Durerea in gat poate fi extrem de deranjanta. Simptomul principal este senzatia de disconfort si iritare in gat, mai ales cand inghiti.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Cauze pentru durerea in gat
3. Diagnostic
4. Remedii naturiste pentru durerea in gat
5. Tratamente medicale

Informatii generale

Durerea in gat apare ca parte a raspunsului imun al organismului la infectiile virale sau bacteriene. Raspunsul imunitar natural duce la inflamarea si umflarea membranelor mucoase din gat. Durerea in gat poate sa apara din mai multe motive, fie ca vorbim de o raceala, de o afectare a imunitatii, schimbari de vreme, alergii sezoniere sau raguseala data de suprasolicitarea corzilor vocale.

Simptome

Durerea in gat este rezultatul unui proces inflamator ce produce mai ales dureri la inghitire. Semnele si simptomele variaza in functie de cauza, dar adesea, durerea in gat este insotita si manifestata prin:

● durere intensa la inghitire si cand vorbesti
● dificultati de inghitire
● senzatie de zgarietura in gat
● ganglioni umflati la gat sau maxilar
● umflarea amigdalelor
● infectie la nivelul amigdalelor
● raguseala

Daca vorbim de o infectie, poate sa apara si febra, dureri de cap, dureri de corp, tuse, nas infundat sau greata. In general durerea in gat se reduce de la sine in cateva zile.

Cauze pentru durerea in gat

Microorganismele care cauzeaza o durere in gat pot fi bacteriene, cel mai frecvent streptococ, sau virale, de obicei rinovirus. Cu toate acestea, este dificil sa se spuna diferenta dintre cele doua tipuri de infectii.

Infectiile virale vin in general cu simptome de raceala sau gripa, cum ar fi nasul infundat, stranut, tuse, febra usoara si oboseala. La adulti, infectiile virale provoaca 85- 90% dintre durerile de gat. In afara de infectiile streptococice, o durere in gat poate fi un semn de amigdalita. Desigur, streptococul poate provoca amigdalita, deci poate fi o combinatie de probleme care duce la dureri in gat.

Uneori, o durere in gat poate fi rezultatul refluxului gastric sau alergiilor. In cazul refluxului gastric, acidul din stomac se intoarce in esofag, ceea ce poate duce la iritatia gatului si la durere. Unele alte simptome de reflux de acid includ gura uscata, dificultate la inghitire, raguseala, regurgitarea acizilor sau alimentelor, gust amar in gura si arsuri la stomac.

Aerul uscat poate reduce umezeala din gura si gat si lasa o senzatie de uscat. Multe substante chimice si alte substante din mediu irita gatul, inclusiv fumul de tigara, aerul poluat sau produsele de curatare.

Diagnostic

Diagnosticarea sursei de durere la nivelul gatului poate implica examen fizic si teste de laborator, teste imagistica medicala sau diagnostic diferential.

Teste de laborator

Se va preleva o proba din gat si o proba de sputa pentru a fi testata in laborator. Pot fi depistate infectiile de la acest nivel, precum si tipul lor. Daca medicul suspecteaza ca alergiile sunt cauza durerii in gat, se pot efectua teste de sange sau teste cutanate pentru a confirma acest lucru. Testarea pielii implica o mica zgarietura si expunerea la un alergen (substanta la care sunteti potential alergic) pentru a vedea daca aveti o reactie. Rezultatele testarii cutanate sunt disponibile imediat, in timp ce rezultatele testelor de sange pot dura cateva zile.

In cazul in care medicul suspecteaza ca refluxul gastric poate fi cauza durerii in gat, poate fi necesar un consult gastroenterologic si teste suplimentare.

Imagistica

In special scanarile CT, ecografiile sau RMN-urile pot fi folosite pentru a diagnostica durerea in gat in cazul in care cauza suspectata este data de un nodul, de mase dezvoltate la acest nivel etc.

O metoda comuna de diagnosticare a refluxului gastric sau a unor probleme similare este o esofagogastroduodenoscopie (EGD) (denumita uneori si o endoscopie superioara). Aceasta procedura implica introducerea unei mici camere in regiunea gatului si de-a lungul esofagului pentru a vizualiza tesutul esofagului.

Remedii naturiste pentru durerea in gat

Din fericire, exista mai multe remedii naturale care pot oferi ajutor, inclusiv unele care sunt sustinute de dovezi stiintifice.

Mierea

Mierea naturala este un ingredient clasic care a fost folosit de multi ani pentru a trata durerea in gat. Este un agent natural de hidratare si ofera protectie la nivelul gatului, ameliorand durerea. Poate fi consumata ca atare, in cantitati mici, sau in bauturi calde, ca ceaiurile (mierea NU se dizolva in lichide fierbinti, deoarece duce la eliminarea de substante nocive). Alegeti mierea neprelucrata care nu a fost pasteurizata, deoarece are mai multe proprietati antibacteriene decat mierea procesata. Retineti ca mierea este bogata in zaharuri naturale, care pot determina cresterea nivelului zaharului din sange.

Mierea are proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene care pot ajuta la tratarea afectiunilor respiratorii, cum ar fi durerile de gat. Poate fi eficienta si cand vorbim de cauze bacteriene sau virale. De asemenea, are o capacitate antioxidanta datorita unei game largi de compusi incluzand fenoli, peptide, acizi organici si enzime.

Sarea de mare

Sarea de mare este un alt remediu natural pe care il puteti folosi pentru a scapa de durerea in gat. Poate nu este la fel de placuta ca mierea, dar este foarte eficienta. Sarea de mare ajuta la descompunerea mucusului si, de asemenea, ajuta la asigurarea de minerale alcaline la nivelul gatului, pentru ameliorarea inflamatiei. Se dizolva in apa calduta si se face gargara 30 secunde, fara a o inghiti.

Ceai din radacina de ulm alunecos

Radacina de ulm alunecos actioneaza ca agent de acoperire si ca antiinflamator, calmeaza si amelioreaza rapid durerea. Din acest motiv, este indicata pentru cei cu probleme digestive legate de boala inflamatorie intestinala (IBD) sau sindromul intestinului iritabil (IBS). Radacina de ulm alunecos ajuta corpul sa elibereze mucusul si protejeaza gatul, astfel incat durerea se reduce. Se recomanda de 2-3 ori pe zi.

Ceai de lemn dulce

Ceaiul de lemn dulce este util pentru ameliorarea durerii de gat. Are efecte de curatare si calmare care pot ajuta la ameliorarea durerii si inflamatiei. Sunt indicate ceaiurile naturale, fara adaosuri. De asemenea, aveti grija ca persoanele cu tensiune arteriala crescuta sa nu foloseasca radacina de lemn dulce, deoarece poate stimula eliberarea de energie excesiva in organism si poate duce la cresterea nivelului tensiunii arteriale. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca radacina de lemn dulce are activitati antivirale si antimicrobiene puternice.

Menta

Ceaiul de menta este indicat pentru ameliorarea durerilor de multe feluri, inclusiv dureri de gat si inflamatie. Consumati cateva cesti de ceai de menta pe zi, in care puteti adauga si o picatura foarte mica de ulei de menta, sau puteti fierbe menta proaspata pentru a prepara ceaiul. Daca va preparati ceaiul cu menta proaspata, utilizati cel putin 8-10 frunze. Indepartati menta si beti pe parcursul zilei.

Echinacea

Echinacea a fost utilizata de multi ani ca un remediu pentru tratarea raceliilor, tusei si multe altele. Planta este deosebit de benefica pentru ameliorarea durerii de gat. Majoritatea constituentilor chimici ai acestei plante sunt stimulatori puternici ai sistemului imunitar care pot oferi un efect terapeutic semnificativ. Echinacea are proprietati antivirale si poate ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor care duc la dureri in gat.

Apa calda cu lamaie

Puteti folosi acest remediu natural pentru a trata durerile de gat rapid cu ingredientele pe care le aveti in propria casa. Pregatiti putina apa calda si adaugati suc de lamaie. Lasati o felie de lamaie in apa pentru efecte mai intense si apoi beti amestecul. Lamaia este o sursa majora de antioxidanti si vitamina C, care pot ajuta la reducerea mucusului si a toxinelor din organism si este deosebit de benefica si pentru sistemul imunitar.

Alte sfaturi

Este important sa va mentineti hidratat. Daca durerea in gat persista, nu se amelioreaza sau chiar se intensifica, adresati-va medicului.

Multi medici spun ca nu exista prea multe lucruri pe care sa le putem face pentru a preveni inflamatiile gatului cauzate de infectiile bacteriene sau virale.Pentru a preveni complicatiile, e importanta insa o nutritie adecvata, bine echilibrata, bogata in fructe si legume, cereale integrale, grasimi de buna calitate (ulei de masline, avocado etc.) si proteine slabe, ce vor stimula sistemul imunitar. De asemenea, sportul, somnul odihnitor si lipsa fumatului sunt elemente cheie in protejarea organismului. Spalati-va frecvent pe maini cu apa si sapun, ori de cate ori este nevoie, puneti mana la gura cand tusiti sau stranutati, evitati contactul cu persoane bolnave si mergeti la medic pentru a preveni complicatiile.

Cand ne prezentam la medic?

Adresati-va medicului daca va confruntati cu:

● dureri in gat severe
● probleme de inghitire
● probleme de respiratie sau durere atunci cand respirati
● dificultate la deschiderea gurii
● articulatii dureroase
● febra mai mare de 38 grade Celsius
● durere musculara la gat sau gat rigid
● durere de urechi
● sange in saliva sau flegma
● o durere in gat care dureaza de mai mult de o saptamana

Tratamente medicale

Optiunile recomandate de medic pentru a trata durerea in gat pot include in special medicamente. Exista o varietate de optiuni de medicamente pentru a trata cauzele care stau la baza durerii de gat, precum si medicamente pentru a trata simptomele reale ale unei dureri in gat.

Infectia virala nu se trateaza cu un antibiotic. Prescrierea necorespunzatoare a unui antibiotic poate duce la bacterii rezistente la medicamente (dezvoltarea rezistentei la antibiotice) sau poate cauza alte problema. Daca e vorba de o infectie bacteriana, medicul va recomanda deseori un antibiotic.

Daca aveti alergii, se poate recomanda un antihistaminic. Histamina este eliberata ca rezultat al contactului corpului cu o substanta alergena (polen, mucegai, par, etc.). Histamina este o cauza a senzatiei de durere in corp.

De asemenea, aspirina, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (cum ar fi ibuprofen sau naproxen) si acetominofen pot fi eficiente in controlul durerii de gat. Se poate recoamanda un pulverizator sau pastile pentru gat, pentru a ajuta la reducerea durerii. Printre ingredientele active active ale spray-urilor pentru gat se numara fenolul si benzocaina.

Antibioticele pot trata o durere in gat?

Cele mai multe cazuri de durere in gat sunt cauzate de o infectie virala, astfel incat antibioticele in aceste situatii nu sunt necesare. Antibioticele nu au niciun efect asupra unei infectii virale. Cu toate acestea, daca durerea in gat este cauzata de o infectie bacteriana, cum ar fi un streptococ, atunci va fi necesar un curs de antibiotice pentru a trata infectia.

Este o durere in gat contagioasa?

O durere in gat poate fi contagioasa, in functie de cauza care sta la baza acesteia. Majoritatea durerilor de gat sunt cauzate de infectii si in aceste conditii o durere in gat poate fi contagioasa, indiferent daca este cauzata de o infectie virala (cea mai frecventa cauza) sau bacteriana.

Referinte::

(1) Sore throat, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/diagnosis-treatment/drc-20351640
(2) Sore throat (pharyngitis), link: https://www.healthdirect.gov.au/sore-throat
(3) Sore Throat 101: Symptoms, Causes, and Treatment, link: https://www.healthline.com/health/sore-throat
(4) Pharyngitis, link: https://www.hse.ie/eng/health/az/p/pharyngitis/treating-a-sore-throat.html
(5) 13 Natural Sore Throat Remedies for Fast Relief, link: https://draxe.com/sore-throat-remedies-fast-relief/
(6) Natural Remedies To Get Rid Of Sore Throats Quickly, link: https://www.lifehack.org/380436/natural-remedies-to-get-rid-of-sore-throats-quickly
(7) 15 natural remedies for a sore throat, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318631.php
(8) Sore throat, link: https://www.cdc.gov/antibiotic-use/community/for-patients/common-illnesses/sore-throat.html
(9) Strep throat: Causes, diagnosis, and treatments, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/155412.php

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma