Crupul laringian este o inflamatie a laringelui si a traheei, care ii afecteaza mai ales pe copiii mici. Aflati din materialul urmator care sunt simptomele de crup laringian si tratamentul pentru aceasta afectiune.

Cuprins:

  1. Ce inseamna crup laringian?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Cand trebuie sa mergi la medic?
  5. Tratament
  6. Sfaturi pentru prevenirea inflamatiilor laringiene

Ce inseamna crup laringian?

Crupul laringian este cea mai raspandita conditie respiratorie care ii afecteaza in special pe copii. Este cauzata de inflamatia tractului respirator superior si inferior (a laringelui, traheei si bronhiilor principale) si produce un edem subglotic important.

Tusea, alaturi de alte semne si simptome ale crupului laringian, apar in urma umflaturilor din jurul laringelui, traheei si bronhiilor. Atunci cand tusea forteaza eliminarea aerului prin acest canal ingustat, corzile vocale umflate produc un zgomot asemanator unui latrat. De asemenea, respiratia produce adesea un suierat.

De obicei, afectiunea apare la copiii mai mici. Cu toate acestea, nu este o boala grava, iar majoritatea copiilor pot fi tratati la domiciliu.

Ce virusuri produc afectiunea?

Crupul este, de obicei, cauzat de o infectie virala, cel mai adesea cu un virus paragripal.

Copilul poate contracta un virus prin inhalarea particulelor respiratorii infectate care au fost eliberate in aer prin tuse sau stranut. Virusurile prezente in aceste particule pot supravietui si pe o multime de suprafete, cum ar fi jucariile. Astfel, daca cel mic intra in contact cu o suprafata contaminata si apoi isi atinge ochii, nasul sau gura, infectia poate sa se instaleze in cel mai scurt timp posibil.

Tipuri de crup laringian

Afectiunea este clasificata in functie de cauza sau de simptomele specifice care insotesc tusea.

Crupul viral

Crupul este recunoscut pentru tusea specifica de tip latrat. Crupul viral este cel mai frecvent tip.

Crupul acut este cel mai adesea provocat de un virus si poate fi recurent sau spasmodic. Acestea au o prezentare similara, ceea ce face dificila deosebirea intre cele doua in timpul diagnosticarii.

Potrivit unor cercetatori, crupul spasmodic poate fi provocat de anumiti alergeni, cum ar fi polenul sau intepaturile albinelor, sau poate fi o reactie alergica la antigene virale, mai degraba decat este rezultatul direct al unei infectii virale.

Crupul bacterian

Crupul bacterian este cauzat de o infectie bacteriana. Acest tip este mult mai rar decat crupul viral si poate fi impartit in laringo-traheita bacteriana, laringotraheobronsita (LTB), laringotraheobronhopneumonie (LTBP) si difterie laringiana.

Crupul cu stridor

Stridorul (respiratie suieratoare, ascutita) este des intalnit in cazul unei forme usoare de crup laringian, mai ales atunci cand un copil plange sau este activ. Insa, daca micutul are stridor pe timp de repaus si odihna, acesta poate fi un semn de crup sever. Pe masura ce efortul copilului de a respira creste, acesta poate inceta sa manance si sa bea. De asemenea, micutul poate deveni prea obosit din cauza tusei, iar acest stridor poate fi auzit cu fiecare respiratie.

In cazul crupului cu stridor laringian, pericolul poate fi mare deoarece, uneori, caile respiratorii se pot umfla atat de mult incat copilul abia poate sa respire. In cele mai severe cazuri, sangele micutului ajunge sa nu fie suficient oxigenat. Daca se intampla acest lucru, vizita la spital sau medic este absolut necesara. Din fericire, aceste cazuri mai severe ale bolii sunt extrem de rare.

Cauze

Aceasta afectiune poate avea mai multe cauze.

Crupul viral

Tipurile 1, 2 si 3 ale virusului paragripal produc 80% din totalul cazurilor de crup laringian.

Cea mai frecventa cauza a crupului o reprezinta virusul paragripal 1, cu tipurile 1 si 2 cauzand 66% din infectii. Tipul 4 a fost asociat cu o forma mai usoara a bolii, insa acest lucru nu este atat de bine inteles de catre specialisti.

Urmatoarele virusuri provoaca restul cazurilor de crup:

  • virusul sincitial respirator (RSV)
  • metapneumovirusul uman
  • virusurile gripale A si B
  • adenovirusul
  • coronavirusul
  • mycoplasma

Cum se produce infectia?

Infectia virala urmeaza, de obicei, acesti pasi pana sa se transforme in crup laringian:

  • Virusul infecteaza nasul si gatul.
  • Virusul se raspandeste catre laringe si trahee.
  • Pe masura ce infectia progreseaza, partea superioara a traheei devine umflata.
  • Astfel, spatiul necesar pentru patrunderea aerului in plamani devine mai ingust.
  • Copiii incearca sa compenseze acest lucru respirand mai rapid si mai profunda. Astfel se produc simptomele bolii.
  • Copilul poate deveni agitat si nelinistit deoarece respiratia devine mai dificila. Aceasta agitatie poate, de asemenea, sa provoace o ingustare a laringelui, dificultati de respiratie si sa agravez starea micutului.
  • Efortul depus pentru a respira mai rapid si mai profund este obositor si, in cazurile mai grave, copilul se poate epuiza, iar respiratia ar putea fi imposibila pe cont propriu.

Boala poate avea, de asemenea, factori de risc genetici. Atat crupul spasmodic, cat si crupul acut sunt mai frecvente la copiii ai caror membri de familie au suferit de aceasta afectiune. Riscul de crup spasmodic poate fi, de asemenea, crescut daca pacientul a mai suferit un astfel de episod anterior.

Crupul bacterian

Infectia bacteriana afecteaza, de regula, aceleasi zone ca infectia virala, dar este de obicei mai severa si necesita tratament diferit.

Cele mai multe cazuri de crup bacterian, mai frecvent denumita traheita bacteriana, sunt cauzate de o  infectie bacteriena secundara cu Staphylococcus aureus (S. aureus). Alte bacterii care provoaca boala pot fi S. pyogenes, S. pneumonia, Haemophilus influenza si Moraxella catarrhalis.

Factori de risc

Cei mai expusi riscului de a face aceasta boala sunt copiii cu varstele cuprinse intre 6 luni si 3 ani. Deoarece au cai respiratorii mai mici, copiii sunt cei mai susceptibili de a acuza cele mai multe simptome ale afectiunii.

Simptome

Principalul simptom al crupului este tusea latratoare la copii. Aceasta poate debuta brusc in timpul noptii.

Un copil poate prezenta, de asemenea, un nas curgator, durere in gat, congestie si febra usoara cu cateva zile inainte de aparitia simptomelor de tuse. Crupul este, de cele mai multe ori, o boala usoara si dispare la mai putin de o saptamana. Cazurile severe apar din cauza simptomelor de respiratie grea la copii cauzate de umflarea partii superioare a traheei.

Simptomele sunt usoare la 85% dintre copiii examinati in camera de urgenta pentru simptomele de crup laringian. Forma severa este rara si reprezinta mai putin de 1% din cazuri.

Alte simptome

  • respiratie zgomotoasa sau un suierat in timpul respiratiei, simptom cunoscut sub numele de stridor
  • gat ragusit
  • alte probleme de respiratie
  • deplasarea in sus si in jos a toracelui, mai mult decat in ​​mod normal in timpul respiratiei
  • eczema
  • ochi rosii
  • noduli limfatici umflati
  • deshidratare
  • niveluri scazute de oxigen
  • pielea de culoare albastruie pe degete, unghii de la picioare, lobul urechii, varful nasului, buze, limba si interiorul obrajilor
  • rareori se va produce o febra mare

Simptomele bolii se agraveaza, de obicei, noaptea si, in cele mai multe cazuri, dureaza trei pana la cinci zile.

Complicatiile mai putin frecvente ale crupului includ pneumonia, edemul pulmonar si traheita bacteriana.

Cand trebuie sa mergi la medic?

Daca simptomele copilului sunt severe, se agraveaza, dureaza mai mult de trei pana la cinci zile sau nu raspund la tratamentul la domiciliu, contactati imediat medicul pediatru.

Solicitati asistenta medicala de urgenta in cazul in care micutul:

  • Produce sunete zgomotoase atat la inhalarea aerului, cat si la expirare
  • Produce sunete de respiratie puternica atunci cand nu plange sau este agitat
  • Incepe sa saliveze sau are dificultati la inghitire
  • Pare anxios si agitat sau obosit si apatic
  • Respira mai repede decat de obicei
  • Se chinuie sa respire
  • Dezvolta o culoare albastruie sau cenusie pe pielea din jurul nasului, gurii sau unghiilor (cianoza)

Diagnostic

Crupul este de obicei diagnosticat de un medic care:

  • va observa respiratia copilului
  • il va asculta pe cel mic in zona pieptului cu un stetoscop
  • va examina gatul copilului

In unele cazuri, pot fi facute radiografii sau alte teste pentru a exclude alte potentiale afectiuni.

Diagnosticarea poate confirma tipul si severitatea afectiunii.

Crupul laringian apare cel mai probabil la sugari si copiii cu varste cuprinse intre 3 luni si 6 ani.

Simptomele crupului laringian nu apar la copiii mai mari si la adolescenti, deoarece pasajele de respiratie sunt mai mari la acestia, iar inflamarea tractului respirator superior nu produce aceste semne. In cazuri rare, copiii mai mari de 6 ani pot face aceasta boala.

Tratament

In cazurile destul de grave in care se justifica ingrijirea medicala, doctorul este cel care va decide ce variante de tratament sunt necesare. In plus, medicul va hotari daca este nevoie de  internarea in spital.

Crupul faringian este in majoritatea cazurilor usor si poate fi tratat acasa. Pentru acest lucru, poate fi prescrisa o singura doza de dexametazona administrata pe cale orala. In plus, medicul ii va sfatui pe parinti cum sa gestioneze simptomele si cand sa solicite asistenta medicala suplimentara.

Corticosteroizii

Dexametazona este un medicament cu corticosteroizi. S-a constatat in urma anumitor studii ca o singura doza de dexametazona administrata pe cale orala a fost suficienta in cazul copiilor cu o forma usoara a bolii. Astfel, s-a redus numarul de copii care au revenit la doctor pentru ingrijiri medicale in urmatoarele 7 pana la 10 zile.

In schimb, medicul poate recomanda o evaluare inainte de a prescrie orice medicament daca un copil este prea mic, daca are anumite afectiuni medicale de baza sau pare foarte bolnav.

Medicamentele cu steroizi nu scurteaza durata bolii, dar au efecte antiinflamatorii si pot reduce severitatea problemelor respiratorii.

Epinefrina

Epinefrina este de asemenea eficienta in reducerea inflamatiei cailor respiratorii si poate fi administrata prin inhalare daca simptomele sunt mai grave. Epinefrina actioneaza rapid, dar efectele sale se epuizeaza repede. Copilul va trebui sa ramana sub observatie medicala in camera de garda timp de mai multe ore inainte de a pleca acasa pentru a determina daca este necesara o a doua doza.

Tratamentul la domiciliu

Exista o serie de strategii prin care parintii pot gestiona simptomele de crup faringian la domiciliu.

Mentineti calmul

In primul rand, parintii trebuie sa pastreze calmul copilului pentru a evita aparitia simptomelor bolii. Plansul poate agrava aceste semne.

Asezati-l intr-o pozitie verticala

Copiii cu respiratie suieratoare ar trebui plasati intr-o pozitie verticala.

Asigurati un aer umed

Desi nu exista dovezi privind beneficiile acestei practici, multi parinti cred ca aerul umed sau aerul racoros pot imbunatati respiratia copilului. Pentru a avea parte de un aer umed, puteti folosi un umidificator sau puteti sta cu copilul intr-o baie plina cu aburi produsi de apa calda de la dus. Daca este racoare, puteti deschide geamul pentru ca micutul sa poata respira aerul rece.

Oferiti-i lichide

Laptele matern sau laptele praf pot fi o alegere-minune in cazul bebelusilor. Copiii mai mari pot fi linistiti cu supa sau fructe.

Incurajati odihna

Somnul il poate ajuta pe copil sa lupte impotriva infectiei.

Optati pentru medicamente impotriva febrei

Daca cel mic are febra, ii puteti administra medicamente eliberate fara prescriptie medicala, cum ar fi acetaminofenul.

Renuntati la medicamentele pentru raceala

Aceste medicamente nu sunt recomandate copiilor de orice varsta si pot fi nocive pentru copiii mai mici de 2 ani. In plus, medicamentele anti-tuse nu vor fi de ajutor in cazul crupului laringian.

Tusea copilului se poate imbunatati in timpul zilei, dar poate reveni noaptea.

Sfaturi pentru prevenirea inflamatiilor laringiene

Pentru a preveni aceasta afectiune, recomandarile sunt asemanatoare cu cele de prevenire a racelii si gripei.

  • spalarea manuala frecventa este cea mai importanta
  • tineti copilul departe de oricine este bolnav
  • incurajati-l pe copil sa tuseasca sau sa stranute in cot si nu in palma.

Vaccinarile sunt principala masura de siguranta pentru prevenirea infectiilor mai grave.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/croup/symptoms-causes/syc-20350348
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/155932.php
  3. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/chest-lungs/Pages/Croup-Treatment.aspx
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma