Detoxifierea – este dovedit faptul ca stilul nostru alimentar si digestia sunt legate de o serie de probleme de sanatate. Iata ce principii stau la baza dietelor de detoxifiere si cat de eficiente sunt.

Cuprins:

1. Ce este detoxifierea?
2. Principiile dietei de detoxifiere
3. Dezavantaje
4. Eficienta dietelor de detoxifiere
5. Ce riscuri pot avea aceste diete?

Ce este detoxifierea?

Detoxifierea organismului prin evitarea anumitor tipuri de alimente, cum ar fi alimentele procesate, zaharul, sarea sau cofeina poate fi cheia pentru o viata mai sanatoasa.

O astfel de dieta nu este indicata neaparat pentru slabire, ci mai degraba pentru a facilita eliminarea din corp a unor toxine si alergeni alimentari obisnuiti. Detoxifierea este un subiect intens discutat in prezent, fiind disponibile numeroase diete si recomandari alimentare in acest sens, ce promit curatarea si detoxifierea organismului.

Ideea de detoxifiere a pornit de la premisa ca toxinele sunt daunatoare pentru organism, si odata ce sistemul natural de detoxifiere a organismului este supraincarcat, se acumuleaza metaboliti toxici, iar sensibilitatea la alte substante chimice devine mai mare si afecteaza metabolismul si functiile anumitor organe. Unele date sugereaza ca materiile fecale se colecteaza pe captuseala intestinului si provoaca probleme ce pot fi remediate prin laxative, irigarea colonului, diete speciale si / sau diverse ierburi sau suplimente alimentare care curata organismul, dar specialistii medicali confirma faptul ca fecalele nu se pot lipi de mucoasa intestinala.

In esenta, aceasta detoxifiere inseamna mai mult curatarea sangelui. Un regim de detoxifiere poate ajuta organismul prin reducerea suprasolicitarii functiilor organismului, stimularea activitatii ficatului, favorizarea eliminarii toxinelor prin intestine, rinichi si piele, imbunatatirea circulatiei sangvine, aportul optim de substante nutritive benefice.

Detoxifierea ficatului

Detoxifierea ficatului este considerata de unii utila, deoarece acest organ filtreaza sangele, regleaza procesele nutritive si elimina toxinele din corp. Ficatul descompune toxinele prin transformarea amoniacului, eliminarea excesului de bilirubina, productia de celule imunitare. Nu doar ficatul este un element de filtrare a substantelor care cirucla in organism, ci si plamanii, care filtreaza elementele nocive din aer, intestinele sau rinichii.

Detoxiferele de obicei elimina substante precum:

● alcool
● cofeina
● gluten
● carne rosie
● zaharuri rafinate

Unele diete de detoxifiere pot promova o alimentatie mai sanatoasa, in timp ce altele pot fi foarte restrictive, cum ar fi cele pe baza de sucuri.

Indicatiile detoxifierii

In general, dietele si regimurile de detoxifiere sunt indicate cand apar simptome ca:

● oboseala constanta
● afectarea tranzitului intestinal, balonare, constipatie
● iritatii ale pielii
● alergii
● infectii care reapar
● probleme menstruale
● cearcane
● afectarea capacitatii de concentrare, de memorare, stari depresive sau anxioase

Principiile dietei de detoxifiere

Detoxifierea are rolul de a ajuta sistemul digestiv si procesele metabolice din corp.

Principiile dietelor de detoxificare:

● Renuntarea la alimente procesate, carne rosie, alimente cu multa sare, cu zahar, alcool sau cofeina.
● Consumul de alimente bogate in fibre, ca orez brun, fructe si legume proaspete, peste, leguminoase, carne slaba, oua organice, ulei de masline, nuci si alte oleaginoase, seminte. Fructele si legumele trebuie sa fie din surse ecologice si de sezon.
● Consumul de plante si ierburi ce protejeaza ficatul, ca papadie, ceai verde, alb, negru (decafeinizat) etc.
● Consumul de alimente bogate in vitamina C.
● Consumul de minimum 2 l de apa pe zi.
●Consumul de sucuri proaspete de fructe  si legume, piureuri.
●Consumul de ceaiuri.
●Consumul de lichide specifice, ca apa cu sare, apa cu lamaie.
●Suplimente sau ierburi.
●Folosirea de produse cu efect laxativ, curatarea colonului sau clisme.

La acestea se adauga:
● Reducerea stresului
● Exercitii de meditatie si respiratie.
● Reducerea stresului si efectuarea de activitate fizica, precum si un somn odihnitor.
● Hidroterapia
● Sauna
● Bai detoxifiante pentru corp, fata si picioare.
● Yoga si sport

Bauturi detoxifiante

Bauturile de detoxifiere sunt formate in general din fructe, legume si ierburi care stimuleaza detoxifierea, oferind in acelasi timp vitamine si minerale care mentin functionarea corecta a organismului. Astfel de alimente pot include pepenele verde, pepenele galben, castravetii, lamaia, alte citrice, fructe de padure, menta, ghimbir, rozmarin, papadie, aloe vera etc.

Multe diete de detoxifiere presupun evitarea alimentelor solide o perioada de timp si consumul de apa si sucuri, sau suplimente care golesc complet intestinul. Trebuie retinut ca acestea pot avea efecte adverse si nu sunt indicate pentru orice persoana. Astfel de diete nu sunt in general indicate pe termne lung. Pentru rezultate durabile, este indicat un stil alimentar echilibrat si sanatos.

Detoxifierea ne incurajeaza sa consumam mai multe fructe si legume, sa bem mai multa apa si sa reducem cantitatea de alimente procesate. De asemenea, faptul ca intervenim asupra stilului de viata ne motiveaza si ne poate stimula starea de spirit si dorinta de a face mai multe schimbari pozitive.

Dezavantaje

Astfel de diete pot avea unele efecte secundare grave. Urmarea unei diete stricte de detoxifiere pentru mai mult de cateva zile, poate duce la niveluri foarte scazute de vitamine, minerale, proteine, grasimi sau carbohidrati din organism. Acest lucru poate afecta functionarea corpului.

Efectele secundare care se intalnesc adesea in timpul unei diete de detoxifiere includ senzatia de oboseala, dureri de cap si greata. Aceste simptome sunt adesea cauzate de lipsa de hrana suficienta, deoarece dietele de detoxifiere sunt adesea scazute in calorii. Aceasta lipsa de alimente poate duce la pofta de alimente bogate in zahar si alimente bogate in grasimi, care pot face mult rau.

Multe diete de detoxifiere recomanda evitarea produselor lactate, ceea ce inseamna ca priveaza organismul de alimente cu calciu.

Suplimentele de detoxifiere pot avea efecte secundare. Multe dintre suplimentele utilizate in timpul dietelor de detoxifiere sunt de fapt laxative, care sunt proiectate pentru a face oamenii sa mearga mai des la baie si care pot afecta functia digestiva. Suplimentele laxative nu sunt niciodata o idee buna deoarece pot provoca deshidratare, dezechilibre minerale si probleme cu sistemul digestiv.

Eficienta dietelor de detoxifiere

Daca aveti o dieta bine echilibrata si includeti toate grupele de hrana recomandate in piramida alimentara, nu este nevoie de diete de detoxifiere. In realitate, oamenii le folosesc adesea ca pe un start pentru un nou stil de viata sanatos, poate ca o rezolutie a noului an. Daca doriti sa urmati o dieta de detoxifiere ca mijloc pentru a fi mai sanatosi, atunci utilizarea pe termen scurt este benefica, dar pe termen lung poate duce la niveluri scazute de substante nutritive importante din organism. De obicei oamenii mentioneaza ca se simt mai bine, mai sanatosi, dupa o astfel de dieta.

Efectele benefice sunt date de hidratarea optima, de consumul de legume si fructe, care de obicei sunt principalele ingrediente ale unei astfel de diete, de evitarea alcoolului sau a cofeinei.

Dietele de detoxifiere sunt populare, dar exista putine dovezi ca acestea elimina toxinele din organism. Oamenii descriu o stare de bine dupa detoxifiere, asta deoarece o astfel de dieta elimina alimentele intens procesate si care contin grasimi solide si zahar adaugat. Pur si simplu evitarea acestor alimente si inlocuirea cu alimente cu un continut scazut de sare, zahar, grasimi, alcool etc., poate avea efecte benefice pentru organism.

Aceste diete nu sunt eficiente pentru slabirea sanatoasa. Greutatea pe care o pierdeti de la o astfel de dieta este rezultatul pierderii apei, a depozitelor de carbohidrati si a fecalelor, care reapar dupa ce reluati o dieta normala.

Capacitatea organismului de a elimina natural toxinele

Organismul are capacitatea naturala de a elimina toxinele din corp. Detoxifierea este un proces pe care organismul il exercita non-stop, utilizand substante nutritive importante din dieta. Este procesul care transforma moleculele care trebuie eliminate din corp, sau toxine. Acestea se incadreaza in doua categorii principale: moleculele produse in organism ca produse secundare ale metabolismului (endotoxine) si cele care provin din afara corpului si care sunt introduse in sistem prin consumul de alimente, bauturi, respiratie sau absorbite prin piele ( exotoxine).

Endotoxinele includ compusi cum ar fi acidul lactic, ureea si deseurile produse de microbii din intestin. Exotoxinele includ toxine si poluanti din mediul inconjurator, pesticide, mercur din fructe de mare, plumb din gazele de esapament, substante chimice din fum de tutun, dioxine din produse de ingrijire feminina, ftalati din plastic si parabeni din lotiuni si produse cosmetice.

Sistemul organismului de detoxifiere

Tindem sa uitam ca organismul este echipat cu un sistem propriu de detoxificare, care include urmatoarele:

  • Pielea – Functia principala a celui mai mare organ al organismului este de a oferi o bariera impotriva substantelor nocive, de la bacterii si virusuri la metale grele si toxine chimice.
  • Sistemul respirator – Particulele mai mici care ajung la plamani sunt expulzate din caile respiratorii in mucus.
  • Sistemul imunitar – Aceasta retea dirijata de celule si molecule este conceputa sa recunoasca substantele straine si sa le elimine din organism.
  • Intestine – Ganglioni limfatici din intestinul subtire elimina parazitii si alte substante straine inainte ca substantele nutritive sa fie absorbite in sange din colon.
  • Ficatul. – Este un filtru principal al corpului si produce o familie de proteine ​​numite metalotioneine, care se gasesc si in rinichi. Acestea nu numai ca metabolizeaza nutrienti alimentari precum cuprul si zincul, ci si metalele daunatoare precum plumbul, cadmiul si mercurul.
  • Rinichii – Faptul ca testele de urina sunt folosite pentru a examina medicamentele si toxinele este o dovada a eficientei remarcabile a rinichilor in filtrarea substantelor reziduale si inlaturarea acestora din organism.

Factori care influenteaza detoxifierea naturala

Capacitatea fiecarui organism de a se detoxifia variaza si este influentata puternic de mediul inconjurator, dieta, stilul de viata, starea de sanatate generala si factorii genetici, sugerand ca unii oameni ar putea avea nevoie de mai mult sprijin pentru detoxifiere decat altii. Majoritatea expertilor cred ca organismul este destul de capabil sa se „curete” singur (cu conditia sa aveti o dieta generala sanatoasa, cu exercitii si un somn adecvat). Cu toate acestea, multi cred ca mediul nostru poluat creste cantitatea toxinelor ce patrund in corp, iar organismul nostru are nevoie de putin ajutor.

Ce riscuri pot avea aceste diete?

Multe diete de detoxifiere pot reduce considerabil aportul nutritional. Alimentatia deficitara si insuficienta poate duce la pierderea masei musculare, oboseala si iritabilitate. Dietele de detoxifieere presupun si utilizarea unor ierburi sau plante, care pot cauza alergii. Aceste diete au un continut scazut de calorii, ceea ce ne poate reduce din energia corpului si poate afecta rata metabolica si nivelul glucozei din sange. De asemenea, pot aparea probleme gastrointestinale.

Daca dupa astfel de diete persoana revine la obiceiurile nocive, efectele sunt grave si toxinele care patrund iar in corp pot fi si mai periuloase si greu de eliminat.

Anumite diete de detoxifiere pot prezenta riscul supradozarii suplimentelor, laxativelor, diureticelor si chiar a apei. In cele mai grave cazuri, componentele produselor de detoxifiere pot sa nu se potriveasca cu etichetele acestora. Acest lucru poate duce la supradoze, ducand la efecte grave si chiar fatale.

Detoxifierea si slabirea

O gama larga de produse si diete este disponibila pentru detoxifierea intregului corp. Nu exista date privind aceste diete, dar multe studii au aratat ca dietele rapide si extrem de reduse caloric reduc in mod invariabil rata metabolica bazala a organismului, deoarece acesta se lupta pentru a economisi energie. Odata ce se reia alimentatia normala, urmeaza o crestere rapida in greutate. O mare parte din pierderea in greutate obtinuta prin astfel de diete rezulta din pierderea de lichide asociata cu aportul extrem de scazut de carbohidrati si de miscarile frecvente ale intestinului sau diareea produsa de apa sarata si ceaiul laxativ. Cand se reia aportul normal de alimente, aceasta greutate este recuperata rapid.

Cine ar trebui sa evite dietele de detoxifiere?

Unele grupuri de persoane nu ar trebui sa inceapa programe de detoxifiere sau regimuri care restrictioneaza caloriile, cel putin nu fara a consulta mai intai medicul.

Aceste grupuri includ copiii, adolescentii, persoanele in varsta, femeile gravide sau care alapteaza si persoanele care au probleme cu glicemia sau afectiuni medicale, cum ar fi diabetul sau o tulburare de alimentatie.

Este recomandat un stil de viata sanatos si echilibrat, activ, evitand alimentele procesate. Inainte de a incepe o dieta sau un regim de detoxifiere, consultati medicul pentru a evita efectele nedorite.

Referinte:

(1) Diet and Detoxification, link: http://www.todaysdietitian.com/newarchives/030314p34.shtml
(2) How to Clean Your Blood, link: https://www.healthline.com/health/how-to-clean-your-blood
(3) Homemade Detox Drinks: 5 Major Health Benefits, Including Weight Loss, link: https://draxe.com/detox-drinks/
(4) 10 ways to detoxify your body, link: https://www.gaiam.com/blogs/discover/10-ways-to-detoxify-your-body
(5) A Gentle Detox Diet, link: https://www.aarp.org/food/diet-nutrition/info-01-2011/gentle-detox-diet.html
(6) Are You Planning a Cleanse or Detox? Read This First, link: https://health.clevelandclinic.org/are-you-planning-a-cleanse-or-detox-read-this-first/
(7) The Controversy surrounding “Detoxing”, link: http://theglowdetoxdiet.com/2010/11/the-controversy-surrounding-detoxing/
(8) Detox Diet: Methods, Pros, Cons, and Safety, link: https://www.freedieting.com/detox-diet
(9) What’s the Deal with Detox Diets?, link: https://www.eatright.org/health/weight-loss/fad-diets/whats-the-deal-with-detox-diets

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma