Furuncul este o inflamatie subcutanata infectioasa si dureroasa, care formeza un abces cu supurare abundenta si este format in jurul unui fir de par si a gladelor sebacee asociate lui. Afla care sunt cauzele si cum poti preveni aparitia unui furuncul in urmatorul articol!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Cauze si factori de risc

3. Simptome

4. Cand trebuie sa mergi la medic?

5. Tratament

6. Masuri de preventie

Informatii generale

Furunculul se dezvolta pe piele, de regula in jurul unui folicul de par, zonele cele mai frecvente in care apar fiind axilele, zona inghinala, fata, gat, ceafa, fesele. Un carbuncul (sau furunculoza) este un furuncul urias sau un grup de furuncule ce se pot dezvolta in diverse parti ale corpului. Furunculele si carbunculele sunt vizibile imediat in timp ce un abces nu se vede deloc sau apare ca o mica umflatura. Majoritatea furunculelor se retrag sau fac un cap si se sparg.

Cauze si factori de risc

Furuncul este o infectie care ramane adesea interna si are tendinta sa se dezvolte pana la evacuarea sub forma de puroi. Furunculele se datoreaza unor infectii bacteriene, iar daca apar in mod repetat este un semn de subrezire a sistemului imunitar. In plus, furunculele apar in mod frecvent si la pacientii cu afectiuni cronice ca diabet zaharat, alcoolism, avitaminoza, nefrita.

Stafilococul este o bacterie care se gaseste pe tegument si devine patogena daca patrunde in organism prin diverse solutii de continuitate (zgaririeturi, taieturi, intepaturi). Astfel ca, stafilococul este agentul determinator pentru majoritatea furunculelor.

Cauze psihoemotionale

Furunculul este infectia unui folicul al firului de par sau a unei glande sebacee a pielii, care ramane in prima faza in interior, ca apoi sa iasa sub forma de puroi.

Furunculul o reflectare a ceea ce este putred in fiinta noastra, ceea ce ne infecteaza, ceea ce ramane in interior, vazandu-se totusi. Atitudinea noastra fata de ceea ce ne jeneaza, va fi de a nu ne exprima in mod real si sincer. Lectia ce ar trebui invatata este ca nu ar trebui sa facem pe victima altuia sau a evenimentelor exterioare pentru ceea ce ni se petrece in viata noastra.

In cazul furuncului este necesara, uneori, incizia, este necesar sa-l taiem pentru a putea face sa iasa puroiul, pentru a putea sa-l curatam. Adica trebuie sa fim transanti, daca se poate spune asa, pentru ca lucrurile sa se clarifice, sa se limpezeasca. Este necesar sa reflectam asupra claritatii asteptarilor noastre, a cererilor noastre, a motivelor actiunilor noastre. In aceasta afectiune, ceva intra in putrefactie in fiinta noastra pentru ca nu poate fi scos la aer, la lumina. Aici poate fi vorba si de o frica inconstienta care determina atitudini neadecvate. Necesitatea clarificarii, curatirii (intentiilor sau gandurilor) este cu atat mai mare cu cat furunculul este mai mare.

Furuncul si starea de furie

Persoana care este afectata de furuncul simte o furie intensa, o angoasa si o teama in fata unei situatii care ii otraveste viata. Ea este foarte tulburata si nu poate exprima nimic din aceasta furie.

Furunculul indica o furie refulata de mai mult timp, insotita si de o depresie interioara cu un sentiment de neputinta si de esec. Placerea de a trai este inecata in tristete si furie, si exista si o culpabilitate traita in relatie cu acea furie. La fel ca peste tot, daca nu facem ordine si curatenie in ganduri, in intentii, se pot instala infectia si murdaria interioara. Furunculul ne aminteste ca ar fi momentul, poate sa se faca curatenie in ganduri si intentii. Este legat probabil si despre un sentiment de rusine sau o teama ascunsa in fiinta noastra.

Simptome

Semnul cel mai evident de furuncul este prezenta la nivel tegumentar a unei colectii supranivelata si foarte dureroasa de consistenta dura si de dimensiuni reduse (1-2 cm ). In zile urmatoare zona afectata isi mareste dimensiunile si devine si mai dureroasa si mai moale, dupa care apare o flictena galbuie in varful furuncului. Colectia locala de puroi devine purulenta dupa 5 – 7 zile. In cazul acestei afectiuni, infectia se manifesta uneori foarte vizibil prin aparitia unei stari alterate de sanatate.

Uneori aceste furuncule sunt insotite de aparitia febrei sau de  frisoane si prin marirea ganglionilor limfatici ce indica astfel prezenta unei infectii.

Desi furunculul nu este in sine o afectiune grava ce necesita un tratament de urgenta atunci cand apare o stare de sanatate alterata prin cresterea semnificativa a temperaturii  pacientii sunt sfatuiti sa se adreseze medicului specialist pentru tratarea corespunzatoare a infectiei. Medicii nu recomanda sub nicio forma agresarea furunculului prin inteparea lui cu un ac sau alte obiecte. De regula, aceste proceduri determina suprainfectarea furunculului agravand afectiunea si intarzaind procesul de vindecare.

Alte simptome:

  • Roseata
  • Umflatura
  • Durere
  • Aparitia unui punct alb sau galben in centrul umflaturii
  • Senzatie de oboseala cronica
  • Febra
  • Stare generala de rau
  • Ganglionii lifatici din zona devin umflati

Factorii de risc

Furuncul rezulta dintr-o infectie bacteriana sau fungica. Riscurile acestuia pot include:

  • Daca aveti o afectiune a pielii cum ar fi acnee, psoriazis sau eczema, este mai probabil sa aveti un furuncul in piele, ceea ce ar putea duce la coacerea si marirea acestuia.
  • Daca sunteti in contact strans cu cineva care are un furuncul pe o anumita zona a pielii, puteti contracta bacteriile care au provocat aparitia umflaturii rosiatice.
  • Daca aveti un sistem imunitar slabit, aveti un risc crescut de a dezvolta un furuncul.
  • Daca aveti diabet zaharat, riscul este crescut, deoarece este mai greu sa luptati impotriva unei infectii in acest caz.
  • Daca sunteti supraponderal, riscul de aparitie a unui furuncul pe o anumita zona a pielii poate fi crescut.

Cand trebuie sa mergi la medic?

Daca un furuncul este foarte dureros si nu trece dupa metode te tratare naturista fara prescriptie medicala, atunci e cazul sa consulatati un medic.

Diagnosticul acestei afectiuni este pus de medicul specialist care realizeaza examenul fizic local. Daca se suspicioneaza ca infectia este grava se realizeaza hemocultura si hemograma pentru a decela prezenta bacteriei in sange si in puroi. De importanta majora este si realizearea antibiogramei – test special realizat folosind lichidul drenat din furuncul, pentru a se stabili spectrul anibioticului la care germenele este sensibil.

Tratament

Tratamentul medicamentos clasic pentru furuncul este administrarea de catre medic a antibioticului cel mai eficient. Tipul antibioticului este stabilit in urma rezultatelor din antibiograma. In paralel se pot administra si medicamente analgezice pentru calmarea durerilor ce pot apare. De asemenea, se pot administra diverse unguente sau creme cu propietati antibacteriene dupa care se aplica un bandaj steril.

Furunculul se poate drena dupa fistulare spontana sau daca nu se poate inciza la spital. Atunci cand apare un furuncul acesta nu se stoarce pentru ca risca sa se raspandeasca infectia.

Tratament naturist

Cataplasme (pasta) cu plante

O metoda eficienta pentru vindecarea furunculelor este folosirea cataplasmelor cu plante. Cataplasmele se pregatesc din plante macinate uscate si umezite cu apa fierbinte din care se realizeaza o pasta omogena. In aceasta pasta se adauga cateva picaturi de uleiuri de levantica, cimbru sau eucalipt. Apoi se inmoaie o bucata de tifon si se pune pasta preparata. Se aplica peste zona afectata si fixeaza cu un bandaj care se mentine cam o ora pana ce se raceste.

Cataplasme cu alte plante

Urmatoarele plante medicinale ca brusturele, branca ursului, galbenelelele, lumanarica, sapunarita, soc, tutita mare, uscate si macinate se pot folosi atat ca pentru realizarea cataplasmelor cat si pentru adminstrare sublingual de 4 ori pe zi cate 2 – 3 grame din acest amestec. Aceste plante pot declansa vindecarea rapida si rebsorbtia acestor furuncule fara sa fie nevoie sa se incizeze.Mai ales dupa baie se poate pune o compresa calda care se pastreaza pana cand se raceste.

  • Cataplasmele fierbinti facute cu plante medicinale ca nalba mare, brusture ajuta furunculele sa se coaca si sa faca varf. Cataplasmele cu varza sunt si ele foarte eficiente pentru drenarea puroiului. Asfel se scufunda frunzele de varza alba in apa clocotita pentru a se inmuia dupa care se racesc si se invelesc in tifon. Apoi se administreaza aceasta cataplasma peste furuncul si se recomanda sa se schimbe o data pe zi.
  • Usturoiul si echinaceea administrate oral ajuta la intarirea sistemului imunitar si opresc infectia. Un obicei sanatos este sa se adauge cativa catei de usturoi in mancare sau sa se administreze capsule /tablete de usturoi conform indicatiilor de pe cutia produsului.
  • alta metoda eficienta pentru tratamentul furuncului este administrarea de tinctura sau capsule de echinacea sau chiar administrare de planta macinata sublingual.
  • Cataplasmele cu argila sunt de un real ajutor si ajuta organismul ca sa se autovindece.
  • Baile sulfuroase si helioterapia sunt o alta modalitate naturala si gratuita pentru a ajuta organismul sa se vindece singur.

Alimente recomandate

Pentru cresterea imunitatii organismului medicii naturisti mai recomanda sa se consume multe plante si alimente bogate in vitamina C ca de exemplu lamaile, grepfruit, portocale, macesele, catina. Aceste alimente miracol curata atat limfa cat si intregul organism ajutandu-l sa se restabileasca foarte repede si usor. Biterul suedez, tinctura de propolis, aloe vera sunt alte produse naturiste miraculoase e un real ajutor pentru  pastrarea in conditii optime a sistemului imunitar.

Masuri de preventie

O etapa importanta pentru prevenirea furuncului este igiena riguroasa a zonelor piloase si tratarea corespunzatoare a ranilor minore aparute pe tegumente. In aceasta directie se foloseste pentru igiena locala un sapun antibacterian. O alta metoda pentru prevenirea furunculului este sa se intareasca rezistenta la infectii mancand mai putine alimente care contin zahar, faina alba si grasimi saturate dar in schimb consumul de fructe si legume cat si a usturoiului proaspat este o modalitate de prevenire a infectiilor ce determina formarea furunculului.

Daca furunculul s-a spart este bine sa nu se faca baie, ci doar dus pentru a nu raspandi infectia. La furunculele care sunt intacte se recomanda sa se faca o baie in care se pune in apa de baie 2 pumni de sare amara si se scufunda zonele afectate de furuncul in acea apa cam 15 minute.

 

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321270.php
  2. https://www.healthline.com/health/cyst-vs-boil
  3. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/boils
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma