Echitatia – beneficii, recomandari si riscuri

Echitatia reprezinta un exercitiu fizic provocator care vizeaza antrenarea anumitor grupe musculare si o activitate recreativa care ofera nu doar relaxare, ci si incredere de sine. Aflati toate beneficiile acestui sport nobil si ce norme de siguranta trebuie respectate in practicarea echitatiei.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre echitatie
  2. Beneficiile echitatiei
  3. Echitatia la copii
  4. Recomandari pentru a practica echitatia in siguranta
  5. Riscuri

Informatii generale despre echitatie

Inainte de aparitia masinilor si a altor autovehicule, oamenii foloseau caii pentru a se deplasa. In plus, aproape toata lumea invata sa ingrijeasca si sa calareasca un cal. Astazi, dependenta noastra de aceste mari mamifere este inexistenta, iar calaritul a devenit o activitate de agrement. Exista multe avantaje evidente pentru sanatate ale calariei, printre care intarirea trunchiului si a picioarelor, dar exista, de asemenea, multe beneficii mai putin evidente, cum ar fi capatarea increderii de sine. Caii chiar sunt folositi drept mijloc de terapie pentru copiii cu nevoi speciale – lucru care dovedeste si mai mult cat de minunati sunt!

Asadar, daca esti in cautarea unui mod non-traditional de a-ti intari muschii trunchiului, dar si de a-ti petrece timpul liber, echitatia poate fi exercitiul de care ai nevoie.

Corpul invata sa se miste odata cu calul

”Echitatia pune in miscare muschii atat de importanti ai trunchiului: muschii abdominali, ai spatelui si cei pelvini”, explica Alison Stout, de la EvergreenHealth Sport & Spine Care, Kirkland, Statele Unite ale Americii. ”Nu este vorba doar despre intarirea trunchiului, ci si despre coordonarea si stabilitatea acestuia. Cu cat calaresti mai mult, cu atat corpul invata sa se miste odata cu calul.”

Dr. Stout stie acest lucru pentru ca practica echitatia de la varsta de noua ani. Ii plac, de asemenea, alergarea, ciclismul si inotul. Calaria ramane, totusi, dragostea ei speciala – si singura activitate fizica pe care ar fi ales-o peste toate celelalte pentru beneficiile sale fizice si mentale.

”Echitatia reprezinta o modalitate excelenta de a lucra diferitele zone ale corpului”, spune ea. ”In plus, poate fi provocator si calmant in acelasi timp.”

Beneficiile echitatiei

E posibil ca persoanele care nu au prea multa experienta in echitatie sa se intrebe ce beneficii pentru sanatate le poate aduce mersul pe cal. Echitatia este destul de provocatoare din punct de vedere fizic si are calitati terapeutice, oferind beneficii fizice si psihice pentru sanatate.

In plus, se considera ca interactiunea cu caii are efecte terapeutice. Acest lucru a dat nastere si in scurt timp a dus la raspandirea unei terapii experimentale numita terapie cu cai sau terapie asistata de cai. Acest tip de tratament presupune interactiuni intre pacienti si cai pentru a combate afectiuni precum abuzul de substante, boli mintale si autism.

Dezvolta muschii trunchiului

Unii dintre cei mai puternici muschi ai calaretilor sunt cei ai trunchiului. Mentinerea unei posturi adecvate de echitatie necesita intarirea muschilor trunchiului, pe langa tonifierea muschilor spatelui si pieptului. Iubitorii de echitatie au nevoie de un trunchi puternic pentru a ramane in echilibru pe cal.

Imbunatateste capacitatea de coordonare

Coordonarea este o abilitate importanta pentru aceasta activitate. Calaretul trebuie sa-si coordoneze miscarile cu cele ale calului si, in plus, trebuie sa manevreze calul in directia corecta si peste sau in jurul unor obstacolelor precum butoaie si garduri.

Stimuleaza increderea

Pentru a avea succes in acest domeniu, calaretul trebuie sa dezvolte o relatie de incredere cu calul sau. Acesta, ca orice animal, poate fi imprevizibil. Daca sportivul a fost vreodata aruncat sau ranit in timpul calariei, este nevoie de eforturi mari pentru a-si recapata increderea. In timpul antrenamentelor, sportivii fac exercitii de cladire a increderii in caii lor. Iar dezvoltarea increderii nu este importanta doar intre cai si calareti, ci si in viata de zi cu zi, in toate relatiile umane.

Pune mintea in functiune

In comparatie cu statul pe canapea in fata televizorului, echitatia te antreneaza fizic si mental. Exercitiul mental este un beneficiu important al calariei. Pe masura ce inveti sa comunici cu partenerul tau nevorbitor, sa executi miscari si sa depasesti obstacolele, creierul stocheaza informatii despre modul in care ai dus la bun sfarsit aceste sarcini. Pe masura ce continui sa inveti lucruri noi, creierul va stoca informatiile astfel incat sa poti indeplini din nou acele sarcini, si poate chiar mai bine data viitoare.

Te ajuta sa-ti gestionezi mai bine problemele

Dupa ce iti imbunatatesti abilitatile de calarie, poti trece la urmatoarele etape, incercand sarituri, plimbari pe traseu sau spectacole cu cai. Pentru a face toate aceste lucruri, va trebui sa-ti stapanesti bine abilitatile de rezolvare a problemelor in timp ce manevrezi calul. Daca animalul nu doreste sa indeplineasca indicatiile, va trebui sa gasesti rapid o metoda prin care sa te pastrezi in siguranta si sa tii calul sub control.

Te ajuta sa socializezi

Echitatia iti poate creste cercul social. Practicand acest sport nobil, incepi sa cunosti instructori, alti calareti, personalul din jurul hambarului si, cel mai important, calul, care este partenerul tau. Comunitatea iubitorilor si ingrijitorilor de cai este foarte sociala si plina de oameni care se ajuta reciproc in incercarea de a invata mai multe despre cai. Lectiile private reprezinta o modalitate excelenta de a castiga atentie centrata si de a-ti imbunatati abilitatile specifice. Cu toate acestea, lectiile de grup vin la pachet si cu experienta sociala. Lectiile de grup nu numai ca te ajuta sa inveti lucruri noi de la instructor, dar si de la colegi.

Echitatia inseamna relaxare

Calaria are un efect relaxant incontestabil. Potrivit specialistului in recreatie terapeutica, Rheta D. Connor, ”ritmul natural al calului stimuleaza circulatia si relaxarea in timp ce lucreaza incet articulatiile, muschii si coloana vertebrala ale calaretului”. Aceste miscari fizice produc in mod natural stare de relaxare.

Te ajuta sa concurezi cu altii

Exista multe tipuri diferite de concursuri de cai. Pregatirea pentru un spectacol sau o cursa si stabilirea unui obiectiv iti poate stimula motivatia si iti ofera sansa sa te plimbi. Practicantii de echitatie care concureaza incep sa se simta mult mai increzatori in alte aspecte ale vietii lor.

Echitatia sporeste tonusul si forta musculara

Calaretii dezvolta o rezistenta speciala cunoscuta sub numele de rezistenta stabila. Chiar si cand nu se afla pe cal, acesti sportivi au tendinta sa se implice in activitati fizice solicitante in jurul grajdurilor. Manevrarea echipamentelor si ingrijirea cailor sporesc tonusul si forta musculara. Calaretii aflati la inceput de cariera pot intampina probleme cand incearca sa ridice o sa grea, dar dupa ce isi dezvolta rezistenta, vor putea sa faca aceasta manevra cu usurinta!

Imbunatateste starea mentala

In afara faptului ca produce o stare de relaxare, echitatia poate imbunatati, de asemenea, alte stari mentale ale calaretilor. Este cunoscut faptul ca persoanele care petrec timp in preajma animalelor isi cresc nivelul serotoninei, hormonul care stimuleaza starea de spirit. Pentru a sustine aceste afirmatii, British Horse Society a efectuat un studiu privind beneficiile pentru sanatate ale calariei. In urma unui sondaj la care au participat peste 1.200 de calareti, cercetatorii au descoperit ca peste 80 la suta dintre participantii la sondaj au declarat ca echitatia i-a facut sa se simta ”extrem de” veseli, relaxati, fericiti sau activi.

Echitatia la copii

Daca esti in cautarea unui sport interesant si, in acelasi timp, util pentru copilul tau, nu poti gasi o activitate mai buna decat echitatia. Sportul ecvestru pentru copii este unul dintre cele mai interesante jocuri, avand multe beneficii pentru cei mici.

Varsta potrivita pentru a incepe echitatia

Varsta ideala la care copiii pot incepe lectiile de calarie este de 5-6 ani, intrucat principala cerinta a cluburilor de echitatie (ponei sau cai) este ca micutii sa ajunga la etrieri cu piciorul.

Descoperiti daca micutul va iubi calaria sau nu

Cand inca se afla la o varsta mai frageda, bebelusul poate fi dus in preajma cluburilor de echitatie sau la alte activitati legate de cai. De asemenea, ii poti citi basme, povesti interesante si ii poti arata imagini cu aceste fapturi minunate.

Astfel, copilul isi poate descoperi interesul pentru acest sport si pentru aceste animale. Cu toate acestea, principalul scop este sa nu fii intruziv: copilul insusi trebui sa ajunga sa iubeasca aceasta activitate.

Avantajele practicatii acestui sport de catre cei mici

Exista multe avantaje pentru care copilul sa practice echitatia ca sport. Printre acestea se numara:

Coordonarea

In timp ce se afla pe cal sau ponei, copiii trebuie sa faca multe miscari simultan. Acest lucru le va imbunatati armonia miscarii musculare si coordonarea mana-ochi.

In plus, programele de calarie terapeutica pentru copiii cu deficiente de vedere si paralizie cerebrala au avut mult succes in dezvoltarea unei mai bune coordonari.

Forta musculara si flexibilitate

Mersul pe cal este un proces activ. Uneori, miscarile calului devin imprevizibile, iar copilul ar trebui sa-l tina pe acesta in fraie.

Echitatia le formeaza caractere

Copiii care petrec mult timp cu un cal devin deschisi catre lume, amabili, intelegatori, calmi. Procesul de calarie ii invata pe copii sa tina sub control un animal mare. Prin urmare, copilul isi intareste caracterul, devine responsabil si independent.

Invata ce inseamna disciplina

Calaria imbunatateste capacitatea de rabdare a copilului. Il invata multa autodisciplina, cum sa se concentreze si sa se auto-controleze.

Hipoterapia

Hipoterapia este una dintre noile tendinte in medicina. Aceasta implica utilizarea miscarilor cailor ca instrument de tratament.

Hipoterapia angajeaza clientul in activitati placute si provocatoare cu scopul de a ameliora sau a ajuta la combaterea unor deficiente, limitari functionale si dizabilitati la pacientii cu disfunctii neuromusculoscheletale.

Hipoterapia este utilizata pentru tratarea pacientilor cu dizabilitati neurologice, precum autism, artrita, paralizie cerebrala, scleroza multipla, accident vascular cerebral, leziuni ale maduvei spinarii, leziuni la cap, tulburari de comportament si tulburari psihice.

Recomandari pentru a practica echitatia in siguranta

Daca esti incepator, nu trebuie sa dai neaparat iama in toate produsele ecvestre de pe piata. Echitatia este un sport scump, insa exista si variante accesibile.

Echipament echitatie

Din sumedenia de articole necesare, iata carora ar trebui sa le acorzi prioritate atunci cand incepi echitatia:

  • Pantaloni de calarie
  • Cizme inalte
  • Manusi
  • Casca
  • Vesta de siguranta

Cat de importanta este protejarea capului

Specialistii spun ca fiecare calaret – indiferent de varsta sau experienta – ar trebui sa poarte casca. Leziunile la cap reprezinta aproximativ 60 la suta din cauzele deceselor produse in urma accidentelor ecvestre. Castile montate in mod corespunzator pot preveni decesul si pot reduce gravitatea leziunilor de cap suferite in timpul calariei.

”Primul motiv pentru care oamenii nu doresc sa poarte casti este pentru ca ei cred ca au suficient de multa experienta pentru a sti sa controleze calul”, spun specialistii. Insa caii pot fi imprevizibili si este suficient ca aceste animale sa se sperie dintr-un motiv neasteptat pentru a declansa cazaturi grave.

Riscuri

Este un sport cu un anumit grad de pericol

Caii sunt fiinte vii si, uneori, incontrolabile, dar cat de periculoasa este echitatia? Exista multe cazuri in care aceste animale ”inofensive” au produs dezastre. De aceea, oamenii care vor sa incerce acest sport ar trebui sa stie asta.

Calul simte frica si emotiile negative. Este important ca oamenii sa-l poata controla si sa nu-si arate slabiciunile catre animal. Astfel, calul poate fi tinut in frau.

Este un sport scump

Pe langa lectiile de calarie, persoana interesata de echitatie trebuie sa stie ca foarte multi bani se vor duce pe echipamente. Aici sunt cuprinse jachetele, vestele, pantalonii, pantofii speciali, castile, manusile si multe altele. Lista este mare. Multi pasionati chiar isi cumpara cai. In acest caz, vor avea nevoie si de echipament pentru acestia. Acest lucru trebuie facut pentru a evita accidentarea animalului. Pe langa sa, trebuie achizitionate capastru, fraie, coliere si franghii de plumb.

Contraindicatii medicale

Dezavantajele cheie ale sporturilor ecvestre sunt legate in primul rand de contraindicatiile medicale. Acest lucru este cauzat de faptul ca echitatia dauneaza sanatatii persoanelor hipertensive. In timpul miscarii, tensiunea arteriala creste, ceea ce poate produce probleme cardiace.

Calaria poate fi, de asemenea, periculoasa pentru cei cu probleme osoase.

 

Referinte:

  1. http://cramerquarterhorses.com/2018/06/21/10-health-benefits-of-horseback-riding/
  2. https://www.healthfitnessrevolution.com/health-benefits-horseback-riding/
  3. https://www.healthiestbest.com/benefits-of-horseback-riding
  4. https://kiowacountypress.net/content/physical-and-mental-health-benefits-horseback-riding
  5. https://forkidsplus.com/horse-riding-for-kids/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma