10 carti de psihologie care iti vor schimba viata

Dezvoltarea personala si cunoasterea mintii umane sunt elemente ce nu ar trebui neglijate. Iata top 10 carti de psihologie care te vor ajuta sa te cunosti mai bine si sa iti imbunatatesti viata.

Cuprins:

1. Psihologia si mintea umana
2. Dezvoltarea personala – cum iti poate schimba viata
3. 10 carti de psihologie

Psihologia si mintea umana

Mintea este extrem de complexa, iar problemele care tin de latura mentala pot fi greu de tratat. Procesele de gandire, emotiile, amintirile, perceptiile si asa mai departe nu pot fi vazute fizic si examinate clar, ca o eruptie cutanata sau o umflatura, de exemplu. Desi pot fi observate unele semne fizice ale unor probleme de sanatate mintala, multe teorii ale psihologiei se bazeaza pe observarea comportamentului uman.

Tot mai multe persoane sunt din ce in ce mai interesate de sanatatea lor mentala si de problemele asociate cu aceasta. Psihologia este o ramura a stiintei care cuprinde diverse domenii care ne influenteaza pe toti intr-un fel sau altul. Psihologia este implicata in toate domeniile vietii – de la locul de munca, la relatii umane, relatiile de iubire, sanatatea fizica, mentala si emotionala etc.

Psihologia si dezvoltarea personalitatii sunt ca atare, doua subiecte diferite. Dezvoltarea personalitatii se bazeaza pe principii si continut pentru a sustine imbunatatirea unei personalitati. De cealalta parte, psihologia se ocupa de starea mentala a unei persoane. In plus, componenta mentala care reda psihicul unei persoane, este expusa in personalitatea sa.

Dezvoltarea personala – cum iti poate schimba viata

Iata cateva moduri in care imbunatatirea de sine si dezvoltarea persoanala si unele carti de psihologie iti pot schimba viata:

  • vezi noi oportunitati – aduce noi oportunitati, care apar doar in momentul in care vrei sa cresti ca persoana si accepti schimbarile care apar;
  • cresterea respectului de sine – increderea in sine este punctul de plecare pentru a-ti urmari obiectivele – trebuie sa crezi in tine si obiectivele tale suficient pentru a le urma;
  • devii cea mai buna versiune a ta – devii constient de ceea ce trebuie imbunatatit in viata ta in orice domeniu si te ajuta sa cresti;
  • iti descoperi sensul in viata, pentru stabilirea obiectivelor majore in viata;
  • te ajuta sa iti dezvolti personalitatea;
  • iti creste nivelul de motivatie si productivitatea;
  • iti dezvolti abilitatile;
  • cresterea stimei de sine si a iubirii de sine;
  • cresterea nivelului de fericire;
  • imbunatatirea relatiilor cu cei din jur.

Dezvoltarea personala sau cresterea personala implica imbunatatiri in toate aspectele vietii, astfel incat sa va apropiati de realizarea potentialului real. Acest lucru poate fi realizat prin activitati care te ajuta sa constientizezi si sa te cunosti mai bine. Imbunatatirea talentelor, a abilitatilor, extinderea cunostintelor, lucrul la punctele slabe si consolidarea punctelor forte sunt toate o parte a dezvoltarii personale.

Top carti de psihologie

Unele carti de psihologie au devenit ghiduri nu doar pentru profesionisti, si unele pentru oricine ar putea fi interesat sa inteleaga mai bine comportamentul uman si sa se cunoasca mai bine. Iata un top carti de psihologie ce pot fi citite atat de specialisti, cat si de orice persoana care vrea sa afle mai multe despre acest domeniu si despre mintea umana.

„Darul psihoterapiei”, Irvin D. Yalom

Darul psihoterapiei. Scrisoare deschisa pentru noua generatie de terapeuti si pacientii lor” este una dintre cele mai cunoscute carti de psihologie. Este o carte pentru psihoterapeuti si pacienti, ce cuprinde studii de caz si sfaturi practice mai ales pentru terapeuti. Sustine ideea de umanitate si apropiere de pacient. Cuprinde exemple clare si modul in care tratamentul trebuie adecvat in functie de fiecare pacient, implicarea psihologului in terapie si cum ar trebui sa fie relatia terapeut-pacient.

Este o carte utila pentru toti cei pasionati de psihologie, pentru ca prezinta aspecte ale psihoterapiei, ale mintii umane, ale meseriei de psihoterapeut.

Irvin Yalom este profesor emerit de psihiatritie in cadrul Universitatii Stanford si autorul a numeroase carti. Aceste carti includ „The Teory and Practice of Group Psychotherapy”, „Mama si sensul vietii”, „Plansul lui Nietzsche”, „Minciuni pe canapea” etc.

„Nascut anxios” – Daniel P. Keating

Nascut anxios. Scapa de impactul dificultatilor din primii ani de viata” este o carte scrisa de psihologul si pediatrul Daniel Keating. Ideea de la care se porneste este ca stresul la care o persoana este expusa in primul an de viata poate afecta dezvoltarea ulterioara. De asemenea, sustine fapul ca stresul la care sunt expusi parintii poate fi transmis mai departe copilului. Descrie exact procesele si mencanismele epigenetice de la baza. Se considera ca persoanele anxioase au o hipersensibilitate la factorii de mediu, care genereaza stari permanente de ingrijorare. Acestea au un impact direct asupra fizicului si psihicului.

In carte se discuta si despre cauza stresului in societatea moderna, stresul si anxietatea in fiecare etapa de viata (primul an de viata, la scoala, in adolescenta, in familie, la locul de munca, in relatii etc.). Ofera si  informatii despre modul in care influenteaza organismul si sfaturi prin care putem combate stresul sau „cum putem intrerupe ciclul”.

„Darurile imperfectiunii” – Brene Brown

Darurile imperfectiunii. Renunta la cel care crezi ca trebuie sa fii si accepta-te asa cum esti” este o carte scrisa de Brene Brow. E numita si Ghid pentruo viata traita din toata inima”. Cartea porneste de la intrebarea „Ce vor crede ceilalti?” si se ajunge la raspunsul „Sunt suficient de bun”. Transmite 3 idei principale: Curaj, Compasiune, Conectare. Este o solutie pentru a scapa de auto-sabotaj, de perfectionism si este o carte despre vulnerabilitate si auto-acceptare.

Cuprinde sfaturi si idei care ne pot ajuta sa ne bucuram de viata, sa ne acceptam, sa ne dezvoltam iubirea de sine si sa devenim autentici.

„Superficialii. Efectele internetului asupra creierului uman” – Nicholas Carr

Internetul este parte din vietile noastre, si ne influenteaza multe aspecte ale vietii. Cartea „Superficialii. Efectele internetului asupra creierului uman” este despre modul in care tehnologia influenteaza viata de zi cu zi si creierul uman si ce schimbari fiziologice produce. Mai departe, prezinta modul in care internetul ne poate face sa gandim superficial si nu in profunzime. Prezinta si felul in care aceste schimbari fiziologice de la nivelul creierului influenteaza gandirea si mintea.

Discuta si despre comparatia dintre internet si lectura – si modul in care lipsa cititului afecteaza dezvoltarea si capacitatea cognitiva.

„Curajul de a fi vulnerabil” – Brene Brown

Curajul de a fi vulnerabil” este o carte scrisa de Brene Brown, profesor cercetator la Graduate College of Social Work de la Universitatea din Houstos si doctor in asistenta sociala. Este si autoarea cartilor „Darurile imperfectiunii” si „Ridica-te puternic”, si fondatoarea comunitatilor de studiu online „The Daring Way” si „Courage Works”. De asemenea, a participat la conferintele TEDx Houston cu prezentarea „Puterea vulnerabilitatii” in 2010.

Cartea vorbeste despre vulnerabilitate, despre puterea de a indrazni, despre curaj si asumarea riscurilor. Este o lectura motivationala pentru a ne face vazuti si demonteaza o serie de mituri despre vulnerabilitate, cum ar fi ca vulnerabilitatea inseamna slabiciune.

„Esti ceea ce gandesti”- Dr. Wayne W. Dyer

Esti ceea ce gandesti – Principii taoiste din zilele noastre” este versiunea moderna a unei lucrari chinezesti vechi – Tao Te King. Actuala carte este scrisa de Dr. Wayne W. Dyer, principiile fiind reinterpretare pentru a se potrivi zilelor noastre. Sustine ideea de pace si liniste interioara, in combinatie cu dorinta de dezvoltare permanenta si cu actiunea si dinamismul.

Se bazeaza pe ideea ca atunci „cand schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile la care te uiti se schimba”.

„Mindfulness urban” – Gaspar Gyorgy

Mindfulness urban” este o carte care ne indeamna la conectarea la prezent si la „exercitii de curaj, compasiune si conectare” in secolul vitezei. Garpar Gyorgy este psiholog clinician si cofondator al conceptului  paginadepsihologie.ro si al programului #RevolutiaRelationalaInRomania.

Cartea este despre a ramane ancorat in prezent, despre a trai viata ghidati de compasiune si curaj, despre a ne auto-cunoaste, auto-accepta si despre iubirea de sine. Este o carte usor de citit, un ghid cu informatii si sfaturi concrete, precum si exerciii de auto-cunoastere.

Conceptul de „mindfulness” se refera la cunectare, la prezent – starea de prezenta constienta. Inseamna experimentarea la un nivel profund a momentului prezent. Tehnicile mindfulness ne pot ajuta sa ne cunoastem mai bine si se considera ca sustine neuroplasticitatea. Aceasta este capacitatea creierului de a evolua si de a se modifica permanent – sanatatea creierului.

„De la depresie la gustul fericirii” – Helene Roubeix

De la depresie la gustul fericirii – Eliberarea de prejudecati si regasirea de sine” este o carte scrisa de Helene Roubeix. Aceasta este psihoterapeut si formator, precum si fondatoare a Scolii de Programare Neurolingvistica din regiunea pariziana. Cartea sa discuta despre depresie si efectele sale, modul in care sunt percepute persoanele care sufera de depresie si despre iesirea din depresie. Prezinta mecanismele de la baza acestei tulburari mentale, semne si modul in care pot fi mascate sau ignorate simptomele de depresie si despre curajul de a lupta pentru a redobandi increderea, echilibrul si relatia cu noi insine.

Depresia, boala secolului XXI, este considerata cea mai comuna afectiune mentala si afecteaza, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 121 milioane de persoane in intreaga lume.

In tara noastra, conform chestionarelor, se pare ca 4% dintre persoane declara ca sufera de depresie, dar in realitate specialistii afirma faptul ca procentul este de fapt mult mai mare, fiind vorba si de lipsa informarii cu privire la simptomele depresiei dar si stigmatizarea persoanelor cu tulburari mintale.

„De ce fac asta?” – Joseph Burgo

De ce fac asta? Mecanismele psihice de aparare si caile ascunse prin care ne schimba viata” –
explica anumite comportamente repetitive pe care le avem interconectate cu relatiile cu cei din jur. Cartea sugereaza ca in copilarie dezvoltam anumite mecanisme de aparare care ne urmeaza pe tot parcurusl vietii si ne influenteaza deciziile si comportamentul.

Este o carte care cuprinde atat informatii de psihoterapie, cat si sfaturi, sugerii si solutii pentru autocunoastere, auto-explorare si identificarea factorilor care au dus la anumite comportamente negative.

Autorul cartii, Joseph Burgo este psihoterapeut de cuplu si de familie si psihanalist.

„Nimic nu se schimba pana cand tu nu te schimbi” – Mike Robbins

Nimic nu se schimba pana cand tu nu te schimbi” este o carte despre relatia cu noi insine. Autorul cartii, Mike Robbins este speaker, antrenor spiritual si autor al mai multor carti. Cartea porneste de la ideea ca nu e atat de important ce ni se intampla, ci modul in care reactionam si relatia pe care o avem cu noi insine. Asa cum ii spune si titlul, este „un ghid pentru autocompasiune si puterea de a-ti depasi limitele”. Cuprinde 40 capitole, este o carte captivanta si usor de citit care iti ofera strategii si solutii pentru a face fata situatiilor neplacute, dificile si pentru a-ti gasi echilibrul interior.

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma