Acidul folic este o vitamina esentiala pentru buna functionare a organismului, mai ales in timpul sarcinii. Iata care sunt proprietatile si beneficiile acestei vitamine si cand sunt necesare suplimentele.
1. Informatii generale
2. Beneficii
3. Proprietati
4. Acidul folic in timpul sarcinii
5. Simptome ale deficitului de acid folic
6. Cum se administreaza
7. Surse de acid folic
Ce este acidul folic? Acidul folic (vitamina B9) este una dintre vitaminele B de care organismul are nevoie pentru o functionare optima. Aceasta vitamina este, de asemenea, numita folat, dar exista o diferenta: folatul este forma naturala a acestei vitamine si se gaseste in mod natural in alimente. Acidul folic este forma sintetica, ce se gaseste in suplimente si alimente fortificate, cum ar fi cerealele fortificate pentru micul dejun.
Este o vitamina necesara pentru producerea de celule noi si pentru sinteza adecvata a ADN-ului. Acidul folic este necesar mai ales in sarcina, fiind vital pentru cresterea normala a coloanei vertebrale, a creierului si a craniului copilului. Administrarea unui supliment zilnic de acid folic poate reduce riscul ca bebelusul sa aiba un defect de tub neural. Beneficiile administrarii acidului folic pentru reducerea riscului de defecte de tub neural sunt mai mari in primele saptamani de sarcina. In acest stadiu, majoritatea femeilor nu stiu ca sunt insarcinate. Din acest motiv, administrarea acidului folic inainte de a ramane gravida si in primele saptamani de sarcina este foarte importanta.
Folatul nu poate fi stocat in organism, deci e nevoie de aportul adecvat din dieta zilnic. Femeile au nevoie de 400 micrograme de folat pe zi. Femeile si adolescentele care ar putea ramane insarcinate in anul urmator au nevoie de 400 micrograme de acid folic ca supliment (tableta) in fiecare zi, precum si de o dieta sanatoasa.
Acidul folic este vital pentru producerea celulelor rosii din sange, precum si
Folatul joaca un rol critic in cresterea celulelor in timpul fazei embrionare a dezvoltarii fetale. Nivelurile scazute de acid folic in sarcina sunt legate de anomalii fetale, cum ar fi defectele de tub neural (adica spina bifida si anencefalia). Multe studii clinice arata ca, atunci cand femeile iau acid folic inainte de conceptie, riscul de defecte ale tubului neural este redus semnificativ (pana la 50-60%).
Folosirea acidului folic poate, de asemenea, sa prelungeasca varsta medie de sarcina (perioada de sarcina), sa creasca greutatea fatului la nastere si sa reduca rata de nastere prematura la femeile gravide.
Tuburile neurale ale unui copil se formeaza si se inchid in primele 4-6 saptamani de sarcina. Tubul neural este regiunea care devine creierul si maduva spinarii la copilul in curs de dezvoltare. Defectele de tub neural apar atunci cand tubul neural nu se inchide complet in primele saptamani de sarcina.
Acest lucru poate provoca o gama larga de dizabilitati, cum ar fi pierderea controlului vezicii urinare si a intestinului si paralizia picioarelor. In unele cazuri, efectele pot fi mai severe. Acest lucru are ca rezultat defecte ale coloanei vertebrale, ale creierului si ale craniului, care pot duce la deces sau invaliditate pe tot parcursul vietii. Spina bifida (in cazul in care coloana vertebrala nu se inchide) si anencefalia (atunci cand o parte a creierului si a craniului lipsesc) sunt cele mai comune forme de defecte de tub neural.
Studiile au aratat ca pana la 70% dintre toate defectele de tub neural pot fi prevenite atunci cand femeile capabile sa ramana gravide beneficiaza de 400 μg de acid folic inainte de conceptie.
Acidul folic actioneaza impreuna cu vitaminele B-6 si B-12 pentru a controla nivelurile ridicate de homocisteina din sange. Nivelurile ridicate de homocisteina ar putea creste riscul de aparitie a bolilor inimii si ale vaselor de sange (boli cardiovasculare). Suplimentarea cu doza mare de acid folic s-a dovedit a fi eficienta in reducerea nivelurilor de homocisteina si imbunatatirea functiei vasculare la pacientii cu boala coronariana.
Ca un cofactor esential pentru formarea acizilor nucleici, folatul joaca un rol esential in sinteza, repararea si stabilitatea ADN-ului. Folat coenzimele regleaza de asemenea metilarea ADN-ului, care este esentiala in controlul expresiei genelor si diferentierii celulelor. Anomaliile acestui proces au fost legate de dezvoltarea mutatiilor si a cancerului. Nivelurile scazute de acid folic din sange sunt asociate cu anumite tipuri de cancer.
S-a constatat ca o dieta bogata in folat reduce riscul unei varietati de cancere (de exemplu, cancerul de san, cancer de pancreas, cancer de colon, cancer pulmonar si cancerul esofagian) intr-o serie de studii observationale. Cu toate acestea, un exces de acid folic poate accelera cresterea tumorilor la pacientii cu cancer, indicand faptul ca rolul folatului in prevenirea dezvoltarii cancerului depinde de doza specifica.
Unele dovezi sugereaza ca acidul folic poate fi util in tratarea depresiei. Pacientii deprimati au niveluri scazute ale folatului. Folatul este implicat in sinteza serotoninei si a dopaminei. Un dezechilibru al acestor neurotransmitatori poate duce la aparitia tulburarilor de depresie si anxietate. Acidul folic are un efect de stimulare asupra receptorilor serotoninergici din creier si imbunatateste reactivitatea selectiva a inhibitorilor recaptarii serotoninei (SSRI) la pacientii depresivi.
Acidul folic este esential pentru dezvoltarea si functionarea normala a creierului. Nivelurile scazute de acid folic sunt corelate cu simptomele declinului cognitiv la persoanele varstnice, epileptice si cu tulburari psihiatrice. Acestea sunt, de asemenea, asociate cu degenerarea cortexului cerebral, regiunea creierului care coordoneaza invatarea si memoria.
Acest lucru este dat cel mai probabil de nivelurile crescute de homocisteina (folatul este un cofactor in reactia care ajuta la transformarea homocisteinei in metionina), care sunt toxice pentru neuroni si legate de afectiunile neurodegenerative, inclusiv boala Alzheimer, accidentul vascular cerebral si convulsiile epileptice.
Sensibilitatea sporita la infectii este frecvent observata la persoanele cu deficit de folat. Deficitul de folat se manifesta, in mod obisnuit, ca anemie megaloblastica, o afectiune care are ca rezultat raspunsuri imune slabe. Tratarea deficitelor de folat cu suplimentare restabileste functia imuna la pacientii afectati.
Deficienta de folat este legata de scaderea densitatii minerale osoase si cresterea riscului de fractura osoasa. Epuizarea folatului duce la activarea functiei de resorbtie osoasa (pierderea de os). Sinteza de oxid de azot este o enzima care ajuta la conservarea densitatii osoase prin stimularea formarii osoase si prevenirea pierderii osoase. Folatul poate actiona ca un cofactor pentru aceasta enzima (in absenta cofactorului sau efectiv, tetrahidrobiopterina) si sustine activitatea oxidului nitric in celulele osoase, mentinand astfel densitatea osoasa.
Acidul folic este necesar pentru dezvoltarea corecta a corpului uman. Este implicat in producerea materialului genetic numit ADN si in numeroase alte functii ale organismului. Folosirea folatului este necesara pentru replicarea si diviziunea celulelor rosii din sange, iar deficienta acestuia poate duce la anemie megaloblastica. Aceasta conditie este reversibila cu tratamentul cu acid folic.
Cand sunteti insarcinata aveti nevoie de mai mult acid folic pentru a ajuta copilul sa creasca. Adaugarea unui supliment de acid folic in alimentatie in sarcina reduce riscul ca bebelusul sa se nasca cu un defect de tub neural.
Cum se ia acidul folic? E indicat sa luati un supliment cu 400 micrograme de acid folic pe zi, de la 12 saptamani inainte de a ramane insarcinata pana in primele 12 saptamani de sarcina. De asemenea, este important sa se manance alimente sanatoase care contin acid folic, inclusiv legume cu frunze verzi, broccoli, portocale, avocado sau paine si cereale fortificate.
In general, atunci cand se administreaza oral si in doze adecvate, acidul folic este sigur. Daca luati prea mult acid folic, corpul elimina excesul prin urina. Unii oameni pot prezenta efecte secundare minore de la suplimentele de acid folic, cum ar fi:
Semnele unei reactii alergice la acidul folic includ:
Se recomanda ca femeile aflate la varsta fertila, chiar si cele care nu intentioneaza sa aiba un copil, sa ia suplimente de acid folic, deoarece jumatate dintre toate sarcinile sunt neplanificate. Cresterea unui copil este mai rapida in primele saptamani de viata – adesea inainte de a sti ca sunteti gravida.
Acidul folic ajuta la prevenirea unor tipuri de defecte congenitale numite defecte de tub neural. Acestea apar atunci cand coloana vertebrala fetala nu se inchide complet sau creierul si craniul nu se dezvolta corespunzator. Alte defecte, incluzand degenerarea palatului si unele defecte cardiace, pot fi, de asemenea, legate de aportul inadecvat de acid folic.
Unele femei vor fi sfatuite sa ia o doza mai mare de 5 miligrame (5mg) de acid folic in fiecare zi pana cand sunt insarcinate cu 12 saptamani daca au un risc mai mare de a avea o sarcina afectata de defectele tubului neural. S-ar putea sa aveti un risc mai mare daca:
Anumite bauturi si alimente, cum ar fi citricele si legumele verzi sunt surse deosebit de bune de folat. Deficienta poate aparea, de asemenea, daca aveti o boala sau o mutatie genetica ce impiedica organismul sa absoarba sau sa transforme folatul in forma sa utilizabila.
Deficitul de folat poate provoca anemie. Anemia este o afectiune in care sunt prea putine eritrocite. Anemia poate sa priveze tesuturile de oxigenul de care are nevoie. Folatul este deosebit de important la femeile aflate la varsta fertila. Simptomele de deficit de folat sunt adesea subtile si includ:
Simptomele anemiei care apare din cauza deficientei de folat includ:
Folatul este o vitamina solubila in apa. Se dizolva in apa si nu este stocata in celulele adipoase. Aceasta inseamna ca trebuie sa continuati sa luati folat, deoarece corpul nu poate forma o rezerva. Cauzele de deficit de folat includ:
Majoritatea oamenilor pot obtine cantitatea de acid folic de care au nevoie consumand o dieta echilibrata.
Doza de acid folic recomandat zilnic:
Expertii spun ca toate femeile care pot sa ramana gravide trebuie sa ia un supliment zilnic care are cel putin 400 mcg de acid folic (acid folic in timpul sarcinii), continuand sa consume alimente bogate in folat. Femeile care intentioneaza sa ramana gravide trebuie sa ia un supliment de acid folic in fiecare zi timp de cel putin 2 – 3 luni inainte de a incerca sa ramana gravide. Continuati sa luati acid folic in timpul si dupa sarcina.
Unele femei au nevoie de doze mai mari de acid folic. Femeile care prezinta un risc mai mare pentru anumite defecte congenitale necesita doze mai mari de acid folic inainte, in timpul si dupa sarcina. Daca pacientul nu poate inghiti comprimatele, o solutie diluata pentru administrare orala sau parenterala poate fi preparata si administrata.
Acidul folic sau vitamina B9 se administreaza si subcutanat, intravenos sau prin injectare intramusculara profunda – acid folic administrare injectabila.
Majoritatea femeilor nu primesc suficient folat din dieta, pentru ca nu consuma suficiente alimente bogate in acid folic. Doza zilnica recomandata de folat pentru femei este de 400 micrograme (mcg) pe zi. Acidul folic este forma folatului care se adauga in numeroase alimente care nu au acid folic – acidul folic in alimente. Printre alimentele fortificate cu acid folic se numara painea si cerealele, precum si sucuri de fructe.
Cele mai importante alimente care contin acid folic sunt:
Referinte:
(1) What to know about folic acid, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/219853.php
(2) Getting enough folic acid, link: https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/ue2418
(3) Folic acid, link: https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/folic-acid/
(4) Folate for pregnant women, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/folate-for-pregnant-women
(5) Folic acid, link: https://www.drugs.com/folic_acid.html
(6) Folic acid, link: https://www.pdr.net/drug-summary/Folic-Acid-Tablets-folic-acid-1634
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…