Operatia de ligamente incrucisate | Tot ce trebuie sa stii – VIDEO

Operatia de ligamente incrucisate este o operatie frecventa in sport, dar si in general. Ea apare cel mai frecvent in context traumatic. Putem vorbi de un traumatism sportiv, dar pot fi si traumatisme de munca, traumatisme legate de accidente auto, alunecari pe gheata ori pe alte suprafete alunecoase.

Diagnosticul rupturii de ligament incrucisat anterior (LIA)

Ruptura completa de ligament incrucisat anterior (LIA) este o entitate pe care o putem depista si clinic. Exista o manevra, numita „manevra de sertar”, pe care o fac ortopezii, medicii sportivi, medicii recuperatori. Practic, genunchiul iese in fata, nemaiavand stabilizat compartimentul anterior.

Diagnosticul de certitudine se stabileste prin examen RMN (rezonanta magnetica nucleara), mai ales sa vedem daca nu exista si alte leziuni in genunchi, pentru ca ruptura de LIA e clara clinic. Constatam daca nu cumva exista si o suferinta meniscala, de pilda.

Cand se face operatia de ligamente incrucisate (ligamentoplastia)?

De obicei, interventia chirurgicala nu se face in primele 48 de ore de la traumatism. Operatia are loc undeva dupa 6 saptamani de la traumatism, timp in care genunchiul isi pierde edemul si, foarte important, se fac 2-3 saptamani de recuperare preoperatorie. Inainte de a face ligamentoplastia, pacientul face recuperare, astfel incat sa mearga catre serviciul de ortopedie in cea mai buna forma posibila la momentul respectiv.

Oricum, dupa interventie, va fi o perioada de imobilizare, iar pacientul trebuie sa fie cat mai bine pregatit din punct de vedere muscular pentru interventia care va urma. Evident, dupa interventie, pacientul revine in serviciul de recuperare, unde va avea mult de lucru.

Realist vorbind, pentru un om obisnuit, la 4 luni de la ligamentoplastie, el va spune ca este ok. La un sportiv de performanta, pentru a-si relua activitatea, trec aproximativ 8-9 luni de la interventia chirurgicala.

Atentie, un ligament operat nu este un ligament de fier!

Foarte important de retinut, eu am vazut 3 cazuri in cei 17 ani de profesie, un ligament operat nu este un ligament de fier. Eu am vazut 3 rupturi ale unor ligamente care erau perfecte. Operat, recuperat, reintrat in activitatea sportiva si la distanta, la un an si jumatate, la 2 ani dupa prima ligamentoplastie, ligamentul a cedat, evident, tot post-traumatic, tot in accident de joc.

Exista perceptia falsa ca „daca m-am operat de un ligament, el nu se mai rupe indiferent ce as face”. Nu e chiar asa! Ligamentul operat are sensibilitatea pe care o avea si ligamentul normal, indiferent de tehnica prin care s-a facut ligamentoplastia.

Dr. Alin Popescu

Dr. Alin Popescu medic primar medicina sportiva, absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucuresti (promotia 2000).

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma