Categori: MineraleNutrienti

Fluorul – rol, beneficii si riscuri

Fluorul este un mineral care se gaseste in oase si dinti. Desi se stie ca ajuta la combaterea cariilor, fluorul a devenit destul de controversat in ultimul timp din cauza toxicitatii sale asupra creierului. Aflati din materialul urmator mai multe despre rolul, beneficiile si riscurile utilizarii fluorului.

Cuprins:

  1. Ce este fluorul?
  2. Unde se gaseste fluorul?
  3. Beneficiile fluorului
  4. Efecte adverse si riscuri
  5. Controverse privind expunerea la fluor
  6. Pasta de dinti cu fluor este sau nu sanatoasa?
  7. Contraindicatii ale fluorului

Ce este fluorul?

In primul rand, fluorul este un element chimic si un mineral natural care ajuta la combaterea cariilor dentare. Fluorul se gaseste in mod natural in sol, apa si alimente. De asemenea, este produs in mod artificial pentru a fi utilizat in apa potabila, pasta de dinti, apa de gura si diverse produse chimice.

Autoritatile si regiile responsabile cu furnizarea apei potabile adauga fluor in apa municipala, deoarece studiile au aratat ca adaugarea acestuia in zonele in care nivelul de fluor in apa este scazut poate reduce prevalenta cariilor dentare in randul populatiei locale.

Cariile dentare reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate care afecteaza copiii. Multe persoane din intreaga lume nu isi pot permite efectuarea controalelor dentare regulate din cauza financiare, astfel incat fluorul din apa poate oferi economisirea banilor si alte beneficii.

Cu toate acestea, au aparut ingrijorari cu privire la efectul fluorului asupra sanatatii, cum ar fi probleme cu oasele, dintii si dezvoltarea neurologica.

Unde se gaseste fluorul?

Cea mai mare cantitate de fluor se gaseste in oase si dinti, datorita capacitatii sale de a se lega de fosfatul de calciu. De asemenea, fluorul poate fi gasit in mod natural in:

  • apa
  • sol
  • plante
  • roci
  • aer

Fluorura este frecvent utilizata in stomatologie pentru a intari smaltul dentar, facandu-l mai rezistent impotriva cariilor. In smalt, fluorul se combina cu cristalele de hidroxiapatita (care sunt compusi de baza ai smaltului), rezultand cristale mai mari si mai rezistente (numite cristale de fluoroapatita). In acest fel, duritatea smaltului creste, iar acesta devine mult mai rezistent la procesele de demineralizare acida.

Fluorul din alimente

Fluorul se gaseste sub forma concentrata in ceai, cafea, crustacee, struguri (stafide, vin, suc de struguri), indulcitori artificiali, sucuri, cartofi, acadele aromate, alimente pentru bebelusi, bulionuri, tocanite si cereale facute cu apa de la robinet. Dintre acestea, apa, ceaiul, cafeaua, scoicile, cartofii si strugurii pot fi considerate sanatoase. Trebuie evitate toate celelalte surse.

In plus, bauturile zaharoase sau carbogazoase pot provoca si mai multe carii dentare, eliminand orice efect benefic al fluorului.

In cazul tuturor acestor alimente si bauturi cu fluor, daca in procesul de productie a fost folosita apa fortificata cu fluor, acestea vor contine si mai mult fluor.

Lista surselor de fluor: ceai negru (preparat cu apa de la robinet), suc de fructe (mai ales din struguri), sucuri, crab albastru, creveti, apa cu arome de fructe naturale si indulcitori cu putine calorii, vin de masa, cafea, apa de la robinet si stafide.

Beneficiile fluorului

Potrivit Asociatiei Dentare Americane (ADA), comunitatile de oameni beneficiaza de fluorul din apa deoarece:

  • reduce distrugerea structurii dentare cu 20 pana la 40 la suta
  • protejeaza impotriva cariilor
  • este sigur si eficient
  • oamenii nu mai cheltuie atat de multi bani pe tratamente stomatologice
  • este natural

Fluorul este prezent in apa naturala. Conform ADA, adaugarea de fluor in apa este similara cu fortificarea laptelui cu vitamina D, a sucului de portocale cu calciu sau a cerealelor cu vitamina B si acid folic.

Fluorizarea dintilor

Studiile continua sa arate ca adaugarea de fluor in apa sprijina sanatatea dentara.

O analiza a organizatiei Cochrane, publicata in 2015, a constatat ca atunci cand fluorul a fost introdus in apa:

  • Copiii au avut cu 35% mai putini dinti de lapte lipsa sau cariati.
  • Au existat cu 15% mai multi copii cu dinti de lapte afectati.
  • Au existat cu 14 la suta mai multi copii cu dinti permanenti afectati de carii si alte probleme.
  • Aplicarea de fluor pe dintii copiilor poate preveni sau incetini descompunerea acestora.

Cum actioneaza fluorura?

Fluorura previne cariile dintilor prin:

  • schimbarea structurii smaltului in curs de dezvoltare la copiii cu varsta sub 7 ani, astfel incat sa fie mai rezistent la atacul acizilor
  • asigurarea unui mediu in care se poate dezvolta smaltul de mai buna calitate, acesta fiind mai rezistent la atacurile acizilor
  • reducerea capacitatii bacteriilor din placa de a produce acid

Fluorura de sodiu utilizari

Aceasta implica urmatoarele procese:

Protectie impotriva demineralizarii. Atunci cand bacteriile din gura se combina cu zaharurile, acestea produc acid. Acest acid poate eroda smaltul dintilor si poate deteriora dintii. Fluorul poate proteja dintii de demineralizarea cauzata de acizi.

Remineralizare. Daca acidul a provocat deja o deteriorare a dintilor, fluorul se acumuleaza in zonele demineralizate si incepe sa intareasca smaltul. Acesta proces poarta denumirea de remineralizare.

Cine beneficiaza cel mai mult de efectele fluorului?

Toata lumea poate beneficia de o protectie dentara suplimentara, insa cei care pot beneficia cel mai mult de efectele fluorului sunt cei:

  • care se bucura de anumite gustari
  • care au o igiena dentara precara
  • care au acces restrans sau inexistent la dentist
  • care mananca multe zaharuri sau carbohidrati
  • carora li s-au montat coroane sau au trecut prin alte proceduri de reconstructie dentara
  • care au mai avut carii

Majoritatea autoritatilor de sanatate publica si asociatiilor medicale din intreaga lume recomanda copiilor si adultilor sa ia fluor pentru a-si proteja dintii de carii.

Fluor tablete

Acest mineral se poate gasi sub forma de tablete. Medicii pediatri le prescriu, in multe cazuri, copiilor tablete cu fluor pentru sanatatea dintilor.

Efecte adverse si riscuri

Cu toate ca fluorul este un compus natural, acesta poate provoca efecte secundare atunci cand este consumat in doze mari. Se poate ajunge chiar la intoxicatie cu fluor.

Fluoroza dentara

Fluoroza dentara apare cand consumam prea mult fluor in timp ce dintii inca se dezvolta sub gingii. Acest proces are ca rezultat aparitia unor pete albe pe suprafata dintilor. In afara de aparitia petelor albe, fluoroza dentara nu provoaca niciun simptom sau alte daune.

Are tendinta de a afecta doar copiii cu varsta sub 8 ani, la care dintii permanenti inca se dezvolta. Copiii prezinta, de asemenea, mai multe riscuri sa inghita pasta de dinti, care contine mult mai mult fluor decat apa.

Pentru ca micutii sa nu dezvolte fluoroza dentara, este recomandat sa-i supravegheati atunci cand se spala pe dinti pentru a va asigura ca nu inghit cantitati mari de pasta de dinti.

Fluoroza scheletica

Fluoroza scheletica este similara cu fluoroza dentara, insa afecteaza oasele in loc de dinti. Printre primele simptome se numara dureri articulare si rigiditate. In timp, poate modifica structura osoasa si poate determina calcificarea ligamentelor.

Apare in urma expunerii pe termen lung la niveluri ridicate de fluor, adesea din apa potabila. Patrunderea excesiva a fluorului in apa poate fi cauzata de mai multe lucruri, printre care contaminarea accidentala provocata de incendii sau explozii. Unele zone, inclusiv regiuni mari din Africa si Asia, au si depozite geologice mari de fluor care pot contamina aprovizionarea cu apa.

Exista, de asemenea, cazuri de fluoroza scheletica in Statele Unite, desi sunt rare. In cazul unui barbat american de 52 de ani cu fluoroza scheletica, expertii au concluzionat ca este posibil ca acesta sa fi inghitit prea multa pasta de dinti.

Apa fluorurata este periculoasa?

Cercetatorii din intreaga lume au efectuat sute de studii privind siguranta adaugarii concentratiilor scazute de fluor in apa potabila. Nu exista nicio dovada ca fluorul adaugat in apa de la robinet cauzeaza probleme de sanatate, in afara de cazurile rare de fluoroza dentara.

Cu toate acestea, unii oameni sustin ca apa fluorurata provoaca o serie de probleme de sanatate, cum ar fi:

Fluorul si glanda pineala

Aceasta reprezinta una dintre cele mai mari controverse in care este implicat fluorul. Glanda pineala este unul dintre cele mai mici organe pe care le avem, dar si cel mai misterios. In afara de secretarea melatoninei care controleaza ciclurile biologice, este considerata, de asemenea, o poarta catre o serie de superputeri.

De asemenea, transforma semnalele dintre sistemul nervos si cel endocrin. Pe de alta parte, se considera ca melatonina este un neuroprotector care joaca un rol esential in procesul de imbatranire, in special impotriva bolii Alzheimer.

Glanda pineala poate absorbi cantitati enorme de fluor, de fapt, mai mult decat oasele. Fluorul se acumuleaza si se depune pe acest organ, blocand astfel eficacitatea acestuia. De fapt, calcificarea este principala problema pentru acest organ de marimea boabei de mazare.

Posibile efecte ale fluorului asupra glandei pineale

Acumularea de fluor duce la formarea de cristale de fosfat in glanda pineala. Din cauza formarii cristalelor, productia de melatonina scade si afecteaza ciclul de veghe-somn.

O glanda pineala blocata poate duce la o serie de probleme, cum ar fi afectarea ciclului somnului, cresterea in greutate, etc. Potrivit unui studiu, calcificarea poate provoca intarzierea pubertatii la fete.

Cu toate acestea, cei de la The Guardian noteaza ca nu exista nicio dovada stiintifica de incredere care sa demonstreze ca micile depozite de calciu si fluor care se acumuleaza in glanda pineala ar afecta functia acestui organ.

Controverse privind expunerea la fluor

Controversele privind adaugarea sau nu a fluorului in apa continua inca. In 2000, cercetatorii germani au raportat ca distrugerea structurii dintilor a scazut in orasele in care fluorul NU a mai fost adaugat in apa.

Cu toate acestea, ei au solicitat investigatii suplimentare cu privire la motivele acestui declin, despre care au spus ca s-ar putea datora faptului ca oamenii au inceput sa aiba o mai buna igiena orala si un acces mai facil la produsele de sanatate dentara, in comparatie cu anii in care fluorul nu fusese adaugat inca in apa.

Ei au sugerat ca descoperirile lor ar putea sustine argumentul ca afectarea dentara poate continua sa scada daca nivelul fluorului este redus de la 1 parte per milion (ppm) la sub 0,2 ppm.

Cat fluor este recomandat?

Departamentul Sanatatii si Serviciilor Umane (HHS) stabileste nivelul optim de fluor pentru prevenirea cariilor dentare la 0,7 ppm sau 0,7 miligrame (mg) la fiecare litru de apa.

Cifra anterioara, in vigoare din 1962 pana in 2015, a fost de 0,7 pana la 1,2 ppm. In 2015, a fost adusa la limita inferioara. Scopul acestui nivel optim este promovarea sanatatii publice.

Ce spune OMS?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) constata ca expunerea pe termen lung la apa potabila care contine mai mult de 1,5 ppm de fluor poate provoca probleme de sanatate. Limita orientativa a OMS este de 1,5 ppm.

Cat permite EPA?

Agentia pentru Protectia Mediului (EPA) isi propune sa protejeze oamenii impotriva supraexpunerii la substante chimice toxice. Aceasta stabileste nivelul maxim admis la 4 ppm si un nivel maxim secundar la 2 ppm. Oamenii sunt rugati sa informeze EPA daca nivelurile sunt de peste 2 ppm. Nivelurile mai mari de 4 ppm ar putea fi periculoase.

In zonele in care apa contine in mod natural niveluri mai mari de fluor, sistemele de apa comunitare trebuie sa se asigure ca nivelul maxim nu este mai mare de 4 ppm.

Pasta de dinti cu fluor este sau nu sanatoasa?

Hidroxiapatita, ce reprezinta componenta principala a structurii dentare, este constituita dintr-o matrice de ioni de calciu si fosfati. Substantele acide sustrag din ionii de calciu aflati in componenta dintelui, favorizand astfel procesele demineralizante si distructive ce pot afecta structurile duredentare.

Pastele de dinti cu fluor previn toate aceste fenomene nedorite. In pofida numeroaselor cercetari, insa, multa vreme nu s-a cunoscut exact mecanismul protector al fluorurilor.

De Leeuw, un colaborator al Birbeck College din Londra, specalizat in cristalografie, a aplicat un program de simulare in acest sens pentru a determina ce se intampla cu ionii de fluor, dupa aplicarea lor locala pe suprafetele dentare, sub forma de paste de dinti, lacuri, geluri sau ape de gura. Cercetatorul a reconfirmat ipoteza potrivit careia fluorurile se cupleaza la ionii de calciu pe suprafata dintilor.

Aceasta legatura insa nu este una banala, intrucat reuseste sa apropie si mai mult ionii de calciu, impiedicand astfel instalarea fenomenelor demineralizante.

Fluorurile pot fi indepartate?

Totusi, fluorurile patrund doar in straturile superficiale ale atomilor de calciu si se pot indeparta cu usurinta prin masticatie. Acest aspect denota faptul ca doar aplicarea repetata a fluorurilor poate oferi protectie optima.

Exista totodata o disputa aprinsa in privinta beneficiilor fluorului. Unii cercetatori sustin ca protectia de durata, valabila pentru toata viata, se poate obtine doar daca fluorul este administrat in copilarie, in perioada de dezvoltare a dintilor. Avand in vedere insa si dovezile acestui ultim studiu, se poate afirma ca beneficiile fluorului nu se obtin exclusiv prin administrarea sa in copilarie. In alta ordine de idei, persoanele adulte care folosesc paste de dinti cu fluor pot asigura protectie dentara deloc negljabila, cu toate ca nu au beneficiat de fluorizare pin apa potabila sau in copilarie nu au utilizat paste de dinti cu fluor. Dovezile chimice ale acestei afirmatii le poate oferi De Leeuw, cercetatorul londonez mentionat la inceput.

Pasta de dinti fara fluor

Mai nou, persoanele reticente in privinta consumului de fluor au la dispozitie pasta de dinti fara fluor. Aceasta se gaseste in farmacii sau poate fi achizitionata online.

Contraindicatii ale fluorului

Fluorul nu este recomandat persoanelor cu insufienta renala, pentru ca exista riscul de intoxicatie.

Fluor contraindicatii

In doze mari provoaca greata, eczeme, varsaturi si decolorarea dintilor.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/154164.php
  2. https://www.healthline.com/health/what-is-fluoride
  3. https://www.livescience.com/28779-fluorine.html
  4. https://www.myfooddata.com/articles/high-fluoride-foods-and-drinks.php
  5. https://www.rxlist.com/consumer_fluoride/drugs-condition.htm
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma