Dieta macrobiotica – un nou stil de viata pe care trebuie sa-l incercati

Dieta macrobiotica are rolul de a crea echilibru si vitalitate prin aplicarea principiilor asiatice ale Yin si Yang asupra stilul de viata.

Cuprins:

1. Ce este dieta macrobiotica?

2. Este o dieta sanatoasa?

3. Ce mancam pe tot parcursul dietei?

4. Alimente permise in dieta macrobiotica

5. Alimente interzise in dieta macrobiotica

6. Beneficiile dietei macrobiotice

7. Dezavantajele dietei macrobiotice

8. Dieta macrobiotica este benefica pentru persoanele cu cancer?

9. Idei de meniu

10. Un nou stil de viata cu dieta macrobiotica

Ce este dieta macrobiotica?

Dieta macrobiotica reprezinta un stil de viata sanatos, care pune accentul pe echilibru si armonie. Dieta nu include numai un regim alimentar, ci si un plan riguros orientat pe schimbarea modului de viata. De-a lungul timpului s-a constatat faptul ca persoanele care au decis sa inceapa aceasta dieta fie au dorit sa-si schimbe intru totul stilul de viata, fie s-au confruntat cu diverse boli, precum cele de inima, obezitatea sau cu sindromul premenstrual.

La sfarsitul dietei, persoanele au raportat faptul ca se simt mult mai bine, atat fizic din punct de vedere al sanatatii, dar si la nivel mental.

Dieta macrobiotica pune accent puternic pe consumarea alimentelor naturale, cunoscute si sub termenul de bio. De asemenea, dieta pledeaza pentru eliminarea completa a tuturor produselor ce contin ingrediente artificiale, chimice si a alimentelor semipreparate.

Prin eliminarea produselor ce contin chimicale, aici se numara si produsele cosmetice, de ingrijire si de igiena persoanala sau diverse produse pe care le utilizati pentru casa. Trebuie sa le inlocuiti pe toate cele mentionate cu produse ce contin numai ingrediente naturale.

Echilibru si vitalitate

Termenul de macrobiotic este folosit pentru a descrie un intreg proces, chiar o intreaga filozofie asupra vietii si a mancarii, despre care se spune ca maximizeaza forta vietii, previne si vindeca multe boli, prelungeste durata vietii si aduce o bunastare spirituala.

Bazata pe o filozofie fondata de catre George Ohsawa, dieta macrobiotica are rolul de a crea echilibru si vitalitate prin aplicarea principiilor asiatice ale Yin si Yang asupra stilul de viata.

Intr-un interviu acordat revistei New York Times, sotia fondatorului dietei a spus ca originea numelui reprezinta “o vedere de ansamblu asupra vietii” .

Intreaga dieta macrobiotica cuprinde un regim alimentar strict si se extinde asupra unui nou stil de viata ce trebuie urmat.

George Ohsawa a inceput sa studieze domeniul sanatatii din cauza propriilor boli cu care se confrunta atat el, cat si cei dragi lui din familie. In cele din urma, Ohsawa a pus baza unui dietei care are ca scop sa ajute oamenii sa faca fata stresului vietii moderne, prin incurajarea acestora sa traiasca in armonie, sa gandeasca si sa actioneze intotdeauna pozitiv si sa vada mancarea ca pe un combustibil de care are nevoie organismul pentru a functiona, nu ca pe niste calorii care fac rau.

Fiecare persoana reactioneaza in mod diferit asupra dietelor, insa dovezile arata ca dieta macrobiotica poate contribui la imbunatatirea sanatatii inimii si ajuta la mentinerea unei greutati corporale ideale si corespunzatoare pana la o varsta inaintata.

Este o dieta sanatoasa?

Nu exista dovezi stiintifice conform carora dieta macrobiotica poate vindeca o boala anume, insa dieta urmata conform regulilor are multe beneficii pentru sanatate.

Dieta este in mare parte vegetariana, limitand in acest fel – consumul de grasime animala. Din acest motiv, dieta este benefica pentru persoanele care sufera de diferite boli de inima sau colesterol ridicat.

Aceasta dieta poate fi benefica si pentru unele persoane care au diabet zaharat, deoarece planul alimentar pune foarte mare accent pe consumarea alimentelor sanatoase ce contin carbohidrati, precum sunt cerealele integrale.

Ce mancam pe tot parcursul dietei?

Iata o lista cu indicatorii alimentari pe care trebuie sa ii cunoasteti inainte de a incepe dieta macrobiotica:

  • 50% din cantitatea de calorii trebuie sa provina din alimentele ce contin carbohidratii complexi (uneori pana la 80%), 15% pana la 30% grasimi sanatoase si 10% pana la 20% proteine. Chiar daca carbohidratii sunt consumati in cantitati mari, se evita carbohidratii rafinati, precum cerealele prelucrate si zaharul;
  • O mare parte din carbohidratii din dietele macrobiotice (aproximativ 25% pana la 30% din totalul caloriilor) trebuie sa provina din legume proaspete sau fierte. Acesta este un procent foarte ridicat avand in vedere modul in care legumele contin un numar scazut de calorii;
  • Carbohidratii complexi, cum ar fi orezul brun, orzul, meiul, ovazul si porumbul organic trebuie sa fie, de asemenea, consumate frecvent, reprezentand aproximativ 30% pana la 40% din totalul caloriilor;

Un procent mic, aproximativ 5% din calorii, trebuie sa provina din consumul de peste sau din fructe de mare (consumate, de obicei, de mai multe ori pe saptamana).

Alimente permise in dieta macrobiotica

Consumul de alimente macrobiotice se bazeaza in mare masura pe consumul de cereale intregi si organice. Cerealele integrale trebuie sa reprezinte, de obicei, aproximativ 50% din doza zilnica de hrana a fiecarei persoane. Exemple de alimente:

  • bulgur de grau zdrobit;
  • hrisca;
  • orez brun;
  • quinoa;
  • orez salbatic.

Consumul de legume trebuie sa reprezinte aproximativ o treime din aportul zilnic de alimente. Iata care sunt legumele pe care pe puteti manca zilnic:

  • nap;
  • conopida;
  • broccoli;
  • dovleac;
  • ceapa;
  • ridichi;
  • morcovi;
  • patrunjel;
  • varza verde.

Restul alimentelor si ingredientelor pe care le puteti consuma zilnic sunt:

  • muraturile;
  • fasolea;
  • produse din soia;
  • linte;
  • fructe de mare;
  • uleiul vegetal;
  • condimente naturale, cum ar fi sarea marina fina neiodata.

Pe parcursul dietei macrobiotice este recomandat ca alimentele sa fie preparate in mare parte la abur sau sa fie fierte.

Dieta este bazata in principal pe consumul de cereale intregi si legume cultivate local si care sunt organice, bio. Este ideal sa consumati: 60% cereale integrale, 30% legume, 10% fasole, tofu sau fructe de mare (dupa preferinte, insa doar o data pe saptamana).

Supele sunt mese importante in dieta macrobiotica, deoarece contin multi nutrienti benefici si importanti pentru sanatatea organismului.

Alimente interzise in dieta macrobiotica

Alimentele care trebuie evitate sunt cele picante, lactatele, ouale, carnea, zaharul, alimentele prelucrate.

Insa pentru a intelege exact, iata in prima faza o lista cu alimente care sunt permise a fi consumate ocazional, fie de cateva ori pe saptamana:

  • Seminte si nuci;
  • Castraveti;
  • Salata verde.

Alimente care pot fi consumate rar sau de cateva ori pe luna:

  • Peste
  • Fructe de mare
  • Lactate
  • Oua
  • Pasari de curte: pui, curcan, rata
  • Carne de vita, carne porc

Alimente si bauturi nerecomandate

  • Rosii
  • Ardei
  • Cartofi
  • Alimentele prelucrate precum, painea, prajiturile, biscutii cumparati din magazin;
  • Fructe tropicale precum, mango si ananas;
  • Bauturi ce contin cofeina;
  • Bauturi alcoolice;
  • Sucuri de orice tip;
  • Zahar si produse care contin zahar sau sirop de porumb;
  • Mancare tip fast food;
  • Dulciuri;
  • Mancaruri sau alimente fierbinti;
  • Mancaruri sau alimente picante;
  • Condiment precum, ursturoiul si oregano.

In timpul fiecarei mese este indicat sa mancati intr-o maniera linistita, atenta, lenta si fara surse in jurul dumneavoastra, care va pot distrage, precum televizorul sau telefonul mobil. Totodata, este recomandat sa mancati numai alimentele care va satisfac foamea si pofta de mancare.

 

Beneficiile dietei macrobiotice

  • Dieta este bogata in substante nutrivite si esentiale care ajuta la reducerea anumitor inflamatii.
  • Ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii.
  • Ajuta la sustinerea unei greutati ideale a corpului.
  • Dieta este bazata pe un consum de alimente cu un continut scazut de zahar si de gluten.
  • Ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii.
  • Conform mai multor cercetari, dieta poate preveni aparitia cancerului datorita consumului mare de fitoestrogeni din diverse alimente, precum soia si semintele de susan.

Dezavantajele dietei macrobiotice

In ciuda beneficiilor sale potentiale, consumul de macrobiotice nu este potrivit pentru toata lumea. Daca va plac mancarurile picante sau nu puteti trai fara a savura o ceasca de cafea dis-de-dimineata sau chiar un pahar cu vin ocazional, este posibil ca dieta macrobiotica sa fie prea restrictiva pentru dumneavoastra.

Dieta macrobiotica este, de asemenea, in topul celor mai grele diete de tinut si asta datorita produselor alimentare recomandate, care sunt bogate in sare. Acest lucru, in general, nu este ideal pentru persoanele care au o tensiune arteriala ridicata sau boli de rinichi.

Pentru unele persoanei, consumul de alimente macrobiotice poate determina o reducere prea mare a greutatii corporale. Deoarece dieta este scazuta in grasimi animale, fructe si lactate, aceasta poate oferi prea putine:

  • Proteine;
  • Fier;
  • Magneziu;
  • Calciu;
  • vitamine, inclusiv vitamina B12.

Dieta macrobiotica este benefica pentru persoanele cu cancer?

Exista persoane cu cancer care urmeaza cu strictete dieta macrobiotica ca pe o terapie complementara tratamentului indicat de medicul specialist. Conform unor cercetari, persoanele au spus ca schimbarea dietei si a stilului lor de viata ii ajuta sa se simta multa mai bine si sa gandeasca mai pozitiv. Dieta macrobiotica poate ajuta in acest sens, insa poate avea efecte adverse si chiar daunatoare.

Inainte de inceperea acestei diete, trebuie sa consultati medicul specialist pentru a vedea daca este in regula pentru organismul dumneavoastra sa incepeti o dieta diferita fata de ce ati urmat pana in momentul de fata.

Pana in prezent nu exista dovezi stiintifice care sa afirme faptul ca dieta macrobiotica trateaza cancerul.

Idei de meniu

  • Pentru micul dejun: o piersica, orez brun cu nuci si seminte sau un mic dejun savuros fie cu cereale integrale, fie cu legume. O cana cu ceai din plante;
  • Pentru masa de pranz: o supa de linte, o cantitate mica de peste (somon, ton), legume si o portie de boabe neprelucrate, cum ar fi orezul brun. Ceaiul poate fi consumat pe tot parcursul zilei;
  • Pentru cina: similar cu masa de pranz, cum ar fi supa cu taitei si legume, pasta sau mancare de linte, cu salata de legume, o prajitura fara indulcitori articiali, cereale, o mana de nuci si seminte.

Un nou stil de viata cu dieta macrobiotica

Inainte de a incepe o dieta macrobiotica, este o idee buna sa discutati prima data cu medicul dumneavoastra sau cu un dietetician. Daca decideti sa incercati dieta, este posibil sa fie nevoie sa faceti niste modificari importante si in bucataria dvs., inclusiv in frigider.

Modul in care produsele alimentare sunt preparate si pregatite, precum si tipurile de ustensile de bucatarie folosite sunt foarte importante odata ce ati inceput aceasta dieta macrobiotica. Nu se recomanda gatitul in cuptoarele cu microunde sau cu electricitate in general.

Gatitul macrobiotic este menit sa fie o experienta linistita, departe de haosul noilor tehnologii moderne. Aceasta implica in mod obisnuit utilizarea:

  • lemn natural, netratat;
  • otel inoxidabil;
  • smalt si vase ceramice, tigai si ustensile de gatit.

Ar trebui sa eliminati toate materialele din bucatarie si sa le inlocuiti cu sticla sau otel inoxidabil.

Referinte:

  1. https://draxe.com/macrobiotic-diet/
  2. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/macrobioticdiet
  3. https://www.purplecarrot.com/blog/pros-cons-macrobiotic-diet/
  4. https://www.quickanddirtytips.com/health-fitness/healthy-eating/pros-and-cons-of-a-macrobiotic-diet
  5. https://www.webmd.com/diet/a-z/macrobiotic-diet
  6. https://www.healthline.com/nutrition/migraine-diet#section1
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma