Tanakan-ul este extract standardizat de Ginkgo biloba. Tanakan actioneaza asupra arterelor, capilarelor si venelor. Actiunea sa se datoreaza flavonoidelor pe care le contine.

Cuprins:

1.      Introducere

2.      Compozitia calitativa si cantitativa

3.      Indicatii terapeutice

4.      Doze si mod de administrare

5.      Contraindicatii

6.      Atentionari si precautii speciale de utilizare

7.      Sarcina si alaptarea

8.      Reactii adverse si supradozaj

Introducere

Proprietatile Tanakan-ului sunt rezultatul actiunii asupra metabolismului celular, reologiei microcirculatiei si motricitatii vaselor mari. Extractul de Ginkgo biloba are un efect vasoreglator asupra intregului arbore vascular: artere, capilare, vene. Acest efect este dependent de doza si variaza dupa natura, calibrul si originea tisulara a vasului si, de asemenea, in functie de tonusul bazal si de starea peretelui vascular; stimuleaza eliberarea de catre endoteliu a factorului relaxant endotelial (EDRF).

Extractul de Ginkgo biloba indeparteaza spasmul arterial si are o actiune vasodilatatoare asupra arteriolelor si vasoconstrictoare asupra venelor; el regleaza capacitanta venoasa ca raspuns la modificarile posturale, diminueaza hiperpermeabilitatea capilara si creste rezistenta capilara. Extractul de Ginkgo biloba are un efect antiedematos puternic, atat la nivel cerebral, cat si periferic; protejeaza bariera hematoencefalica si hematoretiniana.

Tanakan inhiba puternic cresterea activitatii proteolitice a serului indusa de multe fenomene patologice. Efectele reologice ale Tanakan-ului asupra agregarii plachetare si eritrocitare (efect “sludge”) si asupra proceselor trombotice la nivelul microcirculatiei au fost studiate in vitro si in vivo. Aceste proprietati par a se baza pe un efect stabilizator al membranei, pe interventia in metabolismul prostaglandinelor, pe inhibarea efectelor anumitor autacoide (histamina, bradikinine etc.) si pe o activitate inhibitoare a factorului agregant plachetar (PAF). Cercetarile experimentale au scos in evidenta efectele protectoare ale Tanakan asupra metabolismului celular si, mai ales, asupra neuronilor cerebrali si celulelor neurosenzoriale. La animalele supuse testelor, efectul protector al extractului de Ginkgo biloba a fost demonstrat prin cresterea ratei de

Tanakan actioneaza astfel:

–        Amelioreaza circulatia cerebrala si utilizarea oxigenului si glucozei de catre neuroni.

–        Capteaza si inactiveaza radicalii liberi, protejand lipidele, fosfolipidele membranelor celulare si fibrele de colagen de peroxidare.

–        Influenteaza eliberarea, recaptarea si catabolismul neurotransmitatorilor si sensibilizeaza receptorii acestora la actiunea lor.

–        Este utilizat in afectiunile circulatorii si edeme.

–        Tonizeaza venele, scade permeabilitatea vaselor.

–        Are efect antiagregant in hiperagregatia plachetara si eritrocitara si reduce riscul trombotic microcirculator.

Compozitia cantitativa si calitativa

Un comprimat filmat contine extract standardizat de Ginkgo biloba (EGb 761) (continand 24% glicozide ginkgoflavonice si 6% ginkolide si bilobalida) 40 mg.

Lista excipientilor: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc, stearat de magneziu, macrogol 400, hipromeloza, macrogol 6000, dioxid de titan (E 171), oxid rosu de fer (E 172)

Indicatii terapeutice

–        Encefalopatiile discirculatorii de diversa etiologie (sechelele atacului vascular cerebral, traumelor cerebrale, varsta inaintata) cu tulburari ale memoriei si/sau atentiei,

–        Scaderea capacitatilor intelectuale, tulburarile somnului;

–        Afectiunile circulatiei si microcirculatiei periferice, inclusiv arteriopatiile membrelor inferioare si sindromul Raynaud, claudicatia intermitenta

–        Tulburarile neuro-sensoriale (ameteli, acufene, hipoacuzie, retinopatia diabetica).

–         Eficienta Tanakan-ului la copiii mici a fost stabilita in caz de encefalopatie hipoxica-ischemica. Crescand fluxul cerebral si scazand presiunea intracraniana, acest medicament a avut o influenta pozitiva asupra functiilor motorii si in sfera psihoemotionala, deteminand o scadere considerabila a afectiunilor vegetative (vasculare si viscerale).

Traumatism cranian – ce trebuie sa stii

Doze si mod de administrare

Doza obisnuita este de 3 comprimate filmate Tanakan (120 mg extract de Ginkgo biloba) pe zi, administrate oral, cu ½ pahar de apa, in timpul mesei.

Utilizare: Cate 1 comprimat sau cate 1 ml solutie buvabila de 3 ori pe zi in timpul meselor. Durata medie a curei de tratament constituie 3 luni.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la extract standardizat de Ginkgo biloba sau la celelalte componente ale medicamentului

Atentionari si precautii speciale de utilizare

Acest medicament nu este un antihipertensiv si nu poate inlocui sau evita tratamentul hipertensiunii arteriale prin medicamente specifice. Deoarece medicamentul contine lactoza, administrarea nu este recomandata la pacientii cu intoleranta ereditara la galactoza, deficit de lactaza Lapp sau malabsorbtie de glucoza-galactoza.

Sarcina si alaptarea

Extractul de Ginkgo biloba este folosit in principal la varstnici, categorie de pacienti la care riscul instalarii sarcinii este practic absent. Experimentele pe animale n-au evidentiat efecte teratogene. La om nu exista date epidemiologice certe. Totusi, pana in prezent n-a fost raportat nici un efect malformativ. In absenta unor date complete, folosirea in timpul sarcinii si alaptarii nu este recomandata.

Reactii adverse si supradozaj

Nu s-au observat efecte adverse ale Tanakan-ului. Rare (cefalee, tulburari digestive).

Precautii: Primele semne de ameliorare a starii bolnavului pot fi asteptate peste o luna de tratament.

Informatii sunt din rezumatul caracteristicilor produsului conform www.anmdm.ro

Gabriel Balazs

Absolvent de management de proiect in cadrul Open University, licentiat in inginerie si management, are experienta in management, comunicare si marketing de peste 15 ani. Preocupat de un stil de viata sanatos, este co-fondator al publicatiei Doctorul Meu si project manager al portalurilor online sfaturimedicale.ro, postamedicala.ro si cesavezi.ro. Este pasionat de ceea ce inseamna intoarcerea la natura esentiala a vietii si lucrurilor, de yoga si medicina alternativa, de calatorii si ascensiuni montane. Un aforism dupa care isi ghideaza viata: „Nu există încercare – există doar faci sau nu faci.”

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma