Vazul – tot ce trebuie sa stii despre ochi si vedere

Vazul – iata care sunt componentele ochiului, cum se formeaza imaginile pe care le vedem zi de zi, precum si cum putem preveni deteriorarea vederii.

Cuprins:

1. Anatomia si fiziologia ochilor
2. Vazul – cum se formeaza imaginile?
3. Cand e necesara examinarea vederii?
4. Mituri despre vedere
5. Sfaturi pentru a mentine si imbunatati vazul
6. Stiai ca…? 15 lucruri interesante despre ochi si vaz

Anatomia si fiziologia ochilor

Daca am putea sa lasam creierul deoparte si sa ne folosim doar ochii…” spunea Picasso, iar Cicero afirma ca „ochii sunt sentinele ce ocupa locul cel mai de sus din corp.” Numiti de multi „oglinda sufletului”, ochii ne permit sa vedem tot ce e in jurul nostru – bun sau rau, urat sau frumos, pentru a ne incanta sau pentru a ne proteja.

Principala functie a ochilor este de a detecta lumina si de a asigura vazul. Ochiul este format din 3 componente principale:

  • tunicile – 3 straturi ce alcatuiesc peretele globului ocular;
  • componentele optice – componente refractare;
  • componente neuronale – retina si nervul optic.

Ochii se misca simetric (in aceeasi directie in acelasi timp), iar aceste miscari simetrice sunt posibile prin coordonarea muschilor extraoculari (muschii din afara ochiului). Ochii sunt structuri pereche, astfel incat creierul primeste doua imagini usor diferite care se suprapun una peste cealalta. Interpretarea diferitelor imagini este posibila prin miscari coordonate ale ochilor, avand la baza mecanisme neuronale complexe.

Tunicile ochiului

Tunicile ochiului includ urmatoarele 3 straturi:

Tunica fibroasa

Tunica fibroasa este stratul fibros exterior, ce include sclera (sclerotica) si corneea. Sclera este partea alba a ochiului si acopera cea mai mare regiune a suprafetei oculare. Este un tesut dens cu multe vase de sange si multi nervi, ce permit atasarea musculaturii externe a ochiului. Corneea permite ca lumina sa patrunda in ochi.

Tunica vascoasa

Tunica vascoasa se numeste si uvee, fiind alcatuita din coroida, corp ciliar si iris. Corpul ciliar formeaza un inel muscular in jurul cristalinului. Secreta umoarea apoasa si sustine irisul si cristalinul. Irisul este un muschi subtire ce controleaza diametrul pupilei, format din doua straturi – un strat blocheaza anumite lumini, iar altul contine celule numite cromatofor ce contin melanina. Concentratiile de melanina din aceste celule confera culoarea ochilor.

Tunica interna

Tunica interna este un strat alcatuit din componente neuronale – retina si nerv optic.

Cele trei tunici, impreuna cu cristalinul, separa cele trei camere ale ochiului:

  • camera anterioara – spatiul dintre cornee si iris;
  • camera posterioara – spatiul dintre iris si cristalin;
  • camera vitroasa  – spatiul dintre cristalin si retina.

Componentele optice ale ochiului

Componentele optice sunt elemente transparente care focalizeaza lumina pentru a forma imagini prin procesul de refractie. Aceste componente sunt:

  • Corneea – actioneaza ca fereastra principala a ochiului, fiind elementul major de refractie al acestuia.
  • Umoarea apoasa – este un lichid apos care este secretat de corpul ciliar. Rolul sau in refractie este relativ minor, dar furnizeaza substante nutritive pentru cristalin si cornee.
  • Cristalinul – este cel mai important element implicat in refractia luminii. Este elastic, astfel incat forma poate suferi mici modificari ca raspuns la tensiunea musculara ciliara.
  • Corpul vitros – contine o componenta fluida numita umoarea vitroasa. Actioneaza ca un amortizor care protejeaza retina in timpul miscarilor rapide ale ochilor si ajuta la mentinerea formei ochiului.

Componentele neuronale ale ochiului

Componentele neuroale ale ochiului sunt retina si nervul optic.

Retina este o membrana subtire transparenta atasata la doua puncte – discul optic (locul unde nervul optic paraseste ochiul) si ora serrata (jonctiunea dintre retina si corpul ciliar). Macula lutea este o regiune cu diametrul de aproximativ 3 mm din retina. Discul optic se gaseste aproape de macula lutea si este punctul in care se unesc fibrele nervoase din toate regiunile retinei.

Retina neuronala contine receptori sensibili la lumina, retele neuronale complexe si epiteliul pigmentar retinian (RPE). Contine celule fotoreceptoare numite celule cu conuri si celule cu bastonas. Pupila este o regiune neagra datorita pigmentilor, care isi modifica dimensiunea pentru a controla cantitatea de lumina ce ajunge la retina.

Structuri auxiliare

  • Conjunctiva ajuta la lubrifierea ochiului.
  • Pleoapele protejeaza ochiul.
  • Genele sunt fire scurte, rigide, care pot aparea in doua sau trei randuri.
  • Glandele lacrimale – mentin umiditatea si protejeaza ochiul, lacrimile fiind un amestec de proteine, enzime, lipide, metaboliti, electroliti.
  • Musculatura extraoculara (muschii din afara ochiului) ii permite ochiului sa se miste in orbita.

Vazul – cum se formeaza imaginile?

Partea frontala a ochiului (corneea, pupila si cristalinul) permite trecerea luminii. Atunci cand razele de lumina reflecta un obiect si ajung la ochi prin cornee, putem vedea acel obiect. Corneea refracta razele care trec prin orificiul rotund al pupilei, irisul regleaza cantitatea de lumina care trece, iar lumina ajunge la cristalin si la retina. Lumina ajunge pe retina, care actioneaza ca un film al camerei foto. Cand lumina focalizata atinge retina, este produsa o imagine. Datele privind acea imagine sunt intai trimise creierului prin nervul optic. Celulele din retina transforma lumina in impulsuri electrice. Nervul optic trimite aceste impulsuri creierului, care produce o imagine, si astfel asigura vazul.

Retina este un strat subtire de tesut care contine milioane de celule nervoase sensibile la lumina. Aceste celule nervoase sunt numite celule cu conuri si bastonase, datorita formelor lor distincte. Atunci cand exista lumina puternica, celulele cu conuri ofera o vizibilitate centrala clara si detecteaza culori si detalii fine (daltonismul este o afectiune in care persoana nu poate distinge culori). Celulele cu bastonase asigura vederea periferica sau laterala. De asemenea, permit detectarea miscarii si asigura vazul in conditii cu lumina slaba sau noaptea.

Rolul celulelor cu bastonase si conuri

Retina contine celule fotoreceptoare, care sunt sensibile la lumina. Exista doua tipuri principale: celulele cu bastonase sunt sensibile la diferentele dintre lumina si intuneric, iar celulele cu conuri sunt sensibile la culoare.

Aceste celule fotoreceptoare sunt mai concentrate intr-o regiune din centrul retinei numita fovea centralis. Aceasta regiune corespunde cu centrul vederii, unde rezolutia este maxima. Miscarile ochilor permit orientarea fovea centralis catre zona de interes.

Celulele fotoreceptoare si pigmentii

Vederea are loc prin procesul de fototransductie. Fototransductia este transformarea stimulilor luminosi in semnale neuronale de catre celulele retinei. Celulele care efectueaza aceasta functie sunt cunoscute sub denumirea de fotoreceptori. Segmentul exterior al ochiului contine peste un miliard de molecule sensibile la lumina.

Fotopigmentii sunt substante care sufera modificari chimice atunci cand sunt activate de lumina. Ele sunt alcatuite din doua componente, numite opsina si retinen. Fiecare tip de fotopigment absoarbe lumina de o anumita lungime de unda. Pigmentul din celulele cu bastonase se numeste rodopsina care absoarbe toate lungimile de unda vizibile, astfel incat ofera vederea in nuante de gri prin detectarea intensitatilor diferite, nu a culorilor.

Cele trei tipuri de celule cu conuri – rosii, verzi si albastre, pot reactiona selectiv la diferite lungimi de unda, dand nastere la perceptia sau vazul culorilor.

Cand e necesara examinarea vederii?

In general e necesar un consult oftalmologic la primele simptome care indica o problema cu vazul. Se recomanda primul screening al vederii in spital, ca parte a examinarii unui nou-nascut. Functia vederii trebuie sa fie testata si de pediatru la controalele de rutina (de obicei, la varsta de 2, 4 si 6 luni). Ulterior, controalele ar trebui sa aiba loc la varsta de 3 ani si apoi in fiecare an.

Adultii tineri (cu varsta cuprinsa intre 20 – 39 de ani) ar trebui sa beneficieze de o examinare a ochilor la fiecare 3-5 ani, adultii cu varsta cuprinsa intre 40 – 64 de ani trebuie sa fie examinati la fiecare 2-4 ani, iar varstnicii o data la 2 ani.

In cazul in care sunt prezente anumite simptome sau boli oftalmologice depistate, examinarile oftalmologice trebuie sa fie mai frecvente!

Mituri despre vedere

Mitul 1 – Consumul de morcovi imbunatateste vazul

Intr-adevar, morcovii sunt bogati in vitamina A, un nutrient esential pentru o vedere buna. Consumul de morcovi asigura, insa, doar o cantitate redusa de vitamina A. O dieta bine echilibrata (care sa contina toti nutrientii, inclusiv vitamine) poate furniza necesarul de vitamina A pentru o vedere buna. De asemenea, pentru ochi sanatosi se considera ca efectele vitaminei C sunt superioare vitaminei A.

Mitul 2 – Daca stai prea aproape de televizor, o sa iti fie afectat vazul

Statul prea aproape de televizor poate cauza dureri de cap, dar nu afecteaza vederea. Daca un copil are tendinta de a se apropia prea mult de ecran, e posibil sa aiba deja o problema de vedere, acesta fiind motivul pentru care se apropie prea mult de televizor, fiind necesar un consult. Academia Americana de Oftalmologie (AAO) spune ca, de fapt, copiii se pot concentra mai bine de aproape fara ochelari de vedere decat adultii, astfel incat adesea se dezvolta obiceiul de a sta chiar in fata televizorului sau de a tine cartile foarte aproape de ochii. Cu toate acestea, apropierea prea mult de televizor pentru a vedea poate fi un semn de miopie sau vedere dubla.

Mitul 3 – Daca citesti pe intuneric iti afectezi vazul

La fel ca in cazul mentionat anterior, daca citesti pe intuneric e posibil sa ai apoi dureri de cap si stari de oboseala, dar nu iti afecteza in sine vederea.

Mitul 4 – Purtarea ochelarilor de vedere agraveaza problema ochiului

Ochii nu vor deveni mai slabiti ca urmare a purtatii lentilelor corective. Erorile de refractie se modifica pe masura ce persoana inainteaza in varsta, de obicei. Cea mai mare parte a acestei schimbari este din cauza geneticii si continua in ciuda purtarii de ochelari de vedere. Astfel, nu purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact corective duce la agravarea problemei. In mod similar, purtarea de ochelari cu dioptrii gresite nu afecteaza vederea in sine, dar nu vei vedea bine si de aici alte simptome.

Mitul 5 – Nu se poate face nimic pentru a preveni afectarea vederii

Daca la primele simptome de afectare a vederii, ca vedere incetosata, dureri de ochi etc. mergem la medic pentru un control, putem interveni din timp si putem preintampina numeroase probleme de vedere. Daca este depistata la timp, orice problema este mai usor de tratat si se previn complicatiile!

Mitul 6 – Daca iti incrucisezi ochii si privirea, ramai asa

Obiceiul de a incrucisa privirea nu este asociat cu mentinerea ochilor in acea pozitie. Cu toate acestea, daca cel mic are tendinta de a-si incrucisa des ochii, e necesar un consult oftalmologic pentru ca poate semnala o problema cu ochii.

Mitul 7 – Utilizarea computerului poate deteriora ochii

Utilizarea in sine a computerului nu va afecta ochii, dar cu toate acestea, atunci cand utilizam un computer pentru perioade lungi de timp, avem tendinta de a clipi mai putin decat in mod normal. Acest lucru face ca ochii sa se usuce, ceea ce poate duce la o senzatie de oboseala sau dureri de ochi. Cand folositi computerul faceti pauze dese si relaxati-va ochii.

Sfaturi pentru a mentine si imbunatati vazul

Desi nu toate bolile oculare pot fi prevenite, exista cativa pasi simpli pentru a ne ajuta ochii si pentru a reduce riscul de afectare a vederii.

Sanatatea ochilor si lucrul la calculator

Nu exista dovezi ca lucrul la calculator afecteaza ochii. Cu toate acestea, timpul prelungit la calculator poate fi obositor pentru ochi, dar si pentru gat (apar des dureri de gat sau gat intepenit) si spate. Regleaza intensitatea luminii, aminteste-ti sa faci pauze periodice pentru a-ti odihni ochii si ai grija la postura la birou. Ajusteaza scaunul, tastatura si monitorul pentru a sta confortabil, dar corect. Spatele trebuie sa fie drept, picioarele cu genunchii la 90 grade, marginea superioara a monitorului la nivelul ochilor, astfel incap capul sa stea drept, nu aplecat in jos. De asemenea, trebuie sa fie 70 cm distanta intre ochi si monitor. Uneori pot fi utile picaturi de ochi pentru ochi obositi, dar doar la indicatiile medicului.

Urmeaza regula 20-20-20

Ochii nostri sunt suprasolicitati din greu in timpul zilei si au nevoie de o pauza periodica, mai ales cand vorbim de unele activitati, cum ar fi folosirea calculatorului. Regula 20-20-20 inseamna ca la fiecare 20 de minute, ar trebui sa nu mai privim la computer si sa ne indreptam privirea timp de 20 secunde la un obiect aflat la 6 metri distanta (20 feet).

Ochelarii de soare nu sunt doar un moft – sunt o necesitate

Ochelarii de soare ne protejeaza ochii de radiatiile UV. Aceste radiatii sunt responsabile nu doar de multe forme de cancer, inclusiv cancer de ochi (melanom ocular), ci sunt responsabile si de numeroase probleme ale ochilor, cum ar fi iritatii si disconfort, fotoconjunctivita, fotokeratita si pe termen lung cresterea riscului de cataracta, pinguecula, pterigion, degenerescenta maculara etc.

Ochelari de soare previn leziunile retinei, protejeaza pielea delicata a pleoapelor pentru a preveni atat ridurile, cat si cancerul de piele in jurul ochiului. Prorotectia UV trebuie sa fie de 100%: asigurati-va ca ochelarii de soare blocheaza 100% din razele UV-A si razele UV-B.

Citeste aici mai multe despre Cum ne putem proteja ochii de soare.

Stilul de viata si sanatatea ochilor

  • Renunta la fumat – Fumatul este asociat direct cu numeroase probleme, inclusiv probleme cu vazul.
  • Ai grija la alimentatie – Deficitul de vitamine poate afecta functia retinei. Consuma alimente bogate in vitamina A, vitamina C , zinc, luteina, vitamina E, zeaxantina, acizi grasi Omega-3 pentru a-ti proteja vazul.
  • Mergi periodic la examene oftalmologice, sau la primele simptome – A preveni este mai usor decat a trata, iar depistarea precoce a problemele cu vazul poate reduce considerabil riscul de agravare.
  • Protejeaza-ti ochi in timpul activitatilor periculoase, cum sunt unele sporturi, folosirea unor substante chimice sau a unor unelte de lucru etc. Poarta ochelari de protectie fabricati din policarbonat.

Stiai ca…? 15 lucruri interesante despre ochi si vaz

  1. Nou-nascutii nu au lacrimi. Plansul lor e la inceput fara lacrimi, acestea incepand sa apara abia de la 4-13 saptamani de viata.
  2. O persoana clipeste de aproximativ 12 ori pe minut, iar o clipire dureaza de obicei intre 100-150 milisecunde.
  3. Ochii sunt oglinda sufletului” ar putea fi mai mult decat o expresie. Cercetatorii sugereaza ca structura irisului confera informatii cu privire la personalitatea unei persoane.
  4. Scanarea retinei este din ce in ce mai folosita in scopuri de securitate, datorita caracteristicilor unice.
  5. Cat ai clipi!” – Muschii care controleaza ochiul sunt cei mai activi din corp.
  6. Ochiul are capacitatea de a lucra 100% din timp, fara a se „odihni”.
  7. Unele persoane cu nasc cu un ochi de o culoare, si altul de alta culoare – conditie numita heterocromie.
  8. Ochii au capacitatea de a se auto-vindeca extrem de repede – e nevoie de aproximativ 48 ore pentru a se reduce o zgarietura minora la nivelul corneei.
  9. Efectul de „ochi rosii in poza” este dat de lumina de la blitul camerei foto, care cade pe capilarele din ochi.
  10. 80% dintre amintirile noastre sunt determinate de ceea ce vedem.
  11. Este imposibil sa stranuti cu ochii inchisi.
  12. Unor persoane le e extrem de frica de a fi priviti – fobia de a fi privit se numeste oftalmofobie.
  13. Ochii sunt capabili sa proceseze 36.000 de informatii intr-o ora.
  14. Ochiul uman vede doar trei culori: rosu, albastru si verde. Toate celelalte culori sunt o combinatie a acestora. De asemenea, ochiul uman poate vedea 500 de nuante de gri.
  15. Desi functia lacrimilor este de a mentine ochii curati, oamenii de stiinta nu au descoperit din punct de vedere stiintific de ce plangem atunci cand suntem suparati.

Referinte:

(1) How the eye works, link: https://www.eyeinstitute.co.nz/about-eyes/how-the-eye-works
(2) All About the Eye: Structure, Function, and Common Conditions, link: https://www.healthline.com/health/eye-health
(3) Diagram of the Eye, link: https://nei.nih.gov/health/eyediagram
(4) The eye, link: https://www.webmd.com/eye-health/picture-of-the-eyes#1
(5) How to Keep Your Eyes Healthy, link: https://www.webmd.com/eye-health/good-eyesight#1
(6) Keep an Eye on Your Vision Health, link: https://www.cdc.gov/features/healthyvision/index.html
(7) Vision and the eyw anatomy, link: https://www.myvmc.com/anatomy/the-eye-and-vision/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma