Imbunatatirea memoriei…este posibila? Creierul uman are o abilitate uluitoare de a se adapta si de a schimba – chiar pana la varsta inaintata. Aceasta abilitate este cunoscuta ca neuroplasticitate. 

Cuprins:

1. Ce inseamna memorie?
2. Cauze pentru afectarea memoriei
3. Imbunatatirea memoriei – solutii naturiste
4. Alte sfaturi pentru imbunatatirea memoriei
5. Cand e necesar consultul medical?

Ce inseamna memorie?

Cu stimularea corecta, creierul poate forma noi cai neuronale, poate modifica acele conexiuni existente, creierul se poate adapta si reactiona in moduri in continua schimbare. Capacitatea incredibila a creierului de a se remodela este cu atat mai puternica atunci cand vine vorba de memorie.

Amintirile sunt stocate in creier pentru a efectua chiar si cele mai simple calcule si asocieri, de la amintirea chipului cuiva pe care tocmai l-am intalnit, la diferite date importante. Fara memorie vizuala, nu am fi putut sa stocam – si sa recuperam mai tarziu – ceva ce vedem. Capacitatea memoriei vizuale a fost corelata cu o serie de abilitati cognitive superioare, incluzand succesul academic, inteligenta fluida (abilitatea de a rezolva probleme noi) si intelegerea generala.

Memoria vizuala de lucru este locul in care imaginile vizuale sunt stocate temporar si apoi sterse. Ne bazam pe memoria vizuala de lucru cand ne amintim lucrurile de-a lungul unor intervale scurte.

Cauze pentru afectarea memoriei

Disfunctia cognitiva sau pierderea memoriei este cea mai slaba problema de memorie si incepe cu uitarea numelor, precum si uitarea motivelor pentru care ati vrut sa faceti ceva, de exemplu. Pot exista pierderi de memorie usoare, iar simptomele depresive pot face parte din disfunctia cognitiva.

Cauzele disfunctiei cognitive (pierderea memoriei) pot fi factori de mediu, procesul natural de imbatranire, dar si unele medicamente care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala, cum ar fi medicamente care scad colesterolul, tristetea persistenta, pierderea unei persoane dragi sau depresia.

Pierderea memoriei si imbatranirea

Pierderea obisnuita a memoriei legate de varsta poate insemna dificultati la amintirea numelui unei persoane, uitarea unor date de nastere etc. Uneori simptomele sunt mai grave. Aceste schimbari in memorie sunt, in general, usor de gestionat si nu afecteaza capacitatea de a munci, de a trai independent sau de a mentine o viata sociala.

Pierderea memoriei si dementa

Cuvantul „dementa” este un termen umbrela folosit pentru a descrie un set de simptome, inclusiv tulburari de memorie, rationament, cognitie, limbaj si alte abilitati de gandire. Dementa incepe, de obicei, treptat, se agraveaza in timp si afecteaza abilitatile persoanei la locul de munca, interactiunile sociale si relatiile.

Adesea, pierderea de memorie care afecteaza viata este unul dintre primele semne ale dementei. Alte semne precoce pot include aceleasi intrebari puse de mai multe ori, uitarea unor cuvinte uzuale, amestecarea unor cuvinte, dificultati in a indeplini anumite sarcini simple, plasarea unor obiecte in locuri complet nepotrivite, ratacirea in zone cunoascute etc.

Boli care provoaca leziuni progresive ale creierului – si, in consecinta, duc la dementa – includ boala Alzheimer, cea mai frecventa cauza de dementa, dementa vasculara sau dementa fronto-temporala.

Cauze reversibile ale problemelor de memorie

Multe probleme medicale pot provoca pierderea memoriei sau alte simptome asemanatoare cu dementa. Majoritatea acestor conditii pot fi tratate. Medicul poate examina conditiile care determina afectarea reversibila a memoriei.

Cauzele posibile ale pierderii reversibile de memorie includ:

  • anumite medicamente sau o combinatie de medicamente ce pot provoca uitare sau confuzie;
  • traumatisme sau rani la nivelul creierului;
  • tulburari emotionale – stresul, anxietatea sau depresia pot provoca uitarea, confuzia, dificultatea de concentrare si alte probleme care perturba activitatile zilnice;
  • alcoolismul cronic poate afecta grav abilitatile mentale;
  • deficitul de vitamina B-12;
  • hipotiroidia – poate duce la uitare si alte probleme de gandire.

Remedii naturiste pentru imbunatatirea memoriei

Gingko Biloba pentru imbunatatirea memoriei

Suplimentele de gingko biloba sunt unele dintre cele mai populare suplimente pe baza de plante ce au rolul de a imbunatati memoria. Studiile stiintifice confirma faptul ca gingko biloba este utila pentru imbunatatirea memoriei si procesul de gandire inclusiv la cei cu dementa si / sau Alzheimer. Protejeaza celulele nervoase si imbunatateste invatarea, comportamentul social si reduce sentimentele de depresie.

Frunza de gingko poate creste circulatia sangelui, imbunatatind astfel memoria si performanta mentala, datorita continutului de flavonoide si terpenoide, despre care se crede ca neutralizeaza radicalii liberi si astfel reduc sau chiar impiedica daunele cauzate de acestea. Doza zilnica recomandata este de 120 mg administrata sub forma de tablete, capsule, lichid sau ceai din frunze uscate.

Maca (ginseng andin)

Maca are un continut bogat in antioxidanti, despre care se crede ca inhiba o enzima care poate afecta functiile cognitive. Din moment ce maca este de asemenea eficienta pentru a ajuta corpul sa aiba mai multa rezistenta si sa stocheze energie, poate fi utila pentru pierderile de memorie sau puterea slaba de concentrare cauzata de lipsa de energie. In plus, contine mai multe substante nutritive si minerale si chiar se spune ca actioneaza ca un afrodiziac. Doza zilnica recomandata este de 2000 mg sau 1 lingurita de pulbere de radacina de maca.

Rozmarinul

Rozmarinul nu este util numai pentru a condimenta preparatele, ci are si multiple beneficii pentru sanatate, cum ar fi imbunatatirea memoriei. Contine compusi antioxidanti puternici care distrug radicalii liberi ce provoaca leziuni celulare. Se poate folosi si uleiul de rozmarin ca aromaterapie, avand capacitatea si de a reduce nivelul de cortizol si anxietatea. Combinat cu alte uleiuri esentiale, rozmarinul poate favoriza concentrarea si memoria.

Ginseng pentru imbunatatirea memoriei

Ginsengul este o alta planta populara ce poate fi eficienta in imbunatatirea memoriei. Extractul de ginseng sau ginsengul sub alte forme pot prezenta imbunatatiri uriase atunci cand vine vorba de capacitatea de memorie. Ginseng poate activa activitatea neurotransmitatorului care sustine imbunatatirea memoriei.

Gotu Kola (ginseng indian)

Gotu kola este un supliment ce poate avea beneficii majore cand vine vorba de imbunatatirea memoriei si a functiei cerebrale. Aceasta planta este folosita atat in medicina traditionala chineza, cat si in medicina ayurvedica pentru intinerirea mintii si a corpului. Este considerata de multi o planta anti-imbatranire. Contine anumiti compusi care maresc capacitatea creierului si imbunatatesc circulatia sangelui in creier, ceea ce duce la o concentrare si o memorie mai buna.

Ceai verde

Ceaiul verde are compusi antioxidanti puternici, la fel ca rozmarinul. Elementele din ceaiul verde pot proteja proteinele si lipidele de deteriorarea cauzata de varsta si de oxidare. Ceaiul verde poate proteja hipocampul creierului de declinul dar de varsta.

Uleiul de peste

Uleiul de peste si consumul de peste gras – cum ar fi somonul, heringul, macroul, sardinele – pot ajuta la reducerea riscului de Alzheimer si pot sustine memoria. Cel mai probabil efectele sunt date de faptul ca pestele gras contine acizi grasi omega-3 care sunt considerati pe scara larga esentiali pentru un creier sanatos.

Fructele oleaginoase si semintele

Pe langa faptul ca furnizeaza proteine esentiale organismului, nucile contin si acizi grasi omega – stimulatori ai creierului (nucile, nucile pecan sau fisticul au cele mai mari valori). Seminte de in si seminte de chia sunt, de asemenea, bogate in Omega-3. Nucile si semintele contin, de asemenea, vitamina E, despre care expertii cred ca ar putea ajuta sa mentina creierul sanatos pe masura ce imbatranim.

Turmenic pentru imbunatatirea memoriei

Folosit pe scara larga ca planta culinare in bucataria indiana, turmericul contine un ingredient activ numit curcumina despre care se crede ca are proprietati antiinflamatorii ce poate avea beneficii pentru sanatatea creierului si imbunatatirea memoriei. Curcumina poate imbunatati memoria pe termen scurt la persoanele de toate varstele, dupa cum sugereaza unele studii.

Vitamina B-12

Multe studii sustin relatia dintre nivelurile scazute de B-12 (cobalamina) si pierderea memoriei. Aportul adecvat de vitamina B12 in dieta poate fi util pentru imbunatatirea memoriei. Deficitul de vitamina B-12 este mai frecvent la persoanele cu afectiuni ale intestinului sau stomacului sau vegetarieni stricti. Se recomanda aportul din surse naturale, ca peste sau carne de pasare.

Vitamina E

Exista unele dovezi care sugereaza ca vitamina E poate aduce beneficii pentru minte si memorie. Deficitul de vitamina E este rar, desi poate aparea la persoanele cu diete cu continut scazut de grasimi. Vitamina E se gaseste in nuci, seminte, fructe de culoare inchisa, cum ar fi afine si mure, legume, cum ar fi spanac si ardei gras.

Citeste si despre Lecitina

Alte sfaturi pentru imbunatatirea memoriei

Tratamentul non-farmacologic incearca sa stimuleze creierul si sa-l antreneze sa lucreze mai rapid si mai eficient. Acestea pot include formarea abilitatilor de memorie, instruirea in memoria motorie etc.

Jocuri clasice, cum ar fi sahul si Scrabble, va pot ajuta sa va imbunatatiti abilitatile de memorie, oferind in acelasi timp creierului un antrenament general. Unii experti considera ca jocurile de strategie precum sahul pot reduce riscul de a dezvolta dementa.

In afara de a consuma o dieta sanatoasa si de a beneficia de diverse remedii naturiste de stimulare a mintii, exista si alte lucruri pe care le puteti face pentru a va mentine creierul sanatos si memoria eficienta. Alte metode de imbunatatire si mentinere a memoriei includ:

  • Jocurile de antrenare a creierului, inclusiv cuvinte incrucisate sau sudoku
  • Jocuri ca sahul sau scrabble
  • Puzzle-uri
  • Invatarea unei noi abilitati, fie ca vorbim de a invata sa cantam la un instrument muzical, invatarea unei limbi straine sau altele, orice tip de stimulare cognitiva este benefica pentru creier, deci inclusiv pentru memorie
  • Somnul odihnitor
  • Socializarea
  • Activitatea fizica

Puteti incepe sa aveti grija de creierul vostru pur si simplu fiind mai atenti la alimentele consumate si obiceiurile zilnice. Hrana este legata de deteriorarea sistemului cardiovascular, ceea ce afecteaza si sanatatea creierului. De asemenea, alimentele prajite duc la niveluri ridicate de colesterol, iar cercetarile au asociat dementa cu colesterolul ridicat. Este importanta adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate, un stil de viata activ si angrenarea in activitati sociale si care antreneaza creierul.

Socializarea este buna pentru sanatatea mentala, fizica si emotionala, mai ales cand sunteti mai in varsta, deoarece persoanele care stau frecvent acasa au mai multe riscuri sa dezvolte dementa decat cei care ies in mod regulat.

Cand e necesar consultul medical?

Daca sunteti ingrijorat de afectarea memoriei, consultati medicul. Exista teste pentru a determina gradul de afectare a memoriei si pentru a diagnostica exact cauza.

In plus fata de un examen fizic general, medicul va efectua probabil teste de intrebare si raspuns pentru a analiza memoria si alte abilitati de gandire. Se pot recomanda si teste de sange si teste de imagistica a creierului care pot ajuta la identificarea cauzelor reversibile ale problemelor de memorie si ale simptomelor asemanatoare dementei.

E important un diagnostic precoce, pentru ca interventia timpurie poate fi extrem de utila. Unii oameni incearca sa ascunda problemele de memorie, iar unii membri ai familiei sau prieteni compenseaza pierderile de memorie ale unei persoane, uneori fara a fi constienti de cat de mult s-au adaptat la tulburari.

Referinte::

(1) Memory: natural remedies, link: https://www.naturesbest.co.uk/pharmacy/pharmacy-health-library/memory-natural-remedies/
(2) Healthy aging, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/healthy-aging/in-depth/memory-loss/art-20046518
(3) 14 Natural Ways to Improve Your Memory, link: https://www.healthline.com/nutrition/ways-to-improve-memory
(4) 8 Natural Ways to Stay More Alert and Improve Your Memory, link: https://www.mindbodygreen.com/0-6898/8-Natural-Ways-to-Stay-More-Alert-and-Improve-Your-Memory.html
(5) How to Improve Your Memory, link: https://www.helpguide.org/articles/healthy-living/how-to-improve-your-memory.htm
(6) What is Alzheimer’s?, link: https://www.naturalremedies.org/alzheimers/
(7) Brain Vitamins: Can Vitamins Boost Memory?, link: https://www.healthline.com/health/dementia/vitamins-memory-loss

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma