Cum mentinem sanatatea ficatului?  Sanatatea intregului organism depinde de modul in care corpul elimina toxinele, inclusiv prin intermediul ficatului. Iata o serie de solutii naturiste pentru mentinerea sanatatii ficatului.

Cuprins:

1. Ficatul si functiile sale
2. Semne de ficat afectat
3. Detoxifierea ficatului
4. Alimente benefice pentru sanatatea ficatului
5. Remedii naturiste pentru sanatatea ficatului

Ficatul si functiile sale

Ficatul este cel mai mare organ solid din corp. Este, de asemenea, considerat o glanda deoarece, printre numeroasele sale functii, produce si secreta bila. Ficatul este situat in partea superioara dreapta a abdomenului. Are doi lobi principali care sunt alcatuiti din mici lobuli. Celulele hepatice au doua surse diferite de alimentare cu sange. Artera hepatica furnizeaza sange bogat in oxigen, care este pompat de la inima, in timp ce vena porta furnizeaza substante nutritive din intestin si splina.

In mod obisnuit, venele returneaza sangele de la organism la inima, dar vena porta permite ca substantele nutritive si substantele chimice din tractul digestiv sa intre in ficat pentru a fi prelucrate si filtrate inainte de a intra in circulatia generala.

Productia de bila

Ca parte a functiei sale, ficatul produce bila, un fluid care contine, printre alte substante, apa, substante chimice si acizi biliari (obtinuti din colesterolul stocat in ficat). Bila se depoziteaza in vezica biliara si atunci cand alimentele ajung in duoden (prima parte a intestinului subtire), bila este secretata in duoden, pentru a ajuta la digestia alimentelor.

Functiile ficatului

Pe scurt, principalele functii ale ficatului sunt:

  • productia de bila necesara pentru digestia alimentelor, in special a grasimilor;
  • depozitarea glucozei sau a zaharului ca glicogen si apoi transformarea acestuia in glucoza, atunci cand organismul are nevoie de energie;
  • producerea factorilor de coagulare a sangelui;
  • productia de aminoacizi, inclusiv cei folositi pentru a ajuta la combaterea infectiilor;
  • procesarea si depozitarea fierului necesar producerii de celule rosii in sange;
  • producerea colesterolului si a altor substante chimice necesare transportului de grasimi;
  • transformarea deseurilor din urma metabolismului organismului in uree care este excretata in urina;
  • metabolizarea medicamentelor in ingredientul lor activ in organism.
  • depozitarea de nutrienti;
  • productia de proteine;
  • depozitarea de minerale, fier si vitamine A.

Semne de ficat afectat

Una dintre principalele cai prin care organismul scapa de toxine este prin ficat. De fapt, ficatul lucreaza permanent pentru a curata sangele. Produce bila necesara pentru digestie, descompune hormoni si depoziteaza vitamine si minerale esentiale. Cand functia hepatica nu este optima, nu putem digera alimentele in mod corespunzator, in special grasimile.

Boala hepatica este orice tulburare a functiei hepatice. Ficatul este responsabil pentru multe functii critice din organism si in cazul in care devine bolnav sau afectat, pierderea acestor functii poate provoca daune semnificative corpului. Boala hepatica este un termen umbrela care acopera toate problemele potentiale care fac ca ficatul sa nu reuseasca sa-si indeplineasca functiile desemnate. De obicei, mai mult de 75% sau trei sferturi din tesutul hepatic trebuie sa fie afectat inainte de o scadere a functiei.

Ficatul se poate regenera prin repararea sau inlocuirea tesutului ranit. Diferitele tipuri de afectiuni hepatice includ hepatita, ciroza, tumorile hepatice si abcesul hepatic (acumularea de puroi) etc.

Semne de afectare a functiei hepatice:

● balonare si gaze
● reflux si arsuri la stomac
● constipatie
● icter
● dureri abdominale si umflaturi
● incapacitatea de a pierde in greutate
● hipertensiune
● anxietate, depresie, schimbari de stare
● urina inchisa la culoare
● oboseala cronica
● transpiratie excesiva
● scaderea apetitului
● umflarea picioarelor si a gleznelor
● iritatii ale pielii
● scaun cu sange
● greata si varsaturi
● tendinta de aparitie usoara a vanatailor

Cand apar aceste simptome, sunt date de faptul ca ficatul nu mai elimina corect toxinele. Expunerea la anumite substante toxice si anumite boli pot duce la deteriorarea ficatului. De exemplu, consumul de alcool este o metoda bine cunoscuta ce distruge functia hepatica in timp.

Cauze ale afectarii hepatice

Boala hepatica are multe cauze:

Infectiile

Paraziti si virusuri pot infecta ficatul, provocand inflamatie care reduce functia hepatica. Virusurile care provoaca leziuni hepatice pot fi raspanditi prin sange sau material seminal, alimente sau apa contaminata sau contact intim cu o persoana infectata. Cele mai frecvente tipuri de infectii hepatice sunt virusurile hepatitei, incluzand:

Hepatita A
– Hepatita B
– Hepatita C

Anomalii ale sistemului imunitar

Boli in care sistemul imunitar ataca anumite parti ale corpului (autoimune) va pot afecta sanatatea ficatului. Exemple de boli hepatice autoimune includ hepatita autoimuna, ciroza biliara primara, colangita sclerozanta primara.

Factori genetici

O gena anormala mostenita de la unul sau ambii parinti poate provoca formarea de substante diferite in ficat, afectand sanatatea ficatului. Bolile hepatice genetice includ hemocromatoza, hiperoxaluria si oxaloza, boala Wilson etc.

Alte cauze frecvente ale afectiunilor hepatice includ abuzul de alcool si consumul excesiv de grasimi care se acumuleaza in ficat.

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul de afectiuni hepatice includ:

  • consumul excesiv de alcool;
  • injectarea de medicamente folosind ace comune;
  • tatuaje sau piercinguri corporale;
  • expunerea la sange si fluide ale altor persoane;
  • relatii sexuale neprotejate;
  • expunerea la anumite substante chimice sau toxine;
  • diabet;
  • obezitatea.

Complicatiile bolii hepatice variaza in functie de cauza problemelor hepatice. Boala hepatica netratata poate progresa spre insuficienta hepatica, o conditie care pune viata in pericol.

Tipuri de boli hepatice

Sunt enumerate mai jos cateva tipuri specifice de boli hepatice:

  • Boala hepatica indusade alcool – in cazul in care ficatul este deteriorat dupa ani de consum excesiva de alcool, poate duce la ciroza (cicatrizare a ficatului);
  • Boala ficatului gras non-alcoolic – o acumulare de grasime in celulele hepatice, de obicei observata la persoanele supraponderale sau la persoanele obeze;
  • Hepatita – care este inflamatia (umflarea) ficatului cauzata de o infectie virala sau de expunerea la substante nocive, cum ar fi alcoolul;
  • Hemocromatoza – o tulburare mostenita in cazul in care exista o acumulare treptata a fierului in organism, de obicei in jurul ficatului;
  • Ciroza biliara primara – un tip rar, pe termen lung, de boala hepatica care afecteaza caile biliare din ficat

Citeste mai multe si despre testarea hepatica sau analize pentru ficat.

Detoxifierea ficatului – necesara?

In cele mai multe cazuri, o detoxifiere a ficatului implica una sau mai multe dintre urmatoarele:

● administrarea de suplimente destinate eliminarii toxinelor din ficat
● o alimentatie sanatoasa si care nu suprasolicita ficatul
● evitarea anumitor alimente
● diete pe baza de sucuri
● clisme pentru curatarea colonului si intestinului

In timp ce insuficienta hepatica este o problema serioasa de sanatate, nu exista dovezi ca toxinele periculoase se acumuleaza in ficat, fara expunerea specifica la cantitati mari de substante chimice. Specialistii medicali sustin in general ca ficatul nu are nevoie de detoxifiere si ca acest lucru poate fi chiar periculos. O detoxifiere a ficatului nu va vindeca o boala hepatica si nu ar trebui utilizata pentru a inlocui tratamentul obisnuit. In mod normal, un ficat sanatos se curata natural.

Un ficat afectat NU se poate trata insa doar prin remedii naturiste si de detoxifiere, dar astfel de terapii pot sustine uneori eficienta medicamentelor sau pot ajuta la mentinerea sanatatii ficatului.

Alimente benefice pentru sanatatea ficatului

Evitarea alimentelor bogate in grasimi, cum ar fi carnea, pestele sau laptele, poate ajuta persoanele cu afectiuni hepatice. Desi nu este posibila curatarea ficatului doar prin alimente sau combinatii specifice de alimente, medicii pot recomanda schimbari dietetice la persoanele cu afectiuni hepatice.

Pentru majoritatea oamenilor, evitarea alimentelor foarte grase si a alcoolului poate ajuta la reducerea riscului bolilor hepatice.

Recomandarile dietetice pot depinde de afectiunea hepatica de care sufera o persoana. In general se recomanda:

● limitarea grasimitor saturate si trans
● limitarea grasimilor de origine animala
● limitarea consumului de sare
● reducerea aportului de proteine uneori
● consumul de alimente bogate in fibre
● evitarea excesului caloric
● evitarea alimentelor foarte bogate in fier si a suplimentelor de fier
● limitarea alimentelor bogate in cupru etc.

In general, se recomanda cresterea consumului de fructe si legume.

Remedii naturiste pentru sanatatea ficatului

Iata cateva remedii naturiste pentru mentinerea sanatatii ficatului:

Silimarina

Silimarina este originara din Asia si Europa de Sud, fiind cunsocuta ca agent hepatoprotector pentru tratarea diferitelor tipuri de afectiuni hepatice si biliare. Se recomanda pentru tratamentul afectiunilor hepatice induse de toxine si a cirozei hepatice si ca tratament suportiv pentru afectiunile cronice ale ficatului. Este este un amestec complex de compusi ca silibina, izosilibina, silicristina, silidianina sau taxifolina. Efectele sale hepatoprotectoare sunt in principal datorate capacitatii de curatare a radicalilor liberi si de activitatea antioxidanta.

Are si rol antioxidant si antiinflamator, regleaza permeabilitatea peretelui celular, stimuleaza regenerarea ficatului etc.

Piper longum

Piper longum este utilizat in mod obisnuit in medicina chineza si, de asemenea, in sistemul medicinii ayurvedice. Aceasta planta este ieftina si eficienta pentru diferite boli, cum ar fi hepatotoxicitatea, inflamatia, diabetul, obezitatea, depresia si cancerul. Poate regla functia hepatica prin intensificarea activitatilor antioxidante. De asemenea, actioneaza si prin reducerea continutului bilirubinei (total, direct si indirect).

Busuioc sfant sau Tulsi

Aceasta planta contine multe substante fitochimice importante cu beneficii analgezice, antidiabetice, antiinflamatoare, antistres, hepatoprotectoare, imunomodulatoare si anti-neoplazice. Pentru tratamentul bolilor hepatice, unele studii au aratat ca utilizarea busuiocului sfant in combinatie cu silimarina poate avea activitate sinergica hepatoprotectoare.

Grapefruit

Grapefruit-ul este o sursa importanta de vitamina C, pectina si antioxidanti, ce ajuta la procesul natural de curatare a ficatului. De asemenea, contine glutation, un puternic antioxidant care neutralizeaza radicalii liberi si detoxifica ficatul. Glutationul ajuta si la reducerea din corp a metalelor grele. In plus, naringenina este un flavonoid din grapefruit ce ajuta la descompunerea grasimilor.

Turmeric

Turmericul este un alt aliment popular si eficient pentru curatarea si sanatatea ficatului. In plus, imbunatateste capacitatea organismului de a digera grasimi. Curcumina este principalul element din turmenic ce duce la formarea unei enzime cu rol important in detoxifierea hepatica. De asemenea, poate ajuta la regenerarea celulelor hepatice afectate. Se recomanda 1/4 lingurita de turmenic dizolvata intr-un pahar cu apa de 2 ori pe zi.

Radacina de papadie

Radacina de papadie are efect diuretic natural, permitand ficatului sa elimine mai repede toxinele. De asemenea, ajuta la intarirea sistemului imunitar, la echilibrarea nivelului zaharului din sange, la ameliorarea arsurilor la stomac si la calmarea tulburarilor digestive. Se consuma ceaiuri detoxifiante din radacina de papadie de 1-2 ori pe zi.

Alte metode de a mentine sanatatea ficatului includ:

● Limitarea consumului de alcool.
● Evitarea medicamentelor inutile.
● Evitarea contactului cu ace sau obiecte nesterilizate.
● Vaccinarea impotriva hepatitei.
● Evitarea relatiilor sexuale neprotejate cu mai multi parteneri.
● Evitarea substantelor chimice toxice.
● Consumul crescut de apa.
● Consumul crescut de fructe si legume.

Referinte:
(1) Liver disease, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-problems/symptoms-causes/syc-20374502
(2) Livers disorders, link: https://medbroadcast.com/condition/getcondition/liver-disorders
(3) Do liver cleanses work? Evidence and risk, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320371.php
(4) Detoxing Your Liver: Fact Versus Fiction, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/articles-and-answers/prevention/detoxing-your-liver-fact-versus-fiction
(5) Cautiously using natural medicine to treat liver problems, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5442075/
(6) Liver Disease – Ayurvedic Diet, Lifestyle, & Herbal Remedies, link: https://allayurveda.com/blog/powerful-natural-home-remedies-for-liver-disease/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

12 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

12 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

12 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

12 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

12 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

12 luni in urma