Dieta pentru prevenirea migrenelor va poate fi de ajutor daca va confruntati deseori cu mari dureri de cap. Trebuie sa stiti totusi ca acestea pot fi provocate de o multime de factori: de la nivelul de stres acumulat pe o perioada de timp, regimul alimentar, tulburarile de somn, pana la schimbarile meteorologice. O dieta alimentara corecta si sanatoasa va duce in timp la prevenirea aparitiei migrenelor.
Milioane de oameni de in intreaga lume se confrunta cu migrene, care sunt tulburari caracterizate printr-o durere de cap ce poate dura pana la 3 zile.
In anul 2001, aproximativ 28 de milioane de americani au prezentat migrene. Cercetarea efectuata in acest sens a aratat o frecventa mai mare la femei decat la barbati. Cauzele principale ale aparitiei migrenei nu sunt cunoscute, dar in parte hormonii, stresul si dieta alimentara nepotrivita joaca un rol foarte important.
Rolul dietei pentru prevenirea migrenelor este a descoperi care sunt factorii declansatori din dieta alimentara ca apoi sa-i putem elimina. Urmatoarea faza consta in introducerea alimentelor si suplimentelor care pot ameliora si reduce in acelasi timp frecventa aparitiei migrenelor.
Iata cum va poate ajuta dieta pentru prevenirea migrenelor.
Modificandu-va dieta prin eliminarea posibilelor alimente „vinovate” – puteti sa identificati mai usor cauzele exacte ale migrenelor. Desi lista alimentelor ce pot fi de vina este lunga, cele mai des intalnite sunt: ciocolata, vinul rosu, cofeina, aspartamul, carnea conservata, branza fermentata, nucile, nitratul, alcoolul si inghetata. Aceasta dieta exclude aceste alimente si este echilibrata din punct de vedere nutrtional. Incearc-o timp de cateva saptamani, pentru a vedea daca scad numarul si intensitatea migrenelor.
Studiile recente arata ca acizii grasi omega-3, asemanatori celor continuti de uleiul de peste, pot ajuta la prevenirea migrenelor. Aceasta dieta include suficient peste in optiunile de meniu, pentru a reduce frecventa migrenelor tale.
Cofeina din cafea, ceai si bauturi „cola”, precum si alte substante „ascunse” in ciocolata si unele medicamente pot agrava migrenele. Acest plan de zi cu zi elimina alimentele care sunt bogate in cofeina si iti propune alternative sanatoase (ca de exemplu, ceaiul de plante si sucurile de fructe).
Exista diversi factori care pot declansa aparitia unei migrene si acum ne referim la ceea ce anume mancan si bem. Conform cercetarilor realizate pe acest subiect, se considera ca declansatoarele migrenelor sunt o parte din alimentele pe care le consumati zilnic. Diversele combinatii de mancaruri si bauturi pot agrava situatia. Iata care sunt alimentele declansatoare comune care pot cauza sau contribui intr-un fel sau latul la aparitia migrenelor:
Prea multa cofeina sau absenta totala a acesteia poate provoca migrene. Cofeina poate ajuta la stoparea migrenelor, dar este recomandat consumul moderat al acesteia. Bauturile care contin cofeina sunt cafeaua, ceaiul verde, ceaiul negru, ciocolata.
Multe alimente contin indulcitori artificiali. Acestia sunt folositi ca alternative pentru zahar recomandat pentru persoanele care au diabet zaharat. Insa, acesti indulcitori pot provoca migrene.
Alcoolul este printre cele mai nocive bauturi care declaseaza migrenele. Conform studiilor, vinul rosu si berea declanseaza in proportie de 25% migrene la persoanele care consuma in mod regulat aceste bauturi. Totodata, alcoolul poate determina deshidratarea, care la randul ei contribuie in mod semnificativ la aparitia durerilor de cap.
Consumul de alimente precum, carnea de vita, sunca, carnati, carne semipreparata sub orice forma, pot provoca migrene. Conform unor studii, alimentele mentionate anterior pot elibera oxidul nitric in sange, care se crede ca dilata vasele din sange din creier. Astfel, oxidul nitric poate provoca migrene sau dureri de cap.
Branzeturile fermentate contin o substanta numita tiramina, care se formeaza atunci cand alimentele se invechesc si astfel se provoaca defalcarea proteinelor. Cu cat branza este mai maturata (mai veche), cu cat mai mare va fi continutul de tiramina. Branzeturile cu un continut bogat de tiramina sunt feta, branza cu mucegi, parmezanul.
La fel ca branzeturile fermentate, alimentele murate si fermentate pot contine cantitati mari de tiramina.
Consumul de alimente congelate, dar si de bauturi pot declansa dureri severe ale capului. Senzatia de injughiere in cap poate sa apara cel mai probabil dupa ce mancati repete anumite alimente foarte reci sau dupa efectuarea exercitiilor fizice cand sunteti supraincalziti.
Alimentele sarate si cele procesate sarate contin diversi conservanti daunatori organismului si astfel, pot provoca migrene la unele persoane. Consumarea unui aport mare de preparate si alimente sarate pot creste tensiunea arteriala, provocand in acelasi timp dureri de cap sau migrene.
Alimentele care amelioreaza si reduc in mod semnificativ migrenele sunt:
Incepe sa iei micul dejun, pranzul, cina si gustarile conform acestui plan, si nu vei mai avea dureri de cap!
Optiunea 1
Sucuri de fructe (mai putin citrice): mere, pere sau piersici;
1 lingura cereale integrale, 1 lingura cereale cu calciu, 1 cana cu lapte dietetic sau lapte de soia si fructe de padure proaspete;
Ceai de plante;
Optiunea 2
Omleta cu bucati de somon prajit sau din conserve si busuioc sau cimbru;
Paine integrala prajita;
Ceai de plante;
Optiunea 3
Paine prajita frantuzeasca cu felii de mere si lapte dietetic;
Suc natural de fructe;
Ceai de plante;
Optiunea 1
Branza de vaci degresata cu paine integrala si salata de varza;
Fructe proaspete;
Ceai de plante;
Optiunea 2
Supa de pui cu susan;
Suc de fructe;
Salata;
Optiunea 3
Sandwich cu salata de ton si paine integrala si frunze de salata;
Morcovi mici, dulci;
Shake de capsune;
Placinte de ovaz;
Optiunea 1
Paste cu sos de miere;
Broccoli fiert la abur;
Batoane de paine cu usturoi;
Salata de fructe proaspete;
Optiunea 2
Peste fript (somon sau ton);
Cartofi copti;
Salata;
Optiunea 3
Cotlet de porc la gratar, cu ghimbir si felii de piersici (fara suc de lamaie);
Piure de cartofi;
Salata de varza cu rosii;
Budinca de orez cu capsune si putina scortisoara.
Exercitiile fizice regulate pot reduce frecventa si intensitatea durerilor de cap si a migrenelor. Atunci cand faceti sport, corpul elibereaza endorfine, care sunt calmante naturale naturale ale organismului. In plus, exercitiile fizice pot reduce in mod semnificativ stresul si va ajuta sa aveti un somn linistit si odihnitor pe tot parcursul noptii.
Un studiu realizat in anul 2011 a constatat faptul ca exercitiile fizice au fost eficiente in reducerea migrenelor. Participantii la studiu faceau sport timp de 40 de minute de 3 ori pe saptamana. Prin urmare, sportul poate fi eficient si un tratament preventiv al migrenelor.
Insa, exista persoane care pot avea dureri de cap sau migrene chiar atunci cand fac exercitii fizice. Un motiv ar fi acela ca o parte din exercitiile fizice executate (sau executate incorent) pot duce la cresterea tensiunii arteriale. Acest lucru nu reprezinta un motiv pentru care sa fie evitat pe viitor acel exercitiu. In schimb, persoanele care se confrunta cu cefalee si migrena severa au nevoie de un plan bine pus la punct pentru prevenirea migrenlor si a durerilor de cap direct de la un medic specialist.
Iata cateva reguli pe care trebuie sa le cunoasteti atunci cand faceti exercitii fizice si vrei sa preveniti durerile de cap:
Daca aveti dureri de cap sau migrene de fiecare data cand faceti exercitii fizice, ar trebui sa consultati un medic specialist ca sa va ofere un plan special si personalizat cu tot ceea ce aveti de facut pentru a putea preveni aparitia migrenelor.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…