Sforaitul este cauzat de tesuturile vibratoare din caile respiratorii ale nasului si gatului. Vibratiile care provoaca sforaitul sunt provocate de fluxul turbulent de aer prin caile respiratorii ingustate. Aflati mai multe despre sforait si despre solutiile de combatere a acestuia din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este sforaitul?
  2. Cauze sforait
  3. Sforaitul la copii
  4. Sforaitul in sarcina
  5. Diagnostic
  6. Remedii pentru sforait
  7. Tratament impotriva sforaitului

Ce este sforaitul?

Sforaitul este un fenomen frecvent. Acesta afecteaza aproximativ 50% dintre barbati si 30% dintre femei – majoritatea peste 50 de ani. Sforaitul apare atunci cand fluxul aerian trece la nivelul tesuturilor relaxate din interiorul gatului, producand vibratia acestor tesuturi. Aceste vibratii sunt auzite sub forma sforaitului.

Daca sforaitul va tulbura somnul, puteti avea apnee in somn si poate fi necesara studierea somnului. Chiar daca sforaitul dumneavoastra nu este asociat cu apnee in somn, acesta poate fi deranjant pentru partenerul dumneavoastra.

Cercetarile au aratat ca sforaitul va poate deranja dumneavoastra somnul – chiar daca se poate sa nu realizati acest lucru – facandu-va mai somnoros in timpul zilei. Probele sugereaza ca sforaitul frecvent si puternic, chiar fara apnee in somn, poate duce la cresterea tensiunii arteriale.

Cauze sforait

In timp ce respiram, aerul curge si intra intr-un flux continuu intre nas sau gura si plamani. Scoatem relativ putine sunete atunci cand stam pe loc si respiram in liniste. Atunci cand facem sport, aerul circula mai repede si produce niste sunete pe masura ce respiram. Acest lucru se intampla deoarece aerul se misca mai repede in nas si gura, ceea ce duce la o mai mare tulburare a fluxului de aer si la o anumita vibratie a tesuturilor din nas si gura.

Cand dormim, zona din spatele gatului se ingusteaza uneori cand muschii se relaxeaza si chiar se inchid temporar. Aceeasi cantitate de aer care trece mai repede prin aceasta deschizatura mai mica poate provoca vibratii ale tesuturilor care o inconjoara, provocand aceste sunete cunoscute drept sforait.

Din ce cauze se produce aceasta ingustare a cailor nazale?

Motivele pentru care se produce ingustarea cailor sunt diferite in randul oamenilor. Ingustarea se poate produce in nas, gura sau gat. Sforaitul palatal este adesea mai grav atunci cand un individ respira pe gura sau are obstructie nazala.

De ce sforaie oamenii?

In repaus, este ideal sa respirati pe nas. Nasul actioneaza ca un umidificator, incalzitor si filtru pentru aerul care intra. Cand respiram pe gura, aceste modificari ale aerului care intra in plamani se produc intr-o masura mai mica. Plamanii nostri sunt capabili sa foloseasca aerul mai rece, mai uscat si mai murdar.

Cu siguranta ati observat, insa, ca inhalarea aerului foarte rece, uscat sau murdar poate fi inconfortabila. De aceea, organismul vrea sa respire pe nas, daca este posibil.

Din ce este alcatuit nasul?

Nasul este alcatuit din doua pasaje paralele, cate unul pe fiecare parte, numite cavitati nazale. Ele sunt separate printr-un perete subtire (septul), care este un perete relativ plat din cartilaj, os si tesut (denumit mucoasa nazala).

Pe partea laterala (peretele nasului mai aproape de obraji) a fiecarui pasaj exista trei cornete nazale, care sunt structuri in forma cilindrica lunga, paralele cu podeaua nazala. Cornetele contin multe vase mici de sange care functioneaza pentru a regla fluxul de aer. Daca vasele de sange din cornete cresc in marime, cornetul se umfla cu totul si debitul de aer scade.

Daca vasele sunt ingustate, cornetele devin mai mici si creste fluxul de aer.

Cum se produce ciclul nazal?

Aproape toata lumea are un ciclu nazal natural care, in general, schimba, la fiecare 2 pana la 6 ore, partea prin care se face respiratia. De exemplu, cand cornetele nazale drepte sunt umflate, cea mai mare parte a aerului intra in canalul nazal stang.

Dupa aproximativ 6 ore, cornetele nazale drepte vor deveni mai mici, iar cornetele nazale stangi se vor umfla, astfel majoritatea respiratiei mutandu-se in pasajul nazal drept. Puteti observa acest ciclu cand sunteti raciti sau daca aveti un nas infundat cronic (de lunga durata). Cornetele se pot umfla, de asemenea, din cauza reactiilor alergice sau a stimulilor externi, cum ar fi aerul rece sau murdar.

Sforaitul la copii

Multi, daca nu majoritatea copiilor, sforaie ocazional si aproximativ 10% sau mai mult sforaie in majoritatea noptilor. Sforaitul este un zgomot care apare in timpul somnului atunci cand copilul respira si apare un blocaj de aer. Copiii cu varsta de trei ani sau mai mult au tendinta de a sforai in timpul etapelor profunde ale somnului. Sforaitul primar este definit ca sforaitul care nu este asociat cu probleme mai grave, cum ar fi sindromul de apnee obstructiva in somn sau incapacitatea plamanilor de a inspira suficient oxigen.

Sforaitul puternic si regulat este adesea anormal la copiii sanatosi. Uneori este un semn de infectie respiratorie, de nas infundat sau alergie. In alte cazuri poate fi un simptom al apneei de somn.

Ce au decis autoritatile din SUA in 2002?

In 2002, Academia Americana de Pediatrie a recomandat ca toti copiii sa fie examinati in privinta sforaitului. Autoritatile au declarat ca trebuie efectuat un diagnostic pentru a determina daca un copil sufera de sforait primar obisnuit sau sindrom de apnee obstructiva in somn.

Aproximativ 1 pana la 3 % dintre copii nu numai ca sforaiau, ci si sufereau de probleme de respiratie in timpul somnului. Cand sforaitul este insotit de pauze de respiratie, copilul poate suferi de sindrom de apnee obstructiva in somn. Muschii se relaxeaza in mod normal in timpul somnului, dar pot deveni atat de relaxati incat caile respiratorii se ingusteaza si nu poate circula suficient aer catre plamani. Astfel se produce o pauza in respiratie care poate dura doar cateva secunde sau chiar un minut. Creierul este apoi alertat si transmite semnale catre organism pentru a face un efort sa inceapa sa respire din nou. Acest efort duce la trezirea copilului si la reluarea respiratiei normale. Din cauza acestor tulburari repetate de respiratie, copilul nu poate obtine un somn de calitate si poate deveni somnoros si obosit in timpul zilei.

Sforaitul in sarcina

Sforaitul este destul de intalnit in timpul sarcinii, chiar daca nu ati mai sforait inainte. Aproximativ 1 din 3 femei insarcinate sunt afectate de sforait.

Cand debuteaza sforaitul in timpul sarcinii, in general?

Sforaitul incepe de multe ori cand hormonii de sarcina incep sa provoace congestie nazala, in al doilea trimestru.

Ce cauzeaza sforaitul in timpul sarcinii?

Cel mai probabil, vinovati de sforait sunt hormonii de sarcina, care determina umflarea membranelor mucoase din nas, ducand la congestie nazala. Aceasta se intensifica in timpul somnului. Cresterea in greutate este, de asemenea, de vina, deoarece masa tesutului din jurul capului si a gatului se mareste, agravand sforaitul.

Ce puteti face in privinta sforaitului in timpul sarcinii?

Pentru majoritatea femeilor, sforaitul in timpul sarcinii este mai mult un deranj decat orice altceva. De aceea, nu ezitati sa mergeti la medic daca va impiedica sa aveti parte de un somn bun.

In unele cazuri, sforaitul poate fi un semn de diabet gestational, asa ca asigurati-va ca va testati glicemia in saptamana 24-28 (sau mai devreme daca medicul va sugereaza acest lucru). Sforaitul poate fi, de asemenea, legat de apneea de somn, o tulburare care va poate priva pe dumneavoastra si pe fat de oxigen (in special in trimestrul al treilea si la femeile supraponderale).

Deoarece apnea de somn vine cu un risc mai mare de complicatii, inclusiv preeclampsie, este deosebit de important sa-l informati pe medic daca sforaiti mai mult decat de obicei.

Diagnostic

Pentru a pune un diagnostic, medicul va va examina semnele si simptomele si antecedentele medicale. Specialistul va efectua, de asemenea, un examen fizic.

Medicul ii poate pune partenerului dumneavoastra cateva intrebari despre momentul si felul in care sforaiti pentru a evalua gravitatea problemei. In cazul celor mici, parintii sunt intrebati despre severitatea sforaitului copilului.

Teste de imagistica

Medicul poate solicita un test de imagistica, cum ar fi o radiografie, o tomografie computerizata sau o imagistica prin rezonanta magnetica. Aceste teste verifica structura cailor respiratorii pentru a detecta eventuale probleme, cum ar fi o deviatie de sept.

Studiul somnului sau polisomnografia

In functie de gravitatea sforaitului si de alte simptome, medicul poate solicita efectuarea unui studiu de somn. Studiile de somn pot fi facute uneori acasa.

Cu toate acestea, in functie de alte probleme medicale si de alte simptome aparute in timpul somn, este posibil sa fiti nevoiti sa stati peste noapte la un centru de somn pentru a fi supusi unei analize aprofundate a respiratiei in timpul somnului printr-un studiu numit polisomnografie.

In cadrul polisomnografiei, sunteti conectat la mai multi senzori si sunteti tinuti sub observatie pe tot parcursul noptii.

In timpul studiului de somn, se inregistreaza urmatoarele informatii:

  • undele cerebrale
  • nivelul de oxigen din sange
  • ritmul cardiac
  • rata de respiratie
  • stadiile somnului
  • miscarile ochilor si picioarelor

Remedii pentru sforait

Cum scapati de sforait?

Schimbati pozitia in care dormiti

In timp ce dormiti pe spate, baza limbii si palatul moale cad pe peretele din spate al gatului, provocand sforaitul in timpul somnului. Puteti ajuta la prevenirea acestui lucru daca dormiti pe o parte.

Scapati de kilogramele in plus

Pierderea in greutate ii ajuta pe unii oameni, insa nu pe toti. „Si persoanele slabe sforaie”, sustin specialistii.

Daca ati luat in greutate si ati inceput sa sforaiti, desi nu sforaiati inainte de a va ingrasa, scaparea de kilogramele in plus poate fi de folos. Daca acumulati greutate in jurul gatului, aceasta apasa pe diametrul interior al gatului, provocand ingustarea acestuia in timpul somnului, declansand sforaitul.

Evitati alcoolul

Alcoolul si sedativele reduc tonusul muschilor si ai gatului, provocand sforaitul. Consumul de alcool cu patru pana la cinci ore inainte de somn inrautateste sforaitul. „Oamenii care nu sforaie in mod obisnuit vor sforai dupa ce vor bea alcool”, mai spun expertii.

Schimbati-va pernele

Alergenii din dormitor si din perna pot contribui la sforait. Cand ati curatat ultima oara aparatul de aer conditionat? Dar pernele cand le-ati inlocuit ultima oara?

Acarienii se acumuleaza in perne si pot provoca reactii alergice care pot duce la sforait. Faptul ca le permiteti animalelor de casa sa doarma in pat va determina sa inspirati parul lor, un alt iritant comun.

Inlocuiti pernele la fiecare sase luni pentru a mentine acarienii si alergenii la un nivel minim. Si nu lasati animalele de companie in dormitor.

Tratament naturist

De asemenea, aveti la dispozitie cateva leacuri batranesti pentru sforait, cum ar fi:

Uleiul de masline

Uleiul de masline este, de asemenea, bun pentru tratarea sforaitului. Acest remediu natural trateaza sforaitul provocat de prezenta tesuturilor excesive din spatele gatului.

In acest caz, se poate absorbi putin ulei de masline, acesta urmand sa mentina tesuturile umezite. Astfel se reduce frecarea atunci cand tesuturile intra in contact unul cu celalalt, stopand in mod natural sforaitul.

Ghimbirul

Ghimbirul este unul dintre principalele remedii naturale pentru vindecarea sforaitului. Ghimbirul are diferite proprietati care il fac un remediu perfect pentru combaterea sforaitului. Alaturi de aceste proprietati, actioneaza ca agent antiinflamator si antibacterian.

O alta functie importanta a ghimbirului este faptul ca sporeste secretia de saliva, ceea ce este foarte important in calmarea gatului, inlaturand astfel sforaitul. Daca adaugati miere la ghimbir, veti face acest remediu natural pe baza de plante mai eficient pentru ca, astfel, sunt lubrifiate tesuturile din gat iar cavitatea nazala este deschisa, permitand un flux neted de aer.

Ceaiul de menta

Ceaiul de menta contine mentol, care ajuta la reducerea mucusului din plamani. Astfel, fluxul de aer va fi neted, stopand sforaitul. Menta este, de asemenea, utila in reducerea inflamatiei de-a lungul cailor nazale. Consumul zilnic al unei cesti de ceai de menta reprezinta o solutie pentru a scapa de sforait.

Salvia

Salvia este cunoscuta pentru functiile sale anti-diabetice si anti-hipertensive. In afara de aceste calitati, salvia este, de asemenea, un bun agent antiinflamator care poate functiona foarte bine pentru a reduce inflamatia si congestia mucusului in cavitatea nazala. Acest lucru este benefic pentru o persoana care sforaie din cauza congestiei nazale. Proprietatile sale antiinflamatorii sunt foarte importante in tratarea sforaitului.

Tratament

Tratamentul sforaitului este asemanator cu cel al apneei in somn. Scaderea in greutate, dormitul pe o parte, tratarea congestiei nazale sau a obstructiei si evitarea consumului de alcool si a medicamentelor sedative pot fi de ajutor. Sforaitul se trateaza si cu ajutorul benzilor nazale. Acestea ii ajuta pe multi sa isi creasca dimensiunile pasajului nazal, marind capacitatea respiratorie.

In plus, fata de uvulopalatofaringoplastia traditionala, uvulopalatoplastia asistata cu laser si somnoplastia sunt folosite in unele centre medicale pentru tratarea sforaitului.

Somnoplastia

In cadrul somnoplastiei sunt utilizate unde sonore cu frecventa inalta care incalzesc tesuturile de la nivelul cavitatii bucale si produc strangerea unei portiuni din limba si din palatul moale.

Uvulopalatoplastia asistata cu laser

In cadrul uvulopalatoplastiei asistata cu laser, chirurgul utilizeaza laserul pentru indepartarea uvulei (a omusorului) si a unei mici portiuni din palatul moale. Aceste metode terapeutice nu sunt recomandate pentru persoenele care sforaie incet si ocazional, dar pot fi o solutie daca sforaitul este frecvent, puternic si deranjant. Eficacitatea pe termen lung a oricari dintre aceste metode nu este cunoscuta.

Spray-ul nazal pentru sforait

Daca mucoasa nazala se umfla din cauza alergiilor sau a iritatiilor, spray-urile nazale pot fi de ajutor. Spray-urile nazale cu solutie salina reprezinta o metoda de curatare si hidratare a nasului. Solutia salina nazala ajuta la indepartarea iritantilor si la hidratarea mucoasei fara efecte secundare.

Aparat CPAP

CPAP este un acronim pentru presiune pozitiva automata/autoreglabila si este un dispozitiv utilizat in mod obisnuit la pacientii cu diagnostic clinic de apnee obstructiva in somn. Acest dispozitiv functioneaza prin asigurarea unei presiuni crescute a aerului pentru a preveni ingustarea cailor respiratorii in timpul inspiratiei si expiratiei. Aceasta presupune purtarea unei masti conectate la o pompa care mentine presiunea aerului inspirat la un nivel mai ridicat decat cel normal.

Acest dispozitiv s-a dovedit a provoca o imbunatatire a sforaitului si a altor simptome de apnee obstructiva in somn. Presiunea aerului este ajustata individual pentru fiecare pacient pe baza parametrilor unui studiu de somn.

Referinte:

  1. https://www.medicinenet.com/snoring/article.htm
  2. https://www.webmd.com/sleep-disorders/features/easy-snoring-remedies#1
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/snoring/symptoms-causes/syc-20377694
  4. https://www.webmd.com/sleep-disorders/guide/snoring
  5. https://www.sleepfoundation.org/sleep-news/snoring-children
  6. https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/snoring.aspx
  7. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/polysomnography/about/pac-20394877
  8. https://www.lifehack.org/515581/top-six-natural-herbal-remedies-stop-snoring
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma