Gonoreea este o infectie cauzata de o bacterie transmisa sexual care ii poate infecta atat pe barbati, cat si pe femei. Aflati mai multe despre gonoree (blenoragie) din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este gonoreea?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament gonoree
  6. Complicatii
  7. Masuri de preventie

Ce este gonoreea?

Gonoreea este o boala infecto-contagioasa cu transmitere sexuala (BTS) cauzata de un gonococ (bacterie de forma sferica). Afectiunea mai poarta si denumirea de blenoragie, insa cel mai popular este cunoscuta drept sculament. In momentul de fata, gonoreea este cea mai des intalnita boala cu transmitere sexuala, fiind cunoscuta inca din antichitate.

Este cauzata de infectia cu Neisseria gonorrhoeae, diplococ gram-negativ aerob dispus in perechi (sub forma a doua boabe de cafea, adiacente prin fetele lor plane). Intre factorii care favorizeaza cresterea incidentei, in afara celor socio-economice si comportamentali, mai intervin incubatia foarte scurta si capacitatea mare a gonococului de a deveni rezistent la diferitele antibiotice initial foarte active (ex. aparitia de suse formatoare de betalactamaza).

Cum poate fi depistata boala?

Diagnosticul infectiilor gonococice se face prin examen clinic (care este usor in uretrita acuta a barbatului) si prin examene de laborator (coloratie Grama frotiurilor cu secretie uretrala, vaginala, din colul uterin si, daca exista suspiciuni, din orificiul oro-faringian sau canalul anal). In formele indoielnice se obisnuieste cultivarea pe medii speciale. Culturile servesc si pentru testarea in vitro a sensibilitatii gonococului fata de antibioticele uzuale antigonococice si respectiv decelerarea tulpinilor betalactamazo-formatoare.

Introducere

Bacteria se poate inmulti si creste in zonele calde si umede ale tractului de reproducere la femei, incluzand colul uterin, uterul, trompele uterine, si in uretra la femei si barbati. Se poate dezvolta, de asemenea, si in alte zone ale organismului cum ar fi zona bucala, gatul, ochii si anusul.

Gonoreea este transmisa cel mai frecvent prin contact sexual. Este o infectie destul de raspandita care in unele cazuri nu provoaca niciun simptom, mai ales la pacientii de sex feminin. Abtinerea de la sex, folosirea prezervativului in timpul actului sexual si relatiile monogame sunt cele mai bune metode de a preveni infectiile cu transmitere sexuala.

Si copiii pot fi infectati in timpul nasterii in cazul in care mamele lor sunt infectate. La copiii, gonoreea afecteaza cel mai frecvent ochii.

Cauze

Gonoreea este o boala cu transmitere sexuala, fiind cauzata de bacterii cunoscute sub numele de Neisseria gonorrhoeae. Ea se transmite de la o persoana la alta in timpul actului sexual, prin act sexual intelegand sex vaginal, anal sau oral. Nu trebuie neaparat ca un barbat sa ejaculeze pentru a transmite infectia, ea se poate transmite si prin fluidele de lubrefiere care apar in timpul actului sexual.

Nu se poate ajunge la infectia gonoreica prin atingerea unor obiecte, cum ar fi un scaun de toaleta. Cu toate acestea, boala se poate contacta prin folosirea de exemplu a unui prosop contaminat de un alt utilizator.

Riscul de a face gonoreea este mai mare daca aveti un nou partener sexual, mai mult de un partener sexual, sau daca ati avut gonoree inainte. Persoanele care au avut gonoree si au fost tratate se pot infecta din nou, in cazul in care au contacte sexuale cu o persoana infectata cu gonoree.

Simptome

Manifestarile clinice difera in functie de sex.

In cazul femeilor, simptomele de gonoree pot include:

  • mancarimi vaginale sau secretii vaginale anormale
  • sangerari vaginale
  • usturime la urinat
  • durere in timpul actului sexual vaginal
  • mancarime sau secretii anale
  • dureri abdominale sau pelvine

La barbati, cele mai des intalnite simptome de gonoree sunt:

  • durere la urinare
  • secretii purulente de culoare alb-galbui sau cu sange
  • testicule umflate si dureroase
  • nevoie frecventa de a urina
  • dureri abdominale intense
  • inrosire si iritare la nivelul varfului penisului

Infectia zonei bucale sau a gatului (gonoree faringiana) poate provoca durere intensa in gat, jena sau durere la mestecat sau inghitit. Infectia rectului (gonoree anala) poate apare in randul barbatilor homosexuali sau la femeile care practica sexul anal. Simptomele in aceasta situatie pot fi secretii purulente rectale, constipatie, durere sau necesitate constanta de a defeca.

Gonoreea simptome

Gonoreea la barbati

La barbati, apar infectii genitale (uretrita acuta, uretrita cronica) si extragenitale.

Uretrita acuta

Uretrita acuta apare dupa o incubatie de 2-5 zile (obisnuit 3 zile, rar in afara acestor limite – 1-14 zile) si are o topografie anterioara. Se manifesta prin semne clinice zgomotoase: prurit, tumefiere si inrosire a meatului, secretie purulenta galben-verzuie abundenta, senzatie de arsura si usturime la mictiune. Netratata prompt, poate produce la cei necircumcizati balano-postita si posibil fimoza. Se mai insoteste de limfagita dorsopeniana, adenopatie inghinala inflamatorie, si uneori, febra. Netratat, procesul inflamator-supurativ se extinde si la uretra posterioara cu fenomene prostatice si vezicale (uretrita gonococica totala).

Uretrita cronica

Uretrita cronica este mai rar intalnita datorita faptului ca manifestarile celei acute determina prezentarea bolnavului la serviciile de consultatie si tratament. Mai frecvent, este vorba de reinfestari, uneori gresit considerate ca recidive. Uretrita cronica poate fi simptomatica, cu secretie si jena moderata, uneori redusa la o simpla picatura matinala (mai caracteristica pentru uretritele negonococice), sau asimptomatica, cu perioade lungi de acalmie intretaiate posibil de episoade simptomatice moderate, provocate de abuzuri sexuale, traumatisme cronice perineale (calarie, biciclete etc.), abuzuri de bauturi spirtoase etc. Formele cronice de uretrita gonococica sunt mai importante din punct de vedere epidemiologic, deoarece purtatorii lor, ignorandu-le sau minimalizandu-le, devin surse frecvente pentru numeroase partenere indemne.

Infectiile gonococice extragenitale se pot produce la nivelul mucoasei oro-faringiene sub forma unei angine (banale sau asimptomatice) si la nivelul mucoasei ano-rectale sub forma unei ano-rectite, ambele localizari intalnindu-se mai ales la homosexuali. Din cauza incidentei lor relativ scazute, nu sunt banuite si, in consecinta, nediagnosticate.

Gonoreea la femei

La femei, infectia gonococica acuta este relativ rara si se caracterizeaza prin secretie vaginala abundenta insotita de senzatie de arsura si usturime. Vulva, vaginul si colonul uterin sunt congestive si tumefiate. Secundar, poate fi prinsa si uretra a carei imflamatie se insoteste de mictiuni frecvente, uneori sanguinolente. De cele mai multe ori, forma acuta are un caracter tranzitoriu evoluand spre forma cronica. Forma cronica este in practica forma comuna, aparent cu caracter primar si debut insidios. Este oligosimptomatica, cu secretie si fenomene subiective moderate, fiind adesea apreciata ca o leucoree banala. Peste 50% din cazurile de gonoree la femei – depistate ocazional – sunt asimptomatice, adevarate rezervoare si surse de infectie. Adesea, menstrele produc o activare a focarelor latente exacerband simptomatologia, ceea ce face ca bolnava sa fie deosebit de contagioasa in zilele urmatoare ciclului menstrual.

Gonocociile extragenitale sunt aceleasi ca ale barbatului. La femei, insa, anorectita isi are cel mai adesea sursa intr-o vulvovaginita, secretia vaginala infectand secundar mucoasa anorectala.

Gonoreea la fetite

La fetite se intalneste nu foarte rar vulvo-vaginita gonococica, de cele mai multe ori produsa prin infectia mediata de obiecte poluate cu secretii de la purtatori (oare) de gonococi din anturaj (familie, spitale, crese, gradinite). Se manifesta prin congestie si tumefiere a vulvei, secretie moderata sau abundenta, prurit sau/si arsuri, usturimi la mictiune.

Oftalmia (conjuctivita) gonococica este apanajul nou-nascutului care se contamineaza in cursul travaliului. Profilaxia clasica, inca practicata de multi, consta in: instalatii conjunctivale cu solutie de nitrat de argint 1%. Ca tratament, se practica antibioticoterapia cu penicilina pe cale generala si locala.

Impact

Gonoreea este o infectie cu transmitere sexuala, care poate afecta atat barbatii, cat si femeile. Aproximativ 2,5 milioane de persoane sunt infectate cu gonoree in fiecare an. Daca sunteti de sex feminin si sunteti infectata, exista multe sanse sa nu prezintati niciun simptom pana cand se ajunge la leziuni grave. In schimb, la 95 % dintre barbati, gonoreea declanseaza simptome clare inca din primele zile.

Diagnostic

Pentru a determina daca bacteria este prezenta in corpul pacientului, medicul va analiza un esantion de celule prelevate din zona afectata.

Test gonoree farmacie

Probele pot fi colectate printr-un:

  • Test de urina. Acest lucru poate ajuta la identificarea bacteriilor din uretra.
  • Tampon din zona afectata. Cu un tampon se pot colecta secretii din zona bucala, gat, uretra, vagin sau rect pentru a fi analizate si identificate intr-un laborator.

Gonoree analize

Testarea pentru alte infectii cu transmitere sexuala

In functie de factorii de risc, medicul poate recomanda teste pentru alte boli cu transmitere sexuala. Gonoreea creste riscul unor astfel de infectii, in special chlamydia, care insoteste adesea gonoreea. Testarea HIV este, de asemenea, recomandata pentru oricine este diagnosticat cu o infectie cu transmitere sexuala.

Tratament gonoree

Tratamentul gonoreei este acelasi pentru femei si barbati.

Tratament gonoree amoxicilina

Cei mai multi medici recomanda tratament cu antibiotice, care se administreaza o singura data pe zi ( doza unica ). De asemenea, poate fi prescrisa si gentamicina injectabil, acesta fiind un medicament antibiotic din clasa aminoglicozidelor Daca tratamentul recomandat este urmat intocmai, pacientul nu va mai trebui sa fie retestat pentru gonoree. Cu toate acestea, daca va continua sa aiba simptome, ar trebui din nou sa consulte medicul.

Tratamentul partenerului sexual

Tratamentul este important atat pentru pacientul in cauza cat si pentru persoanele cu care a avut recent relatii sexuale. Medicul va solicita pacientului sa-si sfatuiasca toti partenerii sexuali sa vina la medic pentru a fi testati si sa primeasca tratament chiar daca nu prezinta niciun simptom. De asemenea, se recomanda evitarea contactelor sexuale pana cand atat bolnavul, cat si partenerul sau toti partenerii sai sunt tratati si vindecati complet. Daca nu se respecta aceste indicatii, este posibil ca o persoana care a avut gonoree sa se reinfecteze in urma unui contact sexual cu o persoana care are gonoree si nu s-a tratat.

Gonoree tratament naturist

Otetul de mere

Este cunoscut pentru ca lupta impotriva infectiilor, a anumitor tipuri de bacterii, virusuri si ciuperci. In plus, poate fi util pentru tratarea simptomelor gonoreei. Otetul din cidru de mere poate fi aplicat in zonele afectate cu o bucata de bumbac sau poate fi adaugat in apa de baie. Femeile cu gonoree vaginala pot inmuia un tampon organic in otetul de cidru de mere pentru a elimina infectia.

Daca este ingerat, otetul poate adauga bacterii bune sistemului imunitar, care sa lupte impotriva bacteriilor rele.

Echinacea

Echinacea a fost adaugata in metodele de tratare a gonoreei, aceasta diminuand simptomele bolii. De la raceala si gripa pana la dureri si chiar muscatura de sarpe, echinaceea ajuta sistemul imunitar sa functioneze optim.

Complicatii

La barbati

Complicatiile generale sunt comune cu acelea intalnite la femei, dar sunt extrem de rare:

  • articulare (mono – sau poliarterita)
  • eruptii cutanate (papulo-veziculoase sau pustuloase, purpurice, eritm nodos, abcese cutanate, keratodermita etc)
  • cardio-vasculare (pericardite, tromboflebite pelviene)
  • neurologice
  • septicemice

La femei

Complicatiile loco-regionale sunt skenite, bartolonite, salpingite (adesea cronice conducand la sterilitate in cazul afectarii ambelor anexe), pelviperitonita (rara) este de obicei complicatia unei anexite.

Masuri de preventie

Exista mai multe masuri care ar putea diminua riscul de a contacta o boala cu transmitere sexuala cum este  gonoreea:

Utilizati prezervativul

Utilizarea prezervativului de catre barbati la fiecare contact sexual. Abstinenta sexuala este cea mai sigura modalitate de a preveni gonoreea, dar daca alegeti sa faceti sex, folositi un prezervativ in timpul oricarui tip de contact sexual, inclusiv sex anal, sex oral sau sex vaginal.

Intrebati-va partenerul daca s-a testat

Intrebati-va partenerul daca s-a testat pentru infectii cu transmitere sexuala. Aflati daca partenerul a fost testat pentru infectii cu transmitere sexuala, inclusiv gonoreea. Daca nu, intrebati daca el sau ea ar fi dispus sa se supuna testarii.

Nu faceti sex cu cineva care are simptome neobisnuite

Daca partenerul are simptomele unei infectii cu transmitere sexuala, cum ar fi arsura in timpul urinarii, secretii sau eruptii cutanate genitale, nu faceti sex cu acea persoana.

Screening

Luati in considerare un screening (test de preventie) regulat pentru gonoree, daca aveti un risc crescut, in urma unei discutii cu medicul. Ati putea avea risc crescut de gonoree, daca ati avut gonoree sau alte infectii cu transmitere sexuala in trecut, daca aveti un nou partener sexual sau daca aveti mai multi parteneri sexuali.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gonorrhea/symptoms-causes/syc-20351774
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/155653.php
  3. https://www.healthline.com/health/gonorrhea
  4. https://draxe.com/gonorrhea-symptoms/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma