Bursita se refera la inflamarea unei burse. O bursa este un sac umplut cu lichid care impiedica frecarea dintre suprafetele osoase si tesuturile moi din corp, mai ales in articulatii sau in jurul lor.

Cuprins:

1. Ce este bursita?
2. Simptome
3. Cauze
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Preventie

Ce este bursita?

Bursele sunt saculeti mici, umpluti cu lichid, care se gasesc in zone ale corpului care sunt supuse miscarii si frecarii. Bursele contin o cantitate redusa de lichid sinovial – un fluid de lubrifiere transparent – si actioneaza pentru a amortiza miscarea dintre oase, tendoane si muschi din apropierea articulatiilor. Cand una dintre aceste burse este inflamata, se umfla si devine dureroasa. Inflamatia burselor poate aparea ca urmare a miscarii excesive sau a presiunii asupra burselor, a infectiilor sau a altor afectiuni ale articulatiilor.

Unde apar bursitele?

Cel mai frecvent apare la genunchi, dar poate afecta si cotul, glezna sau umarul. Bursitele apar in multe parti ale corpului, de obicei in zonele in care muschii si tendoanele se deplaseaza peste oase. Tendoanele sunt benzi dure de tesut care conecteaza muschii de oase. Bursele ajuta aceasta miscare asigurand o suprafata de alunecare.

Bursitele pot aparea in oricare dintre cele peste 150 de burse din tot corpul. Este o inflamatie a unei burse, o afectiune caracterizata, de obicei, de durere si uneori de roseata si umflaturi. Pielea, tendoanele si ligamentele se vor uza in timp, daca nu exista nicio bursa intre ele si suprafetele osoase. Bursa este, in mod normal, foarte subtire, dar daca exista prea multa frictiune, reactioneaza prin inflamare sau iritare. Cand se intampla acest lucru bursa devine mai groasa si uneori produce mai mult lichid pentru a crea mai multa amortizare. Uneori lichidul poate fi colonizat de bacterii si, in acest caz, apare o bursa infectata. Poate fi dificil de distins intre o bursa inflamata (iritata fara infectie) si o bursa infectata (iritata cu infectie sau cu bacterii prezente).

Simptome

Simptomele bursitei depind de gravitatea inflamatiei si de tipul de bursita prezenta. In bursita cronica, umflarea este cel mai clar simptom. Pacientii cu acest tip de bursita solicita adesea asistenta medicala deoarece observa umflaturi care continua sa se agraveze si nu se reduc. Este rareori dureroasa si de obicei nu produce inrosire. Cu toate acestea, acest tip de edem bursal poate fi cald la atingere si dureros fara sa fie vorba de infectie.

In cazul pacientilor cu bursita infectata, se confrunta de obicei cu caldura excesiva la locul bursei inflamate. Pacientii se plang de tensiune, durere si febra. Umflarea si inrosirea se pot extinde de la locul afectat. De asemenea, o bursa infectata poate cauza febra.

Bursita traumatica se manifesta odata cu aparitia rapida a inflamatiei. Aceste cazuri apar, de obicei, dupa un anumit traumatism. Zona afectata poate fi oarecum calda si rosie, dar nu extrem, si apar umflarea si echimozele (vanatai).

Cauze

Oricine poate dezvolta bursita. Este mai frecventa in randul persoanelor care au un loc de munca ce implica miscari repetitive sau care practica sporturi sau hobby-uri ce implica o miscare repetitiva a unei articulatii sau a unor grupuri de articulatii, precum si o presiune constanta asupra unei anumite zone (de exemplu, jucatorii de tenis sau golf).

Bursitele  pot aparea din mai multe motive, printre care:

  • activitate fizica intensa sau repetata;
  • leziuni sau traumatisme;
  • infectii;
  • boli reumatice, cum ar fi guta;
  • afectiuni inflamatorii cum ar fi artrita reumatoida si lupusul eritematos sistemic;
  • miscari sau pozitii vicioase si repetate care pot irita bursele in jurul unei articulatii.

Bursitele cauzate de o infectie (bursita septica) sunt mai putin frecvente. Infectia poate sa apara ca urmare a unei rupturi sau perforatii a pielii din jur. Rareori, bacteriile care circula in sange pot infecta o bursa cronic. Ocazional, bursita poate sa apara fara un motiv cunoscut.

Bursita cronica

Bursita cronica (dezvoltare pe pe termen lung) care este lasata netratata poate duce la acumularea de depuneri de calciu (bursita calcificata) in tesuturile moi, ducand la afectarea mobilitatii articulare. Acest tip de bursa inflamata este cel mai frecvent si se dezvolta in timp din cauza iritarii repetate a burselor. Majoritatea persoanelor care dezvolta o asemenea forma de bursita nu au alte afectiuni ca factor de risc, iar inflamatia apare fara niciun motiv aparent. Acesta poate aparea ocazional la persoanele care au o afectiune preexistenta care cauzeaza umflarea bursei. Desi nu este cauza cea mai obisnuita a acestui tip de edem bursal, poate fi vazuta la persoanele care au guta, pseudoguta, diabet, artrita reumatoida, uremie si alte afectiuni.

Bursita acuta traumatica

Bursitele  traumatice sau bursitele  acute traumatice sunt cel mai putin comuna. Sunt date de frecarea repetitiva a unei extremitati pe o suprafata tare, fie de indoirea prea mare a articulatiei. Dupa un traumatism, cum ar fi un accident de masina sau cadere, un pacient poate dezvolta edem bursal. De obicei, compresia acuta a burselor cauzeaza o reactie de vindecare inflamatorie care are ca rezultat umflarea. Odata ce bursa este inflamata, miscarile si activitatile normale pot deveni dureroase fie din reactia chimica sensibila la durere din bursa, fie date de bursa umflata.

Localizarea bursitei

Bursitele, de obicei, rezulta dintr-o miscare repetitiva sau din cauza presiunii prelungite si excesive.

  • Bursitele la umar (sau cel mai frecvent, bursita subacromiala) sunt o problema frecventa in activitatile care presupun suprasolicitarea unor articulatii. Este mai raspandita la persoanele cu postura deficitara, de exemplu, umeri spre inainte, muschi slabi etc. Toate aceste deficite pot fi evaluate si tratate cu succes de un kinetoterapeut calificat.
  • Bursitele trohanteriene (sau bursitele de sold) sunt date, de obicei, de muschi slabiti ai soldului si tind sa se miste lateral in timpul mersului, ceea ce irita bursa trohanteriana. Solutia pe termen lung este antrenarea musuclaturii gluteale.
  • Bursitele la genunchi (bursitele patelare)
  • Bursitele cotului (bursitele olecraniane)
  • Bursitele la calcai (bursitele retrocalcaneale)

Diagnostic

Diagnoticarea incepe cu un examen fizic si adresarea de intrebari privin debutul simptomelor si intensitatea/localizarea lor.

Daca aveti febra, este posibil sa fie necesara prelevarea unei probe de lichid din bursa afectata. Lichidul este prelevat cu ajutorul unui ac in timpul unei proceduri cunoscute sub numele de aspiratie. Proba este apoi trimisa la un laborator pentru a fi testata pentru bacterii, ceea ce poate indica o infectie bacteriana (bursita septica). Probele pot fi, de asemenea, analizate pentru eventuale cristale, care se pot dezvolta din cauza unor boli cum ar fi guta. Dupa aspiratie, un pansament este plasat peste zona si va trebui sa evitati activitatea intensa pentru cateva zile.

Testele suplimentare sunt de obicei necesare doar daca simptomele nu raspund la tratament. In acest caz, va fi necesar sa se excluda alte boli care ar putea fi responsabile pentru simptomele pacientului.

Testele suplimentare pot include:

  • teste de sange – pentru a exclude boli cum ar fi artrita reumatoida;
  • imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) – pentru a exclude deteriorarea tesutului, cum ar fi un tendon rupt etc.

Tratament

Tratamentul pentru bursita are mai multe etape:

  • reducerea durerii in bursita acuta;
  • reducerea inflamatiei burselor;
  • evaluarea cauzei si reducerea factorilor care ar putea predispune la o bursita;
  • prevenirea reaparitiei prin intermediul programului de reabilitare adecvat.

Tratamentul la domiciliu

Tratamentul la domiciliu este adesea suficient pentru a reduce durerea si pentru a lasa bursa sa se vindece. Evitati orice activitate sau presiune directa care poate provoca durere. Aplicati gheata sau comprese reci de indata ce observati dureri in muschii sau in apropierea unei articulatii. Aplicati gheata timp de 10 – 15 minute cate o data, de doua ori pe ora, timp de 3 zile (72 ore). Puteti apela la medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, pentru a reduce durerea si inflamatia. In cazul in care bursita este in apropierea unei articulatii, miscati usor articulatia prin toata gama de miscari, pentru a impiedica rigiditatea. Pe masura ce durerea dispare, adaugati alte exercitii pentru a intari muschii din jurul articulatiei.

Tratamentul incepe de obicei cu modalitati de terapie care vizeaza reducerea durerii si a inflamatiei burselor. Optiunile de tratament pot include astfel:

  • comprese cu gheata;
  • medicamente antiinflamatoare;
  • geluri antiinflamatoare;
  • injectii cu corticosteroizi / anestezic;
  • electroterapie.

Durerea in bursita se reduce, de obicei, in termen de cateva saptamani, cu tratamentul adecvat. Toate bursitele de origine non-traumatica trebuie analizate pentru a descoperi ce cauzeaza bursita.

Bursita recidivanta

Recidivele sau bursita recidivanta poate fi comuna si poate fi data de biomecanica deficitara a corpului, activitatile desfasurate, obiceiurile posturale etc. In cazurile in care nu exista infectie (bursita aseptica), tratamentul se va concentra pe reducerea inflamatiei, incluzand comprese de gheata aplicate in zona pentru a reduce umflarea si disconfortul, odihnirea zonei afectate (poate fi necesar sa se restrictioneze sau sa se opreasca activitatea care a provocat bursita), purtarea unui suport pentru imbinarea articulatiei, medicamente antiinflamatoare care amelioreaza durerea, injectiile cu cortizon (corticosteroizi) in zona afectata.

Bursita este adesea un simptom secundar cauzat de multi alti factori. Cea mai buna forma de tratament pentru bursita este identificarea si apoi abordarea oricarei biomecanici anormale a musculaturii, pentru a reduce probabilitatea unei reaparitii a bursitei.

Tratament bursita persistenta

Pentru bursita persistenta sau cronica se pot indica injectii cu corticosteroizi. Exista cateva efecte secundare legate de injectarea de corticosteroizi la diabetici. Bursita persista ocazional, in ciuda tuturor eforturilor depuse si in aceste cazuri, poate fi luata in considerare o interventie de indepartare chirurgicala a burselor. Daca aveti bursita severa, medicul poate indeparta lichidul in exces de la nivelul bursei, cu un ac. Uneori, lichidul din bursa se poate infecta. Daca se intampla acest lucru, este posibil sa aveti nevoie de antibiotice.

Chirurgia bursitei

Chirurgia este rareori necesara pentru a trata bursita si se efectueaza, de obicei, numai in cazurile cronice care nu s-au imbunatatit cu terapia traditionala. Cel mai frecvent tratament chirurgical, daca este necesar, este incizia si drenajul bursitei si se utilizeaza numai in cazurile de bursita infectata. Chirurgul curata mai intai pielea cu un anestezic si apoi deschide bursa cu un bisturiu. In cele din urma, scurge lichidul prezent in bursa inflamata. Uneori este necesar sa se indeparteze intreaga bursa chirurgical, dar numai daca umflarea bursei cauzeaza probleme.

Preventie

Riscul si severitatea aparitiei bursitelor pot fi reduse prin modificarea modului in care sunt indeplinite anumite sarcini. In cazul locurilor de munca si a hobby-urilor care presupun miscari repetate ale articulatiilor, folositi suportul adecvat, efectuati miscarile cu atentie etc. Indoiti genunchii cand ridicati greutati, pentru a reduce presiunea asupra burselor soldurilor. Efectuati pauze periodice pentru a nu suprasolicita articulatiile si musculatura. Mentineti-va la o greutate sanatoasa si fiti activi.

 

Referinte::
(1) Bursitis, Mayo Clinic, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bursitis/symptoms-causes/syc-20353242
(2) Bursitis causes, link: https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/muscle-bone-and-joints/conditions/bursitis#causes
(3) Bursitis, link: https://www.arthritis.org/about-arthritis/types/bursitis/
(4) Bursitis, link: https://physioworks.com.au/Injuries-Conditions/Regions/bursitis
(5) Bursitis basics, link: http://www.berkeleywellness.com/self-care/over-counter-products/article/bursitis-basics
(6) Bursitis, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/bursitis

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma