Supraponderal sau obez descriu acumularea in exces de grasime corporala, care pot afecta sanatatea unei persoane. Afla din urmatorul material consecintele la care se expun persoanele care se confrunta cu excesul ponderal!

Cuprins:

1. Ce inseamna supraponderal?

2. Indice masa corporala

3. Supraponderal vs obez

4. Consecintele excesului ponderal

5. 10 sfaturi pentru reducerea excesului ponderal

Ce inseamna supraponderal?

Obezitatea este o afectiune care apare atunci cand o persoana se confrunta cu excesul de greutate sau o grasime corporala care le-ar putea afecta sanatatea. Atunci cand o persoana este supraponderala sau obeza, inseamna ca are prea mult grasime corporala in raport cu tesutul slab, cum ar fi muschiul. Multi factori pot determina oamenii sa devina obezi. Acestea includ factori genetici, hormonali, ecologici, emotionali si culturali.

Indice masa corporala

Indicele de masa corporala este folosit pentru a se estima daca o persoana se afla in intervalul normal de greutate. Acesta nu masoara direct grasimea corporala, ci este mai degraba o forma rapida si relativ eficienta pentru a se estima daca greutatea unei persoane este una normala.

Indicele de masa corporala masoara greutatea pe care o aveti in raport cu inaltimea si ofera un scor pentru care va ajuta sa va plasati intr-o anumita categorie.

Formula de calculare a indicelui de masa corporala este: IMC = greutate (kg) / [inaltime (m)]2

Citirea rezultatelor:

  • SUBPONDERAL: IMC mai mic de 18.5
  • NORMOPONDERAL: IMC intre 18.5 – 24.9
  • SUPRAPONDERAL: IMC intre 25 –29.9
  • OBEZ: IMC de 30 sau mai mult

Dimensiunea taliei

Un alt numar important de stiut este marimea taliei in cm.  Femeile cu o dimensiune a taliei de peste 35 de centimetri si barbatii cu o dimensiune a taliei mai mare de 40 centimetri pot avea sanse mai mari de a dezvolta boli legate de obezitate.

Iata cateva cifre pe care trebuie sa le stiti pentru a va monitoriza sanatatea privind supraponderabilitatea sau obezitatea:

Măsura Ţintă
IMC tinta 18,5-24,9
Dimensiune talie Barbati: mai putin de 40 de ani.
Femei: mai putin de 35 de ani.
Tensiune arteriala 120/80 mm Hg sau mai putin
LDL (colesterolul rau) Mai putin de 100 mg / dl
HDL (colesterol bun) Barbati: mai mult de 40 mg / dl
Femei: mai mult de 50 mg / dl
Trigliceridele Mai putin de 150 mg / dl
Glicemia Mai putin de 100 mg / dl

Supraponderal vs obez

Termenii „supraponderalal” si „obez” se refera la greutatea corporala, care este mai mare decat ceea ce este considerat normal sau sanatos pentru o anumita inaltime. Supraponderalitatea se datoreaza, in general, grasimilor suplimentare din organism. Cu toate acestea, excesul de greutate poate fi, de asemenea, din cauza muschiului suplimentar, a osului sau a apei. Persoanele care au obezitate au, de obicei, prea multa grasime corporala.

Consecintele excesului ponderal

O persoana care este supraponderal sau obez poate creste riscul de aparitie a numeroase probleme de sanatate, inclusiv de diabet zaharat, boli de inima si anumite forme de cancer. Daca sunteti gravida, excesul de greutate poate duce la probleme de sanatate pe termen scurt si lung care va poate afecta atat pe voi, cat si pe copil.

Supraponderal sau obez – tipuri de probleme de sanatate

Greutatea excesiva poate creste riscul pentru multe probleme de sanatate, inclusiv:

  • diabet zaharat de tip 2
  • tensiune arteriala crescuta
  • boli cardiace si accidente vasculare cerebrale
  • apnee de somn (oprirea respiratiei in timpul somnului)
  • osteoartrita
  • boala hepatica grasa
  • boala de rinichi
  • probleme de sarcina, cum ar fi cresterea nivelului de zahar din sange in timpul sarcinii, hipertensiune arteriala si risc crescut de nastere prin cezariana

Obezitatea si cancerul

Medicii din Statele Unite ale Americii au anuntat oficialii Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA ca exista o stransa legatura intre obezitate si riscul de a face orice tip de cancer. In prezent, peste 630 de mii de americani sunt supraponderali sau obezi si sufera in momentul actual de 13 tipuri de cancer.

Cele 13 tipuri de cancer de care poate suferi un supraponderal sau obez sunt:

  • cancer cerebral
  • mielomul multiplu
  • cancer de esofag
  • cancer de san
  • cancer tiroidian (mai multe tipuri)
  • cancer de vezica biliara
  • cancer de stomac
  • cancer de ficat
  • cancer de pancreas
  • cancer la rinichi
  • cancer la ovare
  • cancer la uter
  • cancer de colon

Multi cercetatori au studiat de ce supraponderabilitatea sau obezitatea pot creste riscul de cancer. Motivele posibile pentru care obezitatea este legata de cancer includ:

  • Nivele crescute de insulina si factor de crestere a insulinei-1 (IGF-1), care pot ajuta la aparitia unor tipuri de cancer
  • Inflamatie cronica, de nivel scazut, care este mai frecventa la persoanele care sufera de obezitate si este legata de un risc crescut de cancer
  • Cantitati mai mari de estrogen produsa de tesutul gras, care poate conduce la dezvoltarea unor cancere, cum ar fi cancerul de san si cancerul endometrial
  • Celulele grase pot produce procese care regleaza cresterea celulelor canceroase.

Modul in care va modificati greutatea pe tot parcursul vietii va poate afecta, de asemenea, riscul de declansare al cancerului. Studiile au aratat ca urmatorii factori va pot afecta riscul de cancer:

  • Greutate mare la nastere
  • Obtinerea greutatii ca adult
  • Pierderea si recastigarea in greutate in mod repetat
  • Cercetarile sugereaza ca mentinerea unei greutati sanatoase este asociata cu un risc mai scazut de cancer.

Excesul ponderal – a doua sursa de stres dupa bani

Un studiu recent arata ca mentinerea siluetei ramane o preocupare majora pentru multe femei si o mare sursa de stres. 1.000 de femei cu varste intre 18 si 65 de ani au raspuns unui chestionar privind modul in care se percep.

O femeie din doua afirma ca se simte bine in pielea ei, sentiment care se refera la a fi frumoasa si seducatoare si a avea o silueta perfecta. Greutatea corporala ramane un element important al starii de bine pentru femei. Opt femei din 10 recunosc ca au grija sa-si mentina greutatea in limite normale.  Pentru unele, a fi slaba se transforma in obsesie: patru femei din 10 considera greutatea al doilea factor de stres dupa bani.

10 sfaturi pentru reducerea excesului ponderal

1. Evitati consumul de alimente care tind sa creasca riscul de crestere in greutate, precum: fast food, alimente prajite, grasimi si carne prelucrata, multe produse lactate, alimentele cu adaos de zahar, sosuri, sucuri, bauturi alcoolice indulcite, alimente bogate in carbohidrati (painea)

2. Faceti sport o data la 2 – 3 zile. Activitatea fizica afecteaza modul in care functioneaza hormonii unei persoane, iar hormonii au un impact asupra modului in care organismul proceseaza alimentele. Mai multe studii au aratat ca activitatea fizica poate ajuta la mentinerea nivelurilor de insulina stabile si ca nivelurile instabile de insulina pot duce la cresterea in greutate.

3. Dormiti suficient pentru a va putea odihni. Cercetarile au sugerat ca somnul lipsit creste riscul de a castiga greutate si de a dezvolta obezitatea. Cercetatorii au analizat dovezi pentru peste 28.000 de copii si 15.000 de adulti din Marea Britanie din 1977 pana in 2012. In anul 2012, ei au ajuns la concluzia ca lipsa de somn a crescut semnificativ riscul de obezitate atat la adulti, cat si la copii. In acelasi timp, lipsa de somn are ca rezultat o productie mai scazuta de leptina, un hormon care creste apetitul culinar.

4. Mancati multe fibre care se gasesc in fructe, legume si cereale integrale. In plus, consumul de fibre creste timpul ce absorbtie a alimentelor si previne constipatia.

5. Includeti in dieta probiotice, precum iaurt, kefir, varza acra. Cercetarile sugereaza ca probioticele ar putea ajuta la prevenirea sau gestionarea obezitatii.

6. Reduceti stresul.

Nivelurile crescute de stres pot, de asemenea, sa perturbe echilibrul hormonal. Cand o persoana este stresata, corpul sau produce hormoni numiti glucocorticoizi. Prea multe glucocorticoizi pot creste apetitul unei persoane, ducand la cresterea in greutate. Stresul poate fi redus prin practicarea timpului liber in aer, practicand meditatia sau yoga, reducand consumul de cofeina.

7. Luati vitamina D. Unele cercetari indica faptul ca persoanele cu nivel scazut de vitamina D din sange sunt mai susceptibile de a fi supraponderale sau obeze. Puteti obtine vitamina D de la soare, din alimente precum, pestele gras, galbenusuri de oua, ciuperci.

8. Mancati mai multe mese mici pe zi.

9. Mancati incet. Aceasta tehnica ajuta la scaderea in greutate, deoarece ofera creierului unei persoane suficient timp pentru a recunoaste semnalele ca sunt satuli.

10. Dieta alimentara. Urmati o dieta alimentara in cazul in care va este greu sa gestionati singuri un regim alimentar. O dieta prescrisa de un medic nutritionist este o buna alegere in acest caz, mai ales daca aveti si alte probleme de sanatate.

Cum puteti pierde in greutate daca aveti:

Diabet zaharat de tip 2

Daca aveti diabet de tip 2, scaderea in greutate si cresterea activitatii fizice va pot ajuta sa va controlati nivelul zaharului din sange si sa preveniti sau sa intarziati problemele de sanatate. Pierderea in greutate si exercitarea activitatilor fizice saptamanale, de asemenea, va poate permite sa reduceti cantitatea de medicamente pentru diabet zaharat pe care le luati.

Hipertensiunea arteriala

Pierderea de greutate care va va apropia de gama normala de IMC poate reduce foarte mult tensiunea arteriala ridicata. Alte modificari utile pe care le puteti face sun: renuntarea la fumat, reducerea consumului de sare si sportul regulat. Cu toate acestea, daca modificarile stilului de viata nu sunt suficiente, medicul specialist va poate prescrie medicamente pentru a scade tensiunea arteriala.

Boli de inima

Pierderea a 5 pana la 10% din greutatea corporala poate reduce sansele voastre de a dezvolta anumite boli de inima. Pierderea in greutate poate imbunatati tensiunea arteriala, nivelurile de colesterol si fluxul sanguin.

Este recomandat sa aveti o alimentatie sanatoasa, echilibrata, bogata in vitamine si multivitamine. De asemenea, este important sa aveti activitate fizica, iar in cazul acesta, specialistii recomanda plimbarile lungi prin parcuri (mersul cat mai mult pe jos, care nu presupune cresterea ritmului cardiac cu mult peste limita).

Accident vascular cerebral

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteti face pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral este mentinerea controlului asupra tensiunii arteriale. Pierderea in greutate poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, va poate imbunatati colesterolul si zaharul din sange prin alimentatie, ceea ce va poate reduce riscul de accident vascular cerebral.

Cancerul

Evitarea cresterii in greutate poate preveni o crestere a riscului de cancer. Alimentatia sanatoasa si obiceiul de a face sport pot reduce riscul de cancer. Pierderea in greutate poate scadea riscul, desi mai multe studii cu privire la acest subiect au fost neconcludente.

Osteoartrita

Pentru persoanele care sunt supraponderale sau obeze, scaderea in greutate poate ajuta la reducerea riscului de aparitie a osteoartritei. Pierderea in greutate a cel putin 5 % din greutatea corporala poate scadea stresul provocat de kilogramele in plus pe genunchi, solduri si spate, reducand inflamatia in organism.

Daca aveti osteoartrita, scaderea in greutate poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Exista cercetari care arata ca sportul este unul dintre cele mai bune tratamente pentru osteoartrita. Exercitarea anumitor exercitii fizice poate imbunatati starea de spirit, reduce durerea si creste flexibilitatea.

Steatoza hepatica (ficatul gras)

Desi nu exista un tratament specific pentru boala de steatoza hepatica, pacientii sunt in general sfatuiti sa piarda in greutate, sa manance o dieta sanatoasa, sa creasca activitatea fizica si sa evite consumul de alcool.

Probleme de rinichi

Daca va aflati in stadiile incipiente ale bolii cronice de rinichi, scaderea in greutate poate incetini boala si va poate mentine rinichiul mai sanatos. De asemenea, trebuie sa alegeti alimente cu mai putina sare (sodiu), sa va mentineti tensiunea arteriala sub control si sa va mentineti glicemia in intervalul normal.

Cercetari privind obezitatea

Cineva care este supraponderal sau obez se confrunta cu multe complicatii si probleme in ceea ce priveste sanatatea. Dupa cum am precizat anterior in articol, supraponderabilitatea sau obezitatea creste riscul unei persoane sa aiba multe probleme de sanatate. Iata ce au aflat cercetatorii americani in urma unui studiu privind excesul de greutate:

  • Mai mult de o treime din adultii din Statele Unite ale Americii sunt obezi. In Statele Unite, 36,5% dintre adulti sunt obezi. Un alt 32,5% dintre adultii americani sunt supraponderali. In total, mai mult de doua treimi dintre adulti din Statele Unite sunt supraponderali sau obezi.
  • Obezitatea afecteaza 1 din 5 copii din Statele Unite ale Americii. Aproximativ 17% dintre copiii cu varste intre 2 si 19 ani din America sunt obezi. Sunt mai mult de 12,7 milioane de copii americani. Unul din 8 prescolari este obezi. Vestea buna este ca ratele de obezitate in randul copiilor prescolari au scazut in ultimii ani.
  • Obezitatea este legata de mai mult de 60 de boli cronice.

  • Copiii care sunt supraponderali sunt mai predispusi sa devina adulti supraponderali cu probleme de greutate si sanatate.
  • Copiii supraponderali sau obezi sunt de 5 ori mai susceptibili de a fi adulti obezi sau supraponderali decat copiii cu greutate normala. Acest lucru poate creste riscul pentru multe boli cronice si alte complicatii de sanatate.
  • Dimensiunea taliei va creste riscul de diabet. Nasuratorile taliei pot ajuta la prezicerea persoanelor cu greutate scazuta sau normala care au mai multe sanse de a dezvolta diabet zaharat.
  • Obezitatea provoaca mai multe decese decat supraponderabilitatea.
  • La nivel global, obezitatea este una dintre primele 5 cauze principale ale mortii. Aceasta cauzeaza mai mult de 2,8 milioane de decese in fiecare an. Celelalte 4 cauze principale sunt tensiunea arteriala crescuta, consumul de tutun, cresterea nivelului glicemiei si inactivitatea fizica (sedentarismul).
  • Obezitatea este cea mia frecventa la persoanele cu varsta medie. Adultii cu varsta cuprinsa intre 40 si 59 de ani sunt mai predispusi la obezitate. De fapt, mai mult de 40 % dintre adulti intre aceste varste sunt obeze. O alta treime din adultii in varsta de 60 de ani si peste sunt obeze, iar o alta treime (32,3%) dintre adultii intre 20 si 39 de ani sunt obeze.
  • Femeile mai in varsta sunt mai predispuse la obezitate decat barbatii mai in varsta. Barbatii sunt mai susceptibili de a fi supraponderali decat femeile, dar 40,4% dintre femeile americane sunt obeze. Între timp, 35% dintre bărbații americani sunt obezi.
  • Persoanele obeze nu reusesc sa obtina locuri de munca.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/obesity-facts#1
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323551.php
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322780.php
  4. https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/prevention-and-healthy-living/obesity-weight-and-cancer-risk
  5. https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/adult-overweight-obesity/definition-facts
  6. https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/health-risks-overweight
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma