Doliul este una dintre cele mai dificile perioade cu care ne confruntam cel putin o data pe parcursul vietii. Care sunt etapele doliului, ce este normal si cum putem face fata mai usor suferintei?
(1) Ce este doliul din punct de vedere psihologic?
(2) Etapele si trairile asociate doliului
(3) De ce este importanta trairea doliului?
(4) Doliul complicat sau patologic
(5) Solutii si sfaturi ca sa faci fata suferintei provocate de pierderea cuiva
Doliul se refera la procesul natural si normal prin care trece o persoana atunci cand sufera o pierdere importanta. De cele mai multe ori pierderea este traita ca o suferinta emotionala coplesitoare, alaturi de numeroase emotii: tristete intensa, vina, furie, dor, frica, singuratate etc.
Pierderea unei persoane dragi este unul dintre cele mai dureroase evenimente de viata. Cu cat persoana pierduta este mai importanta (partener de viata, parinti, frati, copii), cu atat e mai probabil ca suferinta sa fie mai mare.
Deseori asociem doliul cu moartea unei persoane. Insa putem trai starea de doliu si dupa alte pierderi importante:
Doliul este o experienta subiectiva, individuala, care depinde de numerosi factori: personalitatea, experientele de viata, mecanismele de coping (a face fata), importanta pierderii.
Confruntati cu o pierdere, oamenii pot trece prin mai multe etape ale doliului, pana ajung sa se impace su gandul pierderii suferite. Exista mai multe modele ale doliului in literatura de specialitate. Cel mai cunoscut este cel dezvoltat de psihiatrul Elisabeth Kubler-Ross, care consta in 5 etape:
Acest model nu este unanim acceptat de specialistii in sanatatea mintala, pentru ca nu toti oamenii “jelesc” in acelasi mod si nu toti trec progresiv prin aceleasi etape. De altfel, unii autori fac referire la doliu ca la un roller coaster de emotii, cu perioade de progres si perioade in care persoana este din nou cuprinsa de tristete coplesitoare, furie. Unele persoane se pot bloca in anumite stadii ale doliului, avand mari dificultati in a ajunge la etapa finala, cea de acceptare si integrare a pierderii.
Doliul este un proces emotional complex, unic pentru fiecare persoana. Are o durata, un ritm si o intensitate a emotiilor diferite de la o persoana la alta.
Manifestari emotionale
Manifestari fizice
Manifestari la nivel cognitiv
Alte manifestari
Cand pierderea unei persoane apare dupa o perioada lunga de boala si suferinta, doliul poate aparea inainte de moarte (doliu anticipator). Familia, prietenii si chiar persoana bolnava anticipeaza sfarsitul inevitabil, insa acest fapt nu reduce din suferinta celor apropiati atunci cand are loc pierderea.
Cu trecerea timpului, durerea si tristetea pierderii scad in intensitate. Insa perioada de doliu este important sa fie traita, fiind un proces necesar pentru a depasi suferinta si pentru ca persoana sa poata ulterior sa isi continue viata.
Nu exista o perioada “normala” pentru doliu, pentru ca fiecare persoana are propriile reactii in fata unei pierderi si mecanisme diferite de a-i face fata. Poate dura cateva luni sau pana la 1-2 ani, pana cand sa apara acceptarea pierderii si adaptarea la viata din care lipseste persoana pierduta. Durata poate fi influentata de o serie de factori. De exemplu, cu cat relatia dintre persoana in doliu cu cea pierduta a fost mai complicata, cu atat mai greu poate fi integrata pierderea. Circumstantele mortii – moartea prematura, decesul in circumstante violente, nenaturale – pot face, de asemenea, mai dificila acceptarea pierderii.
Grabirea sau fortarea acceptarii pierderii, precum si evitarea sau ignorarea suferintei nu fac decat sa inrautateasca suferinta. Persoana care a suferit pierderea e important sa isi dea voie sa isi traiasca doliul si sa accepte toata suita de emotii pe care le traieste.
Desi pierderea oamenilor dragi este o parte fireasca a vietii, tristetea si socul pierderii pot fi foarte dificil de depasit. Acceptarea pierderii nu inseamna doar a te impaca cu gandul ca persoana respectiva nu mai este, ci si cu ideea unui viitor din care ea nu va mai face parte.
Uneori, impacarea cu pierderea suferita poate sa nu apara sau persoana sa nu mai fie capabila sa isi continue viata asa cum era inainte. In literatura de specialitate se vorbeste despre doliul complicat sau patologic, o forma mai severa decat cea experimentata de majoritatea persoanelor. Doliul complicat se caracterizeaza printr-un dor coplesitor de persoana pierduta si o permanenta cautare a acesteia, un sentiment puternic de lipsa de sens, detasarea si izolarea de majoritatea relatiilor cu ceilalti, tristete intensa cauzata de pierdere care nu se amelioreaza cu trecerea timpului.
Doliul complicat are o frecventa de 10-15% si are ca factori de risc:
In cazuri de doliu complicat, este importanta adresarea catre un specialist in sanatatea mintala.
Cercetarile arata ca majoritatea oamenilor sunt rezilienti. Ei pot depasi experienta dureroasa a unei pierderi, prin propriile puteri si lasand timpul sa treaca, daca au suport de la ceilalti si obiceiuri sanatoase de viata.
(1) Grief: Coping with the loss of your loved one – https://www.apa.org/topics/grief
(2) Grief and Bereavement – https://www.cancer.org/treatment/end-of-life-care/grief-and-loss/grieving-process.html
(3) Coping with Grief and Loss – https://www.helpguide.org/articles/grief/coping-with-grief-and-loss.htm
(4) Grief, Loss, and Bereavement – https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/issues/grief
(5) Grief – https://www.psychologytoday.com/intl/basics/grief
(6) A new approach to complicated grief – https://www.apa.org/monitor/nov04/grief
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…