Scaderea tensiunii arteriale presupune, in principal, modificarea stilului de viata si respectarea unei scheme de tratament prescrise de medic. Aflati mai multe despre metodele de reducere a tensiunii arteriale si ce trebuie sa faci cand ai tensiune mare.

Cuprins:

  1. De ce este importanta scaderea tensiunii arteriale?
  2. Ce trebuie sa faci cand ai tensiune mare?
  3. Metode de a scadea tensiunea arteriala rapid
  4. Remedii pentru scaderea tensiunii
  5. Alimente care ajuta la scaderea tensiunii

De ce este importanta scaderea tensiunii arteriale?

Hipertensiunea arteriala este cunoscuta drept ”ucigasul tacut”, deoarece majoritatea persoanelor care au hipertensiune arteriala nu au niciun simptom. Chiar daca e posibil sa nu simti semnele de hipertensiune, nu inseamna ca ea nu exista. Primul pas pentru a afla daca aveti tensiune arteriala ridicata este sa va programati la medicul de familie pentru un control care sa includa si masurarea tensiunii arteriale.

Hipertensiunea arteriala provine dintr-o crestere a rezistentei arterelor. Din cauza acestei rezistente, inima trebuie sa munceasca mai mult pentru a trimite sange catre extremitati si organele vitale. In timp, acest lucru poate avea efecte daunatoare asupra organismului si sanatatii. Prin urmare, este important sa tineti sub control hipertensiunea din mai multe motive.

Imbunatatiti sanatatea inimii

Daca aveti tensiune arteriala ridicata, riscurile de a muri de boli de inima sunt mai mari. Hipertensiunea arteriala este cauzata de rigidizarea arterelor, iar arterele intarite provoaca hipertensiunea arteriala. Acesta este un cerc vicios pe care aveti puterea sa il intrerupeti.

Scad riscurile de a suferi un accident vascular cerebral

77 la suta dintre persoanele care sufera un prim accident vascular cerebral au hipertensiune arteriala. Accidentul vascular cerebral se produce atunci cand o zona a creierului nu primeste suficient sange si, prin urmare, oxigen, pentru a functiona corespunzator. Acest lucru poate fi cauzat de o artera blocata (accident vascular cerebral ischemic) sau de spargerea unei artere (accident vascular cerebral hemoragic). Hipertensiunea arteriala provoaca daune acestor artere.

Va protejati rinichii

Cand tensiunea arteriala a unei persoane este ridicata, aceasta poate afecta sistemul de filtrare fragil al rinichilor. In timp, aceasta problema poate deveni permanenta, iar rinichii incep sa nu mai filtreze bine sangele. Daca se produce acest lucru, apare boala renala cronica. In stadiile avansate ale insuficientei renale, pacientii au nevoie de dializa costisitoare sau transplant de rinichi.

Va imbunatatiti calitatea vietii si cresteti durata de viata

In 2013, aproape 1.000 de decese produse zilnic in America au fost cauzate de hipertensiune. Prin scaderea tensiunii arteriale si mentinerea ei sub control, aveti riscuri mai mici cu 25% sa muriti din cauza bolilor cardiovasculare.

Ce trebuie sa faci cand ai tensiune mare?

Exista o serie de lucruri pe care le puteti face pentru a reduce tensiunea arteriala in mod natural, chiar si fara medicamente.

Plimbati-va si faceti exercitii fizice in mod constant

Miscarea fizica este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteti face pentru a reduce tensiunea arteriala ridicata. Sportul regulat imbunatateste starea inimii, lucru care scade presiunea in artere. De fapt, 150 de minute de exercitii moderate, cum ar fi mersul pe jos sau 75 de minute de exercitii intense, cum ar fi alergarea, pe saptamana, pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la imbunatatirea sanatatii inimii.

Reduceti aportul de sodiu

Oamenii din intreaga lume consuma multa sare. In mare parte, sarea se gaseste in alimentele procesate si semi-preparate. Din acest motiv, specialistii incearca sa reduca sarea in industria alimentara.

In multe studii s-a demonstrat ca sarea poate produce hipertensiune arteriala si probleme cardiace. Cu toate acestea, cercetarile mai recente au aratat faptul ca relatia dintre sodiu si hipertensiunea arteriala este mai putin clara. Cauza consta in diferentele genetice privind modul in care oamenii proceseaza sodiul. Aproximativ jumatate dintre persoanele cu hipertensiune arteriala si un sfert din persoanele cu nivel normal par sa aiba o sensibilitate la sare.

Daca aveti deja tensiune arteriala ridicata, merita sa consumati cat mai putin sodiu pentru a oberva daca exista vreo diferenta. Inlocuiti alimentele procesate cu cele proaspete si incercati sa condimentati preparatele cu ierburi, si nu cu sare.

Beti mai putin alcool

Consumul de alcool poate creste tensiunea arteriala. De fapt, alcoolul cauzeaza 16% din cazurile de hipertensiune arteriala din intreaga lume. In ciuda faptului ca unele cercetari au sugerat ca alcoolul consumat in cantitati moderate poate proteja inima, aceste beneficii pot fi compensate de efectele negative.

Consumati mai putina cafeina

Daca vreodata ati dat peste cap o ceasca de cafea inainte sa va luati tensiunea arteriala, veti sti ca aceasta substanta provoaca un impuls instantaneu. Cu toate acestea, nu exista multe dovezi care sa sugereze ca aceasta licoare consumata in mod regulat poate provoca o crestere durabila. De fapt, persoanele care beau cafea au un risc mai mic de boli cardiace, inclusiv hipertensiune arteriala, decat cei care nu beau. Cofeina poate avea un efect mai puternic asupra persoanelor care nu consuma in mod regulat.

Invatati sa tineti stresul in frau

Stresul este un factor cheie al tensiunii arteriale ridicate. Cand suferiti de stres cronic, corpul este in mod constant pe modul ”lupta sau fugi”. La nivel fizic, asta inseamna o frecventa cardiaca mai rapida si constrictia vaselor de sange.

Cand va simtiti stresati, exista un mare risc sa urmati si alte obiceiuri, cum ar fi consumul de alcool sau de alimente nesanatoase, care pot afecta negativ tensiunea arteriala. Mai multe studii au analizat modul in care reducerea stresului poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Iata doua sfaturi bazate pe dovezi pe care le puteti incerca:

  • Ascultati muzica linistitoare: muzica de calmare va poate ajuta sa va relaxati sistemul nervos.
  • Munciti mai putin: Daca lucrati mult si sunteti stresati, in acelasi timp, riscati ca tensiunea arteriala sa creasca.

Incercati sa slabiti

Daca aveti kilograme in plus, puteti imbunatati sanatatea inimii scapand de greutatea suplimentara. Conform unui studiu din 2016, daca pierdeti 5% din masa corpului, puteti reduce semnificativ tensiunea arteriala ridicata.

Renuntati la fumat

Printre numeroasele motive pentru a renunta la fumat este faptul ca acest viciu nesanatos poate provoca boli de inima. Fiecare fum de tigara produce o usoara crestere temporara a tensiunii arteriale. Produsele chimice din tutun sunt, de asemenea, cunoscute pentru ca deterioreaza vasele de sange. In mod surprinzator, studiile nu au gasit o legatura concludenta intre fumat si hipertensiunea arteriala. Poate ca acest lucru se explica prin faptul ca fumatorii dezvolta o toleranta in timp. Cu toate acestea, deoarece fumatul si hipertensiunea arteriala cresc riscul de boli cardiace, renuntarea la fumat poate ajuta la inversarea acestui risc.

Asigurati-va ca veti avea parte de un somn bun si odihnitor

Tensiunea arteriala scade de obicei cand dormiti. Daca nu dormiti bine, va poate afecta tensiunea arteriala. Persoanele care se confrunta cu probleme de somn, in special cele de varsta mijlocie, prezinta un risc crescut de tensiune arteriala ridicata. Incercati sa va stabiliti un program de somn, sa petreceti un timp de relaxare noaptea, sa faceti exercitii fizice in timpul zilei, sa evitati noptile pierdute si sa va faceti dormitorul confortabil.

Metode de a scadea tensiunea arteriala rapid

Cum scazi tensiunea?

In primul si cel mai important rand, daca banuiti ca aveti o complicatie a hipertensiunii arteriale, cum ar fi un accident vascular cerebral, un atac de cord sau altceva, solicitati asistenta medicala imediata. Nu incercati sa rezolvati singuri probleme ca acestea, ci solicitati ingrijiri medicale complete de urgenta.

Ce scade tensiunea imediat?

In caz contrar, cand simtiti ca tensiunea arteriala poate fi prea mare si doriti sa o reduceti rapid, doctorii va recomanda sa va calmati. Opriti tot ceea ce faceti si asezati-va un pic. Respirati adanc. Daca observati ca acest lucru nu va ajuta, apelati medicul. Daca este o problema de durata, incercati sa faceti sport si sa va schimbati alimentatia. Efectele asupra tensiunii arteriale apar abia dupa cateva saptamani sau luni, deci continuati cu aceste program pentru a avea parte de cele mai bune rezultate.

Medicamente scaderea tensiunii

Retineti ca, in unele situatii, este nevoie de medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale, in cazul in care aceasta n-a fost redusa in urma schimbarii alimentatiei si a stilului de viata. Aceste medicamente vor fi calea cea mai rapida catre scaderea tensiunii arteriale. De cele mai multe ori, dureaza doar cateva minute pentru a aduce tensiunea arteriala la un nivel echilibrat. Gasirea medicamentelor potrivite ar putea fi singurul mod de a controla tensiunea arteriala ridicata in unele cazuri, cum ar fi hipertensiunea rezistenta. O regula generala spune ca medicamentele trebuie administrate in acelasi timp cu schimbarea stilului de viata. Daca tensiunea arteriala se imbunatateste dupa modificarea stilului de viata, tratamentul poate fi oprit, dar numai cu avizul medicului.

Remedii pentru scaderea tensiunii

Exista mai multe metode care vizeaza scaderea tensiunii arteriale fara medicamente.

Scaderea tensiunii arteriale prin metode naturiste

Plantele medicinale sunt folosite inca din stravechi timpuri pentru tratarea mai multor afectiuni. S-a dovedit ca unele plante sunt eficiente in scadearea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a identifica dozele si cele mai utile componente din plante.

Intotdeauna consultati medicul sau farmacistul inainte de a lua suplimente pe baza de plante. Acestea pot interfera cu medicamentele prescrise de doctor.

Iata o lista partiala de plante si ierburi utilizate pentru scaderea tensiunii arteriale:

  • fasole neagra (Castanospermum australe)
  • gheara matei (Uncaria rhynchophylla)
  • paducel (Crataegus pinnatifida)
  • radacina de ghimbir
  • psyllium
  • scoarta de pin maritim (Pinus pinaster)
  • hibiscus (Hibiscus sabdariffa)
  • lavanda
  • ulei de susan (Sesamum indicum)
  • extract de tomate (Lycopersicon esculentum)
  • ceai pentru scaderea tensiunii, in special ceai verde si ceai oolong
  • scoarta de arbore umbrela (Musanga cecropioides).

Apa scade tensiunea?

Cu siguranta, apa plata reprezinta cea mai simpla si ieftina cale de a mentine tensiunea arteriala la un nivel normal. Deshidratarea cronica distruge vasele de sange si supune inima unui efort suplimentar. De aceea, specialistii recomanda ca fiecare persoana care cantareste mai mult de 68 de kilograme sa bea doi litri de apa pe zi.

Exista si alte tipuri de bauturi care scad tensiunea arteriala. Printre acestea se numara: laptele fermentat din care se obtine iaurtul de casa, sucul de telina, sucul de sfecla si chiar cacao consumata cu lapte.

Alimente care ajuta la scaderea tensiunii

De asemenea, hipertensivii au la dispozitie o multime de alimente care scad tensiunea arteriala.

Legume cu frunze verzi

Potasiul vine in sprijinul rinichilor in efortul de a elimina cat mai mult sodiu prin urina. La randul sau, scade tensiunea arteriala. Legumele cu frunze care contin mult potasiu sunt:

  • salata verde
  • rucola
  • varza kale
  • spanacul
  • frunzele de sfecla.

Fructe de padure

Fructele de padure, in special afinele, sunt printre cele mai cunoscute fructe care scad tensiunea. Acestea sunt bogate in compusi naturali numiti flavonoizi. Un studiu a descoperit ca acesti compusi ar putea preveni hipertensiunea arteriala si pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Afinele, zmeura si capsunile reprezinta un deliciu in alimentatie. Puteti sa le consumati dimineata cu cereale sau granola sau sa le pastrati la congelator pentru un desert rapid si sanatos.

Lapte degresat

Laptele degresat este o sursa excelenta de calciu si contine putine grasimi. Aceste doua elemente sunt esentiale pentru scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, puteti opta pentru iaurt daca nu va place laptele. Potrivit Asociatiei Americane a Inimii, femeile care au mancat cinci sau mai multe portii de iaurt pe saptamana si-au redus cu 20% riscul de a dezvolta tensiune arteriala ridicata.

Ovazul

Ovazul este un aliment ideal anti-hipertensiune datorita continutului bogat in fibre, continutului scazut in grasimi si sodiu. Consumati fulgi de ovaz la micul dejun pentru a incepe cat mai bine ziua.

Bananele

Alimentele bogate in potasiu sunt mai bune decat suplimentele. Feliati o banana langa cereale sau fulgii de ovaz pentru un plus de potasiu.

Somon, macrou si peste cu omega-3

Carnea de peste este o mare sursa de proteine ​​slabe. Pestii grasi, precum macroul si somonul, au un continut ridicat de acizi grasi omega-3, care pot scad tensiunea arteriala, inflamatiile si nivelul trigliceridelor. Pe langa toate aceste surse de peste, pastravul contine vitamina D. Alimentele contin rar vitamina D, iar aceasta vitamina are proprietati care ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Seminte

Semintele nesarate sunt bogate in potasiu, magneziu si alte minerale care scad tensiunea arteriala. Consumati cu incredere o cana de seminte de floarea soarelui, dovleac sau dovlecei ca gustare intre mese.

Ciocolata neagra

Un studiu realizat in 2015 a descoperit ca ciocolata neagra reduce riscul de boli cardiovasculare (BCV). Studiul sugereaza ca pana la 100 de grame pe zi de ciocolata neagra pot fi asociate cu un risc mai mic de BCV.

Fisticul

Fisticul reprezinta o modalitate sanatoasa de a reduce tensiunea arteriala prin reducerea rezistentei vasculare periferice sau a restrangerii vaselor de sange si a frecventei cardiace.

Uleiul de masline

Uleiul de masline este un exemplu de grasime sanatoasa. Contine polifenoli, compusi antiinflamatorii care pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Rodiile

Rodiile sunt fructe sanatoase pe care le puteti consuma crude sau sub forma de suc. Un studiu a concluzionat ca o cana de suc de rodie o data pe zi timp de patru saptamani ajuta la scaderea tensiunii arteriale pe termen scurt.

Zaharul scade tensiunea?

Nu, consumul de zahar in exces conduce la cresterea tensiunii arteriale. Exista un numar tot mai mare de cercetari care arata o legatura intre zaharul adaugat si hipertensiunea arteriala. Potrivit studiilor, femeile care au baut chiar si un suc cu zahar adaugat pe zi au avut niveluri mai ridicate ale tensiunii arteriale decat cele care au baut mai putin de un suc pe zi.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/high-blood-pressure-hypertension/lower-it-fast
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318716
  3. https://www.healthline.com/health/foods-good-for-high-blood-pressure
  4. https://www.sentara.com/healthwellness/data/blogs/5-reasons-it-is-important-to-manage-your-high-blood-pressure.aspx
  5. https://www.singlecare.com/blog/ways-to-manage-high-blood-pressure-medication/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma