Tai Chi este o forma de exercitiu ce are la baza artele martiale si implica miscari lente si respiratii profunde. Are numeroase beneficii fizice si emotionale, de la scaderea anxietatii si depresiei la ameliorarea unor simptome fizice.

Cuprins:

1. Conceptul de la baza 
2. Ce presupune o sedinta de Tai Chi?
3. Stiluri de Tai Chi
4. Indicatii si beneficii
5. Cat de sigur este acest antrenament?

Conceptul de la baza

Tai Chi este un exercitiu minte-corp, avand la baza anumite traditii asiatice. Este unul dintre numeroasele tipuri de exercitii qi-gong, care combina principiile artelor martiale, respiratia controlata, medicina traditionala chineza si filozofiile orientale. Aceasta tehnica se crede ca a fost influentata de filosofiile taoiste, budiste si confuciene.

Denumirea  deriva din conceptul de yin si yang; de fapt, simbolul circular alb-negru care reprezinta yin yang este, de asemenea, adesea folosit pentru a reprezenta tai chi – deoarece practica se spune ca uneste „trupul si mintea”. Tai Chi este, de asemenea, puternic inradacinata intr-un alt concept antic filosofic oriental, cel de „Qi”, care se traduce prin forta vietii sau energia vitala.

Ce presupune o sedinta de Tai Chi?

In general, un antrenament de acest tip are mai multe componente si etape:

Incalzirea – miscari usoare, cum ar fi rotiri ale umarului, rotiri ale capului in lateral si inainte-inapoi, pentru a incalzi musculatura si articulatiile si pentru a va concentra asupra respiratiei si corpului;
Antrenamentul  propriu-zis – miscari scurte sau ample, de stiluri diferite, in functie de varsta, starea de sanatate etc.;
Qi-gong – miscari de respiratie ce constau in respiratii usoare combinate cu miscare, pentru relaxarea mintii si mobilizarea energiei corpului.

Seria de miscari poate varia de la 15 minute la 2 ore.

Imbracaminte si incaltaminte

Este important sa purtati haine confortabile si lejere, care sa nu va limiteze gradul de miscare. Puteti purta incaltaminte sport usoara si flexibila sau puteti sta chiar descult. Daca preferati incaltat, e nevoie de incaltaminte care sa nu alunece si sa va ofere sprijin si suport.

Stiluri de Tai Chi

Aceasta forma de miscare se concentreaza pe pozitia corecta si miscarile exacte. Exista cinci stiluri diferite, din diferite perioade din istorie. Fiecare stil are un set unic de metode si principii, inclusiv origini:

Stilul Chen (are originie in perioada 1580-1600) – utilizeaza atat miscari lente, cat si rapide, fiind mai dificil;
Stilul Yang (1799-1872) – se concentreaza pe miscari lente, gratioase si relaxate, fiind util mai ales pentru incepatori;
Stilul Wu (Hao) (1812 – 1880) – este un stil mai putin cunoscut si practicat rar, cu accentul pus pe pozitia exacta si puterea interna;
Stilul Wu (1870 – 1942) – pune accent pe micro-miscari, adica miscari extrem de lente;
Stilul Soare (1861 – 1932)- se aseamana mult cu stilul Chen, nu este foarte solicitant insa.

Unele dintre aceste forme de tai chi se axeaza pe sanatate, in timp ce altele se axeaza mai mult pe autoaparare.

Indicatii si beneficii

Tai Chi poate ajuta la reducerea stresului si a durerii, creste forta si rezistenta, sustine sistemul imunitar etc. Aceasta forma si alte forme de Qigong sunt mai recomandate in randul varstnicilor, pentru a-si recastiga flexibilitatea, rezistenta si forta. Pentru adultii mai in varsta, tai chi reduce si riscul de cadere si poate imbunatati timpul de recuperare in cazul ranirilor sau bolilor.

Indicatii

Iata care sunt principalele indicatii ale practicarii acestei forme de terapie:

stres;
• boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala;
• dureri musculare si articulare;
• osteoartrita;
• oboseala;
• afectarea calitatii somnului;
• lipsa de energie;
• imunitate scazuta;
• susceptibilitate la boli;
• afectiuni limfatice si digestive;
• lipsa flexibilitatii etc.

Ce beneficii are?

Iata principalele beneficii:

• Ajuta la cresterea flexibilitatii corpului, poate imbunatati echilibrul si forta, reduce riscul de cadere la persoanele in varsta. Poate ajuta si la proprioceptie – care este abilitatea de a simti corpul in spatiu, care scade in general odata cu varsta, deoarece apar modificari ale structurii urechii interne si ale anumitor muschi si ligamente. Astfel, ajuta la antrenarea proprioceptiei in urechea interna si, de asemenea, restabileste forta musculara si coordonarea.

• Antrenamentele de acest tip pot imbunatati rezistenta intregului corp simultan, atat a bratelor si spatelui, cat si a regiunii abdominale, fesiere si picioarelor.

• Poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale prin reducerea raspunsului la stres a organismului, imbunatateste schimbul de gaze din corp si respiratia, poate ajuta la reducerea inflamatiei.

Reduce stresul in mod natural, iar efectele favorabile se vad cand vorbim de stres sau depresie mai ales. Respiratia controlata si concentrarea implicate in practicarea Tai chi duc la o stare de calm si de conexiune, compasiune si acceptare. Aceasta forma de antrenamente implica atentia la detalii si miscarile circulare, ce ajuta la imbunatatirea atentiei. Este un fel de meditatie in miscare, implica respiratia ritmica si evitarea gandurilor repetitive sau a ruminatiei, asociate anumite tulburari mentale. Tai chi poate ajuta la imbunatatirea starii de spirit si poate reduce simptomele de anxietate si depresie. Se crede ca respiratiile si miscarile lente si atente au un efect pozitiv asupra sistemului nervos si asupra hormonilor care regleaza dispozitia.

• Practicarea acestei forme de terapie prin miscare te poate ajuta sa dormi mai bine, crescand calitatea somnului.

• Poate favoriza si mentine sanatatea cognitiva la varstnici si poate ajuta la imbunatatirea memoriei.

• Aceste antrenamente pot fi utile in reducerea simptomelor de fibromialgie, de boli pulmonare, Parkinson, boli cardiovasculare, artrita etc.

Cat de sigur este acest antrenament?

Miscarile Tai chi sunt considerate o forma foarte sigura de exercitii chiar si pentru persoanele cu abilitati limitate sau pentru varstnici, dar exista anumite circumstante in care este mai bine sa discutati cu medicul inainte de a incepe un astfel de antrenament. Nu este indicat dupa un accident sau o interventie chirurgicala, cand leziunile nu sunt vindecate complet, cand exista anumite afectiuni musculo-scheletale, sau cand urmati tratamente cu medicamente ale caror efecte adverse includ ameteli sau cresterea ritmului cardiac.

Aceasta terapie prin miscare este in general considerat un exercitiu sigur, cu putine efecte secundare. Este posibil sa va confruntati cu anumite dureri dupa ce ati practicat tai chi daca sunteti incepator. Formele mai intense de tai chi si practica necorespunzatoare pot fi asociate cu un risc crescut de leziuni la nivelul articulatiilor.

Referinte::
(1) A Comprehensive Review of Health Benefits of Qigong and Tai Chi, link: https://www.healerwithinfoundation.org/assets/docs/A_Comprehensive_Review_of_Health_Benefit.pdf
(2) Tai chi health benefits, link: http://www.classicaltaichi.com/tai-chi-health-benefits.html
(3) Tai chi – health benefits, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/tai-chi-health-benefits
(4) The health benefits of tai chi, link: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-health-benefits-of-tai-chi
(5) Tai Chi Chuan in Medicine and Health Promotion, link: https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/502131/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma