Boala mana-gura-picior este o boala comuna ce apartine perioadei de copilarie cauzata de un virus. Insa, aceasta boala poate fi diagnosticata si la adulti daca nu iau masurile de preventie necesare.

Cuprins:

1. Ce este boala gura-mana-picior?

2. Cauze

3. Simptome

4. Diagnostic

5. Tratament

6. Complicatii

7. Masuri de preventie

Ce este boala gura-mana-picior?

Aceasta boala infectioasa este cauzata de virusul Coxsackievirus A16 si apare mai ales la copii. Ea poate evolua cu sau fara febra, dar intotdeauna exista o roseata a palmelor si a talpilor: apare ca o zona albicioasa delimitata de roseata.

Apar mai multe astfel de zone pe palme si pe talpi. Leziuni similare pot aparea pe in gura, pe limba. De asemenea pot aparea puncte rosii pe tot corpul, mai ales pe fese si pe fata posterioara a coapselor. Acestea persista timp de 2 saptamani, perioada de incubatie fiind de 3-6 zile.

Multi copii infectati cu Coxackie A16 nu prezinta toate simptomele bolii. Unii nu prezinta roseata, altii nu au leziuni in cavitatea bucala altii nu au febra. O varietate alte de enterovirusuri pot cauza boala “mana-picior-gura” (virusurile Coxackie sunt enterovirusuri).

Boala este mai frecventa la copii mici dar poate fi prezenta si la pubertate. Adultii pot face forme usoare ale bolii, aceasta fiind rar intalnita la acestia. Odata contactata infectia cu virusul Coxackie, persoana respectiva devine imuna pentru acest virus dar poate contacta o forma de boala produsa de un virus inrudit. Majoritatea infectiilor apar vara si toamna, din august pana in octombrie in emisfera nordica.

Cauze

Manifestari clinice

Copiii cu boala “mana-gura-picior” incep sa se simta rau dupa 3-7 zile de la expunere. De cele mai multe ori parintii observa la copil scaderea poftei de mancare pentru alimente solide. Copii pot avea de asemenea febra si leziuni in gat. Dupa una-doua zile acestia dezvolta leziuni in gura. Ele incep ca pete mici rosii pe limba, gingii sau mucoase. Dupa un timp pot ulcera.

Dupa 1-2 zile apar pete rosii pe tot corpul. Spre deosebire de alte pete rosii, acestea se localizeaza pe palme si talpi. De asemenea apar foarte frecvent pe fese si pe fata posterioara a coapselor. Aceste pete au tendinta de a se transforma in vezicule (nu si cele de pe fese). Spre deosebire de varicela (varsat de vant) acestea nu sunt pruriginoase (nu produc mancarimi). De obicei petele dispar si copilul se simte mai bine dupa aproximativ o saptamana.

Perioada contagioasa si incubatie

Boalamana-gura-picior este o boala comuna din copilarie cauzata de un virus. Se raspandeste usor de la o persoana la alta (contagioasa) atunci cand cineva intra in contact cu fluidele corporale ale unei persoane infectate.

Acest lucru se poate intampla prin:

  • atingerea un obiect sau pe cineva care a stranutat sau tusit
  • contactul apropiat, cum ar fi sarutarea, imbratisarea sau impartasirea acelorasi farfurii / vesela
  • prin respiratia in picaturile de aer ale persoanei infectate cand vorbeste
  • atingand scaunul (fecale) atunci cand schimbati un scutec
  • atingand lichidul corporal (urina)
  • atingerea obiectelor sau suprafetelor care au virusul pe ele

Acesta este cel mai frecvent intalnit la copiii mai mici de 5 ani, dar adolescentii sau adultii pot primi virusul. Cele mai multe focare apar in vara si toamna. Simptomele bolii mana-gura-picior dispar de regula fara tratament in 5 pana la 7 zile.

Simptome

Simptomele timpurii ale bolii mana-gura-piciorsunt asemanatoare cu o raceala obisnuita.

  • febra
  • durere de cap
  • durere de gat
  • secretii ale nasului si a gatului

O zi sau doua dupa febra, s-ar putea sa vedeti:

  • rani dureroase (ulceratii) pe gat si amigdalele
  • eruptie de blistere foarte mici sau pete rosii pe palmele mainilor, talpile picioarelor si zona de scutec. De obicei, acestea nu sunt mancarime.
  • sensibilitate sau durere cand atinge palmele mainilor si talpilor picioarelor
  • apetit scazut din cauza inghititului dureros

Dupa ce eruptia s-a vindecat, pielea se poate coji; dar acest lucru este inofensiv.

Aceste simptome apar de obicei in etape, nu toate dintr-o data. Nu toate persoanele vor avea toate aceste simptome prezentate. Unii oameni pot sa nu prezinte simptome, dar ei pot transmite virusul altora.

Persoanele infectata cu boala mana-gura-picior sunt cele mai contagioase in prima saptamana de boala. Ele pot ramane uneori contagioase, desi intr-o mai mica masura, timp de cateva saptamani dupa ce simptomele au disparut.

Diagnostic

Un medic specialist poate diagnostica adesea boala mana-gura-picior pur si simplu prin efectuarea unui examen fizic  Ei vor verifica gura si corpul pentru aparitia de blistere si eruptii cutanate. De asemenea, medicul va va intreba pe dumneavoastra sau pe copilul dumneavoastra despre alte simptome.

Medicul poate efectua anumite teste si analize mai amanuntite. Acest lucru ii va permite sa confirme diagnosticul.

Metode de diagnostic

De obicei diagnosticul se bazeaza pe istoric si pe examenul fizic. Exista examinari de laborator pentru identificarea virusului Coxackie si alte enterovirusuri dar in general acestea nu sunt necesare.

Diagnosticul diferential se face cu faringita care si ea evolueaza cu febra si leziuni in gat, cu varicela, exanteme, otite (in boala “mana-gura-picior” canalele auditive apar rosii).

Riscuri de infectare

Copiii mici au cel mai mare risc de a suferi de bola de mana-gura-picior. Riscul creste daca este dus la gradinita, caci prin expunerea copiilor fie si la scoala, virusii se pot raspandi rapid in aceste unitati. De obicei, copiii dezvolta imunitate la boala dupa ce au fost expusi virusilor care o provoaca. Acesta este motivul pentru care conditia rar afecteaza persoanele de peste 10 ani. Cu toate acestea, este inca posibil ca copiii si adultii mai mari sa primeasca infectia, mai ales daca au un sistem imunitar slabit.

Tratament

Nu exista un tratament specific pentru boala mana-gura-picior. Febra si durere pot fi gestionate cu reductori de febra si reduceri de durere, cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen.

Este important ca persoanele cu care au boala mana-picior-gura sa bea suficiente lichide pentru a preveni pierderea fluidelor corporale sau deshidratarea.

Complicatii

Complicatiile in cazul bolii mana-gura-picior apar foarte rar, insa acestea se pot manifesta sub forma:

  • Deshidratarii: leziunile orale pot face dificil consumul de lichide, astfel ca persoana infectata (fie copil sau adult) este expus unui risc mai mare de a se deshidrata
  • Infectii: daca leziunile sunt foarte mari si sunt zgariate, exista posibilitatea ca acestea sa se infecteze
  • Meningita: meningita virala aseptica este cea care declanseaza si produce febra, durerile de cap si durerile de spate, mai exact simptomele bolii mana-gura-picior. Recuperarea in acest caz dureaza aproximativ doua saptamani.
  • Encefalita: reprezinta inflamatia creierului. Acest tip de infectie poate provoca inflamarea si umflarea tesutului cerebral si poate provoca anumite leziuni ale creierului. Semnele si simptomele encefalitatei sunt asemanatoare gripei plus stari de greata, varsaturi, stari de somnolenta, sensibilitate la lumina si convulsii.

Masuri de preventie

Puteti reduce riscul de infectare cu virusi care provoaca boala mana-gura-picior urmand cativa pasi simpli:

  • spalati-va de multe ori mainile cu apa si sapun timp de 20 de secunde, mai ales dupa ce ati schimbat scutecele, si ajutati copiii mici sa faca acelasi lucru.
  • evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura cu mainile nedezinfectate.
  • evitati contactul strans, cum ar fi sarutarea, imbratisarea si impartasirea veselelor cu oameni care au boala mana-gura-picior.
  • dezinfectati frecvent suprafetele si obiectele atinse, cum ar fi jucariile si cheile de usa, mai ales daca cineva din familia dumnevoastra este bolnav.

Profilaxie

Virusurile care produc boala “mana-gura-picior” sunt prezente atat in scaun cat si in secretiile tractului respirator. Calea de transmisie este fecal-orala, prin saliva, sau prin contact direct. Spalatul mainilor mai ales dupa schimbarea scutecelor/toaleta si inainte de mancare ajuta la prevenirea raspandirii bolii. Copii nu sunt lasati sa mearga la scoala in primele zile de boala dar nu este sigur ca acest lucru previne infectarea altor copii. Alti copii din clasa pot fi infectati chiar si este posibil ca acestia sa nu dezvolte niciodata simptome.

 

 

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/hand-foot-mouth-disease
  2. https://www.cdc.gov/features/handfootmouthdisease/index.html
  3. https://www.fairview.org/patient-education/89371
  4. https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/infections-and-poisoning/hand-foot-and-mouth-disease
  5. https://nt.gov.au/wellbeing/health-conditions-treatments/viral/hand-foot-mouth-disease
  6. https://www.nationwidechildrens.org/conditions/hand-foot-mouth-disease
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma