risc

Cauzele si factorii de risc pentru ciocurile la calcaie pot include:

  • efectuarea unor sporturi precum atletismul sau jogging-ul;
  • un loc de munca ce presupune statul prelungit in picioare;
  • purtarea de incaltaminte cu toc perioade indelungate sau incaltaminte care nu confera suportul necesar piciorului;
  • tulburari de mers care pun presiune prea mare pe calcai;
  • picior plat sau arcada cazuta;
  • artrita;
  • spondilita anchilozanta;
  • fasceita plantara;
  • obezitatea sau supraponderalitatea (pune greutate prea mare pe picioare);
  • diabetul.

Calcaiul poate deveni, de asemenea, mai vulnerabil la dezvoltarea ciocurilor odata cu varsta. Odata cu trecerea anilor, musculatura si articulatiile nu mai amortizeaza eficient socurile si in plus, se pot forma depozite de calciu la nivelul calcaiului, depozite ce formeaza aceste protuberante osoase.

Pentru diagnosticare pot fi utile si ecografiile ce diferentiaza tesuturile si creeaza imagini specifice ale regiunii dorite.

Cum se trateaza ciocurile la calcaie?

Tratamentul ciocurilor nu este de fiecare data necesar. Atat timp cat nu afecteaza fascia plantara, nu este necesara in general nicio interventie. Daca apar insa dureri, se poate interveni in diferite moduri:

  • Se pot folosi suporturi de amortizare a socurilor din calcai;
  • Se pot administra medicamente analgezice si antiinflamatoare, medicamente cum sunt ibuprofenul sau naproxenul ce reduc durerea si inflamatia.
  • Se pot folosi orteze plantare, care pot amortiza socurile si pot preveni durerile.
  • Se poate apela la interventie chirurgicala pentru a indeparta o sectiune a boltii plantare, dar este o solutie utilizata ca o ultima optiune, deoarece afecteaza biomecanica piciorului.

Medicamente

In general, dupa depistarea ciocului, timp de 6 saptamani se administreaza medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau tratament injectabil cu cortizon si se pot folosi suporturi sau orteze speciale. Daca dupa 6 saptamani simptomele persista, se continua tratamentul injectabil cu cortizon ca tratament pe termen lung. In general, se apeleaza la fasciotomie plantara si alte interventii chirurgicale daca alte tratamente nu dau rezultate timp de aproximativ 12 luni de la aparitia simptomelor si initierea tratamentului de baza.

Medicamentele antiinflamatoare care pot fi administrate in afara medicamentelor pot ajuta la ameliorarea durerii si a disconfortului la calcai. Exemple de medicamente antiinflamatorii includ urmatoarele:

  • acid acetilsalicilic;
  • ibuprofen;
  • naproxen sodic / naproxen.

Prin reducerea inflamatiei tesuturilor, aceste medicamente pot ajuta la prevenirea altor daune. Cu toate acestea, nu trebuie sa luati medicamente antiinflamatorii daca aveti probleme cu rinichii sau antecedente de sangerare la stomac si ulcere.

Injectii cu corticosteroizi

Injectiile cu corticosteroizi nu vindeca ciocurile, dar pot contribui la reducerea gradului de durere. Inainte de injectare se administreaza un anestezic usor local pentru a reduce orice disconfort la locul injectarii. De cele mai multe ori se va injecta medicatia pe partea interioara sau mijlocie a calcaiului.

Interventia chirurgicala

Interventia chirurgicala este luata in considerare numai dupa 12 luni de tratament intensiv care nu da rezultatele dorite. Extinderea muschiului gastrocnemius presupune detensionarea acestui muschi care poate pune presiune asupra fasciei plantare. Unul dintre cei doi muschi este prelungit pentru a imbunatati miscarea gleznei.

Un alt tip de interventie este cea pentru eliberarea tensiunii de la nivelul fasciei plantare. In timpul interventiei chirurgicale, ligamentul fascia plantara este sectionat partial pentru a diminua tensiunea din tesut. Majoritatea pacientilor prezinta rezultate bune in urma interventiilor chirurgicale, dar cu toate acestea, deoarece interventia chirurgicala poate cauza dureri si disconfort, se recomanda numai dupa ce s-au incercat toate celelalte metode de tratament posibile.

Ablatia prin radiofrecventa

O alta metoda de tratament care ar putea ajuta in cazul ciocurilor la calcaie se numeste ablatie prin radiofrecventa. Aceasta procedura utilizeaza undele radio producatoare de caldura pentru a afecta nervii vizati. Pulsurile electrice transmit caldura in zona respectiva pentru a afecta temporar functia nervului sau pentru a distruge complet tesutul nervos.

Se vor plasa electrozi ce transmit un curent electric nervilor responsabili de durerea la calcai. Exista doua tipuri de ablatie: o abordare continua sau o abordare prin pulsatii. Metoda continua presupune cresterea treptata a temperaturii, nervii sunt expusi la aceasta temperatura timp de 90 de secunde, timpul necesar pentru ca energia de caldura sa blocheze transmiterea semnalelor de durere.

Abordarea prin pulsatii implica expunerea nervilor vizati la o temperatura mai mica pentru o scurta perioada de 20 milisecunde, urmata de 480 de milisecunde in care nervii se pot raci. Riscul de reactii adverse este mai mic in cazul folosirii tehnici cu pulsatii.

Alte tehnici

Pintenii calcaneeni pot fi tratati uneori prin tratamente conventionale: radioterapie cu doze mici, terapie cu crioultrasunete sau crioterapie, termoterapie, terapie cu laser sau alte astfel de tehnici. In general, acestea ajuta la reducerea simptomelor, dar nu trateaza intotdeauna sursa durerii. Terapia cu crioultrasunete combina aplicarea energiei electromagnetice si terapiei criogenica pentru a reduce durerea. Aceasta tehnica poate fi o optiune de tratament eficienta pentru persoanele cu fasceita plantara care au de asemenea ciocuri la calcai.

Terapia cu unde de soc (ESWT) stimuleaza procesul de vindecare in tesutul din fascia plantara deteriorata. Este o procedura neinvaziva si este uneori utilizata inainte de interventia chirurgicala.

Orteze si insertii

Efectul ortezelor este relevant numai atunci cand ciocurile calcaiului sunt asociate cu fasceita plantara.

Insertiile din silicon sau alt material pentru calcai au rolul de a reduce presiunea si de a preveni inflamatiile la nivelul calcaiului, amortizand socurile.

Stil de viata

Mai mult de 90% dintre pacientii cu pinteni calcaneeni prezinta imbunatatiri semnificative dupa aproximativ 10 luni de la initierea tehnicilor de baza de tratament. In principal, se recomanda repaus si reducerea/evitarea activitatilor care duc la agravarea durerii. Evitati activitatile sportive ca alergatul sau mersul pe jos prelungit, evitati statul prelungit in picioare si purtarea incaltamintei care cauzeaza disconfort. Se pot aplica si comprese cu gheata la nivelul calcaiului de 3-4 ori/zi, timp de 15-20 minute.

Desi antrenamentele si activitatea fizica intensa sunt contraindicate, se recomanda exercitii usoare de intindere a musculaturii si ligamentelor. Efectuati miscari usoare de stretching la nivelul intregului picior si mai ales a talpii. Puteti folosi benzi elastice sau mingi de tenis pentru intinderea musculaturii piciorului.

Alegerea incaltamintei potrivite

Alegerea incaltamintei potrivite pentru ciocurile la calcai:

  • trebuie sa fie adaptata perfect pentru forma si marimea piciorului;
  • sa asigure suportul adecvat la nivelul calcaiului – un nivel usor mai inalt la nivelul calcaiului;
  • este confortabila;
  • sustine calcaiul si talpa;
  • flexibilitate moderata – sa nu fie foarte usor de indoit, ci sa asigure o indoire treptat si limitata;
  • trebuie sa fie in concordanta cu activitatea desfasurata.

Incaltamintea ortopedica asigura un suport suplimentar calcaiului. Se pot folosi si inserturi speciale sau se pot folosi ciorapi compresivi speciali pentru fasceita plantara. Acestea ajuta la intinderea tendoanelor si ligamentelor pentru a reduce si preveni durerea.

Cum pot fi prevenite ciocurile la calcaie

In ceea ce priveste partea de preventie, exista anumite aspecte care pot fi luate in considerare pentru reducerea riscului de pinteni calcaneeni:

  • purtati intotdeauna incaltaminte adecvata, confortabila, ferma si cu sistem bun de amortizare;
  • daca aveti simptome, evitati activitatile care produc un impact major asupra piciorului sau care implica sarituri;
  • mentineti-va la o greutate corporala sanatoasa;
  • in cazul in care va confruntati cu dureri periodice in calcaie, nu ezitati sa consultati un podiatrist pentru o evaluare completa si pentru a preveni agravarea.

 

Referinte:
(1) Calcaneal spurs, link: https://www.physio-pedia.com/Calcaneal_Spurs
(2) Plantar fasciitis and bone spurs, link: https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/plantar-fasciitis-and-bone-spurs
(3) Heel spurs: What you need to know, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320411.php
(4) What are heel spurs?, link: https://www.healthline.com/health/heel-spurs#overview1
(5) Heel spurs, link: https://www.emedicinehealth.com/heel_spurs/article_em.htm#heel_spur_facts

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile

  • Foarte interesant articolul ,ma confrunt cu pinteni calcanieni am dureti groaznice,nu pot sa beau antiinflamatorii deoarece am insuficienta renala.Multumesc.

  • Mă confrunt cu pinteni calcanieni, am făcut și trei injecții de cortizon și durerile persista în continuare, nu asa de rau, dar sunt, ce cura pot sa mai fac. Mulțumesc

  • Ma confrunt cu pinteni în calciie, am făcut cele trei injecții cu cortizon, și durrelile persista în continuare, ce pot să mai fac, mtumesc.

  • Am pinten în calcai am durere de 1 an și 3 luni îmi amorțește laba piciorului am dureri în sold și gamba pe mușchi ce ma sfătuiți sa fac eu lucrez mult timp în picioare dacă mai stau 2 luni e grav? Lucrez în Elveția momentan va rog sa îmi răspundeți. Va mulțumesc

  • Salutare. Am facut 10 proceduri de fizioterapie si amplipuls 10 zile de injectii antiimflamatoare o sumedenie de proceduri naturiste brusture otet de mar bicarbonat de sodiu etc.Efect 10% Dureri mari persista si merg cu greu.Va rog daca mai sunt remedii efective ,ajutați-mă sa scap de ciocurile de calchie.Deja ma chinui de 5 luni.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma