Coronavirusul – ce este, ce simptome provoaca si cum se trateaza

Coronavirusul este un tip de virus care afecteaza, de obicei, tractul respirator atat la oameni, cat si la animale. Aflati mai multe despre bolile provocate de coronavirus, simptomele acestora si metodele de tratament.

Cuprins:

  1. Ce este coronavirusul?
  2. Boli provocate de coronavirus
  3. Simptome coronavirus
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Masuri de preventie

Ce este coronavirusul?

Coronavirusurile sunt virusuri cu ARN, asemanatoare cu virusurile gripale sau cu virusul imunodeficientei umane (HIV). Coronavirusurile sunt prezente la numeroase specii de animale (bovine, porcine, pisici, caini, pasari) si se transmit cu usurinta intre specii, motiv pentru care este greu de aflat cu exactitate originea lor.

Coronavirusurile pot infecta omul, determinand infectii mai mult sau mai putin grave in functie de tipul virusului. In timp ce unele coronavirusuri provoaca doar simple raceli, altele, precum noul coronavirus provenit din China, denumit Covid-19, pot deveni mortale pentru om.

Coronavirusul a fost izolat pentru prima data in 1937 dintr-un virus care provoaca bronsita infectioasa la pasari si care are capacitatea de a afecta extrem de grav populatiile de pasari de curte.

Coronavirusurile sau coronavirinele sunt responsabile pentru aproximativ 30% din banalele raceli.

Ce este coronavirusul NCoV?

NCoV este denumirea data coronavirusului care a aparut pentru prima data in Europa in 2013. NCoV a fost detectat pentru prima data in iunie 2012 la un pacient spitalizat in Djedda, Arabia Saudita. Chiar daca este foarte greu de aflat originea lui exacta, oamenii de stiinta sunt de parere ca NCoV poate proveni de la un coronavirus depistat la lilieci in Hong-Kong, deoarece aceste doua tulpini virale sunt foarte asemanatoare din punct de vedere genetic.

Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), epidemia din 2012

Un nou virus ucigas, numit coronavirus, si-a facut aparitia in Arabia Saudita, in iunie 2012, iar dupa un an a fost depistat si la doi pacienti din Franta. Cazuri de infectare cu MERS au fost depistate si in Germania, Marea Britanie, Iordania.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si-a exprimat in acea perioada temerea ca acest nou virus s-ar putea transmite de la o persoana la alta, in cadrul conferintei dedicate noului SARS (Sindromul Acut Respirator Sever).

”Cea mai mare ingrijorare suscita faptul ca focarele de infectie din diferite tari releva ca noul coronavirus se poate transmite de la o persoana la alta”, a afirmat directorul general adjunct al OMS, Keiji Fukuda, intr-o interventie la forumul de la Riad din 2013.

Imbolnaviri MERS in 2012

Coronavirusul MERS a fost detectat pentru prima oara la mijlocul lunii mai 2012. Este vorba de o tulpina speciala care nu a mai fost pana acum detectata nici la oameni, nici la animale. Se crede ca acesta s-ar putea afla la originea unei game largi de boli, de la raceala la SARS. Un total de 24 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 15 cu deznodamant letal, s-au inregistrat in decursul unui an in Arabia Saudita.

Pe plan mondial, conform OMS, au fost raportate 34 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. S-au inregistrat 18 decese dintre care 11 numai in Arabia Saudita, chiar in prima saptamana a lunii mai 2013. De asemenea cazuri similare au fost raportate in Iordania, Marea Britanie si Germania. Persoanele afectate de boala au fost toate in peninsula arabica sau au intrat in contact cu un bolnav care a calatorit in regiunea respectiva.

Nu exista vaccin impotriva coronavirusului

Potrivit observatiilor medicilor, boala afecteaza intr-un mod deosebit de grav barbatii de peste 60 de ani. Nu exista deocamdata vaccinuri sau tratamente eficiente impotriva coronavirusului. Oamenii de stiinta, de asemenea, nu au fost in masura sa stabileasca cauza focarelor de boala si caile de transmitere de la om la om.

Coronavirusul se poate transmite de la om la om

Coronavirusul distruge membranele care tapeteaza alveolele pulmonare, unde se fac schimburile respiratorii intre aer si sange. Contaminarea cu coronavirus cauzeaza crize de sufocare si respiratie dificila si poate evolua catre pneumonie. Infectia este insotita de febra, cu o temperatura mai mare sau egala cu 38°C, tuse, iar in cazurile cele mai severe apare insuficienta renala. Persoanele infectate cu noul coronavirus pot dezvolta simptomele bolii intr-un interval situat intre 24 de ore si 10 zile.

Desi se credea ca virusul nu se putea transmite decat de la animale la om, OMS anunta in 2013 ca ”diferitele focare monitorizate in tarile afectate tind din ce in ce mai mult sa acrediteze ipoteza ca, in caz de contact apropiat, acest nou coronavirus se poate transmite de la om la om”.

Coronavirus 2020: Coronavirusul COVID-19 provenit din China

Autoritatile sanitare din intreaga lume au anuntat depistarea unui nou tip de coronavirus, aparut in China, in provincia Wuhan, la sfarsitul anului 2019. Denumit COVID-19, virusul a provocat deja sute de mii de imbolnaviri prin pneumonie virala si decesul a mii de persoane. Medicii sunt ingrijorati din cauza faptului ca epidemia se extinde rapid atat in Asia (China, Coreea de Sud), cat si in Europa (Italia), in conditiile in care coronavirusul se transmite de la om la om.

OMS a avertizat ca noul coronavirus din China s-ar putea raspandi la nivel mondial si a indemnat spitalele din intreaga lume sa se pregateasca pentru acest scenariu. Unele state au anuntat deja campanii de screening pentru persoanele aflate in grupe de risc.

Noul coronavirus depistat in Wuhan pare sa fie mai puternic decat SARS si MERS, avand ca simptome principale febra si insuficienta respiratorie.

COVID-19 se extinde in Europa, focare epidemice si carantina in Italia

In Italia, tara in care se afla cea mai mare comunitate de romani, noul coronavirus COVID-19 se raspandeste cu rapiditate. Numarul imbolnavirilor a crescut brusc, iar numeroase orase din nordul Italiei au fost plasate in carantina.

Romanii care se intorc in tara din regiunile Italiei în care sunt cazuri de coronavirus vor trebui sa stea in carantina 14 zile. Autoritatile romane au anuntat ca sunt suplimentate masurile de control si prevenire a infectiei cu noul coronavirus COVID-19, avand in vedere riscul crescut pentru Romania.

Boli provocate de coronavirus

Coronavirusurile sunt o familie extinsa de virusuri care provoaca infectii respiratorii printre care se numara raceala obisnuita, SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu) si, in 2020, pneumonia virala COVID-19.

Coronavirusurile umane (HCoV) au fost identificate pentru prima data in nasul pacientilor care sufereau de o simpla raceala. Doua coronavirusuri umane sunt responsabile de o multime dintre racelile comune OC43 si 229E. Numele virusului vine de la coroana care il inconjoara.

Infectia ii afecteaza pe oameni cel mai des in timpul lunilor de iarna si a primaverii timpurii. In plus, exista mari riscuri ca o persoana sa ia o raceala cauzata de un coronavirus si apoi sa se imbolnaveasca din nou peste numai cateva luni.

Acest lucru se produce din cauza faptului ca anticorpii coronavirusului nu traiesc foarte mult timp. De asemenea, anticorpii unei tulpine de coronavirus pot fi inutili impotriva altor tulpini.

Tipuri

Exista diferite tipuri de coronavirusuri umane care variaza in functie de gravitatea bolilor pe care le provoaca si de masura in care se pot raspandi.

In prezent, exista sase tipuri recunoscute de coronavirus care pot infecta oamenii.

Cele mai cunoscute tipuri sunt:

  • 229E (coronavirus alfa)
  • NL63 (coronavirus alfa)
  • OC43 (coronavirus beta)
  • HKU1 (coronavirus beta)

In rare cazuri, oamenii se pot infecta cu tipuri mai periculoase, cum ar fi MERS-CoV, cel care provoaca Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si sindromul acut respirator sever (SARS-CoV), coronavirusul responsabil pentru SARS.

SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) a aparut in China in 2002 si a cauzat moartea a circa 800 de persoane la nivel mondial, dupa care s-a reusit tinerea sa sub control.

Diferente intre coronavirusurile COVID-19 si SARS (sindrom respirator acut sever)

Noul coronavirus (COVID-19) este foarte apropiat de un alt coronavirus, cel care s-a aflat la originea epidemiei de SARS (sindrom respirator acut sever), care a provocat moartea a peste 800 de persoane in 2003. In ambele cazuri, persoanele afectate sunt adulti cu factori agravanti reprezentati de unele boli cronice, transmiterea se face pe cale respiratorie prin contact direct, iar mortalitatea este ridicata. Chiar daca asemanarile dintre cele doua virusuri sunt importante, se pare totusi ca noul COVID-19 este mult mai contagios si virulent decat SARS.

Simptome coronavirus

Simptomele sunt asemanatoare semnelor gripei sau racelii, se instaleaza de obicei intre doua si patru zile dupa infectarea cu coronavirusul si sunt, de cele mai multe ori, usoare.

Printre simptome se numara:

  • stranut
  • nas curgator
  • oboseala
  • tuse
  • in cazuri rare, febra
  • durere in gat
  • accentuarea simptomelor astmului

Coronavirusurile umane nu pot fi cultivate cu usurinta in laborator, spre deosebire de rinovirus, o alta cauza a banalei raceli..

Transmiterea virusului

Nu a existat nicio mare cercetare cu privire la felul in care un coronavirus uman se raspandeste de la o persoana la alta.

Cu toate acestea, se crede ca virusurile sunt transmise prin lichidul secretat de sistemul respirator, in timpul stranutului, de exemplu.

Moduri de transmitere

  • Oamenii pot raspandi virusul daca tusesc si stranuta fara sa-si acopere gura, dispersand picaturile in aer.
  • Virusul mai poate fi transmis intre doua persoane care se ating sau isi strang mainile, in cazul in care una dintre ele poarta virusul.
  • Prin contact cu o suprafata sau un obiect pe care virusul traieste si apoi prin atingerea nasului, a ochilor sau a gurii.
  • In cazuri rare, un coronavirus se poate raspandi prin contactul cu fecalele.

Locuitorii Statelor Unite. sunt mai predispusi la contractarea bolii in timpul iernii sau a toamnei. Boala ramane activa si in restul anului. Potrivit altor specialisti, tinerii prezinta cele mai mari riscuri sa contracteze un coronavirus. In plus, oamenii pot suferi mai multe infectii pe parcursul unei vieti. Majoritatea persoanelor se vor infecta cel putin o data cu un coronavirus, de-a lungul vietii.

Se spune ca acest virus este atat de contagios din cauza abilitatilor sale mutante.

SARS

Sindromul respirator acut sever (SARS) a fost o boala contagioasa cauzata de coronavirusul SARS-CoV. In multe cazuri, a provocat o forma de pneumonie care putea pune viata in pericol.

Virusul a fost descoperit in provincia Guangdong din sudul Chinei in noiembrie 2002, ajungand in cele din urma si in Hong Kong. De acolo, s-a raspandit rapid in intreaga lume, infectand oameni in 37 de tari.

SARS-CoV este unic. Poate infecta atat tractul respirator superior cat si cel inferior si poate provoca, de asemenea, gastroenterita.

Simptomele SARS

Simptomele SARS se dezvolta in decurs de o saptamana si debuteaza cu febra. In prima faza, oamenii dezvolta simptome asemanatoare gripei, cum ar fi:

  • tuse uscata
  • frisoane
  • diaree
  • probleme respiratorii
  • dureri

Dupa aceea, poate apare pneumonia, o infectie pulmonara severa. In stadiul cel mai avansat, SARS provoaca insuficienta pulmonara, cardiaca sau hepatica.

In timpul epidemiei, au existat 8.098 de cazuri confirmate de SARS, dintre care 774 decese. Aceasta este egala cu o rata a mortalitatii de 9,6%. Complicatiile au fost mai frecvente la adultii mai in varsta, iar jumatate dintre persoanele infectate cu varsta peste 65 de ani care s-au imbolnavit nu au supravietuit. In cele din urma, a fost pusa sub control in iulie 2003.

MERS

MERS, provocat de coronavirusul MERS-CoV, a fost descoperita pentru prima data in 2012. Aceasta boala respiratorie severa a aparut mai intai in Arabia Saudita si, de atunci, s-a raspandit in alte tari. Virusul a ajuns in S.U.A., iar cel mai mare focar din afara Peninsulei Arabe a avut loc in Coreea de Sud in 2015.

Printre simptome se numara febra, probleme respiratorii si tuse. Boala se raspandeste prin contact apropiat cu persoane care au fost deja infectate. Cu toate acestea, toate cazurile de MERS sunt legate de persoanele care se intorsesera recent, in acea perioada, dintr-o calatorie in Peninsula Arabica.

MERS este fatala pentru 30-40% dintre persoanele care o contracteaza.

COVID-19

Simptomele COVID-19 se caracterizeaza prin:

  • febra – 99% dintre pacienti prezinta febra inalta
  • tuse uscata si oboseala – peste 50% dintre pacienti se confrunta cu tuse iritativa si stari de epuizare
  • dureri musculare si dificultati respiratorii – o treime dintre pacienti au dureri de muschi si tulburari de respiratie

Medicii spun ca simptomele noului virus din China sunt similare unei pneumonii, motiv pentru care boala este numita si pneumonie virala COVID-19.

Diagnostic

Coronavirusul poate fi descoperit in urma recoltarii unei probe de fluid respirator, cum ar fi mucusul din nas, sau a unei probe de sange.

Acest lucru poate fi necesar in special daca pacientul are o boala severa sau medicii suspecteaza ca este contaminat cu coronavirus.

De aceea, pacientul trebuie sa-i spuna intotdeauna medicului daca a calatorit recent in tari afectate de coronavirus sau daca a intrat in contact cu persoane contaminate cu coronavirusul.

Tratament

Deocamdata, nu exista niciun vaccin sau un alt tratament pentru prevenirea coronavirusului. Doar simptomele bolii pot fi tratate. Se administreaza un tratament de sustinere pentru a combate afectarea viscerala, respiratorie si renala. Pacientii in stare grava au beneficiat de masuri de asistenta medicala circulatorie si respiratorie extrem de sofisticata, bazata pe o membrana de oxigenare extracorporala (Ecmo). Acest lucru s-a intamplat deoarece starea bolnavilor este prea severa pentru a-i asista cu un aparat clasic de respiratie artificiala. Aceasta noua tehnica imbunatateste sansa de supravietuire cu 50-70% in cazul insuficientei respiratorii severe.

Chiar daca, pana acum, niciun tratament antiviral nu s-a dovedit eficient, cercetatorii americani au aratat ca la maimute combinatia de ribavirina cu interferon-alpha 2b, doua medicamente antivirale utilizate in tratamentul hepatitei C, poate impiedica multiplicarea coronavirusului. Dar aceasta combinatie trebuie inca studiata inainte de a fi utilizata la om.

O alta combinatie de medicamente antivirale utilizate in mod normal in cazul infectiei cu HIV a fost testata in cazul pneumoniei virale COVID-19. Dar si aceasta varianta terapeutica are nevoie de testari suplimentare inainte de a fi pusa in practica pe scara larga.

Masuri de preventie

Pentru a preveni transmiterea coronavirusului, asigurati-va ca ramaneti acasa, ca va odihniti si ca evitati contactul cu alte persoane. Acoperiti-va gura si nasul in timp ce tusiti sau stranutati pentru a nu raspandi coronavirusul.

De asemenea, autoritatile sanitare reamintesc ca este necesar ca oamenii sa adopte aceleasi masuri de igiena ca in cazul oricaror boli infectioase: spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si evitarea contactului cu persoane bolnave.

În cazul COVID-19, transmiterea este preponderent pe cale aeriana Pacientii bolnavi pot infecta alte persoane prin picaturi de lichid eliminate prin tuse, stranut, vorbit, care intra in contact apoi cu mainile, ochii, mucoasa orala sau nazala.

Masuri de protectie impotriva COVID-19

  1. Spalati-va mainile frecvent cu apa si sapun, iar cand nu puteti face acest lucru utilizati dezinfectanti pe baza de alcool.
  2. Practicati igiena respiratorie – cand tusiti sau stranutati, acoperiti gura cu cotul flexat sau un servetel care va fi aruncat imediat la cos, apoi spalati mainile cu apa si sapun.
  3. Purtati masca medicala – este utila daca aveti simptome respiratorii pentru a impiedica raspandirea virusului, dar si daca sunteti sanatos pentru a preveni inhalarea particulelor contaminate. Totusi, doar aceasta masca nu garanteaza oprirea infectiilor si ar trebui combinata cu celelalte masuri de preventie: igiena mainilor si a respiratiei, pastrarea distantei de cel putin 1 metru intre persoane.
  4. Evitati atingerea ochilor, nasului si a gurii – mainile vin in contact cu multe suprafete care pot fi contaminate, iar, ulterior, prin atingerea ochilor, nasului si a gurii favorizam infectarea cu virusuri.
  5. Consultati medicul daca aveti febra,  dificultati de respiratie si tusiti. Anuntati autoritatile medicale daca ati calatorit recent intr-o zona unde este raportata infectia cu COVID-19 sau ati intrat in contact cu o persoana care s-a intors recent din China, Coreea de Sud, Iran sau Italia si are simptome respiratorii.
  6. Respectati masurile de carantina daca va aflati la risc de a transmite sau a contracta coronavirusul.

 

Referinte:

  1. https://www.who.int/health-topics/coronavirus
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/256521.php
  3. https://www.webmd.com/lung/coronavirus#1
  4. http://www.ms.ro/2020/02/23/masuri-suplimentare-pentru-limitarea-si-prevenirea-posibilelor-imbolnaviri-cu-coronavirus/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Vezi comentariile

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

12 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

12 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

12 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

12 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

12 luni in urma