Hepatita B este o boala contagioasa a ficatului, de natura infectioasa, care poate fi de lunga durata. Aflati mai multe despre hepatita B din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este hepatita B?
  2. Cauze
  3. Simptome hepatita B
  4. Diagnostic
  5. Complicatii hepatita B
  6. Tratament
  7. Regim alimentar in hepatita B
  8. Masuri de preventie

Ce este hepatita B?

Hepatita B este o infectie grava a ficatului cauzata de virusul hepatitei B (VHB). Pentru unele persoane, infectia cu virusul hepatitei B devine cronica, ceea ce duce la insuficienta hepatica, cancer hepatic sau ciroza.

Introducere

Cele mai multe persoane adulte infectate cu virusul hepatitei B, se vindeca total, chiar daca semnele si simptomele lor sunt severe. Sugarii si copiii sunt mult mai susceptibili de a dezvolta o infectie cu hepatita cronica B. Cu toate ca nu exista un remediu pentru hepatita B, exista la ora actuala disponibil un vaccin eficient care este capabil sa previna boala. In cazul persoanelor infectate, acestea trebuie sa ia anumite masuri de precautie pentru a preveni raspandirea HVB la alte persoane.

Cauze

Hepatita B transmitere

Infectia cu hepatita B este determinata de virusul hepatitei B (HVB). Virusul se transmite de la o persoana la alta prin sange, sperma sau alte fluide corporale. Cand virusul HVB ajunge la ficat, aceasta invadeaza celulele hepatice si incepe sa se inmulteasca. Acest lucru duce la inflamatia ficatului si, drept urmare, la semnele si simptomele de infectie cu hepatita B.

Cum se transmite hepatita B

  • Contact sexual neprotejat cu un partener infectat al carui sange, saliva, sperma sau secretii vaginale intra in contact cu cealalta persoana.
  • Schimb de ace si seringi contaminate cu sange infectat cu virusul hepatic B intre persoane care isi administreaza intravenos droguri.
  • Intepaturi accidentale cu ace contaminate. Hepatita B este o preocupare permanenta pentru angajatii din sistemul sanitar sau oricine altcineva care vine in contact cu sangele uman.
  • Femeile gravide infectate cu HVB pot transmite virusul copiilor lor, la nastere.

Hepatita B – tipuri

Infectia cu virusul hepatitei B poate sa fie de scurta durata (hepatita B acuta) sau de lunga durata (hepatita cronica B). Infectiile acute ale hepatitei B dureaza mai putin de sase luni. In cazul in care boala este acuta, sistemul imunitar este de obicei in masura sa elimine virusul din organism. Astfel, pacientul se poate  recupera complet in cateva luni. Cei mai multi oameni care se imbolnavesc de hepatita B, ca adulti, fac o forma acuta de infectie.

Riscuri

Infectia cronica cu virusul hepatitei B dureaza in jur de sase luni sau mai mult. Atunci cand sistemul imunitar nu poate lupta impotriva virusului, infectia cu virusul hepatitei B se mentine pentru tot restul vietii, putand declansa boli grave, cum ar fi ciroza sau cancerul la ficat. Cei mai multi dintre copiii infectati cu HVB la nastere si dintre copiii infectati cu varste intre 1 si 5 ani, devin cronici. Infectiile cronice pot ramane asimptomatice timp de zeci de ani pana cand persoana ajunge sa faca o forma grava de hepatita B.

Simptome hepatita B

Semnele si simptomele hepatitei B apar de obicei la aproximativ trei luni dupa infectare si pot varia de la manifestari usoare pana la manifestari severe.

Hepatita simptome

  • durere abdominala
  • urina inchisa la culoare
  • scaune decolorate
  • febra
  • dureri articulare
  • pierderea poftei de mancare
  • greata si varsaturi
  • slabiciune si oboseala persistenta de la cateva saptamani la cateva luni
  • ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter).

Cei mai multi dintre sugarii si copiii cu hepatita B nu dezvolta semne si simptome. Acelasi lucru este valabil si pentru unii adulti.

In cazul expunerii la virusul hepatitei B, trebuie contactat imediat medicul pentru aplicarea unui tratament preventiv care ar putea reduce riscul de infectie. Dar tratamentul trebuie sa fie administrat in termen de 24 de ore de la expunerea la virusul hepatitei B.

Impact

Hepatita virala B este o infectie virala de 100 de ori mai contagiosa decat infectia cu virusul HIV. Din aceasta cauza este cea mai frecventa afectiune cronica din lume. Aproximativ 2 miliarde de oameni din intreaga lume (1 din trei oameni) sunt bolnavi de hepatita B.

In Romania, in momentul de fata, exista aproximativ un milion de persoane purtatoare de virus HVB care au intrat in contact cu virusul de hepatita virala B.

Astfel, riscul de infectie cu virus hepatic B este crescut in caz de:

  • sex neprotejat cu mai mult de un partener
  • sex neprotejat cu o persoana care este infectata cu HVB
  • contacte sexuale cu persoane care sufera de o infectie cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea sau chlamidia
  • contacte sexuale intre barbati (homosexuali)
  • folosirea acelorasi ace in timpul administrarii intravenoase de droguri
  • locuirea impreuna cu o alta persoana care are o infectie cronica cu HVB
  • locuri de munca (spitale, laboratoare de analiza, camine de copii sau batrani, etc.) in care angajatii pot fi expusi la contactul cu sange uman infestat
  • pacienti care primesc hemodializa pentru stadiul final al bolii renale
  • turisti ce viziteaza regiuni cu risc mari de infectare cu HVB, cum ar fi Africa, Asia Centrala si de Sud-Est, Europa de Est.

Diagnostic

Analize hepatita B

Screening-ul persoanelor sanatoase pentru depistarea hepatitei B

Uneori, medicii testeaza anumite persoane sanatoase pentru depistarea infectiei cu virusul hepatitei B. Se recomanda aceasta, deoarece infectia cu virusul hepatitei B incepe sa afecteze  ficatul inainte de aparitia oricarui semn sau simptom. Testarea pentru infectia cu virusul hepatitei B, in cazul persoanelor care au un risc ridicat de a intra in contact cu virusul, ar putea ajuta pacientii sa inceapa tratamentul sau sa adopte modificari ale stilului de viata care pot incetini deteriorarea ficatului.

Candidati pentru screening

Printre persoanele care ar putea fi candidate la procedura de screening pentru infectia cu virusul hepatitei B s-ar putea numara:

  • cele care locuiesc cu o persoana care este infectata cu virus hepatic B
  • persoane care au intretinut relatii sexuale cu parteneri infectati cu virusul hepatic B
  • pacienti cu valori anormale, inexplicabile, ale testelor hepatice
  • pacienti infectati cu virusul HIV
  • imigranti, inclusiv copii adoptati international, din zone ale lumii unde hepatita B este mult mai prezenta, inclusiv Asia, insulele din Pacific, Africa si Europa de Est
  • persoane care isi injecteaza droguri
  • detinuti
  • barbati homosexuali
  • persoane care primesc dializa renala
  • cei care iau medicamente care suprima sistemul imunitar, cum ar fi medicamente antirespingere utilizate dupa un transplant de organe
  • femeile gravide

Analize de sange

Printre analizele de sange folosite pentru a diagnostica infectia cu virusul hepatitei B se numara:

AgHBs

Antigenul de suprafata al virusului hepatitei B (AgHBs) este o componenta a invelisului extern al virusului. Rezultatul pozitiv pentru acest antigen inseamna ca exista o infectie activa  cu virusul hepatic B care se poate transmite cu usurinta si altor persoane. Un test negativ inseamna ca, in prezent, infectia nu este activa.

Anti HBS

Anticorpul de antigen de suprafata al hepatitei B (anti-HBs) este un test care determina prezenta anticorpilor la HVB. Prezenta anticorpilor poate fi din cauza unei infectii HBV anterioare care s-a vindecat. Sau aceasta poate insemna ca persoanele au fost vaccinate. In ambele cazuri, un test pozitiv anti-HBs inseamna ca aceste persoane nu pot transmite infectia altor persoane sau ca sunt protejate de vaccin sau de propria imunitate naturala.

Anti-HBc

Acest test determina daca pacientul a avut sau are in prezent o infectie cu hepatita B. Anticorpul antigenului de nucleu al hepatitei B (anti-HBc) identifica persoanele care au avut o infectie cu HVB. Daca testul este pozitiv pentru anticorpii de baza ai hepatitei B, este posibil ca  infectia cronica cu virusul HVB sa fie transmisibila. Un rezultat pozitiv ar putea insemna, de asemenea, starea de convalescenta dupa o infectie acuta sau au o usoara imunitate la HBV, care nu poate fi altfel detectata. Acest test este interpretat in functie de rezultatele celorlalte doua teste.

Alte teste

Analize de sange pentru evaluarea functiei hepatice, dintre care cele mai folosite sunt:

  • bilirubina
  • transaminazele (TGO , TGP)
  • fosfataza alcalina
  • gama glutamiltranspeptidaza (GGT)
  • determinarea proteinelor plasmatice
  • amoniacul sanguin
  • lipidele plasmatice

Prelevarea unei probe de tesut hepatic sau biopsia hepatica, prin care un mic fragment de tesut hepatic este scos pentru analize de laborator. Biopsia poate arata gradul leziunilor hepatice si poate ajuta la determinarea celui mai potrivit tratament.

Viremie hepatita B

In urma testelor, daca viremia (prezenta virusului in sange) este mare, pacientul prezinta riscuri mari de evolutie a bolii spre ciroza sau cancer hepatic.

Complicatii hepatita B

Infectia cronica cu virusul hepatic B poate duce la complicatii grave, cum ar fi:

Cicatrizarea ficatului (ciroza)

Inflamatia produsa de infectia cu virusul hepatitei B poate duce la cicatrizarea ficatului (ciroza). Aceasta este o boala grava care poate afecta capacitatea ficatului de a functiona.

Cancer de ficat

Persoanele care sufera de hepatita B prezinta un risc crescut de cancer la ficat.

Insuficienta hepatica

Insuficienta hepatica acuta este o afectiune in care functiile vitale ale ficatului se opresc. Cand se intampla acest lucru, transplantul de ficat este necesar, fiind singura solutie de mentinere in viata a pacientului.

Alte conditii

Persoanele cu hepatita cronica B pot dezvolta afectiuni renale sau inflamatii ale vaselor de sange.

Tratament

Daca o persoana are informatii ca a fost expusa la virusul hepatitei B, se recomanda contactarea imediata a medicului pentru primirea unei doze injectabile de imunoglobulina pentru hepatita B. Acest lucru trebuie sa aiba loc in termen de 24 de ore de la ora la care a avut loc contactul cu virusul, pentru a opri dezvoltarea hepatitei B.

Tratamentul formei acute de hepatita B

Daca medicul stabileste ca infectia cu hepatita B este acuta, ceea ce inseamna ca este de scurta durata si se va vindeca de la sine, s-ar putea sa nu fie nevoie de tratament. In schimb, medicul prescrie tratament medicamentos pentru reducerea semnelor si simptomelor pe care le are bolnavul in timp ce corpul se lupta cu infectia. Medicul poate recomanda efectuarea de analize sange pentru a vedea evolutia bolii.

Tratamentul hepatitei B cronice

In cazul diagnosticului de infectie cronica cu virusul hepatitei B, medicul poate recomanda:

Injectii cu interferon

Interferonul alfa-2b (Intron A) este o versiune realizata de om a unei substante produse de organism pentru combaterea infectiilor. Aceasta terapie este folosita in principal pentru tinerii cu hepatita B care doresc sa evite tratamentul pe termen lung sau pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate la cativa ani dupa terminarea terapiei. Interferonul nu trebuie administrat in timpul sarcinii. Poate avea efecte secundare precum:

  • greata
  • varsaturi
  • dificultati de respiratie
  • depresie

Medicamente antivirale

Acestea ajuta organismul sa lupte impotriva virusului si diminueaza capacitatea de lezare a ficatului. Exista disponibile mai multe medicamente dintre care medicul le va alege pe cele mai potrivite.

Noutati tratament hepatita B

Terapia fara interferon pentru hepatita B reprezinta una dintre cele mai inovatoare tratamente pentru aceasta afectiune. Este vorba despre tehnologia cu nanoparticule, disponibila de ceva timp si in Romania.

Transplant de ficat

Daca ficatul este in stare grava, se poate lua in calcul un transplant de ficat, in timpul caruia chirurgul indeparteaza ficatul bolnav si il inlocuieste cu un ficat sanatos. Ficatul pentru transplant provine de cele mai multe ori de la donatori decedati, desi uneori poate proveni si de la donatori aflati in viata.

Hepatita B vindecare completa

In forma acuta, hepatita B se vindeca, de cele mai multe ori, complet si fara urmari. Pentru ca afectiunea sa aiba sanse mari de vindecare in orice forma, este necesara diagnosticarea timpurie si inceperea la timp a tratamentului, inainte de a se ajunge la afectarea grava a ficatului.

Protejarea celorlalti

Daca ati fost infectat cu virusul hepatitei B, este necesar sa luati masuri pentru a proteja alte persoane de transmiterea virusului. De exemplu:

  • Luati masuri de protectie pentru a face viata sexuala mai sigura
  • Singura modalitate de a va proteja partenerul sexual sau partenerii de la transmiterea infectiei este de a evita contactul sexual. Daca alegeti sa faceti sex, avertizati-va partenerii despre riscul de transmitere a VHB. Utilizati un prezervativ nou din latex de fiecare data cand aveti contacte sexuale. Dar trebuie avut in vedere ca prezervativele pot reduce riscul de raspandire a VHB, dar nu elimina complet riscul de imbolnavire.
  • Comunicati partenerului sau partenerilor sexuali ca aveti VHB
  • Acestia trebuie sa fie testati si sa primeasca ingrijiri medicale in cazul in care au preluat virusul. De asemenea, ei trebuie sa stie statutul lor VHB, astfel incat acestia sa nu infecteze alte persoane.

Nu folositi in comun ace sau seringi

  • Daca utilizati droguri, nu folositi aceleasi ace sau seringi cu alte persoane.
  • Nu donati sange sau organe. Donarea de sange sau organe infectate raspandeste virusul.
  • Nu utilizati in comun lame de ras sau periute de dinti. Aceste instrumente de igiena pot purta urme de sange infectat.
  • Daca sunteti gravida, comunicati medicului ca sunteti infectata cu HVB. In acest fel, copilul poate fi tratat la scurt timp dupa nastere.

Tratamente alternative

Fitoterapie

Plantele cu proprietati hepato-protectoare si hepato-regeneratoare sunt armurariu, rostopasca, catina alba, anghinare, sunatoare, cicoare, levantica, roinita, menta, papadie, coada soricelului, tintaura, gentiana.

Gemoterapie

Extract din muguri de alun – antiscleros cu actiune polivalenta pe tesutul hepatic, permitand refacerea elasticitatii acestuia. Acest gemoderivat este indicat ca adjuvant in ciroza hepatica, hepatite virale si cronice, hepatopatie alcoolica si complicatiile acestora. Se administreaza 50 picaturi diluate in 100 ml apa, de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale.

Apiterarapie

Administrarea produselor apicole (propolis, pastura, miere de albine, polen, apilarnil), dar in special polenul in amestec cu miere, este eficienta in vindecarea patologiilor hepatice, rezultatele fiind vizibile in 3-4 saptamani. O cura dureaza circa 3-4 luni.

Regim alimentar in hepatita B

Includeti in dieta zilnica o varietate de alimente nutritive din fiecare din cele patru grupe majore de alimente:

  • Mancati o multime de legume si fructe.
  • Mancati o multime de paine si cereale, de preferat, intregrale.
  • Consumati lapte si produse lactate, de preferinta cu continut scazut de grasimi.
  • Consumati carne slaba, carne de pasare, fructe de mare, oua sau alternative.
  • Beti multe lichide in fiecare zi, in special apa.
  • Evitati sau reduceti aportul de alcool pentru a reduce riscul aparitiei complicatiilor legate de hepatita.

Pregatiti alimente, bauturi si gustari:

  • Cu grasime minima adaugata, in special grasimi saturate.
  • Cu continut scazut de sare. Daca folositi sare, alegeti sarea iodata.
  • Cu zahar adaugat in cantitati mici. Consumati cat mai putine alimente cu continut ridicat de zahar.

Masuri de preventie

Luati in considerare vaccinul hepatitic B

Vaccinul hepatitei B este de obicei administrat sub forma unei serii de trei sau patru injectii intr-o perioada de sase luni. Vaccinul nu duce la imbolnavire de hepatita B.

Vaccinul hepatitei B este recomandat pentru:

  • toti copiii, incepand de la nastere
  • toti copiii si adolescentii care nu au fost vaccinati la nastere
  • oricine este tratat pentru o infectie cu transmitere sexuala
  • persoane cu diverse handicapuri care traiesc intr-un cadru institutional
  • personalul medical, lucratorii de urgenta si alte persoane care vin in contact cu sange la locul de munca
  • persoanele infectate cu HIV
  • barbati homosexuali
  • cei care au parteneri sexuali multipli
  • persoanele cu boli hepatice cronice
  • consumatorii de droguri ilegale administrate pe cale injectabila
  • cei care traiesc impreuna cu bolnavi de hepatita B
  • persoane cu boli de rinichi in stadiu terminal
  • partenerii sexuali ai unei persoane care are hepatita B
  • turisti care isi planifica o calatorie intr-o zona a lumii, cu o rata mare de infectie cu hepatita B.

Vaccin hepatita B pret

In medie, pretul pentru doza de vaccin impotriva hepatitei B este de 54 de lei.

Alte modalitati de a reduce riscul de HBV includ:

Cunoasterea starii de sanatate a oricarui partener sexual

Nu va angajati in relatii sexuale neprotejate daca nu sunteti absolut sigur ca partenerul nu este infectat cu VHB sau orice alta infectie cu transmitere sexuala.

Utilizati un prezervativ nou de fiecare data cand aveti relatii sexuale

Daca nu stiti starea de sanatate a partenerului, utilizati un nou prezervativ din latex de fiecare data cand aveti contact sexual. Amintiti-va ca, desi prezervativele pot reduce riscul de a contracta HVB, ele nu elimina complet riscul. Prezervativele se pot rupe sau crapa, iar oamenii nu le folosesc intotdeauna in mod corespunzator.

Renuntati la utilizarea drogurilor ilicite

Daca folositi droguri ilegale, cereti ajutor pentru renunta la folosirea lor. Daca nu puteti renunta, folositi un ac steril de fiecare data cand va injectati droguri. Nu folositi ace in comun cu alte persoane.

Fiti prudenti cu privire la body piercing si tatuare

Daca alegeti sa va supuneti la piercing sau tatuare, cautati un cabinet cu renume bun. Puneti intrebari in prealabil cu privire la modul in care este curatat echipamentul. Asigurati-va ca angajatii folosesc ace sterile. In cazul in care personalul nu va raspunde la aceste intrebari, alegeti alt cabinet.

Informati-va in legatura cu vaccinul hepatic B inainte de a calatori

Daca sunteti in faza de planificare a unei excursii intr-o regiune unde hepatita B este mai frecventa, adresati-va medicului in legatura cu vaccinul hepatic B cu mai mult timp in avans. Vaccinul se administreaza de obicei intr-o serie de trei injectii pe o perioada de sase luni.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hepatitis-b/symptoms-causes/syc-20366802
  2. https://www.hepmag.com/basics/hepatitis-b-basics/nutrition-exercise-hepatitis-b
  3. https://www.webmd.com/hepatitis/digestive-diseases-hepatitis-b

https://www.medicalnewstoday.com/articles/306288.php

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma