Rinichii – anatomie, afectiuni renale, preventie si tratament

Rinichii sunt organe in forma de boabe de fasole, fiind prezente la toate vertebratele. Aflati mai multe despre aceste organe esentiale din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Anatomia rinichilor
  3. Cele mai frecvente afectiuni renale
  4. Factori de risc care duc la imbolnavirea rinichilor
  5. Semne si simptome cand rinichii nu functioneaza normal
  6. Diagnostic
  7. Tratamente comune in boli de rinichi
  8. Sfaturi pentru sanatatea rinichilor

Informatii generale

Rinichii reprezinta o pereche de organe in forma de boabe de fasole, fiind aflati de o parte si de alta a coloanei vertebrale, sub coaste si in spatele burtii. Fiecare rinichi are aproximativ 4 sau 5 centimetri lungime, fiind aproximativ de dimensiunea unui pumn mare.

Ei elimina deseurile din corp, mentin un nivel echilibrat al electrolitilor si regleaza tensiunea arteriala.

Rinichii sunt unele dintre cele mai importante organe. Vechii egipteni lasau doar creierul si rinichii in aceeasi pozitie inainte de a imbalsama corpul, de aici tragandu-se concluzia ca aceste organe aveau o importanta mare in acele timpuri, lucru valabil si in zilele noastre.

Anatomia rinichilor

Rinichii filtreaza apa in plus si toxinele din sange. Rinichii filtreaza aproximativ 113 pana la 144 litri de sange pentru a crea 0,94-1,8 l urina in fiecare zi, potrivit Institutelor Nationale de Sanatate (NIH).

Cu toate acestea, aceste organe nu sunt doar un burete mare care filtreaza. Fiecare rinichi este un sistem format din milioane de filtre minuscule numite nefroni. Un nefron are doua parti componente. Glomerulul este prima parte a filtrului. Separa celulele sanguine si moleculele mari de toxine si lichide. Lichidele si toxinele separate apoi trec prin tubi. Tubii colecteaza mineralele de care organismul are nevoie, le readuce in fluxul sanguin si filtreaza mai multe toxine.

In timpul filtrarii, rinichii produc urina pentru a elimina toxinele. Urina este trimisa prin ureter catre vezica, urina parasind apoi corpul prin uretra.

Rinichii produc, de asemenea, hormoni. Acesti hormoni ajuta la reglarea tensiunii arteriale, la formarea globulelor rosii si promoveaza sanatatea oaselor.

Cele mai frecvente afectiuni renale

Boala cronica de rinichi — un semnal de alarma

Rinichii – adevarati purificatori ai corpului – sunt responsabili cu detoxifierea organismului, ajutand la eliminarea substantelor toxice si a surplusului de lichide din organism. Cand rinichii nu-si mai pot indeplini corespunzator aceste functii, inseamna ca ne confruntam cu boala cronica de rinichi, iar reziduurile se vor acumula si vor intoxica intreg organismul. In fazele finale ale acestei afectiuni, pentru a inlocui functia de curatare a sangelui avuta de rinichi, pacientul devine dependent de dializa pentru a putea supravietui. In unele cazuri, se ajunge la transplant renal.

Diagnosticarea precoce a bolii cronice de rinichi este esentiala si permite tratarea corespunzatoare, inainte ca boala sa se agraveze. Diagnosticarea precoce este singura alternativa prin care se poate limita semnificativ impactul bolii cronice de rinichi asupra calitatii vietii pacientilor, dar si asupra costurilor din sistemul de sanatate.

Glomerulonefrita

Glomerulonefrita se manifesta prin inflamatia vaselor mici, denumite glomeruli, din structurile de filtrare renala (nefroni). Inflamatia lezeaza membrana glomerulilor, permitand unor proteine si hematii sa treaca, pierzandu-se in urina.

Calculi renali (pietre la rinichi)

Denumirea medicala pentru aceasta afectiune este de litiaza renala sau nefrolitiaza. Calculii renali, popular numiti si pietre la rinichi, sunt acumulari de minerale sau saruri ce se formeaza la nivelul rinichilor. Concentratia crescuta a constituientilor urinari relativ insolubili, cand ingestia de lichide este mica, poate conduce la formarea acestor calculi. Litiaza renala se manifesta prin hematurie si dureri in zona abdominala, lombara sau inghinala.

Rolul principal al rinichiilor, doua organe complexe situate in partea din spate a abdomenului, este acela de curatare a sangeluri de substante toxice. Sangele curat este redirectionat in corp, iar produsele reziduale sunt eliminate prin urina.

Cum se formeaza calculii renali?

Aceste reziduuri din sange pot forma ocazional cristale ce se colecteaza in interiorul rinichilor. Se pot dezvolta astfel acumulari minerale dure (calculi) pe care organismul va incerca sa le elimine prin urina. Calculii de dimensiuni mici pot fi eliminati fara probleme pe cale urinara, dar exista posibilitatea blocarii unei astfel de pietre intr-o zona a sistemului urinar (ureter sau uretra) provocand dureri severe, intense sau aparitia infectiilor urinare. Dezvoltarea acestor calculi la nivelul rinichilor este numita litiaza renala, deplasarea acestor acumulari in alte zone ale sistemului urinar conducand la aparitia altor tipuri de calculi (calculilor uretrali sau vezicali).

Ce forma pot avea pietrele la rinichi?

Calculii renali pot exista intr-o varietate de forme, marimi si culori, unii fiind de dimensiuni foarte mici (fire de nisip), in timp ce altii pot ajunge la marimea unei mingi de golf. In functie de constituientii urinari, exista mai multe tipuri de calculi: calculi de calciu – oxalat sau fosfat de calciu (majoritatea calculilor urinari sunt de acest tip); calculi de acid uric; calculi de cistina, etc.

Rinichiul si leziunile toxice

Rinichii sunt in mod particular vulnerabili la agresiunile toxice din cauza cantitatii mari de substante circulante care trec prin ei la un moment dat. Daca ati fost expus la o substanta toxica, efectele pot fi mai severe asupra rinichilor decat asupra altor organe. Cele patru tipuri de leziuni toxice renale mai frecvente sunt:

Nefropatia la analgezice

Nefropatia la analgezice apare dupa consumul excesiv, pe termen lung de antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS), cum ar fi fenilbutazona, indometacin si ibuprofen, si dupa utilizarea excesiva si pe termen lung a medicamentelor cu fenacetina.

Unii medici cred ca si cantitatile mari de acetaminophen pot afecta rinichii, dar acest lucru nu a fost stabilit clar.

Nefropatia la analgezice apare mai des la femei, decat la barbati. Incidenta nefropatiei la analgezice a scazut semnificativ de cand fenacetina a fost scoasa din majoritatea medicamentelor antiinflamatoare. Semnele si simptomele nefropatiei la analgezice includ prezenta puroiului in urina, anemia si hipertensiunea arteriala.

Nefropatia data de plumb

La copii, nefropatia data de plumb este cauzata de ingestia de vopseluri pe baza de plumb. in general, adultii sunt intoxicati cu vaporii inhalati atunci cand sunt sudate metale acoperite cu vopsea pe baza de plumb. Alta sursa de intoxicatie cu plumb este alcoolul distilat ilegal intr-un aparat facut din radiatorul de la masina.

La copii, semnele si simptomele intoxicatiei cu plumb pot include iritabilitate, scadere ponderala, apatie si durere abdominala. Semnele si simptomele intoxicatiei cu plumb la adulti pot include artrita gutoasa, hipertensiunea arteriala, durere abdominala si anemia.

Nefropatia urica acuta

Nefropatia urica acuta apare din cauza supraproductiei de acid uric. Apare, de obicei, la cei cu neoplazii ale maduvei hematogene si ganglionilor limfatici care au fost tratati cu anumite medicamente. Semnele si simptomele includ scaderea diurezei si prezenta sangelui si a cristalelor de acid uric in urina.

Nefropatia data de solventi si de benzina

Tetraclorura de carbon si alti solventi si benzine pot produce afectare renala. Acesta este motivul pentru care exista avertismente pe multe din substantele de curatat comerciale si pe tuburile de spray pentru a fi utilizate doar in locuri bine ventilate.

Factori de risc care duc la imbolnavirea rinichilor

”Factorii de risc pentru boala cronica de rinichi sunt dislipidemia, obezitatea, hipertensiunea, diabetul, dar si alte tulburari metabolice.

Diabetul si hiperglicemia cauzeaza intre 60% si 70% din bolile cronice de rinichi. Aproximativ 80% din populatia adulta are o forma de dislipidemie”, a spus dr. Serafinceanu. El a subliniat ca este necesar un program national de screening astfel incat boala sa fie diagnosticata in stadii incipiente. Testele prin care se depisteaza boala cronica de rinichi sunt glicemia bazala si creatinina plasmatica.

Factori de risc calculi renali

Anumiti factori ar putea modifica compozitia urinei si influenta riscul de aparitie si dezvoltare a calculilor renali:

  • consumul redus de lichide (deshidratare)
  • o dieta bogata in proteine si saraca in fibre
  • anumite medicamente si suplimente (aspirina, antiacide, suplimente de calciu si vitamina D)
  • un istoric familial privind afectiunile renale
  • litiaze sau infectii urinare recurente
  • functionarea unui singur rinichi
  • interventii chirurgicale ale sistemului digestive (boala Crohn) sau transplant renal

Semne si simptome cand rinichii nu functioneaza normal

Rinichii sunt organe extrem de complexe care joaca un rol esential in eliminarea substantelor nefolositoare organismului. Stiati ca, in fiecare minut, rinichii filtreaza si curata aproape 1 litru de sange?

Ei produc, in medie, 1,5 litri de urina pe zi, prin care sunt eliminate toxine, saruri minerale si alte reziduuri rezultate din procesele metabolice. Cand rinichii sunt supraincarcati de toxine, organismul sufera o autointoxicatie cu ”deseuri” metabolice. Iata de ce este important sa ai grija de sanatatea rinichilor.

Rolul complex al rinichilor

Rolul rinichilor este adesea subevaluat in perceptia generala. Ei nu sunt doar simple filtre ale organismului, ci indeplinesc functii mult mai importante, pentru ca initiaza o serie inteaga de mecanisme biochimice. Veritabile ”statii de epurare”, rinichii participa la curatarea sangelui, ajuta la eliminarea toxinelor, a deseurilor acumulate si a sarurilor minerale in exces prin urina. In plus, rinichii contribuie la mentinerea in parametri normali a tensiunii arteriale. Printre numeroasele lor functii, rinichii favorizeaza producerea de globule rosii, indispensabile transportului de oxigen la nivelul organismului. Tot rinichii sustin metabolismul si intervin in procesul de mentinere a greutatii corporale.

Iata o lista a semnelor care anunta ca exista disfunctii la nivelul rinichilor:

  • prezenta unor pietre la rinichi
  • luarea in greutate nejustificata de un aport alimentar crescut
  • senzatia de balonare aproape permanenta
  • retentie de apa
  • durere in partea inferioara a spatelui
  • infectii urinare repetate si mictiuni frecvente
  • acnee, eczeme, cearcane si alte probleme de piele.

Obosele, lipsa de energie sau probleme de concentrare

O afectare severa a functiei renale poate duce la acumularea de toxine si deseuri in sange. Din cauza acestui lucru, oamenii ajung sa se simta obositi, slabiti si sa se concentreze greu. O alta complicatie a bolilor renale este anemia, care poate provoca slabiciune si oboseala.

Probleme cu somnul

Cand rinichii nu filtreaza in mod corespunzator toxinele, acestea raman in sange in loc sa paraseasca organismul prin urina. Acest lucru poate afecta somnul. Exista, de asemenea, o legatura intre obezitate si boli renale cronice, iar apneea in somn este mai frecventa la cei cu boli renale cronice, in comparatie cu restul oamenilor.

Piele uscata si mancarime

Rinichii sanatosi au o multime de responsabilitati. Ei elimina deseurile si lichidul suplimentar din corp, ajuta la crearea globulelor rosii, ajuta la mentinerea oaselor puternice si mentin cantitatea potrivita de minerale din sange. Pielea uscata si mancarimea reprezinta un semn al bolilor osoase care adesea insotesc o boala renala avansata, atunci cand rinichii nu mai sunt capabili sa pastreze echilibrul corect de minerale si nutrienti in sange.

Simtiti nevoia sa urinati mai des

Daca simtiti nevoia sa urinati mai des, mai ales noaptea, acesta poate fi un semn al bolilor renale. Cand filtrele rinichilor sunt deteriorate, pot provoca o crestere a nevoii de a urina. Uneori, acest lucru poate fi, de asemenea, un semn al unei infectii urinare sau al prostatei marite la barbati.

Sange in urina

Rinichii sanatosi pastreaza de obicei celulele sanguine in corp atunci cand filtreaza deseurile din sange pentru a crea urina. Insa, daca filtrele renale au fost deteriorate, aceste celule sanguine pot ajunge in urina. Pe langa bolile renale, sangele in urina poate indica prezenta unor tumori, pietre la rinichi sau o infectie.

Glezne si picioare umflate

Afectarea functiei renale poate duce la retentie de sare, provocand umflarea picioarelor si a gleznelor. Umflarea extremitatilor inferioare poate fi, de asemenea, un semn al bolilor de inima, hepatice si al problemelor cronice ale venelor picioarelor.

Apetit slab

Acesta este un simptom foarte general, dar acumularea de toxine care rezulta in urma afectarii functiei renale poate fi una dintre cauze.

Crampe musculare

Dezechilibrele electrolitice pot aparea in urma afectarii functiei renale. De exemplu, nivelul scazute de calciu si fosforul slab controlat pot produce aparitia crampelor musculare.

Rinichii sufera in tacere

Boala cronica de rinichi evolueaza mult timp silentios, fara a da semne. Tocmai de aceea, prof. dr. Mihai Voiculeascu ne recomanda: ”Nu va bazati pe faptul ca organismul va da semne ca ar fi probleme la rinichi. A astepta simptome si semne din partea unui organ inseamna ca ai trecut de mult de jumatatea drumului, cand uneori nu mai ai ceva de recuperat. Atitudinea corecta este controlul medical anual la medicul de familie. Repet, nu trebuie sa ne bazam pe simptome si semne in cazul rinichiului. Ele uneori sunt tardive. Bolile de rinichi se manifesta tardiv prin umflatul picioarelor, aparitia sangelui in urina. Dar nu trebuie asteptate aceste semne, pentru ca atunci cand apar poate fi prea tarziu”.

Diagnostic

Dupa stabilirea istoricului medical, medicul poate recomanda o serie de teste si analize pentru identificarea precisa a diagnosticului.

  • analizele de sange stabilesc daca functia renala este normala, precum si nivelul substantelor chimice care ar putea provoca acumulari minerale in rinichi (calciu, fosfor, acid uric)
  • analizele urinare (sumar de urina si urocultura) permit depistarea prezentei infectiilor sau diferitelor sedimente in urina
  • radiografia sau ecografia abdominala evidentiaza calculi renali sau alte surse alte durerii
  • testele imagistice (CT) ofera imagini privind calculii sau obstructiile aparute in tractul urinar
  • pielografia intravenoasa (IVP), radiografii ale sistemului urinar, realizate dupa injectarea intravenoasa a unei substante de contrast ce permite punerea in evidenta a traseului tractului urinar si a zonei rinichilor.

Tratamente comune in boli de rinichi

Dializa

Dializa este o metoda de tratare a insuficientei renale. Exista doua tipuri de dializa: hemodializa si dializa peritoneala. Pacientii cu boala cronica de rinichi ajung sa aiba nevoie de dializa in momentul in care boala a progresat in stadiile 4-5.

Conform ghidurilor romanesti de nefrologie, aflate in concordanta cu cele europene si americane, regulile de includere a pacientului in dializa sunt:

  • valorile crescute ale creatininei si ureei;
  • semne si simptome de uremie: oboseala, anorexie, lipsa apetitului, greata, varsaturi, inversarea ritmului de somn nocturn-diurn, imposibilitatea de a efectua activitati intelectuale sau profesionale.

Sunt insa putini pacienti care ajung astazi direct in stadiul de dializa. Tot mai multi pacienti sunt descoperiti in grade timpurii de boala cronica renala (stadiile 1-3), moment in care se poate face o preventie a momentului ajungerii catre stadiul final, care necesita dializa. Sunt pacienti in cazul carora se poate intarzia dializa cu 3-5 ani sau poate chiar 7-10 ani.

Dializa, un model de succes

In 1995, in Romania existau doar 35 de centre de dializa, toate de stat, unde erau tratati cei circa 1.200 de bolnavi. De atunci si pana acum, numarul centrelor de dializa a crescut constant. Acest lucru a fost posibil datorita procesului de privatizare a serviciilor de dializa. Totodata, numarul total al bolnavilor aflati in tratament la sfarsitul fiecarui an (bolnavi prevalenti) a crescut continuu, de la 1.200 in 1995 la 11.200 in 2013.

Transplantul renal

Transplantul de rinichi este o procedura chirurgicala care se face pentru a trata insuficienta renala. Transplantul de rinichi este o procedura chirurgicala prin care un rinichi sanatos de la un donator viu sau decedat este transplantat catre o persoana al carui rinichi nu mai functioneaza in mod corespunzator.

Medicatie

Unii oameni nu vor sa recurga la dializa sau transplant de rinichi. Cei care nu doresc sa fie tratati pentru insuficienta renala prin aceste metode, pot opta pentru medicatie. Medicatia este o modalitate de a trata simptomele insuficientei renale prin care pacientul poate trai confortabil pana cand corpul nu mai poate functiona. Este important ca pacientii sa inteleaga ca medicatia nu este un tratament pentru insuficienta renala si nu ii mentine in viata pe acestia.

Sfaturi pentru sanatatea rinichilor

10 reguli cum sa ne protejam functia renala

Daca cel putin trei reguli din urmatorul ”decalog al rinichiului” sunt respectate cu sfintenie, aveti toate sansele de a nu suferi de boala cronica de rinichi.

  1. Evitati frigul si umezeala pentru ca rinichiul intra in vasoconstrictie in conditii de umiditate crescuta si temperaturi scazute.
  2. Nu neglijati tratamentul afectiunilor dentare si amigdaliene, pentru ca in copilarie 95% din bolile rinichiului pleaca de la o carie neglijata sau o amigdalita netratata.
  3. Nu luati medicamente pentru durere fara a consulta medicul, pentru ca analgezicele sunt toxice pentru rinichi.
  4. Hipertensiunea arteriala si diabetul sunt principalii factori de risc ai bolii cronice de rinichi. Preveniti aceste boli pentru a va proteja si rinichii.

Consultarea unui nefrolog

  1. Daca suferiti deja de hipertensiune arteriala si/sau diabet, respectati tratamentul si nu uitati ca dupa 5 ani de la aparitia acestor boli se poate compromite si functia rinichiului. De aceea, este indicat sa consultati si un nefrolog.
  2. Efectuati periodic, o data la 6 luni, un examen sumar de urina. Analiza urinei deconspira initial bolile cronice de rinichi.
  3. Consumati cel putin 2,5 litri de lichide zilnic. Hidratarea corespunzatoare ajuta enorm functia renala.
  4. Respectati un stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata si variata, evitati obezitatea si sedentarismul.
  5. Evitati factorii nocivi, cum ar fi fumatul, poluarea, activitatile in mediu toxic.
  6. Consultati periodic medicul nefrolog daca aveti un istoric familial de boli de rinichi, mai ales in cazul in care aveti peste 50 de ani.

Trei retete de sucuri care purifica rinichii

Reteta 1

Suc de morcov si castravete

  • 2 morcovi
  • un castravete mare

Preparare: puneti legumele intr-un storcator cu centrifuga. Veti obtine un suc bogat in vitamine si minerale si foarte mult beta-caroten. Acest suc favorizeaza eliminarea excesului de acid uric din rinichi. Beti un pahar de suc in fiecare dimineata, pe durata a 7 zile pe luna.

Reteta 2

Suc de pepene si lamaie

  • 200 ml suc de pepene
  • o lamaie curatata de coaja

Preparare: mixati cele doua ingrediente intr-un blender. Veti obtine un suc bogat in minerale, vitamina C si potasiu. Aceasta bautura are o actiune diuretica puternica si favorizeaza procesul de curatare a rinichilor, prevenind formarea pietrelor la rinichi. Se consuma de preferinta dimineata, in cure de 7 zile pe luna.

Reteta 3

Suc de ridichi, varza rosie si telina

  • o legatura de ridichi
  • o ceasca de varza rosie tocata
  • o tulpina de telina

Preparare: sucul se obtine prin stoarcerea legumelor intr-un aparat cu centrifuga. Aceasta bautura are proprietati antiinflamatoare si diuretice, ajutand organuismul sa elimine deseurile toxice si sa combata infectiile. Se recomanda in special persoanelor predispuse la infectii urinare. Se consuma un pahar dimineata, in cure de 7 zile pe luna.

Beneficii

Morcovul

Bogat in vitamine si minerale, morcovul joaca un rol protector pentru sistemul imunitar. Morcovul este renumit pentru bogatia sa in antioxidanti, in special beta-caroten, care ajuta la curatarea eficienta a rinichilor.

Lamaia

Plina de vitamina C, lamaia este un antioxidant prin excelenta. Are proprietati antiseptice, stimuleaza circulatia sangelui si sustine activitatea ficatului, un organ esential in dotoxifiere, alaturi de rinichi.

Pepenele

Bogat in licopen, un antioxidant foarte puternic, cu rol in prevenirea inflamatiei, pepenele este unul dintre cele mai bune fructe pentru stimularea functiei renale.

Castravetele

Datorita vitaminelor B si glucidelor, castravetele este o excelenta sursa de energie pentru organism. Faciliteaza recuperarea fizica dupa un efort intens si asigura hidratarea. Sucul de castravete este un excelent diuretic care ajuta la eliminarea acidului uric din organismul.

Telina

Cu doar putine calorii, telina este o mina de nutrienti precum calciul, fierul, potasiul, sodiul si vitaminele A, B si C. Sucul de telina este un excelent diuretic care ajuta la eliminarea toxinelor din ficat si rinichi.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/305488.php
  2. https://www.webmd.com/kidney-stones/picture-of-the-kidneys#1
  3. https://www.livescience.com/52047-kidneys.html
  4. https://www.kidney.org/news/ekidney/august14/10_Signs_You_May_Have_Kidney_Disease
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma