Migrenele sunt dureri de cap severe si recurente si pot fi precedate sau insotite de semne de avertizare si alte simptome. Afla din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul in cazul migrenelor.

Cuprins:

  1. Ce sunt migrenele?
  2. Tipuri de migrene
  3. Cauze
  4. Migrene la copii
  5. Simptome
  6. Diagnostic
  7. Tratament
  8. Sfaturi pentru prevenirea migrenelor

Ce sunt migrenele?

Migrena este o durere de cap intensa, pulsatila, unilaterala (afecteaza o jumatate a craniului), insotita, de obicei, de greata, varsaturi si fotofobie (persoana afectata nu suporta lumina).

Ce inseamna migrena?

Migrena este o durere de cap acut intensa cu durata de 4-72 de ore. Frecventa episoadelor variaza de la 1 episod/saptamana la 1 episod/an, cu disparitia completa a simptomelor intre crize.

Simptomele de avertizare cunoscute sub numele de aura pot aparea inainte sau odata cu cefaleea. Printre aceste semne se pot numara flash-uri de lumina sau furnicaturi pe o parte a fetei, in brat sau pe picior.

Medicamentele pot ajuta la prevenirea unor migrene si pot ameliora durerea. Afla de la medic care sunt diferitele optiuni de tratament pentru migrene, in cazul in care nu reusiti sa rezolvati problema de unul singur. Medicamentele potrivite, combinate cu remedii de auto-ajutorare si schimbarea stilului de viata pot combate migrenele.

Tipuri de migrene

Cele mai frecvente tipuri de migrena sunt:

  • Fara aura (migrena comuna) intalnita in peste 80% din atacuri.
  • Cu aura (migrena clasica) caracterizata prin intrerupere focala a functiei neurologice, care debuteaza si se termina inainte de instalarea cefaleei.

Migrena cu aura poate fi legata de mortalitatea cardiovasculara

Datele unui nou studiu sugereaza o posibila asociere intre migrena cu aura si un risc crescut al mortalitatii coronariene la femei. ”Exista dovezi substantiale ca migrena poate sa creasca riscul relativ al atacului vascular cerebral, dar legatura intre migrena si boala coronariana (BC) este mai putin clara”, noteaza dr. Jie Jin Wang si colegii lui de la University of Sydney, Australia in revista Cephalalgia. ”O serie de studii preliminare au sugerat ca exista o legatura intre migrena si durerea toracica, dar nu si intre migrena si boala coronariana.”

Trialul Women’s Health Study a relatat recent ca migrena cu aura (dar nu si migrena fara aura) este asociata cu cresterea numarului de evenimente cardiovasculare la femei. In studiul lor, cercetatorii din Australia au incercat sa clarifice situatia analizand datele unei cohorte de 2331 de persoane cu varsta intre 49 si 97 de ani.

Rezultatele studiului

In totalitate, 233 de femei si 69 de barbati au avut o anamneza personala pozitiva pentru migrena. Dintre acestia, 119 femei (11,3%) si 44 barbati (6,5%) au avut migrena cu aura.

Subiectii au fost urmariti timp de 6 ani. In aceasta perioada, 30 de femei (2,8%) si 30 de barbati (4,4%) au murit din cauza bolii coronariene. Istoricul pozitiv pentru migrena cu aura a fost asociat cu un risc de doua ori mai crescut, dar nesemnificativ din punct de vedere statistic al decesului coronarian la femei (risc relativ ajustat in functie devarsta: 2,2; p = 0,11). Aceasta legatura a persistat si dupa ajustare in functie de ceilalti factori de risc cardiovascular. La barbatii cu istoric pozitiv pentru migrena nu au fost raportate decese cardiovasculare.

Concluziile specialistilor privind aceasta asociere

”Daca vor fi confirmate la nivelul altor populatii, aceste rezultate vor indica existenta unei legaturi biologice intre migrena si boala cardioavsculara sistemica”, a concluzionat echipa doctorului Wang. ”Natura oricarei asocieri este in prezent necunoscuta, dar pot sa fie implicate diferite stari de hipercoagulabilitate sau o tulburare generala a vaselor.”

Cauze

Nu sunt elucidate complet cauzele migrenelor. Au fost aduse argumente pentru diferiti factori determinanti sau favorizanti, cum ar fi:

  • anumite alimente
  • unele medicamente
  • schimbari hormonale
  • zgomotul
  • efortul fizic
  • altele

Ceea ce pare insa destul de bine stabilit este legatura dintre migrena si tulburarile legate de stres, in special cu tulburarile depresive.

Exemple concludente

Pentru a ilustra mai concret aceasta asociere, iti prezentam doua exemple (datele personale au fost modificate pentru a pastra anonimatul):

Doamna M. A. 45 de ani a avut a avut un an greu. I-au murit mama si un frate. De cateva saptamani este deprimata, nu are chef de nimic, ii este foarte greu sa se concentreze (din aceasta cauza a avut unele probleme si la serviciu), este obosita. In timpul interviului mai spune ca de ani de zile doarme 4-5 ore pe noapte si ca are dureri de cap (cu caracter migrenos) aproape in fiecare luna. Spune ca a ajuns sa accepte ca nu e nimic de facut in legatura cu durerile de cap, iar la faptul ca doarme doar 4 ore pe noapte nu i se mai pare o problema, din moment ce a avut si perioade foarte bune si tot 4 ore dormea. Dupa un tratament cu un antidepresiv (fluoxetina) simptomele depresive au disparut, dar, in mod remarcabil, au disparut si durerile de cap.

Domnului L.E., 41 de ani, agent de vanzari, i-a fost recomandat un consult psihiatric de catre medicul de familie. Domnul L.E. a incercat numeroase analgezice pentru a calma durerile de cap de tip migrenos. Medicul de familie i-a recomandat sumatriptan, care este eficient in combaterea crizei, dar in ultima perioada durerile apar aproape in fiecare dimineata. L.E. a observat, de asemenea, ca in ultimele luni a devenit foarte irascibil, ”ca un arc”. A urmat un tratament cu antidepresivul sertralina timp de doua luni, durerile disparand complet dupa o luna de tratament. A intrerupt din proprie initiativa tratamentul (i se recomandase sa continue pentru 4-5 luni). Starea buna a persistat si dupa intreruperea prematura a tratamentului, dar durerile au reaparut dupa 3 luni.

Legatura dintre migrena si depresie

Exemplele de mai sus arata un aspect adesea neglijat in educatia si tratamentul pacientilor cu migrena: legatura dintre migrena si depresie. Sunt doua tulburari care pot surveni independent, dar care adesea apar impreuna sau se intaresc reciproc. Antidepresivele care au fost eficiente in cele doua cazuri prezentate  fac parte din clasa inhibitorilor recaptarii serotoninei. Adica, in final, vor creste disponibilul de serotonina, o substanta implicata in reglarea dispozitiei si a somnului. Medicamentele  din clasa triptanilor (eficiente in tratamentul migrenelor) actioneaza tot asupra serotoninei. Se poate deci presupune rezonabil ca exista o perturbare initiala a reglarii serotoninei care se manifesta apoi ca migrena, depresie sau ambele, in functie si de alte vulnerabilitati individuale.

Cum este descrisa migrena de catre pacienti

Multe dintre persoanele suferind de migrena descriu aparitia predominant matinala a crizelor. La acest grup de pacienti, coexistenta unui sindrom depresiv este mult mai probabila.

Altii au identificat ca declansatori ai durerilor migrenoase substante stimulante precum cafeaua sau ciocolata. Mare grija, insa, pentru ca ar putea sa nu fie vorba de ultima ingestie a acestor substante, ci de stilul de consum excesiv sau compulsiv care a tensionat la maxim sistemul adrenalina – serotonina.

Factori de risc

  • anumite alimente
  • alcoolul
  • mesele neregulate
  • ciclul menstrual
  • somnul excesiv
  • stres emotional
  • astenia de primavara
  • medicamente (estrogeni, vasodilatatoare)
  • varste tinere.

Migrene la copii

Migrenele debuteaza adesea in copilarie. O migrena inseamna mai mult decat o durere de cap. Daca ai o migrena, poti simti:

  • ca esti foarte bolnav si chiar poti fi bolnav
  • o sensibilitate la lumina si zgomot
  • ca vrei sa te intinzi si sa dormi pentru a te simti mai bine
  • ca miscarea face ca durerea de cap sa fie mai puternica.

De aceea, e bine sa le spui parintilor despre aceste migrene de care suferi, pentru a merge la medic.

Nu exista un test special prin care sunt diagnosticate migrenele. Tocmai din acest motiv trebuie sa-i dai medicului cat mai multe detalii despre migrene. In urma informatiilor primite, medicul elibereaza un tratament pentru durerile de cap.

Simptome

Migrena parcurge 5 faze. Simptomele migrenei variaza de la un bolnav la altul sau de la un atac la altul la acelasi individ.

Prodroma

Diferite ”semne prevestitoare”, caracterizate prin tulburari ale dispozitiei, oboseala, tensiune musculara, foame excesiva, meteorism, cascat sau alterarea subtila a proceselor senzoriale.

Aura

Tulburarile vizuale sunt cele mai comune si includ scotoame, hemianopsie, spectru de culori stralucitoare, modele vizuale geometrice si ocazional halucinatii. Tulburarile somatosenzitive de la nivelul fetei sau extremitatilor sunt, de asemenea, comune. Cefaleea (durerea de cap) se instaleaza in mod tipic in decurs de o ora dupa disparitia aurei.

Cefalee

Unilaterala (bilaterala 30-40%), durere pulsatila (40% nepulsatila) cu durata de 4-72 de ore, intensificata de miscare, asociata cu manifestari sistemice – greata, varsaturi, diaree, fotofobie, fonofobie, sensibilitate musculara, ameteli.

Incetarea episodului de cefalee

In absenta tratamentului, disparitia cefaleei se produce de obicei la instalarea somnului.

Faza postdromala

Durerea se remite, dar se mentin manifestari de tipul intolerantei alimentare, alterarea concentratiei, oboseala, sensibilitate musculara.

Diagnostic

Daca suferi de migrene sau ai un istoric familial in acest sens, medicul specializat in tratarea durerilor de cap (neurolog) va diagnostica migrenele pe baza istoricului medical, a simptomelor si in urma unui examen fizic si neurologic.

De asemenea, medicul poate recomanda mai multe teste pentru a exclude alte cauze posibile ale durerii.

  • Analize de sange
  • Imagistica prin rezonanta magnetica
  • Scanarea tomografiei computerizate (CT)
  • Punctie lombara

Tratament

Un bun program de gestionare a stresului poate fi un ingredient esential in tratamentul de prevenire a crizelor migrenoase. Un asemenea program ar trebui sa includa o alimentatie sanatoasa, miscare in fiecare zi, un bun echilibru activitate-relaxare si o doza zilnica adecvata de placere.

Tratarea depresiei

Atunci cand o multime de tratamente pentru durerile de cap esueaza, se intampla inca destul de des ca medicul sa-i spuna pacientului ca ”durerile sunt doar in capul tau” (umor involuntar!). Pacientul, descurajat sau indignat de faptul ca i se neaga realitatea suferintei, va considera inadecvata recomandarea de a consulta un psihiatru (vazut ca un medic de boli ”inchipuite”). Va prefera sa se resemneze (ca in cazul doamnei M. A.) sau sa caute ani de zile un remediu mai eficace (cazul domnului L.E.).

Migrena nu este un simplu simptom de depresie, dar pare sa creasca dintr-o radacina comuna. Daca luam in considerare aceasta ipoteza, atunci unele dintre tratamentele folosite actualmente pentru prevenirea crizelor ar trebui reevaluate (de exemplu, betablocantele). De asemenea, la fiecare pacient cu migrena ar trebui tratata depresia concomitent, atunci cand exista. In final, e foarte posibil sa ajungem la concluzia ca orice tratament preventiv trebuie sa includa managementul stresului, stresul fiind cel mai comun perturbator al sistemului serotoninei.

Tratament dureri de cap

  • comprese reci la nivelul zonelor dureroase
  • repaus la pat cu sprijinirea confortabila a capului si gatului
  • evitarea stimularii senzoriale – lumina, sunete, substante puternic mirositoare
  • evitarea mediilor stresante.
  • este recomandat somnul

De asemenea, li se recomanda pacientilor sa se prezinte la medic pentru tratament cu medicamente pentru durere de cap.

Printre pastilele pentru dureri de cap se numara analgezicele, cum ar fi ibuprofenul, medicament recunoscut pentru ca trateaza migrenele.

Remedii naturiste

Ierburi, vitamine si minerale. Exista unele dovezi ca spilcuta si brusturele pot preveni migrenele sau pot reduce severitatea lor, desi rezultatele studiului sunt impartite.

O doza mare de riboflavina (vitamina B-2) poate, de asemenea, sa previna migrenele sau sa reduca frecventa durerilor de cap.

Suplimentele cu coenzima Q10 pot scadea frecventa migrenelor, dar sunt necesare studii mai ample.

Din cauza nivelurilor scazute de magneziu la unele persoane care sufera de migrene, suplimentele de magneziu au fost utilizate pentru a trata aceste dureri, dar cu rezultate mixte.

Evolutie

Migrenele nu pot fi vindecate, dar simptomele acestora pot fi controlate. Cu varsta se reduce severitatea si frecventa atacurilor.

Sfaturi pentru prevenirea migrenelor

Masajul

Terapia prin masaj poate ajuta la reducerea frecventei migrenelor. Cercetatorii continua sa studieze eficienta terapiei de masaj in prevenirea migrenelor.

Dieta pentru prevenirea migrenelor

Modificandu-ti dieta – eliminand posibilele alimente ”vinovate” – poti identifica mai usor cauzele exacte ale migrenelor tale. Desi lista alimentelor ce pot fi de vina este lunga, cele mai des intalnite sunt: ciocolata, vinul rosu, cofeina, aspartamul, carnea conservata, branza veche, nucile, nitratul, alcoolul si inghetata. Aceasta dieta exclude aceste alimente si este echilibrata din punct de vedere nutrtional. Incearc-o timp de cateva saptamani, pentru a vedea daca numarul si intensitatea migrenelor tale scade.

Acizii grasi omega-3

Studiile recente arata ca acizii grasi omega-3, asemanatori celor continuti de uleiul de peste, pot preveni migrenele. Aceasta dieta include suficient peste in optiunile de meniu, pentru a reduce frecventa migrenelor tale.

Evitarea excitantelor

Cofeina din cafea, ceai si bauturi ”cola”, precum si alte substante ”ascunse” in ciocolata si unele medicamente pot agrava migrenele. Acest plan de zi cu zi elimina alimentele care sunt bogate in cofeina si iti propune alternative sanatoase (ca de exemplu, ceaiul de plante si sucurile de fructe).

Plan dietetic pentru prevenirea migrenelor

Mic dejun

Optiunea 1:

  • Sucuri de fructe (mai putin citrice): mere, pere sau piersici
  • 1 lingura cereale integrale, 1 lingura cereale cu calciu, 1 cana cu lapte dietetic sau lapte de soia si fructe de padure proaspete
  • Ceai de plante

Optiunea 2:

  • Omleta cu bucati de somon prajit sau din conserve si busuioc sau cimbru
  • Paine integrala prajita
  • Ceai de plante
  • Pepene galben

Optiunea 3:

  • Paine prajita frantuzeasca cu felii de mere si lapte dietetic
  • Suc natural de fructe
  • Ceai de plante

Pranz

Optiunea 1:

  • Branza de vaci degresata cu paine integrala si salata de varza
  • Fructe proaspete
  • Ceai de plante

Optiunea 2:

  • Supa de pui cu susan
  • Suc de fructe
  • Salata

Optiunea 3:

  • Sandwich cu salata de ton si paine integrala si frunze de salata
  • Morcovi mici, dulci
  • Shake de capsune
  • Placinte de ovaz

Cina

Optiunea 1:

  • Paste cu sos de miere
  • Broccoli fiert la abur
  • Batoane de paine cu usturoi
  • Salata de fructe proaspete

Optiunea 2:

  • Peste fript (somon sau ton)
  • Cartofi copti
  • Salata

Optiunea 3:

  • Cotlet de porc la gratar, cu ghimbir si felii de piersici (fara suc de lamaie)
  • Piure de cartofi
  • Salata de varza cu rosii
  • Budinca de orez cu capsune si putina scortisoara

Gustari

  • ½ cana de branza de vaci cu piersici din compot si un varf de cutit de scortisoara
  • ½ felie de paine integrala cu crema de branza dietetica
  • 1 ou fiert tare si biscuiti digestivi
  • 1 bol mic de cereale integrale cu lapte sau iaurt dietetic

Sfaturi sanatoase pentru aceasta dieta

Ce trebuie sa faci

  • Ia ghimbir la primele semne ale unei dureri de cap (1/2 lingurita sau 500 mg) – ghimbirul are cantitati mici de antihistamina si este anti-inflamator.
  • Asigura-ti un somn odihnitor. Desi motivele nu sunt precizate concret, studiile arata ca pierederea somnului poate cauza migrene.
  • Ia suplimente de multivitamine, care sa includa vitamina B si antioxidanti. Deficientele vitaminice pot fi o cauza a migrenelor.
  • Citeste cu atentie etichetele produselor pe care le cumperi si evita alimentele mentionate mai sus.
  • Evita stresul, care este considerat un factor cheie al migrenelor.

Ce trebuie sa nu faci

  • Sa stai nemancat perioade mai lungi de 4-5 ore sau sa uiti sa bei suficiente lichide. Nivelul scazut de zahar din sange sau deshidratarea pot fi alte cauze ale migrenelor.
  • Sa consumi produse create artificial sau cu multi conservanti, in special nitriti si sulfiti. Cele mai multe vinuri, multe fructe uscate si conservate contin sulfiti. Este de preferat sa nu consumi produse conservate, alimente intens procesate sau mancare chinezeasca. Concentreaza-te asupra produselor proaspete, naturale. De asemenea, evita afumaturile, cum sunt: costita, sunca, salamul, carnatii, hot-dog-urile si pestele afumat, deoarece au un continut ridicat de nitrati.
  • Sa mananci alimente care contin indulcitori artificiali, in special Aspartam, intalnit in special in bauturile ”light”, bomboane sau guma de mestecat.

Evita legumele uscate si anumite lactate

  • Sa consumi legume uscate, in special fasole uscata si linte.
  • Sa consumi anumite produse lactate, incluzand branza si cascavalul afumate, laptele integral, smantana si iaurtul.
  • Sa mananci nuci, alune, seminte de floarea soarelui sau de dovleac.
  • Sa consumi alimente fermentate sau marinate – evita maslinele, chili-ul, piperul, chiar si sosul de soia.
  • Sa consumi anumite fructe – papaya, fructul pasiunii, smochine, curmale, stafide, citrice. Nu consuma mai mult de 1 banana pe zi si limiteaza consumul de rosii la ½ cana pe zi.
  • Sa folosesti otet, cu exceptia celui alb sau de mere. Evita, de asemenea, mustarul, maioneza si ketchup-ul.
  • Sa mananci in cantitati mari ceapa, ciocolata si alcool sau vin rosu.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/148373.php
  3. https://www.migrainetrust.org/living-with-migraine/coping-managing/young-sufferers/advice-for-7-to-12-year-olds/
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/in-depth/migraines/art-20047242
  5. https://www.healthline.com/health/migraine/how-to-avoid-one-before-it-happens
  6. https://www.webmd.com/migraines-headaches/migraines-headaches-migraines
  7. https://www.medicinenet.com/migraine/article.htm
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma