Crampele musculare se traduc prin contractarea fortata si involuntara a unui muschi care nu se relaxeaza. Crampele musculare pot aparea la nivelul oricaror muschi, insa crampele picioarelor sunt cele mai frecvente. Mai multe despre crampe musculare si cum pot fi ele prevenite puteti afla din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce sunt crampele musculare?
  2. Tipuri
  3. Cauze
  4. Boli in care apar crampe musculare
  5. Crampe musculare in sarcina
  6. Crampe musculare la copii
  7. Solutii pentru crampe musculare
  8. Sfaturi pentru prevenirea crampelor musculare

Ce sunt crampele musculare?

Crampele musculare sunt extrem de frecvente, fiecare om confruntandu-se cu aceasta situatie cel putin o data de-a lungul vietii. Atunci cand sunt folositi muschii care pot fi controlati in mod voluntar, cum ar fi cei ai bratelor si picioarelor, acestia se contracta si se relaxeaza alternativ atunci cand membrele sunt miscate. Muschii care sustin capul, gatul si trunchiul se contracta similar, intr-un mod sincronizat pentru a mentine postura corpului. Un muschi (sau chiar cateva fibre musculare) care se contracta involuntar se afla intr-un spasm. Daca spasmul este fortat si sustinut, acesta se transforma in crampa musculara. Aceasta determina o intarire vizibila sau palpabila a muschiului afectat.

Crampele musculare pot dura de la cateva secunde pana la un sfert de ora sau, ocazional, chiar mai mult. De asemenea, acestea pot reaparea de mai multe ori pana cand situatia se rezolva, in cele din urma. Crampele pot afecta o parte a muschiului, intregul muschi sau mai multi muschi care actioneaza de obicei impreuna, cum ar fi cei care flexeaza degetele. Unele crampe pot duce la contractia simultana a muschilor care misca parti ale corpului in directii opuse.

Crampele musculare sunt foarte intalnite la adulti si devin din ce in ce mai frecvente odata cu imbatranirea. Desi riscurile sunt mai mici in cazul lor, copiii pot avea, de asemenea, episoade de crampe musculare.

Crampele nocturne, cele mai frecvente

Orice muschi care se afla sub controlul nostru voluntar (muschii scheletici) poate sa fie afectat de aceste crampe. Crampele extremitatilor, in special ale picioarelor (crampe nocturne), dar mai ales ale gambelor („calul Charley”), sunt foarte intalnite. Insa crampele musculare pot afecta si alte organe, cum ar fi: uterul, peretii vaselor sanguine, intestinul, bila, vezica urinara sau arborele bronsic etc.

Tipuri

Exista patru tipuri majore de crampe musculare, dupa cum urmeaza:

  • crampele „adevarate”
  • tetania musculara
  • contractiile
  • distoniile

Crampele sunt clasificate in functie de cauzele lor diferite si de grupurile musculare pe care le afecteaza.

  1. Crampele adevarate

Crampele adevarate afecteaza o parte sau un muschi intreg, sau chiar un grup de muschi care actioneaza, in general, impreuna. Printre acestia se numara muschii care flexeaza mai multe degete apropiate sau muschii picioarelor. Majoritatea specialistilor au cazut de acord ca aceste crampe sunt cauzate de hiperexcitabilitatea nervilor care stimuleaza muschii. Ele sunt, in mod covarsitor, cel mai frecvent tip de crampe musculare. Acestea pot aparea in urma accidentarilor sau activitatii fizice intense.

  • Accidentari

Spasmul muscular persistent poate sa apara ca un mecanism de protectie in urma unei leziuni, cum ar fi fracturarea unui os. In acest caz, spasmul tinde sa minimizeze miscarea si sa stabilizeze zona afectata. Chiar si accidentarile la nivelul muschilor pot determina spasmul muscular.

  • Activitatea fizica intensa

Crampele reale sunt frecvent asociate cu utilizarea excesiva a muschilor si oboseala musculara (in sport sau alte activitati neobisnuite). Aceste crampe pot aparea in timpul activitatii fizice sau mai tarziu, cateodata chiar dupa mai multe ore. De asemenea, oboseala musculara data de statul intr-o pozitie ciudata pentru o perioada indelungata poate determina aparitia crampelor. Adultii mai in varsta sunt expusi riscului de dezvoltare a crampelor atunci cand desfasoara activitati fizice intense.

contractura musculara

  1. Crampele in repaus si crampele musculare date de deshidratare

  • Crampele in repaus

Acestea sunt foarte frecvente, in special la adultii mai in varsta, dar poate afecta pe oricine, la orice varsta, inclusiv pe copii. Crampele in repaus se produc cel mai dus noaptea. In timp ce acestea nu pot pune viata in pericol, crampele nocturne pot fi dureroase, pot perturba somnul si pot reveni des (de multe ori pe noapte si / sau timp de mai multe nopti in fiecare saptamana). Cauza reala a crampelor musculare nocturne nu este cunoscuta. Uneori, astfel de crampe apar in urma efectuarii unei miscari care scurteaza muschiul.

  • Deshidratarea

Activitatile sportive si alte activitati intense pot cauza pierderi excesive de lichide prin transpiratie. Aceste crampe apar des din cauza caldurii. Reducerea cronica a volumului fluidelor corporale din cauza diureticelor (medicamente care stimuleaza urinarea) si consumul redus de lichide conduc la deshidratare si pot determina aparitia crampelor, in special la persoanele in varsta. Pierderile de sodiu sunt, de asemenea, asociate cu crampele musculare.

  1. Tetania

In cadrul tetaniei musculare, toate celulele nervoase din corp sunt activate, ducand la stimularea musculara. Aceasta reactie cauzeaza spasme sau crampe in tot corpul. Numele de tetanie este derivat din efectul toxinei tetanice asupra nervilor. Adesea, aceste crampe sunt insotite de hiperactivitatea altor functii nervoase. De exemplu, scaderea calciului din sange (hipocalcemie) nu numai ca provoaca spasmul muscular al mainilor si incheieturilor, dar poate provoca, de asemenea, o senzatie de amorteala si furnicaturi in jurul gurii si in alte zone.

Uneori, crampele tetanice nu pot fi distinse de crampele reale.

  1. Distoniile

Categoria finala este reprezentata de distonii, in care muschii neutilizati pentru miscarea dorita sunt stimulati sa se contracteze. Muschii afectati de acest tip de crampe lucreaza in mod obisnuit in directia opusa miscarii intentionate si / sau provoaca miscari exagerate. Aceste crampe afecteaza, de obicei, grupuri mici de muschi (pleoape, maxilar, gat, laringe, etc.). Crampele musculare la maini si brate pot aparea in timpul desfasurarii unor activitati repetitive, cum ar fi:

  • scrierea de mana (crampele scriitorului)
  • tastarea
  • utilizarea anumitor instrumente muzicale si multe altele

Fiecare dintre aceste activitati repetitive poate produce, de asemenea, crampe reale din cauza oboselii musculare.

Cauze

Medicamente

Diferitele medicamente pot provoca dezvoltarea crampelor musculare. Diureticele puternice, sau chiar si cele usoare, pot determina crampe musculare din cauza eliminarii fluidelor corporale si a sodiului. In acelasi timp, diureticele pot provoca pierderea de potasiu, magneziu si calciu, ducand la crampe musculare.

Unele medicamente utilizate pentru reducerea colesterolului, cum ar fi statinele, pot provoca, de asemenea, crampe musculare.

Deficit de vitamine

Nivelul insuficient al vitaminelor poate provoca, in mod specific sau indirect, spasme musculare. Printre acestea se numara tiamina (vitamina B1), piridoxina (vitamina B6) si acidul pantotenic (vitamina B5).

Cantitatea mica de potasiu, magneziu si calciu din regimul alimentar poate provoca, de asemenea, crampe musculare la nivelul piciorului. Diureticele, medicamente frecvent recomandate in cazul hipertensiunii arteriale, pot sa epuizeze aceste minerale.

Circulatia sanguina slaba

Circulatia slaba a sangelui in anumite parti ale corpului poate determina crampe musculare. In cazul unei circulatii necorespunzatoare in picioare, tesutul muscular va fi slab oxigenat, acest lucru provocand un disconfort la nivelul muschilor gambei, in special. Disconfortul poate aparea si din cauza acumularii de acid lactic si de substante chimice diferite in tesuturile musculare.

Compresia nervoasa

Compresia nervilor coloanei vertebrale (stenoza lombara) poate provoca, de asemenea, o durere musculara la nivelul picioarelor. Aceasta se agraveaza in urma mersului pe jos indelungat.

Temperaturile scazute

Expunerea la temperaturi scazute, in special la apa rece, poate provoca dezvoltarea crampelor musculare.

Incordarea muschilor

Crampele musculare pot aparea si din cauza statului pe o suprafata dura pentru o perioada lunga de timp sau a plasarii picioarelor in pozitii nefiresti.

Boli in care apar crampe musculare

  1. Boli intestinale inflamatorii

Aceste boli, cum ar fi boala Crohn si colita ulcerativa, sunt afectiuni inflamatorii cronice. Boala Crohn poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal, in timp ce colita ulcerativa afecteaza numai colonul. In ambele conditii, inflamatia poate provoca spasme intestinale.

Alte simptome ale bolilor inflamatorii intestinale sunt:

  • diaree
  • pierdere in greutate
  • crampe si dureri abdominale
  • oboseala
  • transpiratii nocturne
  • constipatie
  • senzatia de a merge de urgenta la baie
  1. Sindromul intestinului iritabil

Sindromul intestinului iritabil este o afectiune cronica care afecteaza intestinul gros. Nu provoaca modificari ale tesutului intestinal ca boala intestinala inflamatorie, dar simptomele sunt similare, printre care:

  • dureri de stomac sau crampe
  • senzatie de balonare
  • constipatie
  • diaree
  • gaze
  1. Gastrita si gastroenterita

Gastrita si gastroenterita sunt inflamatii ale stomacului, dar in gastroenterita sunt inflamate si intestinele. Infectiile cu Helicobacter pylori, virusul Norwalk si rotavirusul cauzeaza de obicei aceste conditii.

Alte simptome de gastrita si gastroenterita includ:

  • greata si varsaturi
  • diaree (numai in cazul gastroenteritei)
  • dureri de stomac
  • balonare
  1. Colita infectioasa

In cadrul acestei afectiuni pot aparea crampe abdominale din cauza iritatiei si inflamatiei colonului, provocand spasme. Colita poate aparea si din cauza unor bacterii cum ar fi: Clostridium, Salmonella si E. Coli sau a unor paraziti precum Giardia.

  1. Colita ischemica

Uneori, colita este cauzata de lipsa alimentarii cu sange a intestinului subtire si a colonului. In acest tip de colita pot aparea spasme.

  1. Constipatia

Cei afectati de constipatie se pot confrunta si cu episoade de crampe musculare. Acestea apar ca raspuns la presiunea crescuta din interiorul intestinelor.

Crampe musculare in sarcina

Multe femei gravide au crampe musculare, mai ales la nivelul picioarelor si in timpul noptii. Nivelele de fluide si electroliti din organism fluctueaza in timpul sarcinii, ceea ce poate contribui la dezvoltarea crampelor piciorului. Presiunea crescuta asupra nervilor pelvieni poate juca un rol.

Crampele pot aparea din cauza cantitatilor scazute de minerale, cum ar fi calciu si magneziu, in special in ultimele luni de sarcina.

Cum pot fi prevenite

In cazul gravidelor, specialistii recomanda sa fie luate masuri pentru a preveni spasmele musculare decat pentru a trata aceasta conditie.

Recomandari pentru a preveni sau a reduce probabilitatea de a suferi de crampe musculare:

  • Beti multa apa si fluide pentru a ramane hidratate
  • Intindeti-va bine muschii inaintea activitatilor fizice
  • Mancati mese bine echilibrate pentru a obtine substantele nutritive si mineralele de care aveti nevoie
  • Luati vitamine care contin calciu, potasiu si magneziu. Pentru a evita supradozarea, nu luati suplimente suplimentare fara sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Consumul de alimente bogate in potasiu, cum ar fi kiwi, banane sau pepene galben, este o modalitate excelenta de a obtine o parte din substantele nutritive de care aveti nevoie pentru a preveni crampele musculare.

contractura musculara

Crampe musculare la copii

In cazul celor mici, durerea data de crampele musculare este intensa, localizata si adesea debilitanta. Aceasta apare repede, poate dura cateva minute si se reduce treptat. Contractiile se dezvolta mai incet, in mai multe zile sau saptamani si pot ramane permanente daca nu sunt tratate.

Efectuarea unor activitati fizice la temperaturi ridicate poate duce la deshidratare. Deshidratarea ar trebui sa fie luata in considerare daca aceste simptome sunt prezente: gura sau limba uscata, sete crescuta sau excesiva, lacrimi putine sau inexistente, urina galben-inchisa, iritabilitate, energie scazuta, slabiciune, ochi si obraji adanciti.

Cand trebuie sa sunati la doctor

Este necesara o atentie medicala prompta daca micutul prezinta unele dintre simptomele asociate cu deshidratarea. De asemenea, este necesara asistenta medicala prompta daca prezinta febra mare (38,9 ° C sau mai mare). De asemenea, parintii ar trebui sa sune pediatrul daca sunt prezente urmatoarele simptome:

  • durere acuta asociata cu crampe musculare sau spasm
  • prelungirea contractiilor musculare
  • crampe sau spasme care provoaca miscari repetitive sau posturi anormale
  • dezvoltarea aparenta a contractiilor musculare

Tratament

Majoritatea cazurilor de crampe musculare nu necesita decat rabdare si incalzirea adecvata a muschilor. Cand apar crampe cauzate de caldura, copilul trebuie sa opreasca activitatea, sa se mute intr-un loc racoros, sa inlature imbracamintea suplimentara, sa bea apa rece sau o bautura care contine electroliti si sa se odihneasca.

Solutii pentru crampe musculare

Cele mai multe crampe pot fi oprite daca muschiul poate fi intins. Pentru a ameliora crampele picioarelor nu trebuie decat sa va ridicati in picioare si sa mergeti. O alta tehnica implica indoirea gleznei tragand degetele de la picioare spre cap, in timp ce va aflati in pat, tinand piciorul cat mai drept posibil.

Masarea intensa a muschiului ajuta adesea la relaxarea acestuia, la fel si aplicarea unui material cald sau fierbinte. Daca dezvoltarea crampelor este asociata cu pierderea de lichide, asa cum se intampla adesea in cazul activitatii fizice intense, consumul de lichide este esential.

Vitamine si minerale: potasiu si magneziu pentru crampe musculare

In plus, anumite vitamine si minerale influenteaza functia musculara, in special potasiul si magneziul. Potrivit specialistilor, cresterea aportului de magneziu poate ajuta la reducerea crampelor nocturne, in special pentru femeile insarcinate. Expertii in domeniul sanatatii recomanda administrarea a cel putin 300 de miligrame de magneziu in fiecare zi. Puteti consuma alimente bogate in magneziu, cum ar fi nucile, lintea si quinoa.

De asemenea, pot fi aplicate unguente cu arnica pentru a vindeca sau ameliora crampele musculare.

Sfaturi pentru prevenirea crampelor musculare

  • Beti multa apa, dar si alte lichide, suficient pentru ca urina sa capete o culoare galben-deschis sau pana devine limpede ca apa.
  • Limitati sau evitati bauturile alcoolice sau cafeina.
  • Asigurati-va ca mancati alimente sanatoase (mai ales daca sunteti insarcinata) care sunt bogate in calciu, potasiu si magneziu.
  • Folositi o bicicleta normala sau una stationara pentru a va intinde muschii.
  • Incalziti-va muschii in fiecare zi, in special inainte si dupa exercitii fizice si somn
  • Luati multivitamine zilnic.

 

Referinte:

https://www.medicinenet.com/muscle_cramps_and_muscle_spasms_pictures_slideshow/article.htm

https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/za1086

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/muscle-cramp/symptoms-causes/syc-20350820

https://www.healthline.com/health/stomach-spasms#in-pregnancy

https://www.epainassist.com/muscles-and-tendons/muscle-cramps

http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/muscle-cramps-during-pregnancy/

http://www.healthofchildren.com/M/Muscle-Spasms-and-Cramps.html

https://www.everydayhealth.com/pain-management/what-causes-leg-cramps-and-how-can-you-stop-them.aspx

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma