Supraponderal sau obez descriu acumularea in exces de grasime corporala, care pot afecta sanatatea unei persoane. Afla din urmatorul material consecintele la care se expun persoanele care se confrunta cu excesul ponderal!
4. Consecintele excesului ponderal
5. 10 sfaturi pentru reducerea excesului ponderal
Obezitatea este o afectiune care apare atunci cand o persoana se confrunta cu excesul de greutate sau o grasime corporala care le-ar putea afecta sanatatea. Atunci cand o persoana este supraponderala sau obeza, inseamna ca are prea mult grasime corporala in raport cu tesutul slab, cum ar fi muschiul. Multi factori pot determina oamenii sa devina obezi. Acestea includ factori genetici, hormonali, ecologici, emotionali si culturali.
Indicele de masa corporala este folosit pentru a se estima daca o persoana se afla in intervalul normal de greutate. Acesta nu masoara direct grasimea corporala, ci este mai degraba o forma rapida si relativ eficienta pentru a se estima daca greutatea unei persoane este una normala.
Indicele de masa corporala masoara greutatea pe care o aveti in raport cu inaltimea si ofera un scor pentru care va ajuta sa va plasati intr-o anumita categorie.
Formula de calculare a indicelui de masa corporala este: IMC = greutate (kg) / [inaltime (m)]2
Citirea rezultatelor:
Un alt numar important de stiut este marimea taliei in cm. Femeile cu o dimensiune a taliei de peste 35 de centimetri si barbatii cu o dimensiune a taliei mai mare de 40 centimetri pot avea sanse mai mari de a dezvolta boli legate de obezitate.
Iata cateva cifre pe care trebuie sa le stiti pentru a va monitoriza sanatatea privind supraponderabilitatea sau obezitatea:
Măsura | Ţintă |
IMC tinta | 18,5-24,9 |
Dimensiune talie | Barbati: mai putin de 40 de ani. Femei: mai putin de 35 de ani. |
Tensiune arteriala | 120/80 mm Hg sau mai putin |
LDL (colesterolul rau) | Mai putin de 100 mg / dl |
HDL (colesterol bun) | Barbati: mai mult de 40 mg / dl Femei: mai mult de 50 mg / dl |
Trigliceridele | Mai putin de 150 mg / dl |
Glicemia | Mai putin de 100 mg / dl |
Termenii „supraponderalal” si „obez” se refera la greutatea corporala, care este mai mare decat ceea ce este considerat normal sau sanatos pentru o anumita inaltime. Supraponderalitatea se datoreaza, in general, grasimilor suplimentare din organism. Cu toate acestea, excesul de greutate poate fi, de asemenea, din cauza muschiului suplimentar, a osului sau a apei. Persoanele care au obezitate au, de obicei, prea multa grasime corporala.
O persoana care este supraponderal sau obez poate creste riscul de aparitie a numeroase probleme de sanatate, inclusiv de diabet zaharat, boli de inima si anumite forme de cancer. Daca sunteti gravida, excesul de greutate poate duce la probleme de sanatate pe termen scurt si lung care va poate afecta atat pe voi, cat si pe copil.
Greutatea excesiva poate creste riscul pentru multe probleme de sanatate, inclusiv:
Medicii din Statele Unite ale Americii au anuntat oficialii Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA ca exista o stransa legatura intre obezitate si riscul de a face orice tip de cancer. In prezent, peste 630 de mii de americani sunt supraponderali sau obezi si sufera in momentul actual de 13 tipuri de cancer.
Cele 13 tipuri de cancer de care poate suferi un supraponderal sau obez sunt:
Multi cercetatori au studiat de ce supraponderabilitatea sau obezitatea pot creste riscul de cancer. Motivele posibile pentru care obezitatea este legata de cancer includ:
Modul in care va modificati greutatea pe tot parcursul vietii va poate afecta, de asemenea, riscul de declansare al cancerului. Studiile au aratat ca urmatorii factori va pot afecta riscul de cancer:
Un studiu recent arata ca mentinerea siluetei ramane o preocupare majora pentru multe femei si o mare sursa de stres. 1.000 de femei cu varste intre 18 si 65 de ani au raspuns unui chestionar privind modul in care se percep.
O femeie din doua afirma ca se simte bine in pielea ei, sentiment care se refera la a fi frumoasa si seducatoare si a avea o silueta perfecta. Greutatea corporala ramane un element important al starii de bine pentru femei. Opt femei din 10 recunosc ca au grija sa-si mentina greutatea in limite normale. Pentru unele, a fi slaba se transforma in obsesie: patru femei din 10 considera greutatea al doilea factor de stres dupa bani.
1. Evitati consumul de alimente care tind sa creasca riscul de crestere in greutate, precum: fast food, alimente prajite, grasimi si carne prelucrata, multe produse lactate, alimentele cu adaos de zahar, sosuri, sucuri, bauturi alcoolice indulcite, alimente bogate in carbohidrati (painea)
2. Faceti sport o data la 2 – 3 zile. Activitatea fizica afecteaza modul in care functioneaza hormonii unei persoane, iar hormonii au un impact asupra modului in care organismul proceseaza alimentele. Mai multe studii au aratat ca activitatea fizica poate ajuta la mentinerea nivelurilor de insulina stabile si ca nivelurile instabile de insulina pot duce la cresterea in greutate.
3. Dormiti suficient pentru a va putea odihni. Cercetarile au sugerat ca somnul lipsit creste riscul de a castiga greutate si de a dezvolta obezitatea. Cercetatorii au analizat dovezi pentru peste 28.000 de copii si 15.000 de adulti din Marea Britanie din 1977 pana in 2012. In anul 2012, ei au ajuns la concluzia ca lipsa de somn a crescut semnificativ riscul de obezitate atat la adulti, cat si la copii. In acelasi timp, lipsa de somn are ca rezultat o productie mai scazuta de leptina, un hormon care creste apetitul culinar.
4. Mancati multe fibre care se gasesc in fructe, legume si cereale integrale. In plus, consumul de fibre creste timpul ce absorbtie a alimentelor si previne constipatia.
5. Includeti in dieta probiotice, precum iaurt, kefir, varza acra. Cercetarile sugereaza ca probioticele ar putea ajuta la prevenirea sau gestionarea obezitatii.
Nivelurile crescute de stres pot, de asemenea, sa perturbe echilibrul hormonal. Cand o persoana este stresata, corpul sau produce hormoni numiti glucocorticoizi. Prea multe glucocorticoizi pot creste apetitul unei persoane, ducand la cresterea in greutate. Stresul poate fi redus prin practicarea timpului liber in aer, practicand meditatia sau yoga, reducand consumul de cofeina.
7. Luati vitamina D. Unele cercetari indica faptul ca persoanele cu nivel scazut de vitamina D din sange sunt mai susceptibile de a fi supraponderale sau obeze. Puteti obtine vitamina D de la soare, din alimente precum, pestele gras, galbenusuri de oua, ciuperci.
8. Mancati mai multe mese mici pe zi.
9. Mancati incet. Aceasta tehnica ajuta la scaderea in greutate, deoarece ofera creierului unei persoane suficient timp pentru a recunoaste semnalele ca sunt satuli.
10. Dieta alimentara. Urmati o dieta alimentara in cazul in care va este greu sa gestionati singuri un regim alimentar. O dieta prescrisa de un medic nutritionist este o buna alegere in acest caz, mai ales daca aveti si alte probleme de sanatate.
Daca aveti diabet de tip 2, scaderea in greutate si cresterea activitatii fizice va pot ajuta sa va controlati nivelul zaharului din sange si sa preveniti sau sa intarziati problemele de sanatate. Pierderea in greutate si exercitarea activitatilor fizice saptamanale, de asemenea, va poate permite sa reduceti cantitatea de medicamente pentru diabet zaharat pe care le luati.
Pierderea de greutate care va va apropia de gama normala de IMC poate reduce foarte mult tensiunea arteriala ridicata. Alte modificari utile pe care le puteti face sun: renuntarea la fumat, reducerea consumului de sare si sportul regulat. Cu toate acestea, daca modificarile stilului de viata nu sunt suficiente, medicul specialist va poate prescrie medicamente pentru a scade tensiunea arteriala.
Pierderea a 5 pana la 10% din greutatea corporala poate reduce sansele voastre de a dezvolta anumite boli de inima. Pierderea in greutate poate imbunatati tensiunea arteriala, nivelurile de colesterol si fluxul sanguin.
Este recomandat sa aveti o alimentatie sanatoasa, echilibrata, bogata in vitamine si multivitamine. De asemenea, este important sa aveti activitate fizica, iar in cazul acesta, specialistii recomanda plimbarile lungi prin parcuri (mersul cat mai mult pe jos, care nu presupune cresterea ritmului cardiac cu mult peste limita).
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteti face pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral este mentinerea controlului asupra tensiunii arteriale. Pierderea in greutate poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, va poate imbunatati colesterolul si zaharul din sange prin alimentatie, ceea ce va poate reduce riscul de accident vascular cerebral.
Evitarea cresterii in greutate poate preveni o crestere a riscului de cancer. Alimentatia sanatoasa si obiceiul de a face sport pot reduce riscul de cancer. Pierderea in greutate poate scadea riscul, desi mai multe studii cu privire la acest subiect au fost neconcludente.
Pentru persoanele care sunt supraponderale sau obeze, scaderea in greutate poate ajuta la reducerea riscului de aparitie a osteoartritei. Pierderea in greutate a cel putin 5 % din greutatea corporala poate scadea stresul provocat de kilogramele in plus pe genunchi, solduri si spate, reducand inflamatia in organism.
Daca aveti osteoartrita, scaderea in greutate poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Exista cercetari care arata ca sportul este unul dintre cele mai bune tratamente pentru osteoartrita. Exercitarea anumitor exercitii fizice poate imbunatati starea de spirit, reduce durerea si creste flexibilitatea.
Desi nu exista un tratament specific pentru boala de steatoza hepatica, pacientii sunt in general sfatuiti sa piarda in greutate, sa manance o dieta sanatoasa, sa creasca activitatea fizica si sa evite consumul de alcool.
Daca va aflati in stadiile incipiente ale bolii cronice de rinichi, scaderea in greutate poate incetini boala si va poate mentine rinichiul mai sanatos. De asemenea, trebuie sa alegeti alimente cu mai putina sare (sodiu), sa va mentineti tensiunea arteriala sub control si sa va mentineti glicemia in intervalul normal.
Cineva care este supraponderal sau obez se confrunta cu multe complicatii si probleme in ceea ce priveste sanatatea. Dupa cum am precizat anterior in articol, supraponderabilitatea sau obezitatea creste riscul unei persoane sa aiba multe probleme de sanatate. Iata ce au aflat cercetatorii americani in urma unui studiu privind excesul de greutate:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…