Afla care sunt principalele analize necesare in timpul sarcinii, principalele teste uzuale si analize in functie de trimestrul de sarcina si analize suplimentare recomandate, pentru sanatatea mamei si a fatului.
Cuprins:
1. Informatii generale
2. Rolul analizelor in timpul sarcinii
3. Analize in functie de trimestru
4. Investigatii suplimentare
Informatii generale
Multi parinti sunt preocupati de faptul ca bebelusul lor va avea o problema de sanatate. Desi majoritatea copiilor vor fi sanatosi, aproximativ 1 din 40 de copii (2,5%) se naste cu o anumita problema. Unele probleme vor fi minore, dar altele pot provoca dificultati fizice sau intelectuale grave. Unele probleme pot fi depistate inainte de nastere, dar nu toate.
Rolul analizelor in timpul sarcinii
Medicul va recomanda unele analize necesare in timpul sarcinii pentru a va verifica sanatatea mamei si dezvoltarea si sanatatea copilului. Poate fi vorba de ecografii, analiza sangelui, teste de urina si analiza altor probe.
In timpul sarcinii, puteti, de asemenea, efectua teste de screening si diagnostic pentru anomalii cromozomiale si alte afectiuni ale copilului. Unele analize necesare in timpul sarcinii sunt teste de screening care pot dezvalui doar posibilitatea unei probleme. Alte teste prenatale sunt teste de diagnosticare care pot stabili cu exactitate daca un fat are o problema specifica. Un test de screening este, uneori, urmat de un test de diagnosticare.
Mai multe teste sunt disponibile daca sunteti gravida. Aceste teste va pot confirma sarcina si pot monitoriza dezvoltarea copilului in uter. Exista, de asemenea, teste optionale care pot oferi informatii diferite, mai exact daca o sarcina este afectata de o serie de probleme.
Diferitele tipuri de teste disponibile femeilor gravide includ teste:
- pentru a confirma sarcina;
- pentru a monitoriza starea de sanatate a mamei si a copilului;
- pentru probleme medicale specifice (teste de screening si de diagnosticare).
Teste de facut in timpul sarcinii
Teste pentru confirmarea sarcinii
Lipsa unei menstruatii sau intarzierea reprezinta de obicei, primul semn al sarcinii. Printre analize inainte de sarcina principala este cea pentru confirmarea sarcinii, care detecteaza un hormon de sarcina numit gonadotropina corionica umana (βhCG).
Diferitele analize necesare in timpul sarcinii includ:
- teste de sarcina la domiciliu – includ un material special care este sensibil la prezenta βhCG in urina. Este important sa utilizati un kit de testare la domiciliu conform instructiunilor producatorului sau pot aparea rezultate false.
- teste de urina de laborator – medicul va poate testa urina pentru a calcula nivelul de bhCG;
- teste de sange – un test al nivelului βhCG din sange poate fi corect in termen de o saptamana de conceptie.
Teste pentru a monitoriza starea de sanatate a mamei si a copilului
Testele de monitorizare includ controale regulate pentru a va monitoriza sarcina si dezvoltarea copilului. Acestea includ teste care verifica starea de sanatate a mamei si a copilului si va ajuta sa identificati problemele legate de sarcina.
Testele prenatale de rutina si analize necesare in timpul sarcinii pot include:
- teste de sange in diferite stadii ale sarcinii, cum ar fi grupa sangvina, nivelurile de fier, controale pentru diabetul matern si infectii;
- ecografie (primul trimestru) – o ecografie nedureroasa si neinvaziva efectuata in primele trei luni de sarcina pentru a confirma numarul de copii si ajuta la calcularea datei estimate a nasterii – data scadentei.
- ecografie (al doilea trimestru) – aceasta este de obicei efectuata intre 18 – 20 de saptamani. Este utila pentru a verifica dezvoltarea copilului si pentru a monitoriza dimensiunea si localizarea placentei.
- ecografie (trimestrul al treilea) – in ultimele trei luni de sarcina, poate fi facuta o ecografie pentru a analiza cresterea copilului, nivelurile lichidului in jurul bebelusului si pozitionarea placentei.
Teste pentru anumite afectiuni medicale in timpul sarcinii
Testele pentru anumite afectiuni medicale (inclusiv sindromul Down, defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida sau afectiuni genetice cunoscute ca fiind transmise intr-o familie) sunt optionale.
Testele de screening si testele de diagnostic in timpul sarcinii
Este important sa intelegeti diferenta dintre testele de screening si testele de diagnosticare. Testele de screening pot oferi informatii despre probabilitatea ca un copil sa aiba o problema speciala de sanatate, dar nu pot oferi un raspuns clar. De exemplu, rezultatele dintr-un test de screening pot sugera un risc crescut sau un risc scazut sau pot furniza o estimare a riscului, cum ar fi 1 din 1000. Un test de diagnosticare ofera un rezultat mai clar.
Teste de screening
Testele de screening pot oferi o estimare a probabilitatii ca un copil sa fie afectat de o serie de conditii, dar nu poate face un diagnostic. Daca un test de screening sugereaza un risc crescut, sunt disponibile teste suplimentare pentru a confirma rezultatul.
Exemple de teste de screening includ:
- dublu test in sarcina – acest test combina informatii dintr-o ecografie din primul trimestru si un test de sange prelevat de la mama (screening-ul matern al primului trimestru de sarcina ) pentru a calcula riscurile pentru un grup de probleme cromozomiale, inclusiv sindromul Down;
- testarea non-invaziva prenatala – este un test de sange relativ nou care analizeaza materialul genetic al copilului (ADN), care poate fi gasit in sangele mamei. Acesta poate furniza informatii despre riscul unor afectiuni cum ar fi sindromul Down si alte probleme cromozomiale si se poate face oricand, de la 10 saptamani de sarcina.
Teste de diagnosticare
Unele sarcini sunt cunoscute ca avand un risc crescut pentru o anumita afectiune. De exemplu, poate exista un istoric familial al unei tulburari mostenite, sau mama poate fi mai in varsta (stim ca riscul de a avea un copil cu o problema cromozomiala, cum ar fi sindromul Down, creste odata cu varsta).
In alte cazuri, un test de screening pentru sarcina poate sugera un risc crescut pentru o anumita afectiune. Un test de diagnosticare poate oferi informatii mai clare despre existenta unei boli. Unele dintre aceste teste de diagnosticare utilizeaza un ac pentru a colecta o proba din placenta sau lichid amniotic si prezinta un risc mic de complicatii, inclusiv avort spontan.
Testele de diagnosticare includ:
- ecografii – pot fi folosite pentru a verifica starea de sanatate a copilului in cazul simptomelor neobisnuite ale sarcinii, cum ar fi sangerarea vaginala sau lipsa miscarii fetale;
- testarea villusului corionic (CVS) – un test care verifica afectiunile medicale specifice prin analiza unei mostre de placenta. Placenta a fost initial formata din aceleasi celule ca si copilul, astfel incat testarea unui mic esantion de placenta poate oferi informatii despre sanatatea copilului. Pentru a preleva mostra, medicul introduce un ac subtire prin abdomenul mamei. Acul este ghidat cu ajutorul ecografiei. Proba este apoi examinata intr-un laborator.
- amniocenteza – un medic introduce un ac subtire prin abdomen pentru a preleva o cantitate mica de lichid amniotic, lichidul care inconjoara copilul in uter. Aceasta mostra de lichid contine unele dintre celulele copilului care au fost eliminate pe masura ce copilul creste, iar acestea sunt apoi examinate in laborator.
Medicii recomanda analize sange sarcina pentru toate femeile insarcinate. Numai unele femei vor avea nevoie de alte teste de screening pentru a verifica anumite probleme genetice.
Analize in functie de trimestru
Trimestrul 1
Inca din primul trimestru de sarcina sunt necesare teste de monitorizare a sarcinii. Medicul, dupa confirmarea sarcinii, va indica o serie de teste de sange si alte teste. Se vor discuta, de asemenea, testele care sunt disponibile pentru screening-ul pentru sindromul Down.
Analize necesare in timpul sarcinii in primul trimestru includ:
- screening pentru boli genetice – aceste teste de screening verifica sangele sau saliva pentru a vedea daca sunteti purtator al anumitor conditii genetice care ar putea afecta copilul. Toate femeile pot efectua screening pentru fibroza chistica, atrofie musculara spinala (denumita si SMA), talasemii si hemoglobinopatii. Unele femei beneficiaza de screening-ul pentru conditii cum ar fi sindromul Fragile X si boala Tay Sachs.
- testarea villusului corionic (numita si CVS) – acest test de diagnosticare verifica tesutul din placenta pentru a vedea daca copilul are o boala genetica, cum ar fi sindromul Down. Se face la 10 – 13 saptamani de sarcina.
- ecografie timpurie (denumita si ecografie in primul trimestru) – de obicei ecografie transvaginala;
- dublu test – acest test de screening include un test de sange si ecografie pentru a vedea daca bebelusul poate fi expus riscului unor defecte congenitale, cum ar fi sindromul Down si defectele cardiace. Testul se face de obicei la 11-14 saptamani de sarcina.
Alte teste
- test de grupa sanguina si Rh – se identifica grupa sangvina si Rh-ul mamei, si se vor testa si anticorpii – anticorpii din grupa de sange pot interfera cu sangele in caz de transfuzie sau pot cauza anemie unui copil in curs de dezvoltare.
- serologie pentru rubeola – pentru a confirma ca sunteti imuna la rubeola (numita si rujeola germana). Majoritatea femeilor sunt vaccinate impotriva rubeolei in copilarie, dar cateva femei vor avea imunitate mica sau deloc.
- serologia pentru hepatita B – pentru a identifica infectia anterioara sau imunitatea la hepatita B. Purtatorii de hepatita B pot transmite hepatita copiilor lor.
- serologie sifilis – VDRL – testare pentru sifilis, o boala rara, dar tratamentul detectat in timpul sarcinii poate impiedica infectarea copilului.
- screening HIV (virusul care provoaca SIDA) este inca rar, dar purtatorii pot infecta copilul nenascut. Tratamentele sunt foarte eficiente in reducerea riscului de infectie fetala la femeile gasite a fi purtatori pentru HIV.
- HBA1C – este o masura a nivelurilor de zahar din sangele femeii in ultimele cateva saptamani. Nivelurile ridicate pot indica diabetul de baza sau ca aveti mai multe riscuri de a dezvolta diabet zaharat mai tarziu in timpul sarcinii.
Trimestrul 2
Testele recomandate in trimestrul 2 de sarcina includ:
- morfologie fetala – la 18 – 20 de saptamani de sarcina, majoritatea femeilor vor avea o morfologie fetala. Aceasta este o scanare detaliata pentru a examina creierul, inima, coloana vertebrala si alte organe importante ale copilului.
- triplu test si cvadruplu test – pentru a vedea daca bebelusul poate fi expus riscului unor defecte congenitale, cum ar fi sindromul Down. Testul cvadruplu masoara patru substante din sange: alfa-fetoproteina (AFP), estriolul, gonadotropina corionica umana (hCG) si inhibina A. Testul se face la 15 – 22 saptamani de sarcina.
- amniocenteza – este un test de diagnostic al lichidului amniotic din jurul copilului pentru a vedea daca are un defect congenital sau o boala genetica, cum ar fi sindromul Down. Testul se face de obicei la 15-20 de saptamani de sarcina.
- ecografie – pentru a examina cresterea copilului si pentru defectele congenitale. De obicei se face la 16-20 de saptamani de sarcina.
Alte teste
- teste pentru infectii vaginale – infectii cum ar fi Chlamydia, care cauzeaza adesea putine simptome, pot fi verificate in timpul sarcinii, desi, de obicei, se asteapta pana la 12-18 saptamani pentru a examina acest lucru.
- testul pentru diabet zaharat – se face la 24-28 saptamani de sarcina pentru a verifica daca aveti un risc crescut de a dezvolta diabet gestational (diabet zaharat in timpul sarcinii). Daca nivelul de zahar din sange este prea ridicat, este posibil sa aveti nevoie de un test suplimentar denumit test de toleranta la glucoza (GTT). Diabetul gestational este asociat cu glicemia crescuta in timpul sarcinii. Femeile care dezvolta diabet gestational prezinta un risc mai mare de aparitie a diabetului in viata ulterioara.
- test de anticorpi, hemoleucograma si nivelul de feritina – acestea sunt, de asemenea, verificate in acelasi timp cu testul de diabet pentru a depista semne de anemie si dezvoltarea de anticorpi pentru grupa de sange al copilului.
Trimestrul 3
Testele din trimestrul 3 de sarcina includ:
- ecografie fetala – pentru a vedea daca cel mic se dezvolta in mod adecvat.
- cardiotocografie – monitorizeaza modelul si miscarea batailor inimii copilului. Acest lucru este util in special daca sunteti gravida dupa data scadenta sau exista preocupari cu privire la miscarile copilului.
- teste de sange – femeile cu Rh negativ in sarcina sau care au anticorpi de grup sangvin, vor avea nevoie in general de teste suplimentare la 34-36 saptamani. Femeile cu probleme de tensiune arteriala, diabet sau alte afectiuni medicale pot necesita teste sanguine regulate pana la sfarsitul sarcinii.
- testare pentru streptococ grup B – este o infectie pe care mama o poate transmite copilului in timpul nasterii. Testul verifica lichidul din cervix pentru a vedea daca mama are streptococ grup B.
Investigatii suplimentare
Exista diferite teste prenatale pe care le puteti face in primul, al doilea si al treilea trimestru. Unele verifica sanatatea mamei, iar altele ofera informatii despre copil. Medicul va testa probe de sange si urina pentru anumite conditii, inclusiv:
- hemoleucograma si analiza biochimica a sangelui;
- dozare anticorpi Citomegalovirus si toxoplasmoza;
- testare pentru Chlamydia, Listeria, gonoree, sifilis, HIV;
- test Babes Papanicolau;
- teste de urina;
- consultatie clinica;
- examinare vaginala;
- masurarea greutatii;
- masurare tensiune arteriala;
- morfologie fetala;
- test pentru anemie;
- test pentru diabet – glicemia;
- creatinina;
- serologie hepatita etc.
Referinte:
(1) Common tests during pregnancy, link: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=common-tests-during-pregnancy-85-P01241
(2) Routine tests during pregnancy, link: https://www.acog.org/Patients/FAQs/Routine-Tests-During-Pregnancy?IsMobileSet=false
(3) Screening and tests during pregnancy, link: https://www.whattoexpect.com/pregnancy/screenings-and-tests-during-pregnancy/
(4) Blood tests during pregnancy, link: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/blood-tests-during-pregnancy