Sindromul de ochi uscat este cauzat de o lipsa cronica de lubrifiere si umiditate suficienta pe toata suprafata ochiului.

Cuprins:

1. Ce este sindromul de ochi uscat?

2. Cauze si factori de risc

3. Boli in care apare senzatia de ochi uscat

4. Simptome

5. Diagnostic

6. Tratament

7. Sfaturi pentru protejarea ochilor

Ce este sindromul de ochi uscat?

Sindromul de ochi uscat este o afectiune cronica si progresiva tipica. In functie de cauza si severitatea acesteia, este posibil sa nu fie complet vindecabila. Dar, in cele mai multe cazuri, ochii uscati pot fi tratati cu succes, de obicei rezultand un confort mai mare in zona ochilor, cu mai putine simptome si, uneori, rezultand o vedere mai clara.

Ochii uscati apar atunci cand glandele lacrimale nu produc destule lacrimi pentru a va lubrifia ochii. Aceasta stare poate fi de cele mai multe ori incomoda si chiar dureroasa. In plus, sindromul ochilor uscati poate fi cauzat atat de factori medicali, cat si de factori de mediu.

Cauze si factori de risc

Este important sa intelegeti cauzele ochilor uscati. Cauza principala a sindromului de ochi uscat este reprezentata de lipsa lacrimilor.

Lacrimile sunt un amestec complex alcatuit din apa, uleiuri si mucus. Secretia lacrimala ajuta la lubrefierea si claritatea suprafetei ochilor, precum si la protejarea ochilor de multe infectii.

Ochii uscati pot fi cauzati de:

Factori de mediu

  • stati mult timp intr-un mediu cu aer uscat sau cu fum
  • stati prea mult in fata unui computer
  • cititi pe lumina slaba

Toate aceste cauze afecteaza glandele de ulei, canalele lacrimogene sau corneele intr-un fel.

Factorii de risc

Factorii de risc a sindromului de ochi uscat includ:

  • Productia de lacrimi tinde sa se diminueze odata cu imbatranirea. Ochii uscati sunt mai frecventi la persoanele care au varsta de peste 50 de ani.
  • Lipsa de lacrimi este mai frecventa la femei, mai ales daca aceasta sufera de anumite modificari hormonale datorate sarcinii, fie iau pilule contraceptive sau sunt la menopauza.
  • Consumul unei alimentatii scazute in vitamina A, care se gaseste in ficat, morcovi si broccoli sau cu continut scazut de acizi grasi Omega-3, care se gasesc in peste, nuci si uleiuri vegetale
  • Purtarea lentilelor de contact

Sindromul de ochi uscat si complicatiile

Persoanele care au ochi uscati pot prezenta aceste complicatii:

  • Infectii oculare. Lacrimile va protejeaza ochii de infectii oculare. Fara cantitatea de lacrimi adecvata, este posibil sa aveti un risc crescut de infectie a ochilor.
  • Deteriorarea suprafetei ochilor. Daca este lasat netratat, ochii uscati pot duce la inflamatia ochiului, abraziunea suprafetei corneene, ulcerul corneei si probleme ce tin de vedere.
  • Scaderea calitatii vietii. Ochii uscati pot face dificila desfasurarea activitatilor de zi cu zi, cum ar fi lectura sau condusul autovehiculelor.

Boli in care apare senzatia de ochi uscat

Afectiunile medicale care declanseaza sindromul de ochi uscat sunt:  diabetul, lupusul, sindromul Sjogren, artrita reumatoida, alergiile, infectiile sau tulburarea tiroidiana.

In plus anumite boli autoimune pot declansatoare ale sindromului.

Boli autoimune

Productia necorespunzatoare de lacrimi sau stratul lipidic epuizat poate fi rezultatul bolilor autoimune cum ar fi sindromul Sjogren, lupusul, artrita reumatoida sau granulomatoza lui Wegener. In cazul acestor boli, sistemul imunitar ataca celulele si tesuturile normale, sanatoase, provocand inflamatii si leziuni.

In cazul sindromului Sjogren, glandele exocrine care produc lacrimi si saliva sunt atacate de sistemul imunitar si distruse. Acest lucru impiedica ochiul sa produca destule lacrimi pentru a mentine ochiul umed si curat.

Operatii chirurgicale

Ori de cate ori interventia chirurgicala este efectuata pe ochi, indiferent daca este vorba de cataracta sau chiar de interventii chirurgicale la nivelul retinei,  ochiul va deveni mult mai uscat dupa procedura decat inainte. Acest lucru se datoreaza faptului ca cele mai multe interventii chirurgicale oculare afecteaza corneea, determinand-o sa devina mai sensibila si incapabila sa produca lacrimi.

Simptome

Simptomele sindromului de ochi uscat includ:

  • Senzatie de corp strain in ochi
  • Senzatie de nisip in ochi
  • Senzatii de mancarime
  • Ochi grei
  • Ochi obositi
  • Vedere incetosata
  • Ochi rosii
  • Sensibilitate la lumina
  • Diplopie (vedere dubla)
  • Dificultatea de a plange
  • Dificultate la purtarea lentilor de contact
  • Impreunarea (lipirea) pleoapelor
  • Senzatia de nisip in ochi

Diagnostic

Singura modalitate de a sti sigur daca aveti sindromul de ochi uscat este ca medicul oftamolog sa efectueze unul sau mai multe teste pentru ochi uscati in timpul controlului ocular.

Doar o examinare atenta a ochilor efectuata de catre medicul oftalmolog poate dezvalui prezenta si severitatea sindromului de ochi uscat. In urma unui control si a anumitor teste, poate sa determine cel mai bun tip de tratament pentru ochiul uscat si pentru a va mentine ochii sanatosi, confortabili si sa puteti vedea bine.

Testul schirmer

Testul lui Schirmer determina daca ochiul unei persoane produce destule lacrimi pentru a-si pastra ochiul umed si sanatos. Pentru a efectua un test al lui Schirmer, medicul plaseaza o bucata de hartie de filtru in interiorul pleoapei inferioare a ochilor, iar persoana inchide ochii. Dupa 5 minute, medicul indeparteaza hartia de filtru. Apoi medicul evalueaza cat de departe au traversat lacrimile pe hartie. In general, cu cat cantitatea de umiditate pe hartie este mai mica, cu atat mai putine lacrimi a produs ochiul. Testul se efectueaza in principal pe persoane care sufera de simptome de ochi uscati.

Testul este neinvaziv si a fost folosit timp de aproximativ 100 de ani. In ciuda istoriei indelungate a utilizarii, se dezvolta teste mai noi pentru a detecta cazuri suplimentare de ochi uscati, pe care testul lui Schirmer nu le poate detecta.

Testul lui Schirmer poate fi, de asemenea, folosit pentru a ajuta la diagnosticarea sindromului Sjögren. In functie de rezultat, medicul poate recomanda diferite tratamente.

Tratament

Sindromul de ochi uscat poate fi tratat prin:

  • Lacrimi artificiale

Tratamentul vizeaza restabilirea unei cantitati normale de lacrimi in ochi. Cel mai frecvent tip de tratament sunt picaturile de ochi oftamologice sau solutiile artificiale lacrimogene. Ele sunt accesibile, eficiente si usor de aplicat.

Exista multe tipuri de picaturi pentru ochi disponibile. Unele contin electroliti, cum ar fi potasiu si bicarbonat, care se crede ca promoveaza vindecarea pe suprafata ochilor. Altele contin agenti de ingrosare care mentin solutia de lubrifiere pe suprafata ochiului mai mult timp.

Exista doua grupe principale de lacrimi artificiale: cele cu conservanti si cele fara. Picaturile de ochi cu conservanti sunt cele mai comune. Discutati cu medicul oftamolog care ar fi cea mai buna varianta.

  • Medicamente pentru reducerea inflamatiei pleoapelor

Inflamatia de-a lungul marginii pleoapelor va poate impiedica glandele uleioase sa secrete ulei in lacrimi. Medicul oftamolog va poate recomanda antibiotice pentru a reduce aceasta inflamatiae oculara. Antibioticele pentru ochi uscati sunt, de obicei, administrate pe cale orala.

  • Comprese calde

O modalitate alternativa (si posibil mai confortabila) de a ajuta la deschiderea glandelor meibomiene infundate pentru a trata ochii uscati este aceea de a aplica pur si simplu comprese calde pe pleoapele inchise pentru a inmuia glanda meibomius (glanda sebacee situata in pleoape, care secreta lipide care se amesteca cu lacrimile si favorizeaza lubrificarea naturala a corneei).

  • Suplimente nutritive

Medicii recomanda uneori suplimente nutritive ca parte a unui plan holistic de tratament pentru sindromul de ochi uscat. Studiile au constatat ca suplimentele care contin acizi grasi Omega-3 pot scadea simptomele de ochi uscati.

Sursele bune de Omega-3 includ luarea de suplimente sau consumul de peste, cum ar fi somonul, sardinele, heringul si codul.

Alte suplimente bogate in Omega-3 sunt semintele de in, uleiul de palmier uleiul de soia, semintele de chia, nucile, ouale.

  • Vitamina D

Anumite cercetari din domeniu au aratat ca vitamina D ar putea avea o asociere cu sindromul de ochi uscat. Ochiul uscat si afectarea functiei lacrimogenetice sunt simptome ocazionale ale deficientei vitaminei D.

Vitamina D poate juca un rol important prin imbunatatirea factorilor legati de producerea de lacrimi. De asemenea, vitamina D poate reduce inflamatiile pe suprafata ochiului.

  • Consumul de apa

Consumul de apa poate ajuta si mai mult in tratarea ochilor uscati si previne deshidratarea.

Sfaturi pentru protejarea ochilor

Sindromul de ochi uscat nu poate fi intotdeauna prevenit. Cu toate acestea, puteti lua masuri pentru a preveni ochii uscati cauzati de factorii de mediu. De exemplu:

  • Clipiti des.

Atunci cand folosim un computer, un smartphone sau un alt dispozitiv digital, acesta ne lumineze ochii foarte puternic decat in ​​mod obisnuit, ceea ce poate provoca sau agrava simptomele ochiului uscat. Faceti un efort constient pentru acest lucru si clipi mai des atunci cand utilizati aceste dispozitive pentru a favoriza si a mentine ochii cat mai umezi. Doar asa ii puteti proteja.

  • Luati pauze frecvente in timpul utilizarii computerului.
  • Indepartati foarte bine machiajul ochilor.
  • Purtati ochelari de soare de calitate. In timpul zilei in aer liber, purtati mereu ochelari de soare care blocheaza 100% din razele UV ale soarelui.

In acest fel va protejati ochii de vant si praf care pot provoca sau agrava simptomele ochiului uscat.

  • Acupunctura este benefica din mai multe aspecte, iar in ceea ce priveste sindromul de ochi uscat, aceasta amelioreaza orice disconfort creat.
  • Stati departe de fumul de tigara.
  • Luati medicamente pentru stimularea si producerea lacrimilor.
  • Mentineti o igiena adecvata ochilor.
  • Folositi un umidificator in casa pentru a ajuta la umezirea aerului.

Cercetari privind sindromul de ochi uscat

Cercetatorii au descoperit o multime de lucruri interesante despre ochii uscati. Iata doar cateva:

  • Sindromul de ochi uscat este mai raspandit in orasele cu un nivel ridicat de poluare a aerului, spune un studiu. Orasele includ Chicago, New York, Los Angeles si Miami. Subiectii studiului in din Chicago si marele oras New York au fost de 3 pana la 4 ori mai susceptibili de a fi diagnosticati cu sindromul ochiului uscat decat persoanele care locuiesc in zonele mai putin urbane cu poluare relativ mica a aerului. In plus, riscul de sindrom de ochi uscat a fost cu 13% mai mare in zonele cu altitudine mare.
  • Mai mult de 75% dintre femeile care folosesc in mod obisnuit un calculator la locul de munca pot suferi de boli ale ochiului uscat, potrivit cercetatorilor din Japonia. Factorii de risc pentru ochiul uscat includeau femeile care aveau varsta de peste 30 de ani si foloseau un computer mai mult de 8 ore pe zi.

Menopauza si sindromul de ochi uscat

In anii de tranzitie si trecere la menopauza, veti trece prin multe modificari hormonale. Dupa menopauza, corpul tau face mai putine hormoni de reproducere, cum ar fi estrogenul si progesteronul. Nivelurile scazute de estrogen pot afecta sanatatea intr-o varietate de moduri si pot provoca simptome inconfortabile, cum ar fi bufeurile. Unul dintre simptomele mai putin cunoscute ale menopauzei sunt ochii uscati.

Exista cercetari noi care se concentreaza pe studiul hormonilor androgeni.

Androgenii sunt hormoni sexuali pe care atat barbatii, cat si femeile le au. Femeile au niveluri mai scazute de androgeni pentru inceput, iar aceste niveluri scad odata cu inceperea perioadei de menopauza. Este posibil ca androgenii sa joace un rol in gestionarea echilibrului delicat al productiei lacrimogene.

Trecerea la menopauza se intampla treptat pe parcursul mai multor ani. In anii care duc la menopauza, multe femei incep sa experimenteze simptome de modificari hormonale in organism, cum ar fi bufeurile si perioadele neregulate. Daca sunteti o femeie cu varsta peste 45 de ani, sunteti, de asemenea, in pericol sa dezvoltati sindromul de ochi uscat.

Menopauza provoaca modificari in tot corpul. Daca va confruntati cu ochi uscati din cauza modificarilor hormonale, nu exista prea multe lucruri pe care le puteti face decat sa tratati simptomele dupa efectuarea unui control la medicul oftamolog.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/dry-eye-syndrome
  2. https://www.healthline.com/health/dry-eye/chronic-dry-eyes-statistics-facts-and-you#1
  3. https://www.healthline.com/health/dry-eye/treating-chronic-dry-eye/unforseen-facts-about-chronic-dry-eye#1
  4. https://www.healthline.com/health/dry-eyes-home-remedies
  5. https://www.healthline.com/health/menopause/menopause-and-dry-eyes#complications
  6. https://www.allaboutvision.com/conditions/dryeye-syndrome.htm
  7. https://www.allaboutvision.com/conditions/dryeye.htm
  8. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-eyes/symptoms-causes/syc-20371863
  9. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-eyes/diagnosis-treatment/drc-20371869
  10. https://healthproadvice.com/conditions/Dry-Eye-Syndrome-Symptoms-and-Treatment-of-Dry-Eye
  11. https://www.medicalnewstoday.com/articles/31527
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma